7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: České polosocialistické peklo

Vy jste si někdy mysleli, že bez kapitalismu může existovat prosperita? Že bez kapitalismu je možné zajistit fungující služby chudým? Že bez kapitalismu může fungovat vyspělé zdravotnictví? Tak tedy já tvrdím, že nemůže.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Berger 24.9.2021 5:47

Malá poznámka k tomu, když se do zaostalé země přiveze špičková technika:

Kdysi přivezl náš odborník do Mongolska jakýsi přístroj, chlazený protékající vodou. Seznámil s jeho provozem místního „odborníka“(CSc!) a odešel. Za pár hodin zpráva: přístroj nefunguje. I vydal se do ústavu a tam zjistil, že chladící voda je zavřená. Pustil ji a přístroj fungoval. Poučil tedy místního „odborníka“ znovu, že voda musí pořád téct. A odešel. Za chvíli totéž. A voda zase zavřená. Na dotaz „proč“ mu bylo místním „odborníkem“ (CSc!) sděleno, že je to škoda vody...

J. Strakoš 24.9.2021 5:33

Souhlasím s exportem zdravotnictví do jiného státu i provázanosti celého odvětví.

Nicméně kapitalismus zdravotnictví s sebou nese docela značná rizika v případě ceny zákroků, která se nebudou týkat jen nejchudší vrstvy. Něco pokryje pojištění, ale časem se i pojišťovny budou snažit vydělat a zajistit, aby se pojištění na konkrétní věci nevztahovalo. A nevěřím, že v případě změny systému se najednou nechá v kapsách pacientů dost peněz, aby si byli schopni např. operaci zaplatit.

Zkrátka i když myslím většinou pravicově, současný socialistický systém, který v ČR máme, sice není nejlepší, ale je dost dobrý a dle mého lepší než systémy, o kterých jsem slyšel v jiných zemích.

A. Forman 24.9.2021 6:00

Máte v tom malou chybku, totiž o rozhodování nad penězi nesmí být pojišťovna, ale poplatník... kdyby se pojišťovna nějakým způsobem, řekněme, cukala, nic nebrání poplatníkům přejít k jiné pojišťovně. Pojišťovny si musí konkurovat, ne plátci pojištění.

J. Strakoš 24.9.2021 6:11

Nemyslím si, že se jedná o chybku - samozřejmě můžete přejít k jiné pojišťovně, ale bude to stejné asi jako dnes, kdy se pojistíte u pojišťovny A, vyhoří Vám dům a pojišťovna Vám nedá nic nebo málo, takže hrdě přejdete k pojišťovně B, ale tak-nějak jste nezískal peníze na opravu domu. V případě zdraví by jste taky nemusel mít příležitost někde přejít.

Abych pojišťovnám nekřivdil - poslední zkušenosti jsou velmi dobré, ale jednalo se o drobnosti.

A. Forman 24.9.2021 6:30

Principiálně je to stejné nebo podobné, ale je v tom přeci jen rozdíl.... u vyhořelého domu se bude zkoumat příčina požáru, zda si, např., majitel nepodpálil dům sám a dopustil by se tím podvodného jednání. U zdraví je toto podvodné jednání vyloučené.

J. Strakoš 24.9.2021 7:33

Nebude to zkoumání podvodného jednání, ale třeba zkoumání, zda jste něco historicky nezanedbal - například doktor po zlomenině doporučí rehabilitace, Vy je nepodstoupíte a po letech budou s rukou problémy, takže bude potřeba operace - no a pojišťovna zkrátí plnění, protože jste zanedbal péči. A tohle není až tak vycucané z prstu, byť uznávám, že infomace čerpám třeba ze Sicko, u kterého se o objektivitě nemusíme dohadovat.

Prostě pojištění je pěkný příslib, ale jeho kvalita se ukazuje v okamžiku plnění. Kolik lidí mělo dům pojištěný proti velké vodě, ale jako napotvoru ty zátopy nebyly záplavy ve smlouvě.

A opět nečekám problémy u drobností, jako například sádra na zlomeninu, ale spíše z opačného konce - u operace srdce.

J. Pavelka 24.9.2021 10:05

On i takový von Hayek píše, že čistě na komerční bázi zdravotnictví fungovat nemůže....Ale tady na tržním principu zdaleka nefunguje ani to, co by mohlo, takžwe takový problém není zatím aktuální

J. Strakoš 24.9.2021 10:20

jj, v tom souhlasím, že to má mezery, pouze jsem - například omezení počtu doktorů komorou apod.

J. Jurax 24.9.2021 12:31

I s tou sádrou budete mít problémy - když budete chtít tzv. lehkou sádru neboli tzv. plast a lékař ji uzná za vhodnou, platíte ji cash - pojišťovna ji nehradí; jde o částky od několika stokorun po nějaký tisíc podle velikosti. A některá zdravotnická zařízení ji vůbec nenabízejí.

A. Forman 24.9.2021 5:24

Volný trh ve zdravotnictví je děsivou představou pro bílou mafii...

J. Jedlička 24.9.2021 8:13

Kde jste ale tohle sebral? Dovedete si třeba představit tržní cenu kardiopulmonální resuscitace?

K. Machala 24.9.2021 2:44

Souhlas, hezky napsáno. Jen vUSA rozhodně není volný trh ve zdravotnictví, nabídka služeb i léčiv podléhá socialisticko-korporativistické státní regulaci nabídky, která vše neúměrně zdražuje. Volný trh ve zdravotnictví USA by hodně srazil ceny. A to by se nelíbilo těm, co regulátory ovládají. Mimochodem, proč jediný státní činovník, který má vyšší plat než prezident, je zrovna exponent covidismu Fauci?

J. Lukavsky 24.9.2021 9:44

"vUSA rozhodně není volný trh ve zdravotnictví" no kdesi jsem četl docela zasvědcený článek, že největší náklady mají v USA doktoři z pojištění, tedy právnického. Je tam totiž dobrým zvykem, že než si necháte vyvrtat zub tak zažalujete doktora, sestru, primáře, ředitele kliniky, ministra zdravotnictví... a oni všichni zase pro sichr zažalují vás coby pacoše. Takže operace či transplantace srdce je brnkačka, ale vypracování právnické smlouvy o operaci srdce stojí majlant. Proto se většina američanů zdravotně nepojistí neb je to drahé, ale v církevní nemocnici je to zadara. Takže ani v USA vás nenechají ležet na silnici vykrvácet když nemáte pojištění. Ale nebyl jsem tam... J.L. end

J. Pavelka 24.9.2021 10:07

No to ne, ale pak ty peníze z člověka dostabnou (pokud je z čeho)