28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fiter 13.11.2009 19:18

Re: český česnek

Když už,tak panenského.

Dolly 13.11.2009 18:54

Nenašla jsem jinou reakci

než tu, že se vám divím, že se divíte.

drak 13.11.2009 18:31

Co se potravin týče - markety tlumím

Bohužel jsem byl obdařen poměrně zmlsanými chuťovými buňkami a proto co se potravin týče, tak markety tlumím jak jen to jde. Pro maso a uzeniny si jezdím k řezníkovi v mém blízkém okolí, protože jsem se mnohokráte osobně přesvědčil, že to co dělá, dělá dobře, v porovnání s hangárovým masem a uzeninami je to prostě pohádka. Co se týče zeleniny a ovoce, tak jezdím zpravidla do tržnice a opět v porovnání s tím, co je zpravidla k mání v marketech, tak je to zase o dost lepší. Samozřejmě, že za tu dobu co tak činím už mám poměrně slušný přehled, co asi tak od kterého zemědělce mohu očekávat. Co se ostatních potravin z hangárů týče, tak prostě čtu a čtu a čtu, odkud že ta potravina pochází a je-li původce neznámý, nebo se mi nelíbí, tak to tam prostě nechám. Myslím ale, že více než 80% lidí nejde po kvalitě ale po ceně a nejmenší námaze a proto to nakonec vypadá tak, jak to vypadá.

Určitě by ale neškodilo, kdyby se zavedl nějaký transparentní systém značení ovoce a zeleniny, tak aby šlo 100% a jednoznačně vyřadit levná, hydroponicky pěstovaná holandská rajčata. Holanďané totiž sice jsou sice pozoruhodně úžasní v tom, jak vyvinuli tuto levnou metodu pěstování rajčat, ale ta levná jsou naprosto bez chuti. Podle země původu to poznat nejde, protože když Holanďané pochopili, že rajčata "made in Holand" jsou již prokouknutá a nikdo to nebere, tak skoupili pohotově pozemky ve Španělsku, Francii, Bulharsku, Itálii a Maroku a pěstují ten sajrajt tam. Podle ceny se to také nepozná a podle vůně už také ne, ti padouši je umí je vypěstovat voňavá a přesto naprosto bez chuti. Ostatní konkurenci tím přivedli ke krachu a kde teď koupit rajče, které by nechutnalo jako sláma už opravdu nevím, tak už je beru jen v létě a na podzim v tržnici a na hangárová kašlu, na to abych to vyhodil je to přeci jen zbytečně nákladné.

huhu 13.11.2009 18:36

Re: Co se potravin týče - markety tlumím

R^ to normování dle mě je jen vedlejší/pomocné. Kdo má trochu zkušenosti, ví, že údajně stejný sýr či salám nebo špškáček se liší dle výrobce/dodavatele. Dělám to jako vy - prostě si kupuji u osvědčeného dodavatele/prodejce a od osvědčeného výrobce. ostatně kdo chodí na pivo, ví že i Plzeň je v každé hospodě trochu jiná.

drak 13.11.2009 18:46

Re: Co se potravin týče - markety tlumím

Když Plzeň, tak z tanku, pivo má být uchováváno v chladu a chladné se čepovat, ta moderní zařízení, kdy pasterizované pivo je uchováváno při pokojové teplotě, pak se při čepování prudce zchladí a načepuje, tak to se opravdu nedá pít, to člověk přežije jen když je venku +45 ve stínu a tak si dá jedno pivo aby neumřel žízní, oklepe se, řekne "Brrrr, fujtajfl!" a jde dál...

xy 16.11.2009 9:41

Re: Co se potravin týče - markety tlumím

Máte úplně pravdu - rajčata z těch různývh hyprmarketů vypadají jak rajčata, voní jak rajčata, ale chutnají jak polystyrén. Nevidím jiné rozumější cesty jak  tomu zabránit, že prostě tyrůzné chemické imitace zeleniny, ovoce a potravin nebudeme kupovat - prostě jim to nesmíme dovolit my, zákazníci. Máme dceru v Paříži a tam by si to nedovoilili - jak je možné, že v jednom z nejdražších měst v Evropě jsou babány chutné, bez skrvrn a i v přepočtu levnější, než u nás ? Prostě francouzský zákazník by ždádné padělky na svůj stůl nedal - když tam jednou budete, zkuste si zajít do pařížské tržnice -  to budete zírat !

Abraham 13.11.2009 17:55

Co dodat, autor má bohužel pravdu.

Nabízí se spíše otázka, zda to byla v počátku vyjednávání neschopnost či záměr. Vinu zákazníků bych neviděl. Nabídka po roce 1990 oslepila zrak občanů s tím , že ani ceny nevnímaly. Naopak každý " chytrý" obchodník se styděl za naše výrobky.

Karta se obrátila a mávnutím proutku se naopak obchodníci začínají pyšnit českými výrobky. Otázka je zda to není pozdě.

míla dvořáková 13.11.2009 20:06

Re: Co dodat, autor má bohužel pravdu.

Navíc jste pozapomněl na tu neskutečnou masáž počátkem 70. let - jen si vzpomeňte, jak se nám snažili naši "vrchní" vtloukat do hlaviček, že máme hormonová kuřata (která Rakušani skupovali ve velkém), ve všem chemii atd. Teď najednou se objevují první vlaštovky (nebo "bílé vrány"?) mezi našimi novináři, kteří tvrdí, že jsme popelnicí Evropy a cpeme do sebe její zbytky. Prostě stačí používat zdravý rozum - jestliže se sem něco veze přes půl Evropy (neřku-li světa), musí to být vždy chemicky nebo geneticky ošetřeno, proto jím jenom to, co vyrostlo tady, maximálně na Slovensku. A je to.

míla dvořáková 13.11.2009 20:07

Re: Co dodat, autor má bohužel pravdu.

Omlouvám se, samozřejmě 90. let.:-/

tosek 13.11.2009 17:45

???

Odkud právě přilétáte, vážený návštěvníku zeměkoule? Vítejte v kapitalismu. Peníze jsou až na prvním místě, víte. Takže rychle vyrobit, rychle prodat, rychle zahodit a koupit si zase nějaký nový šmejd, který vlastně ani nepotřebujete, ale jste tak masírovaný reklamou nutností být "in", že vám nic jiného nezbývá.

i.h. 13.11.2009 16:58

Ovsem ve meste Rockhampton, Queensland, Australie,

maji v mistnim skansenu na prodej, mezi jinymi upominkovymi sunty, skleneny relief koaly s koalátkem Made in Czech Republic !

drak 13.11.2009 18:08

Re: Ovsem ve meste Rockhampton, Queensland, Australie,

Až se tam jednou podívám, tak bude-li to ještě v prodeji, tak si ho klidně koupím.

Tomas B. 13.11.2009 16:06

Mám tu samou zkušenost!

Zrovna nedávno jsem si všiml, že má naše máslo takovou divnou, neobvyklou chuť. Povídám to manželce a ona, že koupila máslo z Madety - tedy výrobek z Jižních Čech. Nic proti tomu, ale proč se má dovážet máslo přes půl republiky, když my pražáci máme v Kyjích gigantickou mlékárnu?

huhu 13.11.2009 16:10

Re: Mám tu samou zkušenost!

no jo, a proč z kyjí vozit máslo do radlic nebo Troje ? tam bývaly mlékárny taky ! ;-D

Tomas B. 13.11.2009 16:24

Re: Mám tu samou zkušenost!

Přesně tak! Kolik se jen ušetří nafty, silnic a dalších zdrojů. Proč vozit pivo z Plzně do Honolulu nebo do Braníka, když jak na Honolulu tak v Braníku je pivovar? Proč jezdit přes půl Prahy někam na biftek, když u nás Na růžku dokážou tu flákotu osmažit taky? Proč vůbec někam jezdit, když jak biftek tak máslo zvládneme u nás v kuchyni. Sousedi si pečou sami i chleba! Jen je do té jejich pekárny zapotřebí nějakej speciální prášek z Francie - ale to se časem poddá. Ať žije nezávislost!

huhu 13.11.2009 16:31

Re: Mám tu samou zkušenost!

R^ ani to víno z Francie není třeba, umíme výborný rybízový !

Jiří Heincl 13.11.2009 18:08

Re: Mám tu samou zkušenost!

Žádný speciální prášek do domácí pekárny potřeba není.

Smolíček Pacholíček 13.11.2009 18:32

Re: Mám tu samou zkušenost!

Ano, to máslo je míchané s margarínem. Ono to máslo opravdu není čisté. Stačí udělat jednoduchou zkoušku varem. Když to máslo roztopíte na pánvi, nebo v kastrolku a necháte ho zpěnit, zpění úplně jiným způsobem než čisté máslo. Čisté máslo se hned při varu a vytvoření pěny začne připalovat a okraj taveniny rychle hnědne a páchne typickou nasládlou vůní. To se vám u Belgického másla nepodaří, protože je tam příliš mnoho margarínu. Stejný test dopadne u Belgického másla-margarínu úplně jinak. Belgičani zřejmě nemají povinnost uvádět všechny přísady potravin, stačí udat jen množství tuku a je to. Naviní občan ČR si pak myslí, že koupil levné máslo a ušetřil, ale opak je pravdou. Vyhodil peníze za drahý margarín. Proto Belgické máslo chutná jako Hera. Jinak proti Belgii nic nemám.

huhu 13.11.2009 18:37

Re: Mám tu samou zkušenost!

ale jděte vy jeden kujóne Rv

Jindra 13.11.2009 15:58

Ke sklu

Ono to presne tak neni, tradicni odberatel cehokoliv - SSSR (neresim jestli za to kdy platili) proste prestal odebirat kazdej sunt.

Poselstvi chapu, ale v detailech asi hodne nepresne vysvetleni, proc to "nase" v Tescu ci Albertovi nenajdete.

drak 13.11.2009 18:00

Re: Ke sklu

Kdysi dávno, ještě před listopadem 1989 jezdily ze západního Berlína do východního autobusy, které byly plné manželek a jiných rodinných příslušníků amerických vojáků ze západního Berlína. Ty autobusy byly vysoké, takže měly neuvěřitelně velké zavazadlové prostory a ty americké dámy tam nakupovaly doslova po regálech dětské oblečení, obuv a potraviny.

Stejně tak u nás ti západní Němci, co sem tenkrát přijeli, skoupili kdejakou potravinu, včetně mléka, PCB ne PCB, protože to jim to připadlo úžasně levné.

Po listopadu 1989 se ale vývoz na ruské trhy zastavil a co se mnohých komodit týče, tak si země bývalé patnáctky EU a Slovinsko ochránily své trhy, zatímco my jsme nechali své výrobce bez milosti padnout. Asi se naši politici, na rozdíl od těch cizích, dají mnohem snadněji koupit

Co se zemědělské produkce týče, tak nebýt nerovnoměrných dotací do zemědělství, kdy například holandské vepřové je včetně ceny za dopravu na českém trhu levnější nežli české na českém, a které kdyby se odbouraly, tak by to tak v životě být nemohlo, tak se pak nedivme, že v obchodech najdeme kdeco, jen ne české výrobky či potraviny.

Mimochodem, stále více potravin se dováží např. z Číny. Čína je ale země, kde cosi jako je ochrana životního prostředí vůbec neznali a snad ani neznají dodnes, takže tam existují poměrně rozsáhlé oblasti, kde lidé starší 45 let vůbec nežijí, protože díky kontaminaci vodních zdrojů vymřeli na různé druhy rakoviny vnitřních orgánů. V životě bych si dobrovolně nekoupil jedinou jejich potravinu a v životě bych nekoupil svému dítěti hračku, která se strká do papule a je z Číny. Neinformovaných lidí, kteří tak učiní z nevědomosti nebo jen proto, že díky láci na nic jiného nemají je ale obávám se většina. Naše či unijní orgány by ale mohly přejít z letargie do nějaké činnosti a kontrolovat mnohem častěji čínské potraviny na kontaminaci a čínské výrobky, zda odpovídají normám.

huhu 13.11.2009 18:38

Re: Ke sklu

negeneralizujte, čína má řadu naprosto špičkových výrobků a taky řadu šmejdu.

drak 13.11.2009 18:52

Re: Ke sklu

Čína je mistrem světa v dodávce čehokoliv a kamkoliv, ale jen na 90%. Můj bratr se s nimi pokoušel výrobně kooperovat a skutečně si užil svoje. Haškovy povídky hadr.

Těch špičkových výrobků jsou jednotky a toho šmejdu je drtivá většina. Z těch hraček, co jsou ke koupi v hangárech bych se bál všech, ty ftaláty z toho přímo mrkaj  a podepisujou.

míla dvořáková 13.11.2009 20:10

Re: Ke sklu

R^R^>-R^

jiskot 13.11.2009 15:17

V takovém Řecku

 chutná máslo taky úplně jinak. Asi to bude tím, že máslo je národní produkt z národního mléka. Nejvyšší čas, aby se ten nepořádek odstranil a v Bruseli zavedli jednotné,  nejlepší Euromáslo. Ale brambory kupuju francouzké v Kauflandu. Vynikající - žeby díky dotacím?

O. M. 13.11.2009 15:12

Ale kulový,

Protože nakupujeme v superhyper, a ty řetězce si zamozřejmě ve VELKÉM nasmlouvají odběry u toho, kdo jim je schopný tak velké objemy (tj. víc, než by vůbec uplatnili v ČR) poskytnout. Prostě, náklady dolů a marže nahoru. To je krédo naší vyspělé západní civilizace.

Sumo 13.11.2009 15:08

Já kupuju brambory od souseda.

Dodá mi je očištěné, přebrané a pytlované podle velikosti. Poslední brambory od loňska jsem vybíral v půlce října, a v ve dvacítce kyblíku byly tři, slovy tři špatné. A doveze mi je až k vratům, a to za slušnou cenu.

O bramborách z Francie něco vím a už nikdy více. Ale to mohla být nějaká jiná Francie, že ?

kustod 13.11.2009 18:21

Re: Já kupuju brambory od souseda.

Sem s adresou toho souseda!

iPa 13.11.2009 15:04

Brambory z Vysočiny

Kupuji výhradně brambory myslím dovezené z Francie. Jsou sice dražší, ale jsou umyté, nemají viditelná poškození, nejsou zpravidla nazelenalé, nemají vnitřní ložiska plísně a nevyhodím čtvrtinu váhy.

Kde kupujete dobré brambory z Vysočiny?

Niky 13.11.2009 14:50

Proč kupujeme brambory s Holandska,

když nejlepší rostou na Vysočině? Protože jsme národ blbů,který neposlouchá svého presidenta!!!!>-