26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Viník je jasný

Prvnímu pacientovi nevrlá sestřičky určí termín operace za 15 měsíců a přidá doporučení, že pokud chce dřívější termín, tak ať se obrátí jinam. Druhý pacient je přívětivě pozván na operaci za dva týdny, kdy je mu nabídnuto více možností. Víte, v čem je rozdíl?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Podroužková 14.3.2019 10:54

Re: Viníkem nedostatků ve zdravotnictví je roční výpovědní lhůta

Problém je v tom, že pojišťovny hradí doktorům péči s několikaměsíčním zpožděním. To by byl neskutečný bordel.

J. Kavalír 14.3.2019 10:53

Dědeček není pes

"Rozdíl je v pacientech. Ten první je totiž třiasedmdesátiletý důchodce, zatímco druhý je osmiletý zlatý retrívr..."

Operaci dědečka máte zadarmo, operaci psa plně zaplatíte. A pokud nemáte peníze, můžete mít "za stovku" injekci, "aby se netrápil", což u dědečka nepřichází v úvahu.

Úplně mimo mísu je názor, že movití pacienti by si zákrok hradili a "chudí" by ho měli zdarma. Pak je problém v definici movitého. Stačí peníze na kontě nebo i za prodané auto, případně dům?

M. Prokop 14.3.2019 10:52

Re: Autor nemá pravdu

Trh zatím vyřešil problémy všude, kde dostal tu možnost. Kam ho Kratochvílové a jiní komouši nepustili, tam ne, takže tam vládne bordel a korupce.

Zdravotnictví je poněkud komplikovanější případ, tam nemůže být JENOM trh, ale to už je na vás moc složité, jak je vidět i z toho, co víte o zdravotnictví v USA.

K. Podroužková 14.3.2019 10:51

Re: Autor nemá pravdu

Víte, kam můžete jít s Vaším "posláním"? Ano, přesně tam. Představte si, že ještě žádný řemeslník nedělá za "poslání". Často je jeho hodinová mzda vyšší než doktorova. I doktor potřebuje vymalovat byt, opravit topení nebo záchod. Kde na to vzít? No v "poslání" přece. Nechodí do práce jen kvůli penězům, to by tam už nikdo nebyl, ale protože ten obor vystudovali, něco se naučili a pořád se učí dál a třeba je to i baví. Ale s Vaším "posláním" jděte... víte kam?

J. Kavalír 14.3.2019 10:44

Re: Viníkem nedostatků ve zdravotnictví je roční výpovědní lhůta

Vy snad máte nějakou průběžnou kontrolu o účtu u některého pojištění (domácnost, auto...)?

K. Janyška 14.3.2019 10:42

Re: Viníkem nedostatků ve zdravotnictví je roční výpovědní lhůta

Ale to všechno by pod tlakem občanů pojišťovny dělaly. Nový klient by totiž se sebou přinesl i průměrný roční nebo měsíční náklad na jednoho občana České republiky na zdravotni péči... Dzp.

Ś. Svobodová 14.3.2019 10:38

Doktorů ve "státním" je mi líto.

Ale je to jako v každé jiné práci - buď se domohu adekvátních pracovních podmínek, nebo jdu pryč. Jaký dřevorubec by přešel na práci s pilkou ohonkou, když by se rozbila motorovka a zaměstnavatel by odmítl koupit novou?

J. Kratochvíl 14.3.2019 10:36

Autor nemá pravdu

Chce nám zase vnutit názor, že by trh ve zdravotnictví vyřešil všechny problémy, které tento obor má. Nevyřešil, tak jako trh nevyřešil problémy v žádném jiném oboru, o čemž jsme se přesvědčili během uplynulých 30 let. Povolání lékařů a zdravotníků je také hlavně jejich posláním. Většina zdravotního personálu tak k tomuto povolání přistupuje a nechodí do práce jenom kvůli penězům a proto naše zdravotnictví je se všemi svými neduhy jedno z nejlepších na světě. Příkladem může být zdravotnictví v USA, kde hlavně rozhodují tržní pravidla,ale lepší než české zdravotnictví není.

O. Prokop 14.3.2019 10:19

Re: oprava - dodatek

Souhlas s Vámi i panem Schwarzem. Děkuji. Ano politici nejsou sebevrazi. Budou dále občanům- voličům- pacientům lhát. Zdravotníků( všech) je cca 100 tis, ale voličů jsou miliony. Oni hrají jako ta kapela na Titanicu po nárazu do ledovce...

M. Mikulec 14.3.2019 10:12

Mysleli jsme to dobře,

ale dopadlo to jako obvykle. :-))Učitelé a lékaři chtějí jíst prakticky každý den! :-))

P. Lenc 14.3.2019 9:53

Bohužel,

ten stále přítomný socík se nejvíc projevuje ve zdravotnictví.Včetně korupce.

O. Uživatel 14.3.2019 9:52

Uživatel požádal o vymazání
A. Bocek 14.3.2019 9:51

Zdr:avotnictví má tři vrcholy :

Kvalitu, Za peníze a Pro všechny. Nikdy však nemohou fungovat všechny tři.Zažil jsem nekvalitní pro všechny a kvalitu jen pro věrchušku(současné problémy s financováním zdravotnictví k tomuto opět směřují). Dokud budou vyhrávat strany slibující všem a všechno ke změně nedojde.Rozum příjde v okamžiku když bude malá zlomenina za peníze a výměna kyčle na pokladnu.Za 25 roků bylo za mě odvedeno 25 krát 4.500,-měsíčně krát 12měsíců. Letos poprvé po operaci kyčle.

K. Janyška 14.3.2019 9:32

Viníkem nedostatků ve zdravotnictví je roční výpovědní lhůta

klientů, kterou mají k dispozici zdravotní pojišťovny. Kdyby zmizela, zdravotní pojišťovny se začnou bát odchodů klientů a budou tlačit na smluvní lékaře, a jiní být nesmějí z ústavy, ke zvýšení výkonu a péče o jejich klienty. To by pak zdavotnictví neovládala všelijaká zdravotnická lobby, ale občan... Dzp.

R. Langer 14.3.2019 9:23

Re: Hm, a když ta operace

Ne, úspora patnácti korun a třicet haléřů není stejná jako úspora čtvrt milionu. Tedy alespoň podle mých počtů. Pokud máte jiné počty, musíte mi trochu lépe vysvětlit, na co chcete svým argumentem poukázat. ;-)

J. Kulheim 14.3.2019 9:07

Re: oprava - dodatek

Myslíte, že polkitici jsou sebevrazi? Chtějí si svoje místečko uchovat co nejdéle. Julínek byl jediným ministrem, který byl na výkon funkce připravený. Jak dopadl víme. Kdo byl nějvětším odpůrcem změn systému víme také.

Ostatní ministři jsou taháni po volbách jak zajíci z klobouku.

O. Uživatel 14.3.2019 9:05

Uživatel požádal o vymazání
R. Langer 14.3.2019 9:01

Hm, a když ta operace

kyčelního kloubu u psa bude stát čtvrt milionu, co se asi s tím psem stane? Zavedeme to u lidí také? Tím by se toho ve zdravotnictví vyřešilo poměrně dost, a hodně by se i ušetřilo. Jste pro, pane kandidáte? :-D

J. Kulheim 14.3.2019 9:01

Fundamentální rozdíl

mezi veterinární službou a zdravotní službou je v tom, že ve službě pro zvířata funguje "neviditelná ruka trhu" a ve zdravotnictví pokřivený, centrálně řízený systém, který má všechny neduhy, který takový systém provázejí Konkurence je i u dodavatelů léčiv a zdravotnického materiálu.

V roce 1992, ze dne na den, veterináře propustili a nikoho nezajímalo jestli bude mít jeho rodina večeři. Většinou ti starší zůstali ve státní službě, která zajišťuje dozor nad higienou potravin živočišného původu. Dělali také topiče. Ostatní si museli najít nějakou práci, která by je živila. Podle mého názoru důležitým opatřením bylo to, že ten kdo pracoval ve státní službě, nesměl soukromně vykonávat veterinární praxi. Postupně se to setřepalo a služba funguje. KLdo se nechová slušně, nemá šanci se uživit.

Ve zdravotnictví zamrzl socialismus. Panuje "pseudotržní systém" u uživatelů i poskytovatelů služby, tak i u dodavatelů léčiv a zdravotnického materiálu. Nejsou žádné "brzdy" pro poskytovatele ani pro uživatele zdravotní služby. Atd.

Proto i na Štědrý večer veterináři službu zajišťují a zubaře neseženete v celém kraji. Nejsou to většinou žádní altruisté, ale nutí je k tomu konkurenční prostředí. Atd.

Reformovat zdravotní systém, podele mého názoru,nelze. Je nutné změnit systém financování i organizace služby. To chtěl udělat pouze MUDr Julínek. Zkrachova změna systému, Julínek i ODS. Kkdo se o krach postaral víme. Je to běh na dlouho trať, výsledky se dostaví za 20-30let. Do té doby strana, která se o to pokusí nemusí existovat. Ti co se namáhali budou tlouct bídu a smetanu bude lízat nějaký klon pana Babiše.Atd

P. Harabaska 14.3.2019 8:43

Re: oprava - dodatek

Zdravotní péče je zdarma a má úroveň, jako by byla zadarmo.

J. Schwarz 14.3.2019 8:23

Re: Autor zapomněl napsat

Jestli to taky nebude v tom, že operaci retrívra si zájemce zaplatí, kdežto na vlastní operaci si člověk ani připlatit nemůže. Leda by se nechal operovat v cizině...

O. Prokop 14.3.2019 8:13

oprava - dodatek

U nás se vyberou peníze na Fabii, pacient dostává Octavii a je nespokojen, že nemá Superba. Pokud máme socialismus ve zdravotnictví, tak musíme čekat, nebo žádat politiky, aby to změnil. Bude jenom hůře

O. Prokop 14.3.2019 8:09

Autor zapomněl napsat

kolik přicmrndá tzv. zdravotní pojišťovna na výměnu kloubu a kolik je ochotný majitel zvířátka zaplatit za výměnu kloubu.

Podle udají soudruha ministra zdravotnictví mgr et mgr Vojtěcha letos půjde na léčení 320 mld kč, což je asi 1300 Euro na občana na rok. To je cca 3x méně než vedle v Rakousku. U nás je spoluúčast 14%- nejmenší v EU, vedle v Rakousku 25%. Dle HDP u nás je to 7,4% vedle v Rak. 12%. Taka chce Suberba. V personálně zdevastovaném a podfinancovaném zdravotnictví bychom měli být spokojení a ne psát takové pitomé články. Doufám až půjde soudruh europoslanec někde v Bruselu nebo Štrasburgu na léčení, ať se tam poptá, kolik opravdu léčení stojí.

O. Uživatel 14.3.2019 7:21

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 14.3.2019 7:18

Uživatel požádal o vymazání
Z. Rychlý 14.3.2019 6:27

Chyba je v tom, že se

hledá jedno stejné řešení pro všechny situace ve zdravotnictví.

To je neřešitelné, protože něco lze ve zdravotnictví řešit tržně okamžitě a se 100% úspěchem, většinu lze řešit přes nemocniční pokladnu (skutečné zdravotní POJIŠŤOVNY! nikoli přerozdělovny zdravotní DANĚ) a něco nelze řešit tržně vůbec.

Pokusy vhodit to do jednoho pytle a řešit to en-bloc jsou předem odsouzeny k nezdaru.

J. Pospíšil 14.3.2019 5:46

Poplatky u lékaře by měly být.

Ale ne jednotné. Lékař by měl mít možnost nastavit je od 0 do dejme tomu 200 korun. Tím by se velice rychle přišlo na to, kdo je kvalitní lékař a kdo ne. S výjimkou někde na venkově, kde by se zase mohla diferencovat kapitální platba na osobu v péči. Tu by zase diferencoval dejme tomu kraj.

Těch jednotných třicet korun byl jen takový půlkrok, který řešil málo z toho, co může poplatek u lékaře řešit.

A okresní rada, nebo kdo dává licence, by zrušil smlouvu s lékařem, který by v místě, kde se vybírá v průměru třeba sto nehlásil žádné příjmy z poplatků.

A kdyby se ještě navíc zrušilo svérázné zastropování počtu pacientů na den, tak by někteří lékaři nekončili v poledne, protože ač jsou dobří, další pacienty dnes už musejí vyšetřovat zadarmo, pokladny jim na ně nic nedají.

P. Boublíková 14.3.2019 4:38

Re: Všeobecné zdravotní pojištění je ok.

Přesně.

Plnění tohoto "pojištění" se totiž vztahuje i na osoby, které se ve skutečnosti nepojistily a nikdy pojišťovně nezaplatily ani halíř.

P. Dvořák 14.3.2019 2:54

Re: Rozdíl je, ale ne v pojištění.

Psa si dnes můžete pro podobné případy pojistit. My jsme všichni pojištěni z musu! Jestli víte, co to znamená. Výsledek je popsán v článku, pes je na tom líp.

Nevím, co myslíte větou "Když se bude na operaci objednávat bohatý platící pacient v soukromém sanatoriu, bude s ním jednáno na slušné úrovni . . ." Co je to "slušná úroveň"? Každý jsme pojištěni, takže slušná-neslušná, každý by měl jít na operaci zavčasu, tím myslím hned, a ne až ve stavu, kdy se jeho stav změní v téměř inoperabilní.

I. Procházková 14.3.2019 1:09

Rozdíl

mezi výměnou kyčelního kloubu u člověka a psa je akorát v tom, že za psa se musí u veterináře platit a ne málo. Když se bude na operaci objednávat bohatý platící pacient v soukromém sanatoriu, bude s ním jednáno na slušné úrovni - stejně jako s tím psem. Jo, prachy dělají divy...:-))