27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Diskuse k článku

2021-3: Roky nespokojenosti

Současná vláda, nezmění-li se něco zcela zásadně, si od příštích voleb odnese větší nakládačku, než by si sídlištní fotbalový spolek odnesl z přáteláku s Realem Madrid.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. A. 6.12.2023 8:43

Za inflaci mohou hlavně ceny energií. Česká vláda neměla koule s tím něco udělat. Přestala kupovat ruský plyn z Ruska, ale kupuje ruský plyn z přirážkou z Německa. Chrání zájmy Německa a amerických akcionářů ČEZu místo toho, aby chránila zájmy českých občanů. Aby měli domácnosti únosné ceny energií, doplácí zisky akcionářů z peněz daňových poplatníků. S tímhle nemá Babiš nic společného, ale věřte si čemu chcete, když Vám to dělá dobře. Bohužel takhle vláda je vláda neumětelů, nejsem příznivec Babiše, ale to, co předvádí Fiala, je dno.

R. Gramblička 6.12.2023 8:29

pletete si to se slovem optimální

M. Kanda 6.12.2023 8:27

Jak chcete to shození vlády provést v praxi?

Ale vy mi asi neodpovíte, což? To byla jen taková plamenná fráze, která měla pouze rozlobit. V žádném případě se neočekávalo, že se nad ní někdo bude zamýšlet, že?

R. Dubravský 6.12.2023 8:26

Obávám se, že si pletete "optimistický" a "optimální".

M. Kanda 6.12.2023 8:22

Autore, inflace je přímým důsledkem oněch covidových hříchů. Ty tak nadělaly v naší společnosti takový binec, že je nemožné ho uklidit během jednoho volebního období. Vždyť minulá vláda rozházela z vrtulníku mezi lidi 800 miliard Kč. To je dvojnásobek ročních nákladů na důchody. Opravdu si někdo myslel, že to projde jen tak?

A čím že se vlastně provinila ta současná vláda? Aha, ona rozpoutala válku na Ukrajině a navíc k tomu zavinila uzavření německých jaderných elektráren a odstaávku většiny jaderných reaktorů ve Francii v roce 2022. Svévolně tak zvýšila cenu elektřiny. To je hrozný zločin, za to jí fakt musíme potrestat.

Poznámka pro méně chápavé: druhý odstavec je ironie.

L. Burget 6.12.2023 8:13

Problém je v tom, že to, co pan Kechlibar popisuje, a co je normální kyvadlový volební cyklus, už přestává fungovat. Pravice a levice (tedy v pojetí těch spolků, které na střídačku slepují ty spíše pravicové nebo spíše levicové vládní koalice) už si nejsou alternativou. Ve výsledku totiž i u nás vidíme, že Babiš sice doma říkal A, ale v Bruselu podepsal B, aktuální vládní koalice už většinou nijak nezastírá, že kolaboruje s nadnárodním mocenským uskupením proti vlastní zemi a hrdě hlásí, že "Chce to po nás EU, takže to tak prostě bude".

Takže pokud chce volič něco změnit, musí lovit jinde, eventuálně sám kandidovat či založit stranu.

M. Kocián 6.12.2023 8:10

Všechno, co zlo potřebuje k tomu, aby vzkvétalo, je nečinnost dobrých lidí. V případě přijetí uprchlíků z napadené Ukrajiny dobří lidé nečinní nebyli. Jistěže budou i problémy - ale dalo se dělat něco jiného?

P. Pepax 6.12.2023 8:07

R^ souhlas.

M. Kocián 6.12.2023 8:06

A když odstoupí?

F. Kusák 6.12.2023 8:00

Ano, také si to myslím. Těšil jsem se po pádu totáče na svobodu, soutěživost, podnikání a všeobecný rozvoj. Bohužel, současné poměry západního světa nás zavedly úplně jinam.

F. De Winter 6.12.2023 7:59

Od kterých makroekonomů? Od těch vládních?

F. Kusák 6.12.2023 7:56

Dnes ráno jsem slyšel od makroekonomů, že česká ekonomika je z nejhoršího venku, a že teď už bude jen lépe. Když se podíváte na základní parametry naší ekonomiky v meziročním srovnání, pak je to smutné čtení včetně indexu růstu cen a samotné inflace. A po Novém roce nás čeká další zhoršení cen, zejména elektřiny a plynu. Mně to u elektřiny odhadem vyšlo na cca 13 procent. Možná, kdybych na jaře nezafixoval cenu, tak bych na tom třeba líp. Na štěstí jen na rok. Nikdo mně nemůže přesvědčit o tom, že bylo nutné, tak drasticky zvýšit cenu distribuce. Proč stát koupil od Net4Gas plynovod, který je extrémně zadlužen a nic v něm neproudí, také nechápu. Ale možná to nějaký smysl má, jen o něm nevím. Stalo by za to, aby to premiér vysvětlil. Také bych zrušil všechna omezení a nechal bych k nám proudit zboží od konkurence a tím vytvořit tlak na tu partičku, která si tady rozdělila trh. Zajímavé je mlčení Antimonopolního úřadu. No, dalo by se toho napsat víc, ale všichni to víme.

F. De Winter 6.12.2023 7:53

Chtěl bych polemizovat s tím "MBA-ismem“, kdy se všechno optimalizuje až na dřeň". K ničemu takovému na Západě a ani u nás nedochází a ani nedocházelo. Naopak někdy od 70. let dochází na Západě k postupné socializaci, která se v posledních desetiletích změnila v běh k socializmu. Srážka s realitou musela přijít i bez Ruska, ale západní establishment vyvolat konflikt s Ruskem a čekal, že se Rusko zhroutí a oni se budou poplácávat po ramenou, jak jsou zvyklí...prostě se navzájem utvrzovali a utvrzují ve své výjimečnosti a nadřazenosti...obyčejná pýcha. Jenže Ruská ekonomika je dnes kapitalističtější než ta západní a s tím konfliktem se vyrovnává lépe než ta západní a tak přichází vystřízlivění. Ale jak jsem už řekl, k úpadku by došlo i bez konfliktu s Ruskem, to je výsledek všech socializmů.

F. Navrátil 6.12.2023 7:35

Pětikolka měla jediný bod volebního programu - Antibabiš, který myslela vážně. Nešlo jí o nic jiného, než bez ohledu na občany a ekonomiku vyrabovat státní rozpočet, peněženky a konta občanů a zadlužit se s vědomím, že dluhy nebude splácet. Správce konkurzní podstaty bude tento snědený krám a augiášův chlívek uklízet dlouhé roky. Pokud fialová vláda sama neodstoupí, nabízí se však islandská cesta. Znamená to shodit vládu a hnát její členy k trestní odpovědnosti.

P. Dvořák 6.12.2023 7:25

Že by nechtěli barevné imigranty?

P. Dvořák 6.12.2023 7:24

8-o

Optimistický - zdůrazňující pozitivní (kladné) stránky současného i budoucího života, lidí i věcí.

I. Polacek 6.12.2023 7:20

Slovo "optimistický" znamená česky "nejlepší". Proto už se nedá stupňovat (na "nejnejlepší").

J. Lukavsky 6.12.2023 7:17

"většina tu není z nutnosti ale z ekonomických a osobních důvodů?" No jsou to povětšinou ženy s dětmi a jsou z Ukrajiny, kde kdykoli a kamkoli může přiletět ruská mírová holubička se snítkou v zobáčku. Jak vidíme každou chvíli a nemusí to být zrovna jen typická "ruská chybička v orientaci" o pár km. Vy byste jistě hrdinně setrval ale jsou tací co pošlou manželku s dětmi do bezpečí. No a většina těch Ukrajinek už pracuje, čili spíš jsou ziskem. J.L. end

M. Pivoda 6.12.2023 6:40

Někdejší legionář v Rusku, pozdější náš učitel ruštiny, své studenty upozorňoval na zajímavou ruskou frázi: "Nébylo a čom pogovoriť. Ni o čom, ni s kem."

P. Hatina 6.12.2023 6:33

Mimochodem že to čtu "..to je mimochodem typický projev „infekce MBA-ismem“, kdy se všechno optimalizuje až na dřeň. V češtině pro to nemáme dobrý název. "

On totiž právě tenhle termín "ohlodané až na dřeň" použil pan Baťa když popisoval státní ekonomiky během krize třicátých let..;-D

A dobře víme, kam to tenkrát došlo, v řadě států (nejen v Německu, i jinde) převzal vládu fašismus..

P. Hák 6.12.2023 6:30

Na finské hranici se téměř válčí? Kdo s kým?

B. Liborek 6.12.2023 4:40

Dovolil bych si oponovat s poslední tezí o nemigraci. Co to je těch půl mega ukrajinců, co tu pustil bez evidence vykulenec vloni, z čehož většina tu není z nutnosti ale z ekonomických a osobních důvodů?:-(

J. Novak 6.12.2023 0:14

Migraci odsouhlasil Rakusan.