27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mysch 21.7.2006 14:41

no teda moje prvni setkani

s touto tekutinou bylo v zoime 1962, a dodnes se na ni asi nic nezmenilo. ale nezli na ni nenechat dopustit, je podle mne lepsi nadobu s ni upustit.

astatne kaco vykladejte nekomu o vlastnostech porsche, kdyz nejel nikdy v nicem jinem, nez v trabantu.

Mysch 21.7.2006 14:37

autore

Mysch je clovek jako kazdej jinej. jen hrozne nema rad, kdyz nekdo pokracuje v gottwaldovske propagande. to umi bejt i sprostej.

Mysch 21.7.2006 14:35

práce jako každá jiná

jiste, taky proto ma nazev horizontalgewerbe.

Mysch 21.7.2006 14:32

dle stare anglicke tradice

a nejnovejsich narizeni eu, muze byt marmelejd vyrobena jen z citrusovych plodu a cukru.

predstavte si pod tim co chcete, ale nechutna to spatne. ostatne neverim, ze by to dnes nebylo v ceskejch superhyper ke koupeni.

Mysch 21.7.2006 14:29

nezapomente ovsem,

ze pan rada sel na obed domu, a po obede si na dve hodinky zdrimnul, nez sel vykonavat tezkou fyzickou praci s husim brkem.

zirje 21.7.2006 14:27

Re: Re: marmelejd anebo cokoliv podobného

děkuji,

sice si to z uvedených ingrediencí nedovedu dost dobře představit, ale určitě se pokusím o výrobu

Harpyje 21.7.2006 14:17

Re: marmelejd anebo cokoliv podobného

Já bych tipovala na Lemon Curd. Jestli se dá v Čechách koupit nevím, ale můžete si ho zhotovit sám ( máslo, vejce, cukr, kůra a šťáva z citrónů, popř. pomerančů.) Zní dobře, chutná hnusně. Kolomazovitá hmota je přesný popis.

MK 21.7.2006 13:59

Taky rád jím,

ale prosím přispívající, aby si nepletli českou kuchyni s kuchyní českých školních/závodních kuchyní i restaurací a hospod v letech 1939 - 1989, kdy byl sortiment omezen nabídkou socialistického zásobování (komu se po tom stýská?).

Stačí si přečíst Magdalenu Dobromilu (s odhlédnutím od kalorické vydatnosti, neboť i "pan rada" chodil do práce pěšky a v kanceláři netopil pokud to nebylo opravdu nutné, protože to šlo na jeho náklady), nebo třeba fejetonek Jana Nerudy o tom co se jedlo na pražském trhu.

P.S.: Dnešní nabídka v restauracích je silně limitována tím čemu v dané hospodě říkají kuchař.

Kaca 21.7.2006 13:55

Pane Vlku,

tak my Vás na ty lyže vezmem! Dcera už je dospělá a můj otec by měl parťáka na dvousedačku!

Kaca 21.7.2006 13:49

Re: na jezka jsem si

Myschi, to je přece Zlatopramen od nás!!!! Nedám na něj dopustit.!

ijáček 21.7.2006 13:46

Re: Až o vánocích?? Ach jo.

Marmelade je jam z citrusových plodů, mírně nahořklé chuti (díky kousíčkům kůry). Chutná mi to, i když je pravda, že ta poslední byla vyrobena v Dánsku. Recept je třeba na http://ppewww.ph.gla.ac.uk/~flavell/marmalade.html

To, čemu se u nás říká marmeláda, je v Anglii "jam" - tedy v podstatě totéž, ale z jiného ovoce.

zirje 21.7.2006 13:42

marmelejd anebo cokoliv podobného

může mi někdo z přítomných znalců ostrovní kuchyně poradit co je tedy, co nejvíce odpovídá autorovu popisu ( kolomazovitá hmota, chutnajících po něčem mezi ústřicovou omáčkou a rybím tukem), kterou mne před mnoha lety krmila jedna echt angličanka a co považuji za skvělou pochoutku? Případně, zda-li je možno ji v Čechách pořídít??

Děkuji za příspěvky

Kardiak 21.7.2006 13:34

Re: Re: Re: Vypráví se legenda,

No ono je to v Austrálii přísnější.Tam člověku zabaví a štítivě vyhodí i načatý baliček žvýkaček.;-)

Harpyje 21.7.2006 13:30

Proti gustu žádný dišputát, ale

cítím potřebu zastat se anglických ( a skotských ) fish and chips. Fish and chips bylo tradičně jídlem chudých lidí, ryba pochybné kvality připravená na přepáleném tuku, už nevzhledná na pohled o chuti ani nemluvě. Ale když jdete do dobré restaurace, která se na toto jídlo specializuje a ryba je prvotřídní a čerstvá, tak můžete zažít kulinární zázrak. Já jsem tento zázrak zažila v jedné malé nenápadné hospůdce v Portree na ostrově Skye. Co se té marmalade týká, taková orange and malt whisky marmalade není k zahození. Nespletl si autor náhodou marmalade s lemon curd? Ten je odporný. Anglická kuchyně přesto za moc nestojí, i když se v poslední době hodně změnilo k lepšímu. Skotská kuchyně je daleko lepší, až na pověstný haggis, ačkoliv i zde prý platí, že záleží na tom, kde ho jíte. A nakonec k tomu Bauernschmausu. Bauernschmaus je původně každé jídlo, které sestává z ohřátých zbytků -variant je mnoho, jedna z nich je ta, kterou autor uvádí.

mh od Labe 21.7.2006 13:02

Ta c.k. rakousko-uherská pohoda

mojí rodině nikdy nic neříkala. Můj děd po 28.10.1918 okamžitě vystoupil z katolické církve (s celou rodinou) a přešli do církve Československé. Nelíbilo se mu mnohé v tom c.k.r.u. I to, že mu na italské frontě 1916 padl nejstarší syn. Mě to vzdychání po c.k.r.u. dost irituje. Nebylo dobře, alespoň pro obyčejné Čechy určitě ne. Buďme rádi, že máme >-

ptakopysk 21.7.2006 13:00

Re: Re: MNĚ ty pneumatiky propíchli. Na autě se španělskou espézetkou začínající M.

:o))) jojo kradení aut je práce jako každá jiná. Eh, špatně! Prostitutky říkají, je právě ta jejich činnost je práce jako každá jiná. Takže autor ve Španihelsku asi opravdu občas pracuje.

autor 21.7.2006 12:56

Re: MNĚ ty pneumatiky propíchli. Na autě se španělskou espézetkou začínající M.

Prdlajs, he he . Občas tam pracuje!

ptakopysk 21.7.2006 12:47

frischhaltefolie

hezký sousloví. Frišhaltefólije zařazuji do svého echt českého slovníku hned za fórštelunk. Zní do daleko líp než "zasranej igelit" jak tomu říkám já...

Jenda 21.7.2006 12:46

Re: dovoluji si opravit chybný název

kynuty knedlik s marmeladou? A co je na tom? Kdyz mate kynuty knedle s merunkama, boruvkama, jahodama, povidlama a podobne tak proc ne s marmeladou? A ze je holt zvenci .. no boze.

ptakopysk 21.7.2006 12:44

MNĚ ty pneumatiky propíchli. Na autě se španělskou espézetkou začínající M.

Ha!!! autor se teď proflák'!!! Krade ve Španělsku auta!

Jenda 21.7.2006 12:43

Re: Mák

Opium chlapce, opium. Ne heroin. A mam pocit, ze z tech u nas pestovanych odrud by moc silne nebylo. No me to muze byt jedno.

OTOH, takovy makovec nebo buchty s makem od maminky nebo ty silne pomakovany bulky co prodava Albert ... jo, to muzu.

honzak 21.7.2006 12:38

Re: Re: Zkuste třeba Münchener Kindl

co bys chtěl po Gambáči a Radegastu? Za několik málo hodin už bude v lednici kohorta "sviňáckých ležáků" jak nazýval toto pivo můj tehdy se batolící synek.

autor 21.7.2006 12:21

Člověka potěší

když mají čtenáři zájem. A proieví je v diskuzi. I Mysch , tuším že z Mníšku pod Alpou ,který se mnou co se týče našich sudetoněmeckých příbuzných ne a ne souhlasí,  najednou vypadá lidštěji!!! A o té " Marmolejt" a hlavně  o marmeládě z poměrančů ze Sevilly by se taky dako něco napsat. Když v Seville zrají miliony pomerančů  na stromech kolem ulic( a jsou jen na tu englickou marmeládu, na nic jinýho) , vy si jeden ukradnete a strčíte do huby a éééééé- vono je to děs, 8-otaky zážitek. A o pivu se ještě nepsalo ;-Da vůbec-díky za nápady.

ptakopysk 21.7.2006 12:11

Re: na jezka jsem si

no tenhle ježek by vás asi nepopíchal, ale nějakou dobu byste běhal krátké tratě rychle jako mladý jinoch!

Mysch 21.7.2006 12:08

na jezka jsem si

zatim netrou, moh by mne popichat, ale nedavno jsem ochutnal nejakej pramen z krasneho brezna. a vzpominky na mladi se skutecne vratily. ale kalnej nebyl, to bych kecal.

Mysch 21.7.2006 12:05

pavliku,

mozna je to krajove, ale kdyz si zagoogleujete, vyplivne vam google 254 000 vysvetleni pro tu samou vec. kardamon i kardamom.

a ta sestra v mjuniku byla spis na hotova jidla, nez aby sama varila?

ostatne kynuty knedlik mohla hotovy koupit v kazdem druhem supermarketu, jen ho vybalit z frischhaltefolie a hodit do vody uvarit.

jak chutnal nevim, ja mam radsi cerstve a zadelavam na ne sam.

ptakopysk 21.7.2006 12:00

Re: se svijanama a klasterem

Jestli si chcete připomenout doby dávno minulé, tak ochutnejte jihlavskýho Ježka. Budete si připadat jak v nádražní restauraci let sedmdesátých :o)))

Mysch 21.7.2006 11:41

se svijanama a klasterem

jsem taky spokojenej, jsou to moc dobra piva.

vetsina tech ostatnich jsou normalni europiva, ktera se daji pit a moc se od sebe nelisi. ovsem kvalito jasne prevysuji drivejsi rejzova piva, a hlavne ta lahvova, co uz v pramenu byla kalna.

jenomze v germanii je pullitr piva pres 75 kc, to si asi nekteri rozmysli, ovsem za zkousku to stoji. on jen  takovej paulaner vari 10 druhu piva.

pavlík 21.7.2006 11:41

dovoluji si opravit chybný název

Není "kardamon", ale kardamom.  A  naše babča (sz Čechy) taky říkala tvarohu kvark a máslu putr nebo putra. Původně to snad byl název pro máslo přepouštěné, z něhož se po vystydnutí slila voda a takové bez vody máslo se používalo na smažení. To nemám z vlastní hlavy, ale je to v knize Česká strava lidová (nebo tak nějak). Zajímavé čtení. Můj bývalý kolega byl odněkud od Opavy a jeho nejzamilovanější jídlo byla šimlena. Kynutý knedlík politý marmeládou. Nikdo z nás ostatních si to neuměl představit, tak nám to jednou přinesl ukázat. Slabší povahy odcházely, silnější ochutnaly, nikdo však po nášupu nevolal. Sestra, kdykoliv se vracela do Mnichova, tak měla nabitá zavazadla různými instantními knedlíky, palačinkami a podobnými věcmi. Bavoři v pohodě, ale naši bdělí strážci hranic jí při jedné cestě všechny sáčky rozpárali. Naštěstí neměli možnost slyšet její telefonát, ve kterém nám tu operaci líčila. Už by se sem asi až do velké sametové nepodívala. Musím končit, tak ještě jednou - kardamom. Doufám, že se neurazíte, autore. Přeju hodně čtenářů.

Mysch 21.7.2006 11:35

zkuste se

v baden-württemberg v krame zeptat, kde maji topfen.