18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mysch 21.7.2006 22:06

no vida

teda ten zischtig habe ich nicht verstanden. ale ty heidelbeeren z tech jsem nejak divokej. v bayrisch eisenstein pred nima taky kvuli fuchsbandwurm varujou, a v alzbetine je sbiraj a prodavaj. asi ty lisky jeste porad respektujou ten eisernen vorhang.

autor 21.7.2006 22:05

Re: Pane Vlku,

Kaco, můžete nechat spojení v redakci Psa? Možná by to fakt stálo za úvahu.

zirje 21.7.2006 21:31

Re: Re: no teda do marmelade

děkuji, byť poněkud opožděně, za recept - v kuchyniu experimentuju rád, jistě vyzkouším.

S pozdravem

z.

Harpyje 21.7.2006 21:11

Re: nejde o to shodnout, ci neshodnout

 Hranice probíhá v Möhringen, nyní předměstí TUT. Träuble hab i net, dafür aber Erdbeerle. Mer hent au Walderdbeerle im Wald, bloß die sammelt keiner wegem Fuchsbandwurm. Am Zischtig mach ich Erdbeergselz.

Judith.Saebel 21.7.2006 19:41

. . . .marmite (taky promite nebo Australsky Vegemite)

Mila Possum, 

Vegemite, Promite, and Marmite nejsou preci tri ruzne nazvy pro jednu vec.  Je pravda, ze vsechny obsahuji kvasnice, ze se pouzivaji jako pomazanka na topinky (suche i s maslem) nebo do sendvicu ( a take do polevky), ale chutove se dost lisi.   Je pravda ze Vegemite obsahuje zdrave veci, ale take 69mg sodiku v jedne 5g porci. 

http://www.vegemite.com.au/index.cfm?fuseaction=VegemiteInfo.welcome

http://www.masterfoods.com.au/products/promite.asp

http://www.marmite.com/

Nadia 21.7.2006 18:18

Re: marmelejd anebo cokoliv podobného

Autor ma na mysli pravdepodobne marmite (vyslovuje se "marmajt"), coz opravdu vypada a chutna asi jako pasta z maggi, ve skutecnosti je to kvasnicovy vytazek, sekundarni produkt pri vyrobe piva. Anglicani to bud miluji (vetsinou namazane spolu s maslem na toastu) ci nenavidi. Pry je to velmi zdrave. Pro milovniky pobobnych chuti se tu take vyrabi pomazanka z ancovicek, vtipne nazvana Gentleman's relish (hovorovy vyraz pro sperma). To, cemu Anglicani rikaji marmalade (vyslovte "marmalejd") je pomerancovy dzem (s kousicky pomerance). Vsechny ostatni prichute se nazyvaji jam (apricot, strawberry, blueberry jam apod). Marmalade je pro pomerancovou prichut tak vzity, ze se ten vyraz pouziva i pro oranzovou barvu vseobecne, takze se nedivte, kdyz vam nekdo rekne, ze ma "Marmalade cat", znamena to, ze jejich kocour je zrzek.

Mysch 21.7.2006 17:35

nejde o to shodnout, ci neshodnout

spousta veci je opravdu mistnich, a skrz rottweil nebo tuttlingen jsem vzdy jen projizdel aniz bych zastavil. a ted opravdu nevim jestli jeto badensko, nebo uz württemberg, nekde tam probiha ta hranice. a dost zive si dovedu predstavit, ze by se to mohlo jmenovat i zwetschgenküchle.

a kdyz bydlite v tomhle kraji, urcite mate na zahhradce träuble, a touhle dobou delate gselz.

Harpyje 21.7.2006 17:22

Re: i tady si dovolim oponovat

Asi se neshodneme. Já zde bydlím 39 let a s tím jsem se ještě nesetkala. Na podzim budu schválně oblízat zdejší pekaře a pak Vám sdělím, co jsem zjistila.

Torm 21.7.2006 17:20

Marmite

To je jedno z těch jídel, které nemají neutrální konzumenty, lidi to buď zbožňují, nebo nenávidí :-) No, výsledky experimentování (kdysi dávno, dokud nešla koupit v nejbližším lepším obchodě s dochucovadly) - upozorňuji, že ač jsou některé postupy drastické, během jejich testování nedošlo úhony žádné zvíře, pouze několik lidí prudce zvýšilo konzumaci piva. Budete potřebovat tekuté pivovarské kvasnice, libeček, petržel, trošku kopru a hořčičné semínko. Jo, taky spoustu odolnosti, sůl a  karamel na dotrimování chuti. Bylinky, hořčičné semínko a sůl (hodně soli, výsledná chuť má být dost slaná a taky to celé konzervuje) utřete v hmoždíři nebo v  porcelánové misce až do husté pasty.  Pivovarské kvasnice  je potřeba zahustit (pokud máte známeho v pivovaru, kde ještě nepřešli na tanky a přinesli jste si kvasnice v putelce), nebo rozdrobit a doředit, pokud jste koupili balené, doplnit tu zeleninosolnou pastu, dobře rozmíchat, nechat den, dva tři (podle požadované intenzity vjemu) vyzrát v nepříliš teplém prostředí a pak na vodní lázni zahustit - zde už doporučuju informovat místní útvar civilní ochrany - do konzistence té již zmíněné kolomazi a doladit chuť karamelem. Rodinu nějak decentně upozorněte ...

Mysch 21.7.2006 16:45

i tady si dovolim oponovat

znate adlering ve villingen? i tam jsem dva roky bydlel, a ty zwetschgendatschi jsme kupovali obcas u pekare na obere straße. ale jmenem uz opravdu poslouzit nemohu. bylo to kncem 70 let.

a ten raum nevim teda az kam, patril kdysi k rakousku. a je vic nez dojemne, kdyz na hrbitove obevite kamen s napisem hier ruht frau xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx.yyyyyyyyyyyyyyyyyyyy witwe oberlokführer xxxxxxxxxxxxxxxxxx.yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

oder frau doktror .............

 jinde jsem se s tim jeste nesetkal.

ptakopysk 21.7.2006 16:32

Re: nezapomente ovsem,

tohleto se mi na starém RU líbí. Pjůsej byl ovšem v tom, že ne každý mohl být panem radou, či paní radovou, podobně jako v současnosti nemůže být každý řidič policejním presidentem...

ptakopysk 21.7.2006 16:29

Re: a jeste dodatek pro autora

že by Závist? Vzpomínáte? Takovej chlápek Marobud tam bydlel, z markomanského kmene, měl techtle mechtle s Tiberiem...

Harpyje 21.7.2006 16:23

Re: teda ty svestky srovnavat

Tak to bude asi regionálně různý. Raum VS, RW, TUT až dolů po Bodamské jezero tento výraz nezná.

Mysch 21.7.2006 16:21

teda ty svestky srovnavat

nemohu, ale znalci tvrdi, ze nejlepsi svestky jsou z okoli bonu.

ty nejlepsi, co jsem ja ochutnaval, byly z chorvatska, a jmenovaly se slibowitz.

no a opravdu by mne zajimalo, kterej svab by to nerek, leta jsem zil v sindelfingen/böblingen a jinak nez datschi se jim nereklu. a poku mi google spravne naseptava, tak historicky puvod maji od augsburg po allgaeu. tedy original svabskej recept.

Mysch 21.7.2006 16:14

recpt na marmelade

je uplne jednoduchej. citrusove plody, mohou to byt pomerance, citrony, grapephruity, pomelo, sveetes, limetten jednotlive, ci jejich smes se nakrajej na tenke platky, jde to vyborne s krajecem na chleba, pak se asi pul hodiny vari v hrnci a prida se zelirovaci cukr. podle toho jakej to zrovna je, 1:1, 1:2 nebo ted uz je i 1:4, takze to nemusi byt tak sladke.

ctvrthodinku povari, nalije jeste horke do vymytych sklenic, zavickovat a hotovo. zavrou se samy.

possum 21.7.2006 16:08

Mysch,

na toast jde vsechno ;-P Ten recept na marmalade, dej vedet. Kdyz tak ti ho sem zitra hodim. Ted jdu spat. 

possum 21.7.2006 16:04

Re: no teda do marmelade

Mysch, to je recept na Lemon Curd pro zirje. Ja se te ptala, jestli chces na marmalade.

Harpyje 21.7.2006 16:02

Re: a abych si nezapomel rejpnout

Šváb sice žije na jih od Mohanu, ale Zwetschgendatschi by nikdy neřekl, to je bavorský výraz. Pflaumenkuchen je to na sever od Mohanu a mohu Vás ujistit, že tam švestky chutnají stejně jako v Bavorsku, ač by bavorští patrioti se mnou určitě nesouhlasili. :-)

Mysch 21.7.2006 16:01

no teda do marmelade

to ma daleko ale ochutnam. hodi se to urcite na toast z bileho chleba.

Mysch 21.7.2006 15:58

no prave proto

to pisu.

possum 21.7.2006 15:54

Re: Panu autorovi, dodatek

zapomela jsem rict, ze nectu vase clanky jen proto, abych je kritizovala, ale proto, ze se mi (az na male chybicky) libi ;-)

possum 21.7.2006 15:52

Panu autorovi,

 >marmolejd. Maminka kamaráda, Angličanka rodem, se mi to pokoušela od mládí vnutit na chleba. Jak tuhle hrůzu, co vypadá chutná jako kolomaz smíchaná s nerafinovaným rybím tukem, a taky tak vypadá,<

Chapu, ze mate autorske pravo si slova upravit. V tomhle pripade jsem vsak totalne zmatena.8-o  Marmolejd mi zni spis jako marmalade, coz je pomerancovy dzem (?).  Popis je vsak bliz marmite (taky promite nebo Australsky Vegemite), u ktereho maji lide neznali, problem s tim, ze si toho naflakaji na chleba jako povidel.  Vyse uvedeny produkt se maze na chleba (nebo toast ) namazany nejprve maslem, TENOULINCE.  Je to velmi zdravy vyrobek z kvasnic a vytazku zeleniny, ma hodne vitaminu.

possum 21.7.2006 15:41

Re: nezapomente ovsem,

;-D to mu na stihlosti ovsem nepridalo. ;-D

possum 21.7.2006 15:40

Re: Taky rád jím,

Hmmm, ono se tvrdi, ze Magdalena Dobromila varila z mnoha kalorickych prisad. Ale kdyz se podivas, tak je to pro velkou rodinu. Tudiz rozdelene na dnesni pomery to neni tak moc kaloricke.;-)

possum 21.7.2006 15:37

Re: dle stare anglicke tradice

Bozinku, Mysch, chces recept???

P.I.Tomec 21.7.2006 15:36

Re: Re: Mák

Kanál Discovery má pořad Boŕiči mýtů ( Mythbusters ), kde testovali pomocí detekčního zařízení pro zjišťování opiátů v lidském organismu, zda po pozření makovaných housek bude nález pozitivní. Byl. Naše dopravní policie již podobná detekční zařízení má a podle TV je již používá. Nyní mám strach si před jízdou autem dát cokoliv s mákem, abych nepřišel o body i řidičák...

possum 21.7.2006 15:35

Re: Re: Re: marmelejd anebo cokoliv podobného

zirje, tady to mas :-))

100g masla rozpustime (asi 1min v mikrovlnce), pridame 225 g cukru, ostrouhanou kuru a stavu ze 2-3 citronu. Vmichame 3 rozkvedlana vejce. Vlnime, neprikryte, po minute michame, celkem asi 5 minut (podle sily mikrovlnky). Zkouska jako u dzemu (na talirku). ;-P

Mysch 21.7.2006 15:25

a abych si nezapomel rejpnout

švestkový koláč nejsou bucteln, a le vzdy zwetschgendatschi, nebo zwetschendatschi. teda vsude  na jih od mohanu.

na sever nevim , nikdy jsem tam nebyl, ale podle vypraveni to tam musi byt strasne.

to posledni je citat jednoho klasika. kdo ho uhodne, muze si u mne vyzvednout basu libovolneho piva z nejstarsiho pivovaru.

G. Pašek 21.7.2006 14:57

Jídlo je jídlo, ale držet v náruči urostlou, ochotnou a chtivou . . . pánečku, to je žrádlo! . . .

Moc hezké, lidské vyprávění, taková oása v to našem potřeštěném světě, jako když jdeš bos po štěrkové cestě a narazíš na pěkně vyschlé, rozježděné koňské lejno a na chvilku v něm postojíš jako v bavlnce odfrknout si . . . . pane Vlku, přeji Vám úspech s knihou a nechte tady vědět název knihy.

Mysch 21.7.2006 14:44

a jeste dodatek pro autora

mate zastarale tuseni, Misch uz je z nejstarsiho mesta ve stredni evrope. a z jednoho z nejstarsich ve svete vubec.