28.7.2021 | Svátek má Viktor


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Neplněné brknedle a frpalačinka

To máte z levného krámu nakrájené uzené a chuť na brknedliky a nechce se vám je pro dvacetihlavýho draka plnit a ani motat knedlíkové rolády...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 14.5.2021 18:47

Šarko, sice většina tvých receptů je zde, co se surovin týče (hlavně typy masa), nedostatkové zboží, ale i tak se o nich krásně čte a nedivím se, že se strávníci jen olizují a stojí frontu na nášup. A máš bezva obrázky, na Beaveru musí být krásně, chápu, že to tam tak miluješV. Z Čech do Německa jsem si z každé návštěvy vozívala uzenou rolku. Bohužel zdejší uzené (tady znám jen kýtu-šunku) mi moc nechutná, chuť i vůně mi přijde umělá , má podle mne silnou chemickou příchuť. Dokonce se prodává sušené uzené koření v prášku, které zdejší Jižané používají, když vaří (no spíše rozvaří) jejich zelené lupení (které ale jinam máme moc rádi, jen bez uzené příchutě). Jednou jsem si omylem koupila velkou konzervu lupení, netušila jsem, že bylo "ochucené". Nechtěla jsem to vyhodit, tak jsem lupení nejprve v cedníku mohutně proprala pod tekoucí vodou a pak dala na smaženou cibulku. Od té doby už jen čerstvé. Ale mohla bych tvoje knedle zkusit jen s kousky normální šunky z kýty a hromadou hodně osmažené cibulky, to máme velice rádi. Použítí solamilu jsem take neznala, fajn nápad, musím si zapamatovat.

Palačinky jsem už dlouho nedělala, dostávám na ně chuť:-). Teplá polořídká "poleva" z jakékoliv marmelády (když jsou v ní kousky, tak rozmixovat do hladka) je výborná na vše sladké - buchtu, zmrzlinu, palačinky atd. - a kopeček šlenačky navrch to povýší na luxusní moučník. Já tak právě včera dodělala (na zmrzlinu) půl litrovou sklenici rozvařených a rozmixovaných hrušek.

Š. Matyášová 17.5.2021 7:23

mne mrzí Maričko, že to nemůžeš uvařit..příště bude jehněčí..to by klapnout mohlo....;-)

M. Crossette 17.5.2021 15:18

Šarko, bohužel ani to jehněčí "neklapne" :-) Ovce a kozy jsou tu občas u domů, na pastvách vidět (spíše ty kozy), ale o jejich maso v obchodech nezavadíš, fakt nevím proč, asi jen soukromý prodej. No a jehněčí v obchodech jsem viděla jedině silně mražené, dovoz z Austrálie a je nekřesťansky drahé. Před řadou let jsem ho jednou koupila. Ale buď jsem ho neuměla upravit, nebo chuťově hodně ztratilo tím silným zmražením, nevím. Ale maso bylo tuhé a za ty peníze jsme si nijak nepochutnali. Víckrá jsem nezkoušela a vlastně se už po něm ani nepídím.

Ale nic si z toho nedělej, já si i tak tvé recepty ráda čtu (i ty došlé mailem) a máš u nich fotky u kterých se sliny sbíhají. :-)

L. Jakovljevičová 14.5.2021 18:22

To jsou velmi chutné recepty, dala bych si hned:-P Brknedle určitě někdy udělám a ten fígl se Solamylem neznám, ale určitě vyzkouším. A palačinky miluju a už jsem je dlouho nedělala. A teď jsem dostala hlad na palačinky, spíš chuťohlad (jak říká můj vnuk)

A. Alimo 14.5.2021 17:30

JÁ MÁM HLAD;-D a ty mi tady děláš chutě, že mám plnou pusu slin. Na fšechno !!!!

Š. Matyášová 17.5.2021 7:24

věřím....já taky....;-D

T. Zana 14.5.2021 16:42

Knedlíky vypadají dobře. Dělám takhle špekové, určitě stejným systémem jdou udělat i s uzeným.

Ten solamyl je zajímavý tip, taky jsem to neznala.

J. Hlavsová 14.5.2021 14:25

První jméno pro slípku, co mě napadlo, je rovněž již ze zmíněná Eva (Bosáková). O poněkud bizarních jménech už tady, myslím, diskuze byla, psala jsem o louisiánech - Kora se vlastně jmenovala Modré pivo (Blue Beer), její sestra Černé mléko (Black Milk), další už si ani nepamatuju, musela bych hledat, ;-)Ovšem na špici by byl pes z jiné chovky, který s jmenoval Cocotte ...... K palačinkám - maminka dělala klasické nasladko či naslano a pak dělala takové tlustší, nadýchanější, těm se u nás říkalo amolety.

Z. Lika 14.5.2021 11:37

Ještě dotaz: ten solamyl ve vodě na vaření je co za fintu, prosím?

Š. Matyášová 14.5.2021 11:42

když nechceš přidávat do knedlí mouku, a máš pocit, že je to na hraně, tak ti to udrží knedlík celej....

Z. Lika 14.5.2021 11:44

Á, bezva tip, mouku moc nemůžu, díky.

A. Zemanová 14.5.2021 14:15

Druhá varianta je obalit celý knedlík v solamylu, než ho vrhneš do vařící vody. :-)

A. Alimo 14.5.2021 17:29

Taky obaluju brknedle v Solamylu, než je vrazím do vody, mám pocit, že pak nejsou tak oblemtaný, než když to neudělám.

Z. Lika 14.5.2021 20:42

Asi to budu dělat i s haluškami, aby se mi nerozvařovaly. Moje halušky jsou spíš noky, tak to půjde.

Z. Jenny 14.5.2021 10:34

Tedy Sharko, ty mi děláš chutě! Tohle je hodně jedlé a tudíž nebezpečné.:-) Určitě něco udělám v tomto smyslu ale dnes ne. Včera jsem byla u sousedky se kterou cestuji, když to jde a snědla jsem rolky z listového těsta plněné nutelou,pak plněné ořechama a jednohubky s mrkvotvarohovou pomazánkou a navrch tvarůžek,jsem ještě dnes totálně přežraná. ;-DAle dobré to bylo,to zase jo.R^V

Š. Matyášová 14.5.2021 10:38

jsem ráda, že ti chutná jenny...tak to je všechno v pořádku ;-)R^V

Z. Jenny 14.5.2021 11:41

VR^

A. Zemanová 14.5.2021 14:16

No páni, Jenny, to muselo být žraso! :)

Z. Jenny 14.5.2021 16:11

;-DR^

A. Alimo 14.5.2021 17:32

Jen jez, potřebuješ doplnit energii na uzdravování se V

Z. Jenny 14.5.2021 20:02

VVR^

Z. Tečka 14.5.2021 10:26

Á, koukám že už zase řádíš na Beaveru, takže se zase můžu těšit na tvé receptíky stylu "co nejmíň plácání a ať je toho hodně" Tenhle recept je zase suprovej, a to i když se vaří pro jednoho. Tohle teda zkusím, na brknedle už mám dlouho chuť, ale nebylo to správné uzené. Ale včera mi domů přistálo 20dkg Oravské gazdovské slaniny, takže je to jasné. Hele, a zelíčko k tomu nee?

A ta palačinka je fakt pro jednoho? Když jsem byla malá, mamka mi občas udělala něco, co se tomuhle podobalo, vajíčko, trochu mouky a cukru, míchala to vidličkou v obyč sklínce, vylila na pánev a hotové natřela marmeládou. Bylo to trochu tlustší než normální palačinka. Ale mohlo by to být ono. Udělala jsi mi chutě hned dvojmo.

Š. Matyášová 14.5.2021 10:41

ale Tečko,musí to být chutné ..byť s tím není tolik crcání (jak říká Lika), jinak bych byla vyválená v dehtu a peří;-D.

A ano,ta palačinka je přesně dle receptu - z jednoho vejce..tak někdo měl pocit,že stačí jedna a dají si ji napůl...no,šli pro druhou...;-)

Z. Tečka 14.5.2021 11:01

Myslím, že zrovna tobě vyválení v dehtu a peří nehrozí. Kdo by tam ty vlčáky potom živil?;-D

V jednoduchosti je krása, taky jsem zastánce jednoduché přípravy, popř. jídel z jednoho hrnce.:-P

Š. Matyášová 14.5.2021 10:42

zelí jsem vynechala, bylo hodně posypky a hodně smažené cibule....

Z. Jenny 14.5.2021 13:29

Tečko, k odstavci 2,věta č.1, ano je! Měli jsme špenát, tak palačinka šupyšup, byla coby dup. Mňam, jsme potfóra mlsná, neodolala jsem.;-D

A. Zemanová 14.5.2021 9:52

Jo, a pro bílou slépku bych se přimlouvala za jméno Vlasta. Vlasta Děkanová získala na oh v Berlíně stříbrnou medaili v družstvech a byla tuším 2x mistryní světa.

Š. Matyášová 14.5.2021 10:45

Vlasta by šla, budu o tom přemýšlet o víkendu,pokud v dešti dorazej....

Z. Lika 14.5.2021 10:54

Jestli má některá bojovnější náturu, tak by na ni Vlasta pásla.

Š. Matyášová 14.5.2021 11:43

na ja, byla by to moje velitelka ;-)