Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Brambory pečené s jablky podle Eleny
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M. Crossette 5.2.2021 17:45Vave, to vypadá zajímavě a hlavně recept raz-dva No zrovna včera jsem měli k večeři bramboráky, protože jsem potřebovala spotřebovat zbytek brambor, které se už zcvrkávaly. Ale nové už jsou připsané na nákupní papírek a teď jsem přidala ještě ta jabka. Mletý zázvor mám doma. Komentáře jsem ještě nečetla, možná se už někdo ptal. Totiž, zajímalo by mě, jestli upečené slupky jablek nebudou v jídle vadit, nebudou tuhé? Do jablečného koláče je loupu. Asi tady jsou slupky nutné k tomu, aby plátky držely tvar a nerozhňahňaly se. No do moussaky také dávám neloupaný lilek ze stejného důvodu. Sice se slupka rozvaří na "špagetku", ale dá se rozkousat. Tak asi u jablek je to stejné. |
A. Zemanová 6.2.2021 0:26Maričko, plátky jsou tenké, slupku vůbec nevnímám. Já ale neloupu jablka ani do štrůdlu, ani na rozvar, přijde mi to škoda. Ale možná pokud by bylo jablko s opravdu kožovitou slupkou, tak bych ho oloupala. |
Z. Jenny 5.2.2021 15:56Zde se snoubí zemská jabka s těmi stromovými,takže určitě budou tak nějak souznít. Díky Vave, určitě zkusím. |
A. Zemanová 5.2.2021 16:14Děkuju, milá Jenny. Za prubu nic nedáš, jen teda těch pár jablek a brambor. :) |
T. Zana 5.2.2021 12:22Hmmm, zajímavá myšlenka... asi budu muset někdy vyzkoušet v malém množství (jsem jako ti kosáci, jablka nejraději syrová ). Ale třeba mě to chytne . |
A. Zemanová 5.2.2021 13:25Vyzkoušej, zano. Já jsem taky nejdřív nad tím jídlem lehce krčila nosík, ale je to opravdu chutné. |
A. Alimo 5.2.2021 12:21Ale to vypadá dobře. To určitě vyzkouším, nejdřív jen pro nás s nějakým salátem a když to dopadne dobře a to si myslím, že dopadne, tak až přijedou mladí s kuřecím masíčkem- po pansku |
A. Zemanová 5.2.2021 13:27Dej vědět, Alenko, jak vám to chutnalo. Každý máme jiné chutě, ale tohle snad neurazí skoro nikoho. :) |
Z. Mawe 5.2.2021 11:25vypada to luxusne a chutne ale ja mam.strach ze vse co upecu jaksi taky dopadne dost blbe:D tak se bojim pect:( |
A. Zemanová 5.2.2021 13:29Neboj se, Maw, pečení je hlavně o teplotě a času. Obvykle si řídím kuchyňskou minutku o 10-15 minut dříve, než je předepsaný čas, a pak už to hlídám častěji. Když je vršek už dost upečený, ale vnitřek ne, přikryju pekáček kusem alobalu. Ono to půjde, neboj. :) |
L. Jakovljevičová 5.2.2021 10:55Tak tohle zkusím, nejdřív v malém množství. Ale jak se znám, druhá várka bude v množství více než malém. Já vám to říkal(a), já všechno sežeru! |
A. Zemanová 5.2.2021 13:30Vyzkoušej, Ludmilko. Je to docela dobrý způsob, jak se zbavit vadnoucích i brambor. Budu moc zvědavá, jak Ti to bude chutnat. |
Z. Yga 5.2.2021 10:26To bych musela od někoho ochutnat, takhle sama od sebe si asi netroufnu... nebo že bych nejprve zkusila ty placky, jak píše Sharka, v minimální dávce? Abych věděla, jakou by to tak .mělo mít chuť. Jsem u Terky a dnes budou řízky z kuřecích stehen - už jsou v troubě. K nim asi klasická brkaše - jablkový experiment nechám na doma. |
Z. Asteris 5.2.2021 10:22To vypadá veeelmi dobře. Jablka jsem doteď dávala jen k masu, ale tohle zkusím, k večeři . |
A. Zemanová 5.2.2021 13:31Prima, Asterisko, budu s napětím očekávat Tvou referenci. Snad bude dobrá. :) |
Š. Matyášová 5.2.2021 8:42tohle se dělávalo v Jižních Čechách, ale brambory se strouhaly na hrubo....jablka taky a smažilo se to v lívanečníku.... dík za připomenutí a obměnu..... |
A. Zemanová 5.2.2021 9:25A to je zajímavá myšlénka! Zrovna jako příloha k masu tohle vůbec nemusí být špatné. Dík, Sharko! Jsem zvědavá, co řekneš na pekáčovou variantu. Ta se dá dělat ve velkém, to by se Tobě s Alenkou mohlo někdy hodit. Za sebe si tohle jídlo dovedu představit i posypané vyškvařenou slaninou, v tom případě bych místo másla používala do pekáčku sádlo. Nebo právě tuk z předem vyškvařené slaniny, pak bych solila jen velice střídmě. |
J. Fialová 5.2.2021 10:03Vyškvařená slanina... Škvarky... Nevznikl by pak z toho jablečný šumajstr?? |
Z. Yga 5.2.2021 10:16Určitě, kdyby se tam ještě jebla (díky za připomínku) fazula ... |
J. Fialová 5.2.2021 10:32A podlejt vínem... A posypat strouhaným sýrem... A přidat kuřecí játra... A mám Mlsotník za celý měsíc v jednom pekáči |
Z. Yga 5.2.2021 10:48Nepřemýšlím o tom vydat kuchařku? Ruce by ti za ní utrhali |
A. Zemanová 5.2.2021 13:33Vážně jsem netušila, jaká je Jarka kreativní kuchařka! :) |
E. Žampachová 5.2.2021 8:32MLP je konzervativní a jablka s bramory by si nedal. Máma dávala do bramborového salátu jablko a jemu to vysloveně vadilo. Přitom samotné sladké jídlo, třeba žemlovku, nebo slané zapékané brambory může. Ale na tohle bych ho nepčesvědčila. Jsou kombinace, které mu nesedí. |
Š. Matyášová 5.2.2021 8:43moje máti taky dávala jablko-nakyslé , do brsálu a já ho taky dávám, bez toho jablka, to nějak není prostě ono |
A. Zemanová 5.2.2021 9:31Proti gustu, žádný dišputát. :) Já do salátu jablko dávám. Mám ráda i křen s jablky, jablkovou rozvárku na ovesnou kaši i jablka pod pečené maso. Vlastně mám jablka moc ráda při vaření. A syrová je mají rádi kosáci, naučili se na ně chodit a denně jim jedno přepůlené jablko nestačí. Mám z nich radost. |
Z. Matylda 5.2.2021 7:42Zní to zajímavě,ale Mušketýr by tu kombinaci asi neskousl :) |
A. Zemanová 5.2.2021 8:16Udělejte si to s Kačkou a uvidíš, že Mušketýr bude ještě loudit. :) Vašek se na to u sestřenice taky tvářil všelijak, ale statečně ochutnal a pak si jen pomlaskával. Ono to je prostě opravdu moc dobré a dá se to udělat jemné, i trochu pikantnější. |
Z. Lika 5.2.2021 7:11Bezlepková zemlbába, prima! Tohle jídlo jsem vůbec neznala, takže díky za dobrý tip |
A. Zemanová 5.2.2021 8:18Bezlepková zemlbába, no vida! Kysaná smetana na talíři tomu jídlo vyloženě sluší. Jsem zvědavá, jestli vyzkoušíš, co na to řekneš. |
J. Fialová 5.2.2021 6:48Dobrá bašta - a já mám pech, musím spěchat na výběh. Není čas psát básně, mějte se tu jak chcete |