23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Rychlé lehké jídlo

6.8.2021

Nedá se říci letní, ceny kupované zeleniny se tak ustálily, že je téměř jedno, v kterém ročním období se zelenina zpracovává.

Období je letní, kdy v kuchtění lidu převládají cukety a různé dýně. Já teda nemusím ani jedno ani druhé, místo cukety v slaném provedení raději lilek, ale ujíždím na paprikách.

Lečo je obecně rozšířené, kromě standardu papriky + rajčata může být i v kombinací s další zeleninou,

nebo papriky upečené na sucho, svléknuté a rozmačkané s pečeným lilkem a rajčaty, olejem, kořením, na pomazánku,

nebo plněné papriky, chutě lze různě obměnit, na způsob mého plnění jsem dávala recept dříve (k tomu poznamenám, že místo všeho uvedeného koření stačí dost čubrice, tu jsem v té době neměla).

Dnes je tu návod na papriky vařené + rýže jako příloha, obyčejné to jídlo.

Suroviny

  • libovolný počet paprik podlouhlých
  • bujón nebo třeba i kostka
  • kostky uzeného nebo klobásy nebo jen nějaké uzeniny, co je po ruce
  • cibule
  • kousek slaniny klasické nebo anglické
  • koření typu Podravka, i sůl, i pepř, i mleté chilli
  • na zahuštění buď máslovou jíšku nebo kukuřičný škrob
  • rýže (dlouhozrnná nebo kulatá)

Suroviny

  Postup

  • na pánvi osmažit cibulku a slaninu
  • papriku nakrájet na libovolně velké kousky
  • přidat pokrájenou uzeninu
  • zalít horkým bujónem nebo jen vodou + kostky bujónu
  • koření
  • po změknutí paprik zahustit
  • nakonec přimíchat osmaženou cibulku se slaninou a i přidaný kousek másla chuť zjemní.

Papriku nakrájet

Vše podusíme v pánvi

Podáváme s rýží. Dobrou chuť!

Kdo event. zkusí, dobrou chuť. A když zbude, je to jako s gulášem: druhý den je lepší, je rozleželý, stačí pak jako příloha chleba.

Foto: Nelina

Nelina Neviditelný pes



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !