Zvířetník Neviditelného psa
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996MLSOTNÍK: Rychlé lehké jídlo
Nedá se říci letní, ceny kupované zeleniny se tak ustálily, že je téměř jedno, v kterém ročním období se zelenina zpracovává.
Období je letní, kdy v kuchtění lidu převládají cukety a různé dýně. Já teda nemusím ani jedno ani druhé, místo cukety v slaném provedení raději lilek, ale ujíždím na paprikách.
Lečo je obecně rozšířené, kromě standardu papriky + rajčata může být i v kombinací s další zeleninou,
nebo papriky upečené na sucho, svléknuté a rozmačkané s pečeným lilkem a rajčaty, olejem, kořením, na pomazánku,
nebo plněné papriky, chutě lze různě obměnit, na způsob mého plnění jsem dávala recept dříve (k tomu poznamenám, že místo všeho uvedeného koření stačí dost čubrice, tu jsem v té době neměla).
Dnes je tu návod na papriky vařené + rýže jako příloha, obyčejné to jídlo.
Suroviny
- libovolný počet paprik podlouhlých
- bujón nebo třeba i kostka
- kostky uzeného nebo klobásy nebo jen nějaké uzeniny, co je po ruce
- cibule
- kousek slaniny klasické nebo anglické
- koření typu Podravka, i sůl, i pepř, i mleté chilli
- na zahuštění buď máslovou jíšku nebo kukuřičný škrob
- rýže (dlouhozrnná nebo kulatá)
Postup
- na pánvi osmažit cibulku a slaninu
- papriku nakrájet na libovolně velké kousky
- přidat pokrájenou uzeninu
- zalít horkým bujónem nebo jen vodou + kostky bujónu
- koření
- po změknutí paprik zahustit
- nakonec přimíchat osmaženou cibulku se slaninou a i přidaný kousek másla chuť zjemní.
Kdo event. zkusí, dobrou chuť. A když zbude, je to jako s gulášem: druhý den je lepší, je rozleželý, stačí pak jako příloha chleba.
Foto: Nelina
Vše potřebné zjistíte zde...