2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Nalim 24.8.2008 17:33

Re: Re: Národovcům

Že to slíznu zrovna od Vás, madam, jsem nečekal. Asi jsem to přehnal se stručností. Historie bohužel řadí do jedné lajny ty, kteří se propracovali na špici. Mohli být jednou třeba skvělí, mohli svou orientaci na Rusy později změnit, třeba poukazem na asiatskou krutost ve Světové revoluci. Ale v té politice třeba setrvali příliš dlouho, kdy už jim rozumné působení ani zdravotní stav neumožňoval. Za toho Klému v řadě se konkrétně Vám omlouvám. Ale byl tam, a možná si na začátku taky neuvědomil, co způsobí, pak už jen nedokázal říci ďáblu ne.

Pro tuto zemi jsem nemusel dělat vůbec nic. Jsem minimálně sto padesát let svým rodem místní a bývalo tu zvykem, že člověk normálně žil a pracoval, čímž byl užitečný dalším. Hrnutí se vpřed jsem vždy ponechával jiným Kubům (viz níže), k nimž si troufám namyšleně předpokládat, že nepatřím.

Teď to není na Vás, ale za blbce lze být i dobře míněnými radami.

Kobylka Lajda 24.8.2008 19:31

Re: Re: Re: Národovcům

Já jsem vychována vlastenecky, možná že jsem Váš příspěvek úplně nepochopila, já se vždycky strašně rozčertím, když se někdo opře do hodnot, které považuji za prověřené časem. Možná, že jsem vyjela moc ostře, bývám kolem 21.8. vždycky "naostro". Možná kvůli úplně zkažernému životu mé generace. Takže se za tvrdý útok omlouvám, ale pana Jakuba S. mám ráda, on je přesně má krevní skupina. Ale slušnější jsem mohla být. Omlouvám se! Já jsem trochu demagog, demokracii se pracně učím.

Jakub S. 24.8.2008 21:00

No tak, jo - dyť se nic neděje.

Jde-li o mě, je mi to dost vuřt. A proč ta povýšenost a to ohrazení, když v dobré víře radím... no mohl jste to pokládat za upozornění, abyste si napříště na takové guláše bez ladu skladu dal pozor. Rozhodl jste se brát to jako útok - prosím. Vaše škoda... škoda.

Nalim 24.8.2008 21:31

Re: No tak, jo - dyť se nic neděje.

Tak mne tolik nelitujte, to sprdnutí jsem si asi zasloužil. Filozofuju rád, ale špatně.

Nevěnuju tomu zamýšlení tolik času, spíš ve mně některé články vyvolávají jisté rezonance. Tu Vaši radu navíc využiju a počkám, až mne něco vyhecuje víc.

Doba je už zase navíc pohnutá, chce to mít lepší nervy než mám já.

Takže vše dobré a dobrou noc Vám i dámě, která ctí Vaše názory.

Kobylka Lajda 25.8.2008 8:27

Re: Re: No tak, jo - dyť se nic neděje.

Tak tomu říkám rytířský souboj a je fajn, že jsme se už naučili někdy se i omluvit. Také mne těší označení "dáma", protože jsem ve skutečnosti stará čarodějnice. Všem, kteří hledáme cesty k poctivé výměně názorů, byť i s omyly, díky a všecko dobré!!! Někdy nashledanou!;-D;-D;-DR^

Pišta 24.8.2008 21:22

Re: Re: Re: Národovcům

Benešův problém byl, že krutosti Říjnové revoluce vysvětloval zaostalostí carského Ruska. Naši komunisti, kteří vyrůstali v demokratickém prostředí, by prý takových zvěrstev nebyli schopni. Upozorňuji, že to jsou jeho vlastní slova a že to jde doložit.

Jakub S. 24.8.2008 15:02

milánku, ty se tady, prosím tě, ve vlastním zájmu ničeho nezúčastňuj, ano? Věř mi.

Tvůj myšlenkový guláš je stísňující, věř mi to! Stáhni se na sledování a  z k u s  m y s l e t.  Ano? To bude pro začátek stačit.

Aby ti bylo jasno: nebyl jsem nikdy a nejsem klausovec. Leč o to mi teď  vůbec nejde.

Marian 24.8.2008 8:01

Díky

je to  velmi   přesné

A. 23.8.2008 23:19

Vážený pane učiteli,

Máte v podstatě pravdu. Ale k úplnosti pohledu mi chybí jeden aspekt a to ten nejdůležitější. Český národ v podstatě prahnul po vládě bolševiků od nepaměti. TGM s povzdechem mluvil o národu s mentalitou sluhů a doufal, že dějiny poskytnou tomuto národu 40 let času, aby ta generace s ohnutými hřbety a úlisnou servilitou spojenou se skrývanou závistí mohla být nahrazena dvěma novými generacemi sebevědomých a nezakomplexovaných lidí. Nevyšlo to. Bolševická ideologie postavená právě na těch nejodpudivějších lidských vlastnostech přišla právě včas. Karel Čapek to nebezpečí jasnovidně popsal v esseji "Proč nemohu býti komunistou" Pobouření sluhů se projevilo typicky slouhovsky. Pomazáváním kliky čapkovic vily lejnem.  Morální devastaci ještě prohloubili Ádovi nacionální socialisti.  Beneš, který se nemohl zbavit trpasličího komplexu a smrtelné urážky způsobené západními demokraciemi, které jej i s republikou hodily přes palubu, to směrování ke Stalinovým bolševikům ještě posvětil. A tak tento národ, snad jako jediný na světě, udělal z bolševiků vítěze svobodných voleb. A pak bolševici začali důsledně plnit co slibovali. Dokud kradli majetek bohatým, a také Němcům a Maďarům, dostávalo se jim nadšeného potlesku. Jenžepak došlo i na všechny ostatní.   Nastalo obrovské divení. Největší ovšem v roce 1968. Jenže ani tehdy ještě mnozí neprohlédli. Vzpomínám si na výrok, která mne šokoval. Jak by ten komunizmus mohl být skvělý, kdyby ho ti blbí rusáci n e z k u r v i l i !  Národ ovšem příliš nezmoudřel dodnes. Plyne to z výsledků voleb, kde mentalita sluhů stále velí polovině voličů volit KSČSSD.

A. 23.8.2008 23:19

Re: Vážený pane učiteli, - dokončení

Chyba se zase hledá nikoli ve vlasní nezralosti ale tradičně se všechno musí hodit na někoho zvenčí. Nejlépe na Rusy. A tak druhá národa, sotva byla vypuzena z jednoho mocného pozadí, toužebně vyhlíží ještě mocnější pozadí, nejlépe zaoceánské. Smrádek ale teploučko - charakteristický projev mentality sluhů. Z Masarykem požadovaných 40ti let už polovina uplynula, ale tu novou generaci sebevědomých a hrdých lidí zatím vyhlížím marně. Nejspíš proto, že tatíci svým dětem i sami sobě lžou o skutečných příčinách toho morálního srabu, ve kterém se tato země ocitla. A tak dále platí, kdo nekrade, okrádá rodinu. Název Strakovky určitě vznikl s velkou předvídavostí

Kanuk 24.8.2008 8:26

Re: Re: Vážený pane učiteli, - dokončení

 A tak tento národ, snad jako jediný na světě, udělal z bolševiků vítěze svobodných voleb.....Nevím, co na tom je pravdy, ale kdysi kdesi jsem četl, že v prvních poválečných volbách komunisté zvítězili ve všech státech obsazených Rudou armádou.

Kobylka Lajda 24.8.2008 12:44

Re: Re: Vážený pane učiteli, - dokončení

Morální srab, v němž jsme se octli, má tyto příčiny - socialismus, komunismus,prosovětismus, adorace SSSR,posovětizování, rusifikace, zrada ideálů 1.republiky. Nikdo nekradl tak jako komunisté a největším zločinem v celé historii lidstva byla VŘSR.

AndyO 23.8.2008 23:28

Re: Vážený pane učiteli,

tedy, KSČM ani ČSSD nevolím, KSČ jsem nevolila nikdy, i když to bylo spojeno s podstatně většími problémy než jen výhružkami v práci, ale tyhle sprosté kecy o slouhovské mentalitě mne tedy  neskutečně štvou. Sebemrskačská moderní vlna, která se přelévá Českou republikou je pro zhoubu národa mnohem lepší materiál než by byla i ta závist, kterou zřejmě neprojevují nikde jinde:((  Tak jste se morálně zdevastoval, vzal jste to jedním vrzem i s mnoha statečnými lidmi, slušnými lidmi a lidmi, kterým nesaháte pravděpodobně ani po kotníky a výsledek? Nic, jen vaše vlastní ruce pomazané lejnem, nikoliv však proto, že byste sáhl na svou kliku...jen jste se zapomněl po tom mazání cizích umejt.

A. 23.8.2008 23:40

Re: Re: Vážený pane učiteli,

Děláte ukvapené závěry, aniž je máte čím doložit. Nebo si opravdu myslíte, že se dá společnost vyléčit, pokud není stanovena správná diagnóza?

Těmi slušnými lidmi myslíte osmašedesátníky, kteří zázračně prozřeli, až když je jejich konkurenti v KSČ vykopli od koryt a sami zaujali jejich místa?

O mé ruce nemusíte mít péči. Já jsem svůj vztah k bolševikům nezredukoval na pouhou pasivní rezistenci, pivní kecy,  nechození k volbám a do průvodů. Vzhledem k počtu blízkých lidí, zamordovaných v GULAGu  mám ještě hodně vroubků na pažbě k umazávání ale také jsem jich už dost vymazal.

AndyO 24.8.2008 8:18

Re: Re: Re: Vážený pane učiteli,

jistě, to je zde asi 99%, co bojovalo proti komunistům, jen si nějak na žádného nevzpomínám, snad jen ti Mašínovi - to vy asi nejste. ;-D

Těmi slušnými lidmi nemyslím osmašedesátníky a jestli se vám ČR smrskla na osmašedesátníky a nic víc, tak  je mi vás dost líto- smutnej život.

Vlastně ne, není mi vás líto. Stanovovači diagnoz národa už mne vskutku otravují , zejména pro jejich naprostou neschopnost stanovit diagnozu sám sobě.

Kanuk 24.8.2008 8:28

Re: Re: Vážený pane učiteli,

AndyO, obvykle vás moc nemusím, ale tentokrát R^.

Lea 24.8.2008 13:54

Re: Re: Vážený pane učiteli,

R^

Lea 23.8.2008 22:24

po boji je každý generál

pražské jaro se nevyklubalo samo o sobě. Poměry se začaly uvolňovat od poloviny šedesátých let.Jako první se to projevilo v oblasti kultury. K dostání byly knihy,které předtím nebyly k mání,nastoupila nová vlna filmů, hrál se bigbít . Ať byli reformní komunisté komunisty,začali ale mluvit o svých omylech. Docházelo k rehabilitacím,i když nezapomněli ani na sebe / viz. Slánský/.Nakonec se lidé dočkali i otevření hranic.Ale především,měli dojem,že s nimi chce někdo diskutovat. Proto měli reformisté tak silnou podporu. Tu snahu u dnešních politiků nevidím.Podle toho vypadá i celkové znechucení lidí politikou. Jo a jen tak nakonec. - divadlo Semafor Šimek - Grossman, dá se na to čučet ještě dnes,oproti těm "skvostům",které jsou kalibrem nejhoršího ražení.

Láďa 23.8.2008 21:09

dobře a čtivě napsáno

články o 68 přeskakuju, protože v nich zpravidla brečej pamětníci jak jim rusáci rozšlapali bábovičky, ale tenhle článek jsem dočetl do konce a rád si od autora zase něco přečtu, dík.

Hnyk 23.8.2008 18:06

Do Dubčeka a reformistů bych tak nekopal

Koneckonců po pouhých 20. letech komunizmu jim došlo, že v takovýhle ekonimický bordel dál nejde a že je potřeba dělat reformy. Ruským soudruhům to došlo až po víc jak sedmdesáti letech komunizmu;-D. A protože Sovětskému svazu nikdo nepřišel na bratrskou pomoc a nezarazil perestrojku, tak se ruským soudruhům rozpadnul komunizmus, tak jako by se býval bez ruské okupace rozpadnul v Československu r. 1968.

A co se týká těch podnikových rad, tak to si soudruzi okoukali z Jugoslávie. Kam to v Jugoslávii vedlo když podnikové rady samy stanovovaly výši mezd, na to si jiště vzpomene každý kdo si pamatuje jak se na dinárech škrtaly nuly;-P.

Pamětník r. 1968 23.8.2008 19:53

Re: Do Dubčeka a reformistů bych tak nekopal

Máte naprostou pravdu, pouze s tou Jugoslávií bych byl opatrný. Tzv. nový dinár, zavedeny někdy v polovině 60 let vydržel na svém kurzu 3 Kčs za dinár minimálně 10 let. Začal klesat ař v důsledku první a druhé ropné krize. Roku 1979 už stál jen jednu korunu a v průběhu 80 let dále oslaboval.

.

Hnyk 24.8.2008 0:36

Re: Re: Do Dubčeka a reformistů bych tak nekopal

Nejde jen o to co stál dinár, ale co se za něj v Jugoslavii dalo koupit. Když jsem byl posledně v Jugoslávii tak cetky které při mojí předposlední cestě stály 10 dinárů najednou stály 100 dinárů. A para už nikdo nechtěl. Když si jeden (Jugoslávec) v nábřežní hospodě stěžoval, že nedostal zpátky pár para, tak mu hostinský přinesl dobře kilový igeliťák plný para, jestli ho chce.  A škoda slov o inflaci po r. 1990 ve zbytkové Jugoslavii. Ale i v době kdy byl dinár "stabilní" stoupaly ceny o v průměru víc jak 15% ročně.

Nemous 23.8.2008 15:04

Jste vedle

Čtyřicet let po srpnu dělat chytýho... to je takové typicky učitelské.

Ale abych nekřivdil: je velmi jednoduché desítky jet po události analyzovat a říkat to, či ono. Ale to umí každý. Navíc to je v Čechách a na Moravě národní sport.

Nemyslím, že osmašedesátý byl někým naplánovaný. Byla to souhra okolností vyplívající z vývoje situace hlavně v Rusku za Chruščova. Jelikož tedy plán nebyl, nelze hovořit ani o tom, že byl špatný. 

Zkuste se vžít do situace, ve které tehdy národ byl. Jakákoliv možnost uvolnění situace byla vítána. A na jednou to nebyla možnost k uvolnění situace, ale ke zlepšení situace. To se na okolí moc nedíváte. Hlavně proto, že nevěříte, že proti vám kamarád půjde (pro tehdejší vedení bylo ruské vedení jako starší bratr a nevěřili, že se něco podobného Maďarsku stane).

Já, být na Vašem místě, bych nekritizoval a nevynášel soud. Život byl, jaký byl a dopadl, jak dopadl. Ještě, že tehdy nenapadlo někoho dát příkaz ke střelbě, protože to by nebylo jen tři sta mrtvých. Zdá se to blbé, ale celý osmašedesátý byl už předem odsouzen k záhubě. A nakonec to dopadlo vlastně bez větších následků. Ne dobře, ale bez větších následků.

Ladislav N. 23.8.2008 16:31

Re: Jste vedle: "A nakonec to dopadlo vlastně bez větších následků."

A to myslíte vážně? Zdevastované myšlení většiny českých občanů indoktrinovaných komunistickým vyplachováním mozků, statisíce emigrovaných i doma k smrti utrápených lidí, hospodářská zaostalost a obrovské vnitřní dluhy v budování infrastruktury? To za následky tuhé komunistické totality nepovažujete? 8-o

Pamětník r. 1968 23.8.2008 20:05

Re: Re: Jste vedle: "A nakonec to dopadlo vlastně bez větších následků."

Máte sice pravdu, ale předchozí příspěvek uvažuje patrně stav, kdy by k žádnému roku 1968 nedošlo. Pak se dá předpokládat, že bychom na tom roku 1989 byli stejně, ale byli bychom ještě méně připraveni na pád komunismu. Dá se např. předpokládat, že KSČ by musela utužit kurz, a možná by též sáhla k prověrkám jako r. 1970. Prověrky roku 1958 také nebyly iniciovány nějakou drastickou změnou poměrů, jako byla srpnová okupace.

Patrně víte, že Antonín Novotný se pokusil na přelomu r. 1967/1968 zvrátit situaci pomocí armády. Jel v tom generálmajor Šejna a generálplukovník Janko, který se někdy v březnu 1968 zastřelil.

Jenže historie nezná kdyby.

Paul Sulc 24.8.2008 3:51

Re: Re: Jste vedle: "A nakonec to dopadlo vlastně bez větších následků."

S temi statisici emigrovanych to prehanite. Po madarskych udalostech z 8 milionoveho Madarska emigrovalo 160 tisic lidi. Po 68 roce z dvakrate vetsiho CS emigrovalo nikoliv 32o tisic, ale jen 60 tisic. Trvale, uteklo jich vice ale pak se z Rakouska vratili, podporu od rakouske vlady utratili a pochvalovali si jak si uzili zadarmo dovolenou. Pripo-sra-ni Cechackove by se prece v cizine museli starat a to nejde, kdyz se  jim v komunisticku zije jako rybam ve vode. Vzdyt to byl system '''ja na brachu, bracha na me' ''.Predstiram ze pracuju, oni predstiraji ze mi za to plati a ja si nameloucharim.

Kanuk 24.8.2008 8:37

Re: Re: Re: Jste vedle: "A nakonec to dopadlo vlastně bez větších následků."

Pár poznámek:

1) Co jsem tak kde slyšel, z ČSSR v r. 1968 uteklo přes 100 000 lidí.

2) podporu od rakouske vlady utratili a pochvalovali si jak si uzili zadarmo dovolenou...Vy jste v Rakousku tehdy byl? Já ano, ale nevzpomínám si, že bychom (jako rodina) byli dostali nějakou podporu na vyskakování. Poskytli nám ubytování a stravu, možná, že nějaké kapesné, ale moc toho určitě nebylo. Také jsem neslyšel, že by se vrátil někdo z těch, kteří byli v naší skupině, asi 50 lidí.

Paul,Sulc 26.8.2008 7:21

Re: Re: Re: Re: Jste vedle: "A nakonec to dopadlo vlastně bez větších následků."

V Rakousku sem byl od zacatku cervna 67 a podporu jsem take nedostal, neb sem o ni nezadal. Fachcil sem od zacatku, nejdrive na cerno, pozdeji ve Wiener Molkerei, a to az do odletu do NY v zari 68. V Praze sem mel tri kamarady kteri se ucili anglicky aby mohli emigrovat, v sedesatych letech. A mluvili slusne.Ja ne, protoze sem lempl  a lenoch a neucil sem se nic, ani nemecky. A prezil jsem..Jenze ja mel kuraz, oni ne, a to ani kdyz prisli Rusove. Vsichni tri zustali sedet na zadnici:  v Praze;  museli by se totiz o sebe starat a to prerce v bolsevicku nebylo nutne.

Mozna v dalsich letech odeslo tech zbejvajicich 40 000, Ale v NY narazite daleko vice na madarske obchdy nez na ceske ci slovenske.

Jakub S. 24.8.2008 15:10

Re: Re: Re: Jste vedle: "A nakonec to dopadlo vlastně bez větších následků."

Ale fuj, hnuse. S jakým gustem ty se*eš (jinak to těžko vyjádřit) na svůj národ. Já jsem docela hrdý Moravan, docela hrdý Čech, docela hrdý Evropan - a vyprošuju si, abych byl zařazován pod množinu připosraných Čecháčků!!!

Nikdo v rodině mé nebožky žena ani mé nebyl nikdy kolaborantem, od 39 až po 89. Nikdo nebyl a není v žádných seznamech. Čistý štít, dobrá výchova dětí, řádná obživa. Mí emigrovavší kamarádi a příbuzní jsou vesměs řádní a úctyhodní občané Kanady, USA, Austrálie. Tak: zařadíš mne taky do té množiny?! Ptám se?!

Paul,Sulc 26.8.2008 7:34

Re: Re: Re: Re: Jste vedle: "A nakonec to dopadlo vlastně bez větších následků."

a kdyz prisli Rusove, proc si, streco, zustal doma ???Byl si moc malej, nebo si byl chcipak, a nebo ti to v bolsevicku vyhovovalo??? Trochu pracovat, ne moc, a vsechno bylo zaruceny. Dokonce se i smelo trochu nadavat, ovsem, taky ne moc. Sem tam'cest praci' sem tam 'soudruhu' a vsechno slo jak na dratkach, ze??Ryba ve vode.

A proc bych mel bejt hrdej za svuj narod?? To je prece blbost. Clovek muze bejt hrdej jedine sam na sebe, to co dokaze sam, ne na to co dokazali dedove. A oni toho moc nedokazali ze??Ani v 38, ani v 46 ve volbach, ani v 48, ani v 68. Podivej se , ty troubo, co dokazali Izraeci v 67. A podivej se co dokazal tak malej narod jako Finove v 39.Cechackove v minulosti jen podlejzali a ohybali hrbety. Jezdily snad holky do sluzby z Cech do Rakouska, ci obracene??