30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

JEN TAK: Polívka jej grunt a maso je špunt

Na stole, na novinách zvaných Rudé Právo, co jsme je fasovali, abychom byli jako uvědomělí, ležely housky. Pro mě tři. Rudé právo byly veliké noviny. Rozměrem. Takže se vešly ještě klidně i všechny láhve s mlíkem, co jsme fasovali. A taky lahve Poděbradky, celý ulepený od sirupu, kterým bývala Poděbradka slazená. Spíš přeslazená. Chutnala jak cumel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Mokrý 6.12.2022 22:07

8-o

V. Mokrý 6.12.2022 22:07

;-(;-(

V. Mokrý 6.12.2022 22:06

;-(

R. Polášek 6.12.2022 20:58

Protože tehdy lidi neměli soukromá auta a pokud měli, tak s nimi v zimě, až na hodně velké papaláše nebo podivíny, nejezdili. Takže mimo průtahy vesnicemi a městy, kde musely projet autobusy s pracujícími a náklaďáky socialistických podniků mohly ostatní cesty zůstávat neprotažené celé dny. Dneska musí protahovat prakticky všechny silnice a nonstop, protože tak 6 - 8 lidí z deseti jezdí denně do práce svými auty, a to i v zimě.

R. Polášek 6.12.2022 20:52

Za mých začátků už desítka stála tuším 1,80 a dvanáctka 2 koruny. A začalo to dost rychle zdražovat. Byli jsme ze školy na praxi v Karborundu Benátky nad Jizerou, jako student chemie jsem tam u stroje lisoval řezací kotouče, jiní studenti se sbíječkou. A tam do fabrické kantýny vozili sudy s obyčejnou desítkou nebo 12 . "Osmičku" z toho dělali tím, že nějaká piva odpustili a potom sud dopustili obyčejnou vodou. Podle toho, jaké zrovna měli "oko", tak ta osmička byla silná. V letních prázdninových vedrech byla obvykle silná dost.

R. Polášek 6.12.2022 20:45

Tak ono to rozšířené jídlo bude nejspíš dáno konkrétní dobou a její bohatostí. Troufám si odhadnout, že ta polívka byla v době popisované autorem rozšířena proto, protože ty kolena, řízky a další flákoty masa byly přísně sledované pomalu na kusy, aby místo u strávníků neskončily v taškách zaměstnanců. zatímco odřezky masa a hlavně ten sós, který z ohřívaných kusů odkapával, evidovaný nebyl a společně s příslušným zahušťováním polévky dával těm řeznickým kuchařům poměrně velkou volnost.

A taky co si budeme povídat, i polívka z hodně odpadních surovin, která je vystydlá třeba i dost hnus, jak je příslušně osolená, trošku opepřená a opaprikovaná atd a hlavně příslušne teplá je velká lahoda. Která zaplní břicho a dodá i díky tomu teplu energii na práci.

J. Jurax 6.12.2022 16:49

No jo no, ale zas nemusí jít spát hned po televizních novinách, aby do čtyř do rána naspala svých osm hodin ... :-)

M. Sláma 6.12.2022 15:29

Nojo, no - za první republiky byl na krámě nápis "Řezník" a vevnitř bylo maso, za bolševika byl na krámě nápis "Maso" a vevnitř byl řezník ...

R. Dubravský 6.12.2022 12:50

Takové řeznictví / bufet dodnes existuje například v Praze na rohu ulic Budějovická a Za Zelenou liškou. Další skanzen je ve stanici metra Opatov.

L. Písařík 6.12.2022 12:08

v Železárnách v Hrádku u Rokycan tekla osmička Plzeň za 1,1 Kčs, jezdili jsme tam opravovat Siemensmartinské pece v 50tých letech a pamatuji i Sklárny Lenora, kde jedna dívčice s basou pendlovala mezi sklárnou a hospodou, protože skláři, kteří u horké pece ručné foukali sklo, museli doplňovat tekutiny. A nemyslím, že bylo tehdy víc pracovních úrazů, aspoň mezi našimi lidmi na opravách martinek nepamatuji ani jeden.

I. Pávek 6.12.2022 8:51

R^ Jó to byly doby kdy všechny vysoké školy čtvrté a páté cenové skupiny které jsem s úspěchem absolvoval měly ve výkrmnách černou tabuli a na nich křídou ,,Nabídka dne" : Dršťková s rohlíkem, hovězí guláš, lečo s moravskou klobásou, párek s hořčicí, tlačenka s cibulí, ruské vejce s rohlíkem, sardinky v oleji nebo tomatě, tuňák s vejci, očka v oleji - jednotná nabídka a jednotné ceny. Po šichtě jsme si to dávali a zápasili kdo víc postupně až do ukončení vyučování. Obyčejně jsem skončil u čtvrté položky a 6.pivu. Utratit 100 Kč byl nadlidský výkon a když se proložil vzpíráním z velkých a zpěvem sprostonárodních písní - zápasník a jeho cesta domů a prodřené rukavice se pak stala v mnoha případech vděčným tématem silvestrovských kupletů v místním Kulturním domě. Jó, to byly doby -

V. Mokrý 6.12.2022 6:50

A v zimě byly silnice protažené, už před těmi prvními autobusovými spoji. Tedy většinově - na rozdíl od současnosti, dlouhé.

V. Mokrý 6.12.2022 6:47

A od učení - hutě/horké provozy, se pilo pivo 7°, nyní dělávají 8°.

Což je nyní zakázané.

V. Mokrý 6.12.2022 6:42

Samozřejmě že ne na všech úřadech a v pátek, to stejně většinou nemají úřední den.

V. Mokrý 6.12.2022 6:41

Úřednictva je, že mohou klidně dělat na 2směny a nemusí to být do 22"00, stačilo by do 19 - 20:00h.

V. Mokrý 6.12.2022 6:38

Tak jest, na tom jsme vyrostli - tedy většinou my vidláci.

M. Krátký 6.12.2022 6:14

Jo, zase hezké - a podobný folklór byl o 1,5 km blíže středu a to přímo v řeznictví na Palmovce - každý den dopoledne jsme tam "svačili" ta samá jídla i my v montérkách z Výzkumného ústavu obráběcích strojů a obrábění na Žertvách 24 - dobré ráno všem R^

H. Rybnická 6.12.2022 1:28

Jasně. Jenže jako zákazník kohokoli bych za své nemalé peníze očekávala (vynikající) služby úředníků i třeba ve 14. 45. A vlastně také třeba v 17.00 hodin. A určitě ne v 6.00 hodin ráno.

B. Liborek 6.12.2022 1:08

Super. Jen k té pracovní době. Vstávalo se mi sice blbě ve 4, vlakem na Novou Huť s dvěma přestupy ale ve tři jsem byl doma. Když v 90tých letech zvedli mzdy, tak jsem jezdil s kolegy autem ,vstával před pátou a byl doma ve 14:30. Moje dcera, která maká v kanclu u kompu od 8-16:30 by to brala. Když přijede po páté autem domů, do čeho většího se asi může navečer pustit?