Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
JEN TAK : Jsou věci, které nenahradíš
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
V. Kolman 13.11.2022 8:06Vlku - vy jeden potměšilý poťouchlíku Teď abych pracně utíral mlsnými slinami poslintanou klábosnici. To mi nedělejte |
V. Mokrý 13.11.2022 8:23
|
A. Koukolík 12.11.2022 14:16Roštěnky esterházy, jedině s paprikou. Jinak to nejsou roštěnky esterházy, ale roštěnky ???? Pojmenovat dle jiných ingredienci. Na houbách, na česneku a tak dále. |
V. Chrastina 12.11.2022 12:05Jsem pamětníkem koňských řeznictví u nás, zhruba 70 let zpátky. Ochutnal jsem koňské bifteky, ale z mého hlediska nic moc. Na druhé straně koňské sádlo pokládám za boží delikatesu. Je řídké, chladem netuhne, chutí si nic nezadá s nejjemnějším husím sádlem. Mňam. |
J. Kopp 12.11.2022 11:20Drahně tomu let jsem ve zlínské Rybeně jedl steaky z velryby. Zkuste dnes sehnat maso z velryby. Stejně tak konina. Ten točený koňský kabanos možná ani kolem toho koně neprošel. |
V. Chrastina 12.11.2022 12:13Na velrybí steaky ve zlínské Rybeně si rád vzpomínám. Dokonale libové, chutí připomínající hovězí roštěnky. Mňam. |
M. Koutný 12.11.2022 8:33V 90. letech, když jsme ještě byli mladí a chudí, občas jsme kupovali koňský točeňák, neb to byla jedna z nejlevnějších uzenin. Onehdy jsem v jednom supermarketu narazil na takový ten "předvchodový prodej" a měli tam, vedle řady dalších lákavě vyhlížejích (a rozhodně ne levných) tovarů i několik výrobků z koňského masa. Patřily k těm nejdražším, cenově byly srovnatelné s pravým uherákem nebo klobáskami z mangalicy. |
V. Mokrý 12.11.2022 8:59Koninu zatím nevídám, ale mnohé další potraviny, které byly ještě před " sametem " za " babku ", jsou dnes cenově delikatesy. Je Nám přáno |
T. Diblík 12.11.2022 9:33Ten točeňák nebyl z koně. To byla přezdívka, aby se lidi neptali co je uvnitř. |
R. Polášek 13.11.2022 12:24Točený salám, co si pamatuji, se kdysi nazýval cigánka nebo cigánská pečeně. Byl levný a chutný. Levný asi proto, že když to řezník uměl, dala se do toho po určitém rozklepání zatočit i všelijaká levnější masa. Chutný proto, protože ta masa byla kombinována se sádlem nebo tučnými masy, ono se to potom v udírně horkou párou propeklo a taky zaudilo a díky tomu tuku to bylo chutné. Umřelo to po vstupu do EU, protože cikánská pečeně nebo cigánský salám se stal nekorektní název a brzo potom, zřejmě kvůli pracnosti nebo staří uzenáři těm novým nepředali na točeňák know how, vymizel i točeňák. Který dříve byl v každém řeznictví i lahůdkách. |
T. Diblík 13.11.2022 12:48Byl jste před převratem na jatkách? |
R. Polášek 14.11.2022 9:46To ne, ale doma jsou technologii vhodnou na točeňák zvládl. Je to poměrně dost pracné. A za socíku jsem točeňák hodně kupovali a pak to vymizelo. |
T. Diblík 12.11.2022 7:42Koně jsou kamarádi. Kamarády nežeru. |
V. Mokrý 12.11.2022 8:32Když dříve vykrmovali doma prase, havěť všelijakou, tak to měli mnohdy také za kamarády. A jak si pochutnávali potom. Každá civilizace/společnost to má jinak. A zatím tady není hlad. |
M. Koutný 12.11.2022 8:37Zrovna včera mi vyprávěla známá, že její děti měly u babbičky na venkově všechny králíky pojmenované. Když jednou přijeli a v troubě se pekl králík, bála se, že bude po nedělním obědě. Děti ale jen nakoukly do králíkárny a suše konstatovaly: "Takže dneska máme na oběd Oldu?" |
V. Mokrý 12.11.2022 8:57To byly ještě doby, kdy i děti věděly, jak to v životě chodí. Ne jako dnes, kdy nejen děti si myslí, že nejenom maso roste v regále márketů. |
T. Diblík 12.11.2022 9:22Pan Nepil svého času popsal, jak to měla jeho babička s králíky. Nejdřív, když vylezli z hnízda, tak byli kluci, a jak rostli, tak hoši, chlapi a nakonec valaši. A co s valachama? |
V. Kolman 13.11.2022 8:13Máte recht. Také se raději nažeru dobré "štěkané". (pochopitelně fór) Ale stejně je zajímavé, že požírat chytré vepříky, kravičky, husy, slepice.... považují Evropané za normální a běžné, ale u pejsků to jaksi neplatí |
T. Diblík 13.11.2022 8:49To si musí každej vyřídit sám se sebou. Já to vyřízený mám, jsem chovatel králíků. |
J. Plzák 13.11.2022 14:13Nechápu "pochopitelně fór". Možná ti mladší ano. Ale dřív, to vůbec nebyl fór a u cigošů ani náhodou. |
V. Mokrý 12.11.2022 4:59Stačil by guláš a kabanos. |