29.4.2024 | Svátek má Robert


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A.D. 8.7.2006 9:31

Re: Re: Re: Re: Re: Vzdycky, kdyz ctu na psu nostalgie o totalitnich dobrotach,

A víte, že by mě to taky zajímalo - kde je chyba?

I když, možná bych tušila - je to onen takřka celonárodní koníček "hlavně, ať je to co nejlevnější". Lidi obcházejí obchody s akčním letákem a pátrají po těch nejlacinějších položkách, aby si jimi pak naložili vrchovatý vozík. -že by každý nakupující měl doma desetičlennou rodinu strávníků? No a obchodníci se zase předhánějí, kdo nabídne co největší slevy a "akční ceny", kteréžto zlevnění ovšem doslova vytluče z dodavatelů a ti se následně zahojí na kvalitě výrobku.

Takže, aspoň co se potravin týče, sice máme plné regály zboží, o jakém se nám dříve ani nesnilo, ale jen na první pohled. Ve skutečnosti ten, kdo chce koupit kvalitní sýr, mléko, jogurt, uzeninu, pečivo, lahůdkové výrobky... musí skutečně zase pátrat a skoro shánět :-(

G. Pašek 7.7.2006 14:05

Plnotučné, 2%, 1% a obarvená voda "100%-beztučné" . . . .

a to samé 3x dražší "organické," vše v plastikových či papírových krabicích, s patentním uzávěrem, to aby jsem věděl, že tam někdo něco později nepřidal . . . . . . .

Já nevím jaké to mléko paní Staňková prodávala v naší Lhotě krámě. Měla takovou naběračku na štangli, do konve ponořila a do bandasky odlila, obvykle 2 litry, které maminka hned doma  "převařila" aby se to "nezdrclo"  . . .  jé, kolikrát jí to mléko "uteklo" a smažilo na plátech plotny, okna hned otvirala větrat jaký to byl smrádek . . . . nasypalana sůl a mokrým hardem horké pláty honem utírala. Převarené dala do sklepa na poličku vychladnout a já tam chodil na studený škraloup . . . . lidi zlatý, to byla dobrota. Tak málo stačilo ke štěstí . . . . a bandaska se od mléka vymyla a já musel s ni pro pivo do "Restaurace u české lípy" kde šenkoval pan Staněk a nikdy se mě neptal, jestli mě je 21 . . . . protože mě bylo kolem 2+1 . . . .

ri 7.7.2006 15:26

na plotně smažené ...

v naší první základní škole se topilo klubkami a na svačinu jsme dostávali čtvrtlitrový sáček mléka, v zimě zmrzlý na ledovou tříšť. Spolužák se rozhodl mléko "ohřát" nad plotnou klubek a samozřejmě sáček upustil.

Větrali jsme do konce vyučovací doby ;-D

Mysch 7.7.2006 13:38

zapít třešně Stroh rumem 80 %

jednak se to jmenuje ted original stroh 80%, a pak, kdo umi chrtan si s tim nepopali.

 a na litry se nepije. nejlepsi je v zime  na grog.

VL 7.7.2006 13:41

Re: zapít třešně Stroh rumem 80 %

Omlouvám se, použil jsem názevk jak jsem ho viděl v Rakousku v roce 1990 a teď už jsem si u nás v Tescu, kde ho mají etiketu příliš neprohlížel.

Mysch 7.7.2006 13:45

jo oni se prizpusobovali nadvakrat

nejdriv to zkouseli s inländischer rum, a pak to radsi zmenili na original stroh. ostatne delaj i 40% a ten se chuti nijak nelisi od bozkovskeho ci jindrichohradeckeho. zkratka ten recept z prvni svetove se dochoval ve vice exemplarich. 

VL 7.7.2006 19:22

Re: jo oni se prizpusobovali nadvakrat

Je i 60 %.

Mysch 7.7.2006 19:50

tak ten od stroh neznam,

zato znam 50% potrum, a to je opravdovej rum. z karibiku.

Fallowa 7.7.2006 11:23

Autore,

vynikající koktejly měli i v mléčném baru na rohu Václaváku a Opletalky R^a nabídku opravdu velkou - měli koktejl vanilkový,čokoládový,jahodový,karamelový a myslím že i banánový - to už dávno není pravda;-(.

aida 7.7.2006 11:25

Re: Autore,

Ty mléčné koktejly jsem taky kdysi mívala moc ráda, ovšem jen do té doby, kdy jsem byla na brigádě ve "Spuťálu" a čistila ten výrobník.:-/

ivca 7.7.2006 13:37

Re: Autore,

a co v Koruně a v Dětském domě??? Spolu s vajíčkovým chlebíčkem ....

Mysch 7.7.2006 13:40

nojo,

jenomze ten mlicnak na rohu opletalky otviral kdyz ne v sest rano, tak v 7 urcite. a to detskej dum jeste chrapal.

a v korune meli nejlepsi, a ted uz nevim, jestli se jmenovaly peprenky, nebo veprenky.

aida 7.7.2006 13:47

Re: nojo,

Pepřenky se myslím teď prodávají rybí (takový rybičky na kyselo se zeleninou a kořením), tamty placičky byly nejspíš vepřenky? Jakože malé karboše z mletého masa, jestli myslíme to samé.

Mysch 7.7.2006 13:58

jo myslime

teda veprenky.

autor 7.7.2006 13:57

Re: nojo,

Sákra vepřenky a Koruna, na to jsme zapoměl, to by , bude li zájem ,také byl námet na povídání

Mysch 7.7.2006 14:08

proc ne,

taky pecenace, ... teda peceny klobasy u stanku v noci na vaclavaku, ci u kapra na tylaku.

VL 7.7.2006 13:40

Re: Autore,

A v nuslích na "Synkáči".

Mysch 7.7.2006 13:42

na ten se nejak nepamatuju.

na ktery strane byl?

VL 7.7.2006 19:23

Re: na ten se nejak nepamatuju.

Vedle železářství.

Mysch 7.7.2006 19:51

aha,

František 7.7.2006 8:44

Není mléko jako mléko.

Ještě za totáče jsme pravidelně jezdili do jednoho šumavského zapadákova, kde dožívala taková minimlékárna a zásobovala svým produktem přehršli krámků v okolních obcích. Byla tak zastrčená, že tam nedorazilo všeobecné kurvení produktu. Sortiment byl jen základní. Ovšem jogurt v tradičním skle se musel vykrajovat a mléko se blížilo spíš smetaně. Po bílé kávě zůstal v kafáčku mastný kroužek, který voda bez odmašťovadla nevzala. Je  pravdou, že prvních pár dní jsme na WC docházeli zrychleným krokem ale pak si organismus přivykl. To se naopak nedalo říci o produktu místního pivovaru, který jsme nazývali rychlosamoser a na který si organismus nezvykl ani za celé prázdniny.

R 7.7.2006 8:57

Re: Není mléko jako mléko.

Socialistické jogurty byly vesměs silně kyselé.  Někde jsem četl, že to bylo tím, že jogurty byly během převážení a skladování v běžné teplotě, zatímco měly být chlazené.  Vypadá to, že jeden socialistický úředník schválil  výrobu jogurtů, ale druhý úředník v jiné kanceláři škrtl výrobu příslušných chladicích zařízení. Jogurty přímo od výroby mohly být perfektní.

Kresinka 7.7.2006 10:12

Re: Re: Není mléko jako mléko.

no když si koupíte český jogurt, tak bývá poživatelný. Nejvíc ze všeho nesnáším Danone., takový ten nula celá, nula nic.

aida 7.7.2006 11:17

Re: Re: Re: Není mléko jako mléko.

IMHO jsou nejlepší Hollandie a pak takové ty Jihočeské ve skleničce.

Mysch 7.7.2006 13:04

neni nad floriana.

at si splhnu u obyvatel hlavniho mesta moravy.

ty nadnarodne koncernove se hodi tak akorat jako pokracovani kdysi oblibeneho syndetikonu.

aida 7.7.2006 13:06

Re: neni nad floriana.

:-)

R 7.7.2006 13:06

Re: Re: Není mléko jako mléko.

psal jsem o tehdejších socialistických jogurtech, co jsme dostávali jako přesnídávky ve škole nebo na pionýrských táborech.  Bílá hmota kyselá jak ocet a dole na dně sklenice půl centimetru nasládlého jahodového džemu. Dnešní jogurty to už je něco úplně jiného.

R 7.7.2006 13:17

Re: Re: Re: Není mléko jako mléko.

Ale když se mluví o dnešních jogurtech, tak nejlepší je plnotučný z mlékárny Kunín, potom velký kelímek jogurtu Vian, protože je znatelně levnější než ostatní a potom zakysané smetany. Kupuji je zásadně bílé bez ovoce, to pak dodávám z zavařenin.  Zakysané smetany a plnotučný jogurt jsou dobré i posolené k rohlíku nebo čerstvém chlebu.  A když se do toho utře ještě troška česneku, je to ještě lepší. A když se do toho jogurtu vmixuje ještě nějaká majolka a nasypou zeleninové a jiné příslušné komponenty, je to perfektní salát......

aida 7.7.2006 13:23

Re: Re: Re: Re: Není mléko jako mléko.

Nedělejte chutě, jo?;-)

Mysch 7.7.2006 13:26

tak bile jogurty

jsou bezkonkurencne nejlepsi ty, co si delam sam.  v reformhaus koupim nasadu, tu pak pridam do na 40° ohrateho mleka, a sup s tim do sklenic, a po osmi hodinach pri udrzovanejch 40° je jogurt hotovej,  jedna sklenicka se pak necha jako nasada na dalsi jogurt. ovsem vic jak 8x se to nema z te same nasady zkouset.