3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: Proč mladí lékaři odcházejí do zahraničí?

Jde o bandu nevděčníků, kteří zde vystudovali za státní (dříve dělnické) peníze, nebo jde o pragmatický a pochopitelný krok mladého člověka, který chce slušně pracovat a žít?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kulheim 22.2.2019 7:57

Kdo chce reformu systému? Nikdo.

Autor úvodníku popisuje stav v jakém se zdravotní systém v ČR nachází. Bohužel,vůbec nenaznačuje žádná východiska ze současného stavu. Přitom to, že systém zdravotní péče má a do budoucna bude mít, velké problémy se neví od minulého týdne. Stávající systém organizace a finacování zdravotrní péče není reformovatelný. Je potřebné změnit systém.

Zdravotní systém nefunguje bez problémů nikde na světě. Zájmových skupin působí ve zdravotním systém několik. Systém je poplatný tomu, kdo systém tvoří. 1/Lékaři jsou jednou ze zájmových skupin, které ve zdravotnictví působí. Je pochopitelné, že hájí svoje zájmy. To je normání, ale musí předpokládat, že i ostatní si budou hájit svoje zájmy. 2/ Další skupinou je farnaceutická lobby, která má podobné zájmy jako zdravotníci. Potřebují co nejvíc peněz. 3/ Další skupinou jsou zdravotní “pojišťovny”, které peníze přerozdělují. 4/Velmi významnou skupinou jsou úředníci na ministersvu, kteří chtějí mít co nejvíc pravomocí a proto všemožně hájí všechno, co posiluje jejich pravomoci. 5/ Politici mají zájem, aby se co nejdéle udrželi v parlamentě a dobře ví, že se jedná o běh na dlouhou trať a výsledky budou vidět až za dlouhou dobu. 6/ Plátci zdravotní péče, kteří musí platit, nerozhodují o ničem a ani neví na co mají nárok.

Kdo chce reformu systému organizace a financování zdravotní péče? Nikdo. “Přihazování” peněz nevyřeší vůbec nic. Jediným ministrem zdravotnictví, který měl při nástupu naq ministerstvo nějakou představu co chce dělat, měl MUDr Julínek. Ostatní ministry vytahovali jak zajíce z klobouku. Musel odejít a ODS prohrála volby. Největší podíl na tom měl MUDr Rath, pan MUDr Kubek a ČSSD.

Nic se nezmění. Politici nebudou mít nájem strkat hlavu tam, kde je to nebezpečné. Budou dělat to, co jim dá víc peněz. Je to pochopitelné.

T. Vodvářka 22.2.2019 7:45

Re: velice pochybuji

Pane Meišnere, dovolte několik poznámek. To, že cca 20% absolventů mizí za hranicemi je fakt, který si snadno ověříte z registru České lékařské komory. O tom není třeba pochybovat, existují tvrdá data. Němčina není sice tak rozšířená, ale existují i kursy jazyka, mladí mají nějaký základ a rychle se učí. Navíc - existují obory, kde až tak mluvit nemusíte a po kterých je hlad (anestesie, patologie atd). Stran praktiků - těch opravdu do ciziny moc nejde, ale je to dáno tím, že jich je i u nás zoufale málo a obce se předhánějí v nabídkách míst, nájem a bydlení zadarmo atd. Vaše číslo 200.000,- Kč u průměrné ordinace jste prosím našel kde? Kapitační platba je cca 50,- Kč/měsíc, to by musel mít daný lékař 4000 pacientů v kartotéce, což je nesmysl, navíc se uplatňuje tzv. degrese, tedy více pacientů nad jistý počet už nemá stejně vysokou kapitaci. Příjmy z různých potvrzení - ŘP, zbrojní pas - tvoří směšnou částku (kolik z těch cca 2000 lidí v kartotéce o podobné věci žádají dohromady měsíčně? 10-15? - ono potvrzení stojí cca 300 ,-). Odměny dealerů - ale jistě může být v ojedinělých případech, nejde o masový jev.

Takže suma sumárum - máte slušně řečeno nepřesné informace.

A. Hrbek 22.2.2019 7:19

Neustále řešíme problémy,

které jsme si udělali sami.

J. Strakoš 22.2.2019 6:20

Plat lékaře

Můžeme zvýšit třeba na 4 násobek - absolvent by tak bral, dle článku, 120 000,- měsíčně. Ale kde tyto peníze vezmeme? Zvedneme zdravotní pojištění? Nebo zavedeme větší příplatky za ošetření?

J. Strakoš 22.2.2019 6:16

Vázání na práci v ČR

Proč po absolventech nevyžadovat práci po nějakou dobu v ČR? A samozřejmě nejenom lékařských, ale všech. Vždyť školství je financováno státem a stát má tedy právo považovat nějakou návratnost této investice. Toto pravidlo by mělo být jasné na začátku studia: Umožníme studovat v ČR za výhodných podmínek, ale pak tady něco odveď na daních. Pokud ne, buď ihned plať na studium nebo studuj někde v cizině, kde tuto podmínku nemají.

R. Vacek 22.2.2019 6:16

Jedná se o jednu z výhod současného systému.

Co může být lepšího, než nechat chudší země, aby vychovaly odborníky, které si pak odeberou bohatší státy?

Děje se to i na úrovni státu, kde u nás lidé z pohraničí odcházejí do měst, do Prahy. Tam je možnost to nějak kompenzovat v rámci přerozdělování.

R. Langer 22.2.2019 5:44

Re:

Hm, a jak to s tím souvisí?

P. Dvořák 22.2.2019 5:22

Re: Nechtěně jste mi odpověděl.

Je vám docela jasné, proč jste nešel studovat na lékaře. Potom ještě méně chápu, proč se ptáte někoho jiného, proč právě on nešel studovat na lékaře, i když podle vás mohl být docela v balíku.

K. Pavlik 22.2.2019 4:36

Re:

Neodpovel !. Za prrve by mne asi nevzali. za druhe nemam potrebne vlastnosti- nabisblovat se hodne stranek velice rychle.,

Vystudoval jsem IT - ne ze bych byl tak chytry, holt klika.

P. Dvořák 22.2.2019 4:03

Re:

To je od vás opravdu hloupá otázka.

Proč asi člověk při skončení povinné školní docházky nebo po odmaturování jde dělat to a to nebo studovat nějakou jinou výšku, než lékařskou fakultu?

Vy byste si nejspíš odpověděl: Protože nečte Neviditelného psa nebo si nesežene podrobné informace, jak to bude všude (ale opravdu všude) vypadat s uplatněním, až dostuduje.

K. Pavlik 22.2.2019 2:35

Re:

Proc vy jste nesel studovat na lekare? Mohl jste byt v baliku.

MIMOCHODEM NEJSEM LEKAR.

M. Mikulec 22.2.2019 1:01

Re:

Každy drobný podnikatel si hradí náklady, a nikdo se nepozastavuje nad tím, ze platí nájem a pracovní sílu,ale za svoje. Podnikatele s našim zdravim dělají totéž, jen se státní podporou 50Kc měsíčně za to, ze u nich leží zdravotní dokumentace. Násobeno počtem pacientů, cca 2000 zdravotních dokumentaci na 1 ordinaci.

J. Jurax 22.2.2019 0:47

Budiž, jenže praktik musí mít atestaci. Pak teprve může uvažovat o kariéře praktického lékaře.

A z těch peněz si platí sestru, nájem ordinace a její vybavení.

Mimoto jsem slyšel - nejsa lékař netuším, zda je to pravda - že zavedená praxe se prodává; znalejší nechť mne opraví.

K. Pavlik 22.2.2019 0:38

Kapitalizmus

Hezke na kapitalizmu je to ze se tento problem na zaver vyresi sam, at uz se to statnim kancelarskym krysam libi nebo ne.

V Kanade se obcas vyjizdi za osetrenim do USA coz ovsem stoji hodne penez ale je to delano okamzite,, Cesi v Kanade s dvojim obcanstvim jezdi do Ceska kde to maji jako penziste zadarmo a vicemene na pockani (na rozdil od kanadskeho systemu).

Napriklad v Argentine pokud mate penize tak si muzete zaplatit opravdu perfektni peci a mate tez perfektni domaci lekare (kteri samozrejme nikam neutikaji). No kdo ty penize tam holt nema tak musi jit do statni nemocnice

R. Meišner 22.2.2019 0:33

velice pochybuji

že tolik lékařů odchází do Německa či Rakouska--a to z prostého důvodu, že valná většina z nich neumí německy tak, jak se požaduje. . to se týká spíše zdravotních sester, kde se na jazykové schopnosti nekladou tak přísné požadavky. všichni lékaři se spíše vezou v angličtině. (cca 90%) jinak platově jsou na tom u nás lékaři velice dobře, průměrná ordinace praktického lékaře cca 200.000 Kč měsíčně ( kapitační platby, řidičáky, zbrojní pasy, vstupní prohlídky, lékoví dealeři atd atd.---znám jich hodně a nikdo se rozhodně nechystá do ciziny). o příjmech 'bokem' se nebavme. že je to práce velice zodpovědná a svým způsobem i riziková je nasnadě,--ale rozhodně to nejsou žádní chudáci. tolik na vysvětlenou.