Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Neplněné brknedle a frpalačinka
To máte z levného krámu nakrájené uzené a chuť na brknedliky a nechce se vám je pro dvacetihlavýho draka plnit a ani motat knedlíkové rolády, a tak to risknete a uděláte to vmícháním uzenin a cibule z Ikey do brtěsta... A ejhle, ono to jde a je to moc dobrý! A dračí hlavy mlaskaj a funěj... a kolem vás je tak krásně...
A protože to chce ještě k odpolední kávičce sladkou tečku, neděláte bábovky, ale vytáhnete džem z černých třešní, naředíte ho kirsch liguére a vzpomenete si na festovní francouzské palačinky – ne ty tenké, ale ty sedlácké, poctivé... ovoněné vanilkou už v těstě a každému bude vážně stačit jedna.
Jen je po vás budou vyžadovat, dokud na ně opět nezapomenou.
A u toho všeho dění na vás budou koukat bílé holky, které se naučily chodit na každodenní vizitu, jako paničky ze zámku v Babičce.
A protože rády chodí po lavicích, říkám jim pracovně Oliny (po Korbutovové) a jinak už jich všech 5 rozlišuju. Tři mají jména, jedný zůstala ta Olina, další je Naďa (Comaneciová) a třetí je Věrka (Čáslavská), a víc gymnastek neznám, tak budu hledat... pokud máte nápad – sem s ním.
Takže recepty:
Vyrobit bramborové těsto na brknedle z vařených brambor a polohrubé mouky a vajec, a přímo do těsta přidat pokrájený uzený bok a sušenou smaženou cibulku, sůl. Vaří se 5 minut po vyplavání ve vroucí vodě s trochou solamylu a sole.
Na posypku: opraženej zbytek toho uzeného špekatého boku a normální cibulka s česnekem.
Francouzská palačinka: 1 vejce, necelá decka mlíka, vanilková esence, polohrubá mouka – aby vzniklo palačinkové těsto, hustotu hlídejte, případně nařeďte mlíkem; ještě špetka soli, trochu cukru krupice.
Nalijeme na rozpálenou pánev s troškou oleje, opečeme z obou stran. Jakmile otočíme, ihned na opečený povrch natřeme marmeládu, aby se prohřála a rozvoněla, ještě na pánvi svineme a dáme na talíř, překrojíme, pocukrujeme. Sežpapáme…
Dobrou chuť!
Foto: Sharka.68
Vše potřebné zjistíte zde...