23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Brambory pečené s jablky podle Eleny

Recept na toto jednoduché a přitom skvělé jídlo pro milovníky sladko-slané chuti mám od partnerky své sestřenice. Poprvé jsem ho jedla už ohřívané v troubě, tudíž krásně vypečené a prosáklé šťávou z jablek, s křupavou kůrčičkou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 5.2.2021 7:10

A to zas jo, já se tu budu mít. Vidím ven, můžu ven, kočky tryskají a vyvenčí se samy.

Že nemáš čas psát básně? Jasněěě ;-D

A. Zemanová 5.2.2021 8:21

Jarka má dnes pech, běží na výběh.

Až nebude mít pech, udělá si plech.

Na něm brambor, jablko,

hned bude mít svátko!

J. Fialová 5.2.2021 9:01

Nakrájet na plátky...

Jébnu to do robotu. Ale až v sobotu :-)

A. Zemanová 5.2.2021 9:22

Na robota pozor dej, bývá někdy pěkně zlej.

Z jablek kaši udělá, že se člověk podělá. :)

J. Fialová 5.2.2021 9:57

Mám v něm takové oné - dělá to tlusté lupínky. Používám když chci jablka do sušičky.

A. Zemanová 5.2.2021 13:34

Buééé, já takové oné nemám, buééé! :)

Z. Xerxová 5.2.2021 6:45

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

To vůbec nevypadá špatně. Ráda se vracím k jídlům mého dětství - šišky s mákem, bramborové placky... Placky si zamilovali Trpajzlíci - umí si uplácat těsto, vyválet, vykrájí si hezké tvary a dají na sucho péct do trouby. A pak potřou rozpuštěným máslem a nic nám nenechají... I to je výstup domácí školy u babičky s dědou...

Z. Lika 5.2.2021 7:01

Máte výhodu, že Trpajzlíci můžou i leccos nakrájet (předpokládám, že se nebojíte dát jim nůž do ruky), to je v kuchyni velká výpomoc.

Nevím, jestli ta poslední věta je povzdech (nic nám nenechají) nebo jásot (umějí si poradit) ;-D

Z. Xerxová 5.2.2021 7:54

spíš že co jim chutná, sež...rou ihned ;-D Náhodou, když hezky poprosím, tak ochutnat dostanu ;-D. Ve středu zase dorazí - už se těším... a placky budou k nějaké večeři...

A. Zemanová 5.2.2021 8:24

Placky v troubě! To jsem nikdy nedělala, teda mimo těch mražených ze žlutého autíčka. Co kdybys nás to naučila, panprofsorko, stejně jako kdysi Trpaslíky?

Z. Lika 5.2.2021 8:33

Jaké placky? Bramboráky? To snad ani nejde... nebo jde?

Š. Matyášová 5.2.2021 8:46

jdou jak klasický , tak i bramboráky v troubě..ty klasický,místo na tálu pečeš v troubě na plechu..a bramboráky na pečící pomaštěný papír, uděláš kupičky, rozmáčkneš, zastříkneš olejem a vrazíš do rozpálený trouby..a chvíli čekáš..že jsou hotový,poznáš..je to málo mastný a tak trochu údajně dietnější ;-D

Z. Lika 5.2.2021 8:53

Asi to zkusím, po pauze jsem si pořídila troubičku elektrickou, v plynovce mi tohle nějak nejde.

A. Zemanová 5.2.2021 9:33

Jsem kuchařská trouba, proto potřebuju vědět, na kolik má být ta kuchyňská trouba rozpálená. Bez toho jsem zmatená jako včela. :)

Z. Xerxová 5.2.2021 10:05

klasická bramborová placka = nastrouhám studené předem uvařené brambory. Osolím přiměřeně, plácnu do toho vajíčko (syrové celé - tedy bez skořápky) a dám tolik hrubé mouky, aby se to nelepilo a hezky spojilo. Vše podle oka - správnou hustotu poznají i dítka...

Vyválím placku tak dva milimetry tlustou (podsejpám hrubou moukou)- a jsem estét, tedy vykrajuji hezké tvary, ale dá se jen pokrájet nožem... dám na pečící papír a vrazím to do troby naplno běžící. Když se začnou dělat "zlaté puchejře", tak placičky otočím - bacha pak už dojedou poměrně rychle... ať nemáte černochy... Pomašluju rozpuštěným máslem a je to

Z. Xerxová 5.2.2021 10:11

máme je nejraději bez příchutí - ale dá se do nich přidat majoránka či jiné bylinky, dá se přidat najemno nasekaná uzenina, čerstvá petrželka, česnek...

A taky se dá z vyválené hmoty oříznout (podle talířku) kulatá placka, na ni plácnout kolečko šunky (měkkého salámu), placka se přehne na půlku a smáčkne po okrajích. Na trošce oleje pak z obou stran osmažím "Déčka" - vejdou se dvě na pánev, jsou taky oblíbená. Jsou mastnější, ale je v nich šunkááááá. Určitě by šlo nacpat více věcmi, ale ten jeden plátek salámu stačí... To jsme milovali jako dítka - maminka tomu říkala krokety a byla to oblíbená teplá večeře...

L. Jakovljevičová 5.2.2021 10:50

A když hmotu vyválíš a skleničkou vytvoříš malé placky, usmažíš na troše oleje nebo sádla.... S dobrým džemem a trochou zakysanky je to báječný moučník.

A. Zemanová 5.2.2021 13:38

Bezva, Lidunko. Musím koupit brambory a udělat bramborden. :)

Z. Xerxová 5.2.2021 13:46

u těch placek je výhoda, že může být v troubě na plechu skoro každá jiná - do kousku těsta lze přidat česnek a majoránka (placky ale bramborák), do kusu těsta pokrájená uzenina, do některých bylinky a jiné bez příchuti - a ty pak jde sníst jen tak a nebo právě nasladko. Já nejraději se švestkovými povidly... Prostě jedna hrouda těsta a pak se fantazii meze nekladou.

Jen pro neznalé - bramborové těsto se nedá dlouho skladovat... prostě upatlám, nechám chvilku odpočinout a pak celé zpracuji

A. Zemanová 5.2.2021 16:13

To je dobrý tip, až se dostanu pro brambory, budu si hrát. :)

T. Zana 5.2.2021 12:21

Déčka neznám, vypadají dobře R^.

A. Zemanová 5.2.2021 13:37

A to vypadá velmi dobře! Dovnitř nakrájenou libovou anglickou a k tomu zelí nebo špenát, skvělý oběd. Díky, Xerxová.

Z. Asteris 5.2.2021 10:21

Tohle jsou placky mého dětství, ale bez vajíčka a s hladkou moukou...Miluju je dodnes.

A. Zemanová 5.2.2021 13:39

No vida, krajová varianta, asi. Vyzkouším oboje. :)