27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hynek 19.5.2006 8:10

Vlk se nažral a mně zbyly jen chutě. Díky a dobrou chuť

Torm 19.5.2006 6:16

Vlku, vy zvíře,

pak se mám vejít za volant, když mi po ránu děláte takovéhle laskominy. Akorát nebudou s chlebíkem, ale s rozpečenou bagetkou, zato ale obětuju novozélandské solené máslo :-)

Kadlus 19.5.2006 5:46

Samo-domo

Pánové labužníci,moje milovaná babička si vyráběla tzv."kakánek". Kvalitní měký tvaroh ležel mezi tehdy ještě dvojkřídlými okny do doby, než dozrál,rozuměj byl velice vstřícný, což je totéž, jako když řeknete šel naproti- v babiččině terminologii.Psal se rok asi tak 57/58 a já trouba, staraje se o jiné slasti pozemské jsem na babičce tajemství receptury nevyžádal. K tomu dobré točené - ne dnešní pasteurizované a sycené- a babiččiny vzpomínky.Kde ty loňské sněhy jsou. Jo, a podle doby se do toho přidávaly další ingredience-petrželka,šnytlik(lepší varianta pažitky),kmín,papričky aj. Mimochodem-do baráku, bohužel,mojí ženě

"olomócké" nesmí,nedávno mi je v náhlém pohnutí mysli koupila a "nebylo to vono".Nedozrálé,sterilní.Potřebovaly asi pár dní mezi okna.Jenže , babo raď, když máte vakuovaná skla ?

Torm 19.5.2006 6:29

Zkusím poradit,

ale potřebujete opravdu tučný tvaroh a netrvanlivé mléko, nebo lépe smetanu, jinak si vyrobíte pomník anaerobnímu kvašení :-) Takže, první, co je potřeba udělat je odmačkat zbytky syrovátky v plátýnku. Pak tvaroh rozmícháte s mlékem (tak tři polévkové lžíce na balíček tvarohu), když jste labužník, přidáte stejné množství světlého píva, osolíte a dokmínujete podle své chuti a trošku víc, než kdybyste to chtěl zrovna spořádat (tvaroh hodně chuti sežere). Dáte do zavařovačky nebo hlubší misky, přikrejete vyžehleným plátýnkem, to přichytnete gumičkou, aby nehodovaly mouchy a nastává problém - kde to nechat zrát, aby tam bylo teplo a šlo tam současně žít. Dobrá je půda, ale to v paneláku asi nepůjde, stejně jako klasické špaletové okno ... Nechám na vás. Pak musíte projevit vůli, zhruba každý druhý den promíchat a neochutnávat, aby nakonec něco zbylo. Zhruba v půlce při promíchávání už můžete přidat i sladkou / pálivou papriku na dochucení a vypíchnutí barvy, není ale podmínkou, podle chuti.

No, a poznámka, na závěr, jeden (dva, tři) balíčky tvarohu rozhodně nestojí za zpracování, technologické minimum je tak od půl kila výš :-)

astro 19.5.2006 7:48

Re: Zkusím poradit,

My doma tenhle sýr vyráběli také. Byla to tátova práce, později moje. Míchali jsme měkký a strouhaný tvrdý tvaroh půl na půl, osolili, okmínovali, přidali trošku piva, převázali misku plátýnkem a pak si sýr zrál v kuchyni na kredenci (později nahoře na lince). Přikryté  to nesmrdí. Nedávno jsme si chtěli sýr zase udělat - nejde to!Kupovaný tvaroh je zřejmě nějak upraven. Okorá, plesniví, ale nesýrovati!! A to tzv. čerstvé mléko hořkne, místo kysání. Jedinou šancí je sehnat si mléko někde od soukromníka a vyrobit si tvaroh sami. Návod: mléko nechte zkysat, zahřejte, vysrážený tvaroh vymačkejte přes plátýnko.

SpatsColombo 19.5.2006 11:46

Re: Re: Zkusím poradit,

Zkuste ten kupovaný tvaroh naočkovat kouskem toho olomouckého tvarůžku a reakce se pak rozběhne. Mám vyzkoušeno s obyčejným kupovaným tučným tvarohem baleným v kostce jako máslo.

aida 19.5.2006 17:00

Re: Re: Re: Zkusím poradit,

No, mám recept (inspirace z Labužníka.com), kombinující obojí: 1 tvaroh utřít, lze i s trochou másla, jak kdo má rád, vmíchat nadrobno nasekané tvargle (1 balíček věnečků), sůl, bílý pepř, mletou papriku (i pálivou, podle chuti a otrlosti), několik posekaných jarních cibulek i s natí a pokud je to moc husté, trochu zředit mlékem. Nechat stát (nejlíp v nějaké uzavíratelné krabičce) 1-2 dny na lince, pak přemístit do lednice. Tak za 5 dní se to může jíst. Dobrou chuť!:-)

Eva F. 19.5.2006 8:22

Torme,

prosím, prosím, jak dlouho se to nechává zrát???? Díky za inspiraci:-)

Torm 19.5.2006 9:36

Re: Torme,

Deset dnů obvykle stačí, hodně záleží na tom, jak tučný je ten tvaroh a jak moc teplo je kolem.  Prostě se to nechá zrát, dokud rozum (nebo chtíč) neřekne UŽ :-)

KutilTim 19.5.2006 7:42

Re: Samo-domo

Momentalne jsem dost daleko od rodne hroudy a tedy bez syrecku a ted diky vam strasne trpim;-( . Cerstve koupene "holomocke tvaruzky" davam vzdycky na venkovni parapet za okno (mam plastova okna ale siroky venkovni parapet). Bez teto dozravaci procedury se nedaji jist. Drive jsem je daval do omniovky, ale dnes pouzivam mikrotenovy sacek, aby mi na tu dobrotu nesedaly mouchy. Tekouci a na pochodu jsou nejlepsi :-P. Taky se daji nalozit do piva, mnam.

Kadlus 19.5.2006 21:43

Re: Samo-domo

Dámy a pánové- to je především omluva za to, že jsem v úvodu krásnější 1/2 lidstva opomněl. DÍKY VŠEM, vyzkouším,mám problém,žena nemá naplánován žádný "opušťák". Asi to dám na půdu, tam chodí velice zřídka.Pak pozvu zeťáka, on skočí pro to točené (i když sycené) a budeme si notovat.Napsal bych pak něco, bohužel Net zatím nepřenáší vůně- i když na mne moje OPera "kecá"- umí to, jenom anglánsky, bohužel.

G. Pašek 19.5.2006 3:31

Moc hezké

http://www.wimp.com/mousetrap/

Léta dováželi do našeho krámu LIMBURGER z Bavorska . . . krásně uleželej, voňavej, jako ty vonuce. Přestali a prodávají limburger z Wisconsinu . . .a to je jako když líbáš holku přes sklo. Nic! Nada! . . .Prej to je, že v USA sejry se musí dělat z pasteurizovaného mléka a v Evropě ne.  Nu, nevím co je na tom pravdy, kdybych byl tou echt limburskou baktérií, tak by mě to bylo fuk, jaké mléko bych papal. 

V USA když se někdo uprdne, ten tichej, které smrdí nejvíce, tak v poloslušné pánské společnosti se řekne "Who cut the cheese?" = kdo rozříznul sejra? . . . a v nejslušnější společnosti se sluší a patří nebejt zvědavej.

Schade, olomoucké syrečky se tady u nás v USA neprodávají . . . nejlepší byly, když tam nebyl ani kousíček bílej, celej jako skleněnej . . . 

G. Pašek 19.5.2006 3:45

Re: Moc hezké

Jo, a pod tou myškou v červné helmě klikejte na NEXT a PREV pro úsměv před víkendem . . . 

Ahoj

autor 19.5.2006 11:04

Re: Re: Moc hezké

Ta myš je krásná a ta nevěsta v šortkách  taky není k zahození.

Alex Juchelka 19.5.2006 3:51

Re: Moc hezké

To s tím pasteurizovaným mlékem je pravda, ale již delší dobu - nejedná se o žádné nové nařízení. Limburger z Německa se zde stále dostane koupit a jednou jsem dokonce narazil i na kopii olomouckých syrečků údajně, podle nápisu na obalu, z Bavorska. Dokonce byl na obalu někdo vyvedený v čemsi, co připomínalo vzdáleně hanácký kroj. Jméno si ovšem nepamatuji...

Některé zdejší sýrařské obchody do USA dokonce nepasteurizované sýry z Francie, apd. pašovaly...

Wisconsinské sýry jsou opravdu většinou nesrovnatelné se svými evropskými vzory, které se snaží napodobit. Jediný sýr, který byl zatím srovnatelný s originálem byla jakási wisconsinská verse italské Gorgonzoly (dolce), která se jim opravdu povedla...

KutilTim 19.5.2006 7:05

Re: Moc hezké

To jsem takhle v roce 1994 letel sluzebne do USA. Kamarad emigrant me uprosil, at mu privezu prave olomoucke syrecky, ze pry to je jedina vec po ktere ve sve odloucenosti touzi, a ja blbec mu to slibil. Nakoupil jsem zbozi, napechoval dve zavarovaci sklinky, uzavrel vickem ba i vzduch pod vyvevou vysal! Nasledne jsem vse zabali do igelitoveho sacku a ulozil do prirucniho zavazadla (prece si nezamorim obleky v kufru kdyby se to nahodou rozbilo). Uz pri presedani ve Frankfurtu jsem byl stredem pozornosti, decentni odor syrecku byl vsudy pritomny. Premyslel jsem jak z toho ven, prece ty tvaruzky nevyhodim, musim ten puch nejak izolovat!  Na panskych toaletach jsem pridal nekolik vrstev igelitu, coz bohuzel moc nepomohlo. Sklo, perfektni uzaver, vakuum vcetne plastiku, to vsechno bylo k nicemu. Ty zatracene syrecky byly horsi nez Yperit!  Prece to nevzdam. No, business class v B747 po celou cestu zavanel jak toaleta a nervozni letusky z Delta Airlines marne hledaly zdroj. Snazil jsem vypadat nedulezite a moc se necervenat. Pri vystupovani v Atlante jsem se tvaril neutralne jak hrac pokru a kufrikem jsem moc nemaval, ale i tak, si pritomni businessmani drzeli znacny odstup za mnou a ti prede mnou se rychle tlacili ven (ja byl rudy jak rak). Jednani u pultu immigration, jak jsem odpozoroval, bylo  delsi a tak jsem kufrik radsi nechal nejaky ten metr za sebou (nikdo ho neukradl). U celni kontroly na dotaz,  zda mam neco k procleni, ci neprivazim-li nejake potraviny jsem statecne vrtel hlavou, modlil se a potil. Pred ocima jsem uz videl novinovy titulek - Zlotrily Cech vyhosten z USA za pasovani syrecku. Dopadlo to dobre a kamarad si pri konzumaci jen pochvaloval, dokonce mi nabizel kousek te dobroty k ochutnani. Zdvorile jsem odmitl, protoze po vsech stresech s pasovani te smrdute hmoty me opravdu (byt pouze docasne) presla chut.

dvd 19.5.2006 11:42

Limburger

je ale jiný typ sýru než syrečky. Jim spíše odpovídá Harzer.

Alex Juchelka 19.5.2006 19:12

Re: Limburger

Třeba Harzer bylo to, čemu výše říkám kopie (olomouckých syrečků)... Jak ta věc vypadá?

haha 19.5.2006 2:15

sejrovinky

jen nechte žabožrouty na pokoji - ti mají jinej sejra na každej den v roce a to nepočítám všechny místní, které se nikam nevyvážejí. Pokud se smradu týče, není nad takový Munster s kmínem nebo Camembert, který přijde sám jak jen zapískáte;-D, tak musí být rozleželej. Ale je fakt, že po "holomóckéch" je mně často smutno.