Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Brambory pečené s jablky podle Eleny
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Z. Lika 5.2.2021 7:10A to zas jo, já se tu budu mít. Vidím ven, můžu ven, kočky tryskají a vyvenčí se samy. Že nemáš čas psát básně? Jasněěě |
A. Zemanová 5.2.2021 8:21Jarka má dnes pech, běží na výběh. Až nebude mít pech, udělá si plech. Na něm brambor, jablko, hned bude mít svátko! |
J. Fialová 5.2.2021 9:01Nakrájet na plátky... Jébnu to do robotu. Ale až v sobotu |
A. Zemanová 5.2.2021 9:22Na robota pozor dej, bývá někdy pěkně zlej. Z jablek kaši udělá, že se člověk podělá. :) |
J. Fialová 5.2.2021 9:57Mám v něm takové oné - dělá to tlusté lupínky. Používám když chci jablka do sušičky. |
A. Zemanová 5.2.2021 13:34Buééé, já takové oné nemám, buééé! :) |
Z. Xerxová 5.2.2021 6:45hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům To vůbec nevypadá špatně. Ráda se vracím k jídlům mého dětství - šišky s mákem, bramborové placky... Placky si zamilovali Trpajzlíci - umí si uplácat těsto, vyválet, vykrájí si hezké tvary a dají na sucho péct do trouby. A pak potřou rozpuštěným máslem a nic nám nenechají... I to je výstup domácí školy u babičky s dědou... |
Z. Lika 5.2.2021 7:01Máte výhodu, že Trpajzlíci můžou i leccos nakrájet (předpokládám, že se nebojíte dát jim nůž do ruky), to je v kuchyni velká výpomoc. Nevím, jestli ta poslední věta je povzdech (nic nám nenechají) nebo jásot (umějí si poradit) |
Z. Xerxová 5.2.2021 7:54spíš že co jim chutná, sež...rou ihned Náhodou, když hezky poprosím, tak ochutnat dostanu . Ve středu zase dorazí - už se těším... a placky budou k nějaké večeři... |
A. Zemanová 5.2.2021 8:24Placky v troubě! To jsem nikdy nedělala, teda mimo těch mražených ze žlutého autíčka. Co kdybys nás to naučila, panprofsorko, stejně jako kdysi Trpaslíky? |
Z. Lika 5.2.2021 8:33Jaké placky? Bramboráky? To snad ani nejde... nebo jde? |
Š. Matyášová 5.2.2021 8:46jdou jak klasický , tak i bramboráky v troubě..ty klasický,místo na tálu pečeš v troubě na plechu..a bramboráky na pečící pomaštěný papír, uděláš kupičky, rozmáčkneš, zastříkneš olejem a vrazíš do rozpálený trouby..a chvíli čekáš..že jsou hotový,poznáš..je to málo mastný a tak trochu údajně dietnější |
Z. Lika 5.2.2021 8:53Asi to zkusím, po pauze jsem si pořídila troubičku elektrickou, v plynovce mi tohle nějak nejde. |
A. Zemanová 5.2.2021 9:33Jsem kuchařská trouba, proto potřebuju vědět, na kolik má být ta kuchyňská trouba rozpálená. Bez toho jsem zmatená jako včela. :) |
Z. Xerxová 5.2.2021 10:05klasická bramborová placka = nastrouhám studené předem uvařené brambory. Osolím přiměřeně, plácnu do toho vajíčko (syrové celé - tedy bez skořápky) a dám tolik hrubé mouky, aby se to nelepilo a hezky spojilo. Vše podle oka - správnou hustotu poznají i dítka... Vyválím placku tak dva milimetry tlustou (podsejpám hrubou moukou)- a jsem estét, tedy vykrajuji hezké tvary, ale dá se jen pokrájet nožem... dám na pečící papír a vrazím to do troby naplno běžící. Když se začnou dělat "zlaté puchejře", tak placičky otočím - bacha pak už dojedou poměrně rychle... ať nemáte černochy... Pomašluju rozpuštěným máslem a je to |
Z. Xerxová 5.2.2021 10:11máme je nejraději bez příchutí - ale dá se do nich přidat majoránka či jiné bylinky, dá se přidat najemno nasekaná uzenina, čerstvá petrželka, česnek... A taky se dá z vyválené hmoty oříznout (podle talířku) kulatá placka, na ni plácnout kolečko šunky (měkkého salámu), placka se přehne na půlku a smáčkne po okrajích. Na trošce oleje pak z obou stran osmažím "Déčka" - vejdou se dvě na pánev, jsou taky oblíbená. Jsou mastnější, ale je v nich šunkááááá. Určitě by šlo nacpat více věcmi, ale ten jeden plátek salámu stačí... To jsme milovali jako dítka - maminka tomu říkala krokety a byla to oblíbená teplá večeře... |
L. Jakovljevičová 5.2.2021 10:50A když hmotu vyválíš a skleničkou vytvoříš malé placky, usmažíš na troše oleje nebo sádla.... S dobrým džemem a trochou zakysanky je to báječný moučník. |
A. Zemanová 5.2.2021 13:38Bezva, Lidunko. Musím koupit brambory a udělat bramborden. :) |
Z. Xerxová 5.2.2021 13:46u těch placek je výhoda, že může být v troubě na plechu skoro každá jiná - do kousku těsta lze přidat česnek a majoránka (placky ale bramborák), do kusu těsta pokrájená uzenina, do některých bylinky a jiné bez příchuti - a ty pak jde sníst jen tak a nebo právě nasladko. Já nejraději se švestkovými povidly... Prostě jedna hrouda těsta a pak se fantazii meze nekladou. Jen pro neznalé - bramborové těsto se nedá dlouho skladovat... prostě upatlám, nechám chvilku odpočinout a pak celé zpracuji |
A. Zemanová 5.2.2021 16:13To je dobrý tip, až se dostanu pro brambory, budu si hrát. :) |
T. Zana 5.2.2021 12:21Déčka neznám, vypadají dobře . |
A. Zemanová 5.2.2021 13:37A to vypadá velmi dobře! Dovnitř nakrájenou libovou anglickou a k tomu zelí nebo špenát, skvělý oběd. Díky, Xerxová. |
Z. Asteris 5.2.2021 10:21Tohle jsou placky mého dětství, ale bez vajíčka a s hladkou moukou...Miluju je dodnes. |
A. Zemanová 5.2.2021 13:39No vida, krajová varianta, asi. Vyzkouším oboje. :) |