20.4.2024 | Svátek má Marcela


MLSOTNÍK: Neplněné brknedle a frpalačinka

14.5.2021

To máte z levného krámu nakrájené uzené a chuť na brknedliky a nechce se vám je pro dvacetihlavýho draka plnit a ani motat knedlíkové rolády, a tak to risknete a uděláte to vmícháním uzenin a cibule z Ikey do brtěsta... A ejhle, ono to jde a je to moc dobrý! A dračí hlavy mlaskaj a funěj... a kolem vás je tak krásně...
 

Je krásně

A protože to chce ještě k odpolední kávičce sladkou tečku, neděláte bábovky, ale vytáhnete džem z černých třešní, naředíte ho kirsch liguére a vzpomenete si na festovní francouzské palačinky – ne ty tenké, ale ty sedlácké, poctivé... ovoněné vanilkou už v těstě a každému bude vážně stačit jedna.

Jen je po vás budou vyžadovat, dokud na ně opět nezapomenou.

A u toho všeho dění na vás budou koukat bílé holky, které se naučily chodit na každodenní vizitu, jako paničky ze zámku v Babičce.

Bílé návštěvnice

A protože rády chodí po lavicích, říkám jim pracovně Oliny (po Korbutovové) a jinak už jich všech 5 rozlišuju. Tři mají jména, jedný zůstala ta Olina, další je Naďa (Comaneciová) a třetí je Věrka (Čáslavská), a víc gymnastek neznám, tak budu hledat... pokud máte nápad – sem s ním.

Mezitím se kocháme

Takže recepty:

Vyrobit bramborové těsto na brknedle z vařených brambor a polohrubé mouky a vajec, a přímo do těsta přidat pokrájený uzený bok a sušenou smaženou cibulku, sůl. Vaří se 5 minut po vyplavání ve vroucí vodě s trochou solamylu a sole.

Na posypku: opraženej zbytek toho uzeného špekatého boku a normální cibulka s česnekem.

Bramborové knedlíky s uzeným

Francouzská palačinka: 1 vejce, necelá decka mlíka, vanilková esence, polohrubá mouka – aby vzniklo palačinkové těsto, hustotu hlídejte, případně nařeďte mlíkem; ještě špetka soli, trochu cukru krupice.

Nalijeme na rozpálenou pánev s troškou oleje, opečeme z obou stran. Jakmile otočíme, ihned na opečený povrch natřeme marmeládu, aby se prohřála a rozvoněla, ještě na pánvi svineme a dáme na talíř, překrojíme, pocukrujeme. Sežpapáme…

Francouzská palačinka

Dobrou chuť!

Foto: Sharka.68

Sharka.68 Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !