Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Jenny 6.8.2021 20:26Nelinko díky! Papriky miluju, zrovna včera jsem dělala Tvoje pečené a k tomu jsem přidala plněný lilek, mó dobré akorat jako vždy jdem mírně překročila míru. |
M. Crossette 6.8.2021 15:27Nelino, velmi lákavě nafoceno Já dušené papriky jako přílohu dělám často, je to fakt rychlovka. Letos jsem prvně neměla žluté "banánové" protože jsem nesehnala sazenice. Ty byly podušené raz dva, zelené bachraté chtějí troche déle. Dusím buď samotné se solí a pepřem, nebo nejprve podusím cibuli, pak přidám papriky. A nebo - podobné tvému receptu - podusím proužky šunky a pak přidám papriky. Takhle podušené papriky jsem prvně viděla před desítkou let při návštěvě rodiny manželova kamaráda. Byli jsme tam na večeři a tak jsem viděla, jak jeho žena papriky dělala. Jen ona pak na konec vše trochu zasypala strouhankou s italským kořením (má italské předky), aby se zahustila šťáva. Bylo to moc dobré a někdy to tak take udělám, když je šťávy víc a nechci aby přišla nazmar (tady se přichucená strouhanka běžně prodává). Bohužel letos se papriky vyčerpaly mnohem dříve, než jindy, rajčata už skončily, na posledních dvou keřících paprik mi ještě dorůstá několik plodů, ale nové už tam nejsou a nebudou. Ale nestěžuji si, úroda byla bohatá, lečem jsme se přejídali, byly "Nelininy" plněné papriky i "guláš starého Sedláka" od Liky. No a často u tyhle dušené. Je to ale vždy "šok", když zase papriky a rajčata musím kupovat v obchodě, obzvláště, když pak jedna zelená bachratá stojí třeba dolar |
Z. Nelina 6.8.2021 14:43Za sebe já žádnou uzeninu do zeleniny nebo omelet nemusím, ale když v receptu není, Xerxová hned namítá, není tam maso, tak to nemusím. |
Z. Jitur 6.8.2021 13:58Prima nápad! |
Z. Tečka 6.8.2021 9:35Dobrá inspirace, díky, papriky na rozdíl od cukety můžu. Lečo už jsem měla, bude ještě aspoň jednou. Já bych ani tu uzeninu nemusela, stačil by mi ten slaninový šmak. Objevila jsem podobný recept, který chci taky zkusit: Bílé papriky tenkostěnné, stroužky česneku podle počtu paprik + jeden navíc. Papriky očistíme, osolíme i zevnitř a do každé pokrájíme jeden stroužek. Dáme opéct na sádle a pro začátek přidáme lžíci vody. Přiklopíme a necháme dusit. Pak odkryjeme a opékáme. Když jsou pěkně nahnědlé, přidáme ještě trošinku sádla a ten zbylý stroužek česneku. Vypneme a necháme dojít. Stačí chleba nebo pečivo. Já se vždycky na pátek těším, právě kvůli těm inspiracím, které sem všichni dáváte. Jenom si silně uvědomuju, jak to strašně utíká. |
Z. Lika 6.8.2021 10:09Těš se z inspirací, na utíkání se vybodni, pokud nejde zrovna o mléko :D |
M. Skálová 6.8.2021 10:56Já bych si to dala ale bez párků... |
Z. Lika 6.8.2021 11:24I bez párků jsou podušené papriky moc dobré - stačí vhodně ochutit (stačí česnek, anebo oblíbená kořenící směs). |
Z. Lika 6.8.2021 9:21Dušené papriky velmi můžu, ten nápad s uzeninou bude mít úspěch. A paprik se teď objevuje spousta, na trhu prodávají ty ovadlé za huběnku. Jdu na ně! Díky, Nelino! |
Z. Matylda 6.8.2021 8:47Něco podobného dělám i s tou cuketou Dá se to jíst s téměř jakoukoli přílohou ( i těstoviny nebo brambory, podle toho co je doma) a v době hladové mládeže byla výhoda v tom, že toho byl kotel. |
T. Zana 6.8.2021 7:27Už dlouho jsem nedělala nic s rýží, ta klobása by se Frantovi mohla líbit . |
Z. Xerxová 6.8.2021 6:16hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům dostala jsem chuť na lečo. Díky za inspiraci |