Neviditelný pes
První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996Diskuse k článku
MLSOTNÍK: Bílá hlívová omáčka a výtečný jablečný koláč
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Š. Matyášová 10.4.2022 18:31Dekuju vsem za cteni a prispevky..a tem, co vyzkoušeli, dekuju 2x |
Z. Asteris 8.4.2022 16:35Ten koláč mě moc láká a hlíva vlastně taky, dík za inspiraci i návod. |
Š. Matyášová 10.4.2022 18:30Rado se stalo... |
T. Zana 8.4.2022 14:09Sharko, ten koláč je míněnej na plech? Uvažuju, jak moc bych to měla vydělit, aby mi vyšla velikost pro dva (včerejší koláč - snad kromě tvarohovýho - mi už přijde takovej... včerejší ). |
Z. Lika 8.4.2022 14:23Posloužím čerstvou zkušeností: na plech 40x35 jsem použila osm dost velkých jablek a těsto jsem zvětšila o půlku (dala jsem dvě malá vejce). Upečený výsledek je vysoký tak na 2,5 cm, řezy hezky drží pohromadě a je vláčný - počítám, že takový zůstane i den, dva. |
T. Zana 8.4.2022 15:01Děkuju . |
Š. Matyášová 10.4.2022 18:28Ano na takovej do novy trouby, je mensi... |
Z. Lika 8.4.2022 13:36Tak můžu potvrdit, že ten jablečný koláč je výborný - vláčný, opravdu chutný, prudce jedlý. Posléze si dám ještě tu verzi se šlehačkou a zmrzlinou. |
A. Alimo 8.4.2022 12:20Ten koláč vypadá velice velmi jedle, určitě vyzkouším. Ty houby na smetaně bych si dala, sice je nedělávám z hlívy, ale z bílých hřibů, když je sezona, ale to neva. No, nedám, mám obavu, že můj žlučník by silně nesouhlasil |
Z. Yga 8.4.2022 9:24Tak dneska jsi mi kápla do noty - zrovna se mi v lednici nudí hlíva, takže zítra bude máčka. Jabková buchta taky fajn, ale s tou počkám, až přijede Terka |
Š. Matyášová 8.4.2022 9:41tak to mám dvojnásobnou radost |
Z. Lika 8.4.2022 9:55Jo jo, "máčka", to bylo u nás konkrétní označení pro konkrétní jídlo - houby na smetaně. |
Z. Yga 8.4.2022 10:58U nás máčka je jakákoli omáčka, navíc máčka je buď málo odolný jedinec nebo jedinec s nevyhraněnými názory (něco jako kam vítr tam plášť), taky takto můžeme nazvat bláto či-li marast . A to nemluvím o máčce skvrnité . Prostě máčka má daleko větší rozsah než obyčejná omáčka. |
Z. Jenny 8.4.2022 8:35Sharko díky! Obé bych si z fleku dala. Dnes jedu hrdinně do obchodu,takže asi hlívu pořídím už jsme ji dlouho neměli. Hodně využívám žampionová portobela,ty dávám k masu,do zeleniny atd. Jablka došla, musím zajet k pěstiteli, máme velkou spotřebu. Z omytých a oloupaných jablek,dělám ze slupek buď vývar na popíjení nebo si je házím vyluhovat do čajů. Slupky se mohou povařit i dvakrát,pořád je vývar chutný. Buchtu si udělám taky,včera jsme dojedli podobnou hrnkovou s mraženým ovocem a zužitkovali šťávu s magnézkou byla výborná,přidala jsem dva hřebíčky pro zdraví. Páteční okénko Mlsotníku je moc fajn,páč kdo má furt cosi vymýšlet,vždycky mne inspiruje nějaký recept a o víkendu udělám. |
Š. Matyášová 8.4.2022 8:38Děkuju Jenny, potěšila jsi mne.... |
Z. Matylda 8.4.2022 7:56Ta buchta vypadá báječně! Doufám, že s hodně našlehaným vajíčkem půjde i bez prdopeče- jinak to drahý můj jíst nemůže. A hlívová omáčka taky vypadá dobře. |
Š. Matyášová 8.4.2022 8:02určitě..udělej sníh a půjde to..a nebo trochu jedlý sody, tu by dal? |
Z. Lika 8.4.2022 8:56Začala jsem kupovat prdopeč s vinným kamenem, v tom běžném nám taky cosi vadilo - pálila po něm žáha. |
Z. Matylda 8.4.2022 9:03Kde to koupím? |
E. Beranová 8.4.2022 9:08dr. Oetker a dokonce i Vitana :-) |
Š. Matyášová 8.4.2022 9:24mívaj i v COOPu, bejval v Lidlu..chtěj prdopeč s vinným kamenem |
Z. Lika 8.4.2022 9:35Taky v drogerii dé-em a různých "zdravuškách". |
Z. Lika 8.4.2022 9:36Vlastně jsem ho viděla už v každém řetězci. |
Š. Matyášová 8.4.2022 9:24proto u nás jedlá soda.... |
Z. Lika 8.4.2022 7:16Hlívu velice můžu, takže díky za další tip. A ten jablečný koláč dneska upeču! |
Š. Matyášová 8.4.2022 7:35a máš zmrzlinu a šlehačku? |
Z. Lika 8.4.2022 7:52Šlehačku určitě a zmrzlina se dá lehce napravit |
Z. Xerxová 8.4.2022 6:42hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům dostala jsem chuť na hříbkovej gulášek... Sice mám ještě mražené houby, ale počkám si na čerstvé. Však za chvíli už začnou... |
Z. Lika 8.4.2022 7:52A co ty mražené, zůstanou na ocet? |
Š. Matyášová 8.4.2022 8:05to se neboj, ona je Jindra do něčeho dá :-D |