17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

BTW: Slavičí jazýčky

Tohle pondělí jsem začala v Praze na konferenci o řízení rizik a bezpečnosti, a skončila v Bratislavě na honosné velvyslanecké večeři. Přeloženo do stravovacího režimu, tak to byla cesta od celozrnného rohlíku s jogurtovým mlékem, přes řízek s umělou bramborovou kaší až k fantastickému bifteku z čehosi divokého.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Hela S. 30.11.2005 13:16

Re: Paní Ruščáková, neříkejte, že jste nečekala

Jéééé Zdeno to je super, nejsem v tom sama! :-D Já takhle plením ledničku v 22.00 :-))))
Medvídek 30.11.2005 13:13

Re: Paní Ruščáková, neříkejte, že jste nečekala

Ale to víte že to čekala. A teď se nám nejspíš chechtá jak nás dostala a jak tady všichni mřeme hlady. Já už teda ne, dnes byl jeden z mála dnů kdy jsem stihl oběd a byly smažené žampióny.
PetraK 30.11.2005 13:05

Re: Re: Re: Zdeno bez psa

Medvídku - je to fakt dobrý, i moji synovci si pošmakovali, já tedy to zelí chvilinku podusila na cibulce, přidala trochu mleté papriky a soli.
Híml, budu to muset zase někdy udělat, ale je s tím cirátů, než to člověk uhňácá. zas to ale stojí za to!
 
PetraK 30.11.2005 13:03

Re: Ona KRAJKOVICE /lidovka z jižních Čech/ taky nejni k zahození:

Rputi - díky za tip!! Vypadá to mňamově
Zdena bez psa 30.11.2005 13:01

Paní Ruščáková, neříkejte, že jste nečekala

takovou příspěvkovou úrodu. Ten Váš článeček přímo voněl dobrým papáním. A já si na něj určitě vzpomenu tak kolem 23.hodiny a spáchám hřích. Půjdu plundrovat ledničku. Hlavně druhé patro, kde je ukryta sklenice nedávno vyškvařeného sádla.V tuto hodinu mne pravidelně opouští i špetka zdravého riozumu a já se proberu, až když mám za sebou tak druhé kolo (sladké, slané, kyselé).  Ach jo.
Lenka 30.11.2005 13:00

Re: Re: Re: Re: A sakra..

Díky :-))))
Medvídek 30.11.2005 12:39

Re: Re: Re: A sakra..

Svou váhu tajit nemusíš, vypadáš dobře.
Monika 30.11.2005 12:37

Ještě

se přidám k těm příspěvkům o jídle (moje pracovní morálka dnes opravdu není vzorová když si čtu o všech těch dobrůtkách) radou. Zkuste do bramboráků přidat dobré vyždímané kysané zelí (já dám klidně až 1/3). Těsto nabyde, při smažení nechytá tak mastnotu a je to úžasně pilantní.
A u té domácí trouby jsem zapomněla, že kromě chlebíků a jiného pečiva se v ní báječně bezpracně dělá marmeláda... Nasypeš ovoce a jdeš na sluníčko po svých... Nikdy jsem ji nedělala a ohrnovala nos, ale co mám troubu, je ze mě marmeládomilec (já ji dělám a chlapci baští :-) Taková domácí pomerančová, višňová nebo jeřabinová - to je mňamka...
zana 30.11.2005 12:27

Re: A sakra..

všem přeju dobrou chuť.. já jsem si bohužel přrdevčírem zlomila prstík, takže ruka k nepotřebě a vaří se hlavně chleba (stejně se mi blbě krájí)
Lenka 30.11.2005 12:21

Re: Re: A sakra..

Tak pokusit bych se mohla, ale tak nějak tuším, že by mi to neprošlo. Nebo by byl zmíněn skřítek celkem přesně popsán - 170cm, váha tajná, delší tmavé vlasy, červený svetr :-))) Celá já.
Zdena bez psa 30.11.2005 12:21

Re: pěkný článek :)

Jak rozdílné chutě. Já se bílého pečiva ani zubem nedotknu. Proto, když jedu za hranice, tak se za několik dnů těším domů ...(na chleba) Jen v Omiši měli dva druhy tmavého pečiva, které mi chutnalo.
Lenka 30.11.2005 12:18

Re: Re: Re: Já syrovou cibuli nemůžu,

Dostaneš to s láskou přímo pod nos, v tom je ten fígl :-))
Medvídek 30.11.2005 12:14

Re: Re: Zdeno bez psa

Ještě jsou varianty se zapracováním nakrájeného párku do těsta, nebo škvarků, atd atd. To zelí jsem zatím neměl odvahu s tím vyzkoušet, atschkoliv mně to už leckdo doporučoval.
Zdena bez psa 30.11.2005 12:13

Re: Ona KRAJKOVICE /lidovka z jižních Čech/ taky nejni k zahození:

Neznám, ale dobře to vypadá! Už si píšu. Má to přednosti, které já oceňuji. Brambory odhadnu a pak je to záležitost jednoho škopíčku. Žádné vyválení překládání vyšlehání a další náročnétechnologické postupy. Jak říkám : "Pro blbce a pro mne." 
PetraK 30.11.2005 12:02

Re: A sakra..

Lenko- hoď to na skřítka Zášupšáka
Zdena bez psa 30.11.2005 11:59

Re: Re: Re: Já syrovou cibuli nemůžu,

To víš, že je to tím, že to dostaneš naservírované. Přesně tohle se snažím dávat mé dceři, majitelce pánského pětispřeží. Když ke mně přijede (tak 2-3x do měsíce) tak nesmí sáhnout ani na umyté nádobí.
Lenka 30.11.2005 11:49

A sakra..

Teď to na mě taky dopadlo...já mám hlad, že šilhám. A pač držím ( zase ) dietu, k obědu bude salátek...ach jo, tedy nic proti, ale člověk toho sní kýbl a za půl hodiny má zase hlad.
Někdy, když už fakt nevydržím, chodím šéfovi do skříně na miňonky.. ten ...jich tam má celou krabici, až to jednou zjistí, budu mít průšvih :-))
Finrod Felagund 30.11.2005 11:48

pěkný článek :)

Ten chleba, co v Elstaru prodávají jako "maďarský" je sice poměrně dobrý, ale maďarský není - maďarský bochník chleba má být velký, ze světlého pečiva, s velmi jemným a nadýchaným těstem a s propečenou kůrkou jako je to u francouzských baget - ten, co se prodává v Elstaru je pořád ještě z toho těsta, ze kterého se dělá chléb v Čechách, které mi moc nechutná... Bohužel v Čechách je docela problém takový světlý chleba koupit, proto vždy, když jedu i na Slovensko, tak si tamního chleba užívám (kupodivu je to týž, co v Maďarsku) - stejný chleba mají i třeba Chorvaté.... nějak si nemůžu pomoct, ale tady chleba moc rád nemám a proto se cpu rohlíky a houskami - housky mají dobré v Elstaru a rohlíky nejlepší co znám u nás v Doubravici.....
Rpuť 30.11.2005 11:47

Ona KRAJKOVICE /lidovka z jižních Čech/ taky nejni k zahození:

cca 80dkg brambor, oloupat, nastrouhat na hrubém struhadle - zalít mlékem
Přidat vykynutou kostičku kvasnic, 3 vejce, škvarky nebo výpečky, salám atp, sůl, pepř, česnek, majoránku. Zahustit trochu hrubou moukou, aby to bylo hustší než na lívance. Plech vymazat sádlem a péct pomalu asi 45 minut, až samo odskočí od plechu.
Lenka 30.11.2005 11:43

Re: Zdeno bez psa

Tedy Medvídku ne že bych se tě chtěla nějak dotknout, ale nějak si tě u sporáku neumím představit :-)).
 
Hele a co jsou to šlejšky a zelňáky ?
 
A když jsem u těch receptů - to se takhle vezmou brambory, radši větší a hoodně, oškrábat nakrájet na zhruba stejně velké kousky, tak asi čtvrtky. V mističce extra smíchat hořčici kremžskou i plnotučnou, kečup, sojovku, olej, kari, sladkou papriku, sůl, pepř, eventulně další koření co koho napadne a smíchat, vzniklou směsí opatlat brambory nejlépe ručně a dát do trouby péct, pečou se docela dlouho, tak minimálně hodinu.
K tomu je super okurkovej salát - nastrouhat salátovku, dát tam NADROBNO nakrájenou cibuli, sladkou papriku a pepř v přiměřeném množství a smíchat s bílým jogurtem. Jo z okurek před tím slít vodu. Nemá chybu.
PetraK 30.11.2005 11:42

Re: Re: Já syrovou cibuli nemůžu,

Nevím čím to je, ale nejlepší chleba se sádlem a cibulí dělá má drahá půle. Je to snad to nejjednodušší jídlo, jaké může být, ale když ho udělá David, tak je to taková lahůdka! Já to tak dobře neumím. To stejný se šťávou, když mi jí udělá on, je to supr. Moje je obyčejná, stejně jako ten chleba se sádlem, solí a cibulí. V čem je ten fígl? Asi že bezpracný zisk?
PetraK 30.11.2005 11:39

Re: Zdeno bez psa

Medvídku taky je dělám na sucho a když se dá na ně kysaného zelíčka.......
PetraK 30.11.2005 11:39

Jéžišmarjá

Já to neměla číst, neměla, to byla zásadní chybaaa! Teď už žaludek řve na celý kolo a já budu muset jít vybrakovat kantýnu
 
K tomu chlebíčku -já dělávám chleba z mouky, droždí, trochy uvařených brambor, česneku a oliv. Lidi to je taková dobrota, že  i když mám vždycky tři bochníčky, je to málo. Málo. A k tomu zeleninový salát. Aj jaj, opratě kapou
PetraK 30.11.2005 11:29

ááááááááááááááááááááá jááá mám hlad!

Normálně jsem tady jako Ešus, skorem slintám. Ještě, že mě ta potvora nevidí, smál by se mi . Paní Ruščákovám, to mi nedělejte takovýhle věci, neee.
a teď jsem jen nakoukla dolů a podle Medvídkova kometnáře koukám, že v tom nejsem sama. Jdu číst!
Medvídek 30.11.2005 11:27

:o))))

Koukám že dneska se Psí osazenstvo kolektivně svíjí hlady.
Medvídek 30.11.2005 11:25

Zdeno bez psa

Re: Záleží na tom, jestli placky děláte na tálu plotny, nebo na oleji.
 
Peču je na sucho a až teprve po upečení na ně dávám máslo, které se na nich rozteče. Samozřejmě že se kolem mně přitom vznáší oblaka mouky, ale stejně mi to těsto furt nějak lepí.
Iva 30.11.2005 11:24

Re: Re: Všechno, o čem je zde řeč,

a když jsou ty škvarky obzvláště vypečené....:-D. Fuj to mám najednou hlad
Vakandi 30.11.2005 11:24

Panenko Podsrpenská vidíš to?

No vy mi tedy dáváte, celé dopoledne tu slintám a dumám co všechno uvařím a usmažím hned jak dorazím domů
Iva 30.11.2005 11:22

Re: Re: Re: Re: já chci bramboráááááááááááááááááák!!!

moje matinka taky jednou ulítla a s teou dělaly bramboráky do dětské vaničky. :-). Bylo nás taky ke 20 jedincům se silnou závislostí na bramborácích. Já už bych to nedělala. Stačí, když vařím pro nás 5.
Rpuť 30.11.2005 11:21

Re: Re: A co takový škvarkový placky - kruci, já bych si dala!!!! UUUUUAAAAAA

Zdeno - zásadně sekám - respektive mám na to "krájecí dvojkolébku".