26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: České polosocialistické peklo

Vy jste si někdy mysleli, že bez kapitalismu může existovat prosperita? Že bez kapitalismu je možné zajistit fungující služby chudým? Že bez kapitalismu může fungovat vyspělé zdravotnictví? Tak tedy já tvrdím, že nemůže.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 24.9.2021 7:32

Zdravotnictví není výroba triček nebo tvárnic. Je to záležitost společenského zájmu. Stejně tak nelze neomezeně tržně nakládat s obecnými statky, jako je voda, vzduch nebo půda.

A. Stárek 24.9.2021 7:22

Kategorické tvrzení "státní řešení čehokoli, kdykoli a kdekoli je zaručeně to nejhorší a nejdražší" je bohužel nepravdivý blábol jednoduchých myslí, kvůli kterému jsem přestal mít chuť číst zbytek článku.

P. Kavan 24.9.2021 7:21

No, mám s tím trochu problém. Když v Afghánistánu nebyl stát, nebyl tam ani socialismus, A PŘESTO zdravotnictví vypadalo tak, jak je to popsané. Že afghánci nakoupili levné ledničky bylo kapitalistické rozhodnutí, a stejně to nefungovalo. Teoreticky měl kapitalismus afghánce dávno dohnat k tomu, že budou mít vlastní fungující školství, ale nedohnal.

To, že u nás funguje celý ten řetězec od základních škol po univerzity je taky dílo státu, od Marie Terezie a její povinné školní docházky. Předtím to bylo dílo církve, což taky jedna dokonce mezinárodní (nikoli jen státní) organizace.V Afghánistánu by to možná vyřešil pro změnu muslimský absolutistický vládce, který za nechození do školy bude trestat karabáčem. To není vůbec kapitalismus, a přitom by to fungovalo. Když to kdysi fungovalo i u nás...

O. Mayer 24.9.2021 6:48

.. pokud tím "socialistickým" studiem myslíte, že je bez školného, tak to platí pro veškeré vysoké školství státem provozované (což mimochodem není naše specialita). Nějak jsem si nevšiml, že by někdo řešil odchod do zahraničí dejme toho u absolventů ČVUT. A co se týče nákladů na studium, tak LF je placena naprosto stejně jako jiné VŠ, tj. "na hlavu studenta"

D. Zítko 24.9.2021 6:47

Jste na omylu, že lékař po promoci pracuje v kapitalistické praxi. Jak v nemocnici , tak v privátě ( což lze stejně až po atestaci) je svázán regulacemi pojišťovny a bodovými tabulkami za výkony. Takže až na nepatrné procento lékařů ve velkých městech, kteří pracují bez smlouvy s pojišťovnami, se o žádný kapitalismus nejedná. Platba za "registraci", "nadstandard" nebo "přednostní ošetření" je o něčem jiném a svědčí právě o potřebě standardního - kapitalistického řešení.

R. Vacek 24.9.2021 6:34

V EU se už řadu let jde špatným směrem. Bez dotace se nic nevybuduje - a k tomu, aby bylo na dotace, se zvyšují daně, popřípadě roste dluh.

Stačí se podívat, jak je kritizována současná vláda, když snížila vysoké zdanění práce.

A. Forman 24.9.2021 6:30

Principiálně je to stejné nebo podobné, ale je v tom přeci jen rozdíl.... u vyhořelého domu se bude zkoumat příčina požáru, zda si, např., majitel nepodpálil dům sám a dopustil by se tím podvodného jednání. U zdraví je toto podvodné jednání vyloučené.

P. Boublíková 24.9.2021 6:25

Článek jsem si přečetla se zájmem, ale chybí mně tam jedna věc, což jsem si uvědomila při zmínce autorů o bývalých umístěnkách pro lékaře: totiž, v současnosti platí, že lékař "socialisticky" vystuduje a "kapitalisticky" pracuje. Nejde jen o to, že se většině absolventů LF nechce někam do venkovských ordinací a špitálů, nebo že stomatolog si velmi brzy po dokončení studia může zařídit vlastní ordinaci, která mu zajistí extrémně lukrativní příjmy (část peněz musí pochopitelně splatit bance - vrátit úvěr na pořízení drahé ordinace). Ale dokonce až třetina mladých lékařů odchází do zahraničí.

Přičemž studium medicíny pro jednoho lékaře stojí daňového poplatníka několik miliónů korun.

Jedná se tedy také o jakýsi polosocialismus - plně "socialistické" školství a "kapitalistická" praxe vystudovaných lékařů. Jak z toho ven? Žijeme ve svobodné společnosti a nelze nikomu přikazovat, kde a jak má pracovat a žít. Souhlasili by autoři článku s tím, aby si studenti plně hradili náklady studia? Je to v naší realitě průchozí? Jakých oborů by se to týkalo? Připomínám, že studium humanitních a některých dalších oborů, např. matematika, je velmi levné (kromě vyučujících stačí posluchárna, knihovna a "tužka a papír"). Aby to nedopadlo tak, že talentovaní středoškoláci půjdou místo medicíny na filosofii, protože tu medicínu si bez úvěru nezaplatí a úvěru se budou bát, protože dokončení školy jim nikdo nezaručí (nemusí to být jen vyhazov ze zkoušky, stát se může cokoliv). Byl by řešením nějaký systém nestátních stipendií, sponzoringu talentů? Jenže zase, pro kolik zájemců by takové mecenášství vystačilo...

J. Strakoš 24.9.2021 6:11

Nemyslím si, že se jedná o chybku - samozřejmě můžete přejít k jiné pojišťovně, ale bude to stejné asi jako dnes, kdy se pojistíte u pojišťovny A, vyhoří Vám dům a pojišťovna Vám nedá nic nebo málo, takže hrdě přejdete k pojišťovně B, ale tak-nějak jste nezískal peníze na opravu domu. V případě zdraví by jste taky nemusel mít příležitost někde přejít.

Abych pojišťovnám nekřivdil - poslední zkušenosti jsou velmi dobré, ale jednalo se o drobnosti.

A. Forman 24.9.2021 6:00

Máte v tom malou chybku, totiž o rozhodování nad penězi nesmí být pojišťovna, ale poplatník... kdyby se pojišťovna nějakým způsobem, řekněme, cukala, nic nebrání poplatníkům přejít k jiné pojišťovně. Pojišťovny si musí konkurovat, ne plátci pojištění.

J. Berger 24.9.2021 5:47

Malá poznámka k tomu, když se do zaostalé země přiveze špičková technika:

Kdysi přivezl náš odborník do Mongolska jakýsi přístroj, chlazený protékající vodou. Seznámil s jeho provozem místního „odborníka“(CSc!) a odešel. Za pár hodin zpráva: přístroj nefunguje. I vydal se do ústavu a tam zjistil, že chladící voda je zavřená. Pustil ji a přístroj fungoval. Poučil tedy místního „odborníka“ znovu, že voda musí pořád téct. A odešel. Za chvíli totéž. A voda zase zavřená. Na dotaz „proč“ mu bylo místním „odborníkem“ (CSc!) sděleno, že je to škoda vody...

J. Strakoš 24.9.2021 5:33

Souhlasím s exportem zdravotnictví do jiného státu i provázanosti celého odvětví.

Nicméně kapitalismus zdravotnictví s sebou nese docela značná rizika v případě ceny zákroků, která se nebudou týkat jen nejchudší vrstvy. Něco pokryje pojištění, ale časem se i pojišťovny budou snažit vydělat a zajistit, aby se pojištění na konkrétní věci nevztahovalo. A nevěřím, že v případě změny systému se najednou nechá v kapsách pacientů dost peněz, aby si byli schopni např. operaci zaplatit.

Zkrátka i když myslím většinou pravicově, současný socialistický systém, který v ČR máme, sice není nejlepší, ale je dost dobrý a dle mého lepší než systémy, o kterých jsem slyšel v jiných zemích.

A. Forman 24.9.2021 5:24

Volný trh ve zdravotnictví je děsivou představou pro bílou mafii...

K. Machala 24.9.2021 2:44

Souhlas, hezky napsáno. Jen vUSA rozhodně není volný trh ve zdravotnictví, nabídka služeb i léčiv podléhá socialisticko-korporativistické státní regulaci nabídky, která vše neúměrně zdražuje. Volný trh ve zdravotnictví USA by hodně srazil ceny. A to by se nelíbilo těm, co regulátory ovládají. Mimochodem, proč jediný státní činovník, který má vyšší plat než prezident, je zrovna exponent covidismu Fauci?