27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ZDRAVOTNICTVÍ: České polosocialistické peklo

Vy jste si někdy mysleli, že bez kapitalismu může existovat prosperita? Že bez kapitalismu je možné zajistit fungující služby chudým? Že bez kapitalismu může fungovat vyspělé zdravotnictví? Tak tedy já tvrdím, že nemůže.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Beneš 24.9.2021 14:42

Pojišťovny si konkurují: Jedna mi posílá vitaminy, druhá zase přispívá na dětský tábor. Trochu málo na tu konkurenci.

R. Meišner 24.9.2021 9:00

.pozn...lékaři v Česku zcela určitě nepracují 80 hodin v kuse, autore. že to mají vykázané v docházce je věc zcela jiná. a kamioňáci musí po čtyřech hodinách opravdu zastavit--asi byste byl nerad, kdyby se proti vám řítil jeden z nich bez bezpečnostní přestávky. 8-o

F. Kusák 24.9.2021 8:57

Jako starší člověk, navštěvují různá zdravotnická zařízení častěji než dříve. Moc se toho nezměnilo oproti socíku. Snad jen personál byl empatičtější. Ano, léky máme jaké chceme, přístroje a technické možnosti jsou na solidní úrovni, ale náš systém je nastaven tak, že vytváří nedostatek, deficit. Chtít více kapitalizmu, ale bez tržního prostředí, hlavně ve vztahu k financování, je pitomost. Buď ten systém bude fungovat sociálně, tedy s problémy, nebo elitářsky, a tedy nikoliv pro každého. To si musíme vybrat. Kompromisů se tu moc nenabízí. Já jsem přesvědčen, že zásadní změnu, a nikoliv na úkor sociálního rozměru, může přinést jen výší míra elektronizace a zapojení umělé inteligence všude tam, kde to lze. Dělají to i ty nejvyspělejší státy. V této oblasti se děje velmi málo, a největší brzdou jsou sami lékaři. No není divu, jsou to ti kapři v rybníku.

J. Rechnovský 24.9.2021 22:46

Trefa do černého!R^

L. Beneš 24.9.2021 8:50

Ten článek je tak trochu jako szegedínský guláš po česku. Nějaké maso, nějaká paprika, zelí atd. Potom zamíchat. Uvedený popis zdravotnictví, jak ho zaváděli Zápaďáci v Afghánistánu, mi připomíná postup aplikovaný před časem (?) pro rozvoj zemí 3. světa: The best is not good enough for Afrika (To nejlepší není pro Afriku dost dobré). Hlavně, že dodané moderní vybavení pro nemocnici někdo zaplatil (obvykle daňoví poplatníci v zemi donátora) a jeho dodavatel (obvykle věhlasný výrobce) peníze vyinkasuje. Dodávka také umožní, aby si "lízli" i nějací ti zainteresovaní činovníci okolo. Domorodá obsluha pak s drahým přístrojem například zatlouká hřebíky do prken boudy v sousedství nemocnice. Umístěnky za socíku byly jistě pro absolventy LF nepříjemnou tečkou za ukončeným studiem, ale aspoň měli v Horní Dolní svého zubaře, zatímco v současném kapitalistickém zdravotnictví se to pořád nějak nedaří. Sice jim tenkrát do zubů cpali ten nepokročilý socialistický amalgám, zub spravený s ním ale už nebolel. Leckde chybí i lékaři jiných oborů, ale zase je víc než dost lékařských zařízení, kde ženám udělají větší prsa a zmenší regio glutealis čili hýždě a mužům případně zvětší nedosti imponující ultimo. Přirozeně za peníze. A o ty přece jde až na prvním místě. V našem městě je takových ústavů hned několik, ovšem na urologii sem k běžným specializovaným úkonům jezdí pacienti i ze vzdálených okresů i přes 130 km.

Ś. Svobodová 24.9.2021 9:52

Jenže ma nemáme kapitalistické zdravotnictví, ale to socialistické. Proto kdyby bylo kapitalistické, jistě by se našel urolog, pro kterého by vaše město mělo zajímavý potenciál.

L. Beneš 24.9.2021 14:22

Ti pacienti zdaleka jezdí na urologii FN poté, co příslušná oddělení urologie byla zrušena v okolních okresech. V urologických ambulancích, jež jsou k dispozici, nejsou ale pro provádění speciálních úkonů a vyšetření vybaveni. Pacienti tam běžně na vstup do ordinace čekají v čekárně čtyři hodiny. U jistého extra (kapitalistického!) urologa je možno se objednat (pod zn. VIP) za Kč 2700,-. Ten ke speciálním vyšetřením a úkonům pak pacienta stejně pošle do státní (vy byste napsala socialistické) FN.

L. Beneš 24.9.2021 14:44

Ono to "socialistické" zdravotnictví vyhovuje i řadě lékařů. Nejde jen o pronajímání vlastních nemovitostí státním resp. veřejným nemocnicím, jak nám předvedl jistý bývalý ministr zdravotnictví. Vidíme leckdy, že pan lékař má svoji soukromou ordinaci, kde inkasuje od pojišťoven, ale i přímo od pacientů. To je v pořádku, přirozeně nemůže pracovat zadarmo. Protože specialista obvykle pracuje paralelně také někde na klinice obvykle státní či veřejné nemocnice, diriguje tam své pacienty k náročnějším vyšetřením či úkonům, pro něž sám nemá potřebné vybavení, tým, atd. Tam je přirozeně také honorován, což je také v pořádku. Ponechám na úvaze P.T. ctěného čtenáře, nakolik pan quasi-soukromý lékař využívá pro své účely zařízení a materiály takového zařízení a jakou mu za to poskytuje rekompenzaci.

O. Kožušník 24.9.2021 8:38

paní Šichtařová, nemohu se ubránit dojmu, že posuzujete danou tématiku příliš jednostranně a šlapete vedle bicyklu. Afganistan nechme na pokoji, s tím nic neuděláme, ale s naším zdravotnictvím snad ano.

Za prvé. problém Rumburk má jedinou příčinu - málo rozsáhlá spádová oblast zkrátka nemocnici neuživí.

za druhé. ve zdravotnictví si můžeme dovolit pouze to, na co máme prostředky, a tady je pouze jediná cesta - a to je optimalizace, dosáhnout s danými prostředky maximálního účinku. Nastíním možnosti - na.př, Liberec a Jablonec jsou od sebe cca 10 km a jsem přesvědčen, že v obou sousedících nemocnicích nemusí být onkologie, zubní oddělení a snad by se našla i jiná oddělení. Po spojení oněch útvarů je umožněno lepší využití lidských i materiálních zdrojů.

zdravím O. Kožušník

R. Gramblička 24.9.2021 7:47

Amen

R. Tichý 24.9.2021 7:35

Ovcane si neuvedomuji, jak strasne drahy je ten nas stat, kde je vsechno "zadarmo".

A tak muze zvitezit strana, ktera zrusi poplatek zastropovany poplatek 30 Kč.

V. Kain 24.9.2021 8:44

Ale u veterináře ti samí vypláznou tisíce a to jim nevadí.

F. Svoboda 24.9.2021 8:48

Skvělá poznámka !!!

J. Kulheim 24.9.2021 9:40

Za zvířata se neplatí zdravotní daň. Pokud má chovatel zájem, může zaplatit zdravotní pojištění a nemusí u veterináře platit tisíce. Ty zaplatí pojišťovna.

F. Navrátil 24.9.2021 7:32

Zdravotnictví není výroba triček nebo tvárnic. Je to záležitost společenského zájmu. Stejně tak nelze neomezeně tržně nakládat s obecnými statky, jako je voda, vzduch nebo půda.

A. Forman 24.9.2021 11:54

Nic takového, jako je společenský zájem, ve skutečnosti neexistuje.

F. Navrátil 24.9.2021 12:36

Pokaždé, když se váš názor snaží někdo uskutečnit, vypukne revoluce. Společenský zájem je pud sebezáchovy určité společenské skupiny.

A. Stárek 24.9.2021 7:22

Kategorické tvrzení "státní řešení čehokoli, kdykoli a kdekoli je zaručeně to nejhorší a nejdražší" je bohužel nepravdivý blábol jednoduchých myslí, kvůli kterému jsem přestal mít chuť číst zbytek článku.

R. Gramblička 24.9.2021 7:51

třeba nám napíšete aspoň několik málo příkladů, kde se státní řešení ukázalo být lepší, než tržní analogy. A pomineme služby jako armáda, justice a vnitřní bezpečnost, kde státy většinou jakoukoli konkurenci znemožňují

V. Kain 24.9.2021 8:47

Ale ono se ve státním cirkusu tak krásně odklání.

P. Kavan 24.9.2021 7:21

No, mám s tím trochu problém. Když v Afghánistánu nebyl stát, nebyl tam ani socialismus, A PŘESTO zdravotnictví vypadalo tak, jak je to popsané. Že afghánci nakoupili levné ledničky bylo kapitalistické rozhodnutí, a stejně to nefungovalo. Teoreticky měl kapitalismus afghánce dávno dohnat k tomu, že budou mít vlastní fungující školství, ale nedohnal.

To, že u nás funguje celý ten řetězec od základních škol po univerzity je taky dílo státu, od Marie Terezie a její povinné školní docházky. Předtím to bylo dílo církve, což taky jedna dokonce mezinárodní (nikoli jen státní) organizace.V Afghánistánu by to možná vyřešil pro změnu muslimský absolutistický vládce, který za nechození do školy bude trestat karabáčem. To není vůbec kapitalismus, a přitom by to fungovalo. Když to kdysi fungovalo i u nás...

R. Gramblička 24.9.2021 7:53

o nákupe ledniček rozhodl státní orgán

R. Gramblička 24.9.2021 8:03

pro ozřejmění toho, jak to chodí ve zdravotnictví v USA doporučuji Studio svobodného přístavu: o zdravotnictví v USA s Vladimírem Krupou

R. Vacek 24.9.2021 6:34

V EU se už řadu let jde špatným směrem. Bez dotace se nic nevybuduje - a k tomu, aby bylo na dotace, se zvyšují daně, popřípadě roste dluh.

Stačí se podívat, jak je kritizována současná vláda, když snížila vysoké zdanění práce.

P. Boublíková 24.9.2021 6:25

Článek jsem si přečetla se zájmem, ale chybí mně tam jedna věc, což jsem si uvědomila při zmínce autorů o bývalých umístěnkách pro lékaře: totiž, v současnosti platí, že lékař "socialisticky" vystuduje a "kapitalisticky" pracuje. Nejde jen o to, že se většině absolventů LF nechce někam do venkovských ordinací a špitálů, nebo že stomatolog si velmi brzy po dokončení studia může zařídit vlastní ordinaci, která mu zajistí extrémně lukrativní příjmy (část peněz musí pochopitelně splatit bance - vrátit úvěr na pořízení drahé ordinace). Ale dokonce až třetina mladých lékařů odchází do zahraničí.

Přičemž studium medicíny pro jednoho lékaře stojí daňového poplatníka několik miliónů korun.

Jedná se tedy také o jakýsi polosocialismus - plně "socialistické" školství a "kapitalistická" praxe vystudovaných lékařů. Jak z toho ven? Žijeme ve svobodné společnosti a nelze nikomu přikazovat, kde a jak má pracovat a žít. Souhlasili by autoři článku s tím, aby si studenti plně hradili náklady studia? Je to v naší realitě průchozí? Jakých oborů by se to týkalo? Připomínám, že studium humanitních a některých dalších oborů, např. matematika, je velmi levné (kromě vyučujících stačí posluchárna, knihovna a "tužka a papír"). Aby to nedopadlo tak, že talentovaní středoškoláci půjdou místo medicíny na filosofii, protože tu medicínu si bez úvěru nezaplatí a úvěru se budou bát, protože dokončení školy jim nikdo nezaručí (nemusí to být jen vyhazov ze zkoušky, stát se může cokoliv). Byl by řešením nějaký systém nestátních stipendií, sponzoringu talentů? Jenže zase, pro kolik zájemců by takové mecenášství vystačilo...

D. Zítko 24.9.2021 6:47

Jste na omylu, že lékař po promoci pracuje v kapitalistické praxi. Jak v nemocnici , tak v privátě ( což lze stejně až po atestaci) je svázán regulacemi pojišťovny a bodovými tabulkami za výkony. Takže až na nepatrné procento lékařů ve velkých městech, kteří pracují bez smlouvy s pojišťovnami, se o žádný kapitalismus nejedná. Platba za "registraci", "nadstandard" nebo "přednostní ošetření" je o něčem jiném a svědčí právě o potřebě standardního - kapitalistického řešení.

P. Boublíková 24.9.2021 9:00

To je mně jasné, právě proto jsem dala "kapitalismus" do uvozovek.

A myslíte si, že kdyby přestaly platit regulace pojišťovnou, že by lékaři šli ochotněji někam na venkov, kde mají pacienti hlouběji do kapsy než ve velkých městech? Tedy platili by si méně kvalitní zdravotní pojištění, snažili by se obejít bez péče nehrazené pojišťovnou, platby v hotovosti lékaři by byly nižší, protože víc peněz by pacienti zkrátka neměli...

O. Mayer 24.9.2021 6:48

.. pokud tím "socialistickým" studiem myslíte, že je bez školného, tak to platí pro veškeré vysoké školství státem provozované (což mimochodem není naše specialita). Nějak jsem si nevšiml, že by někdo řešil odchod do zahraničí dejme toho u absolventů ČVUT. A co se týče nákladů na studium, tak LF je placena naprosto stejně jako jiné VŠ, tj. "na hlavu studenta"

P. Boublíková 24.9.2021 9:02

Jenže u různých VŠ je platba na hlavu studenta různá.

Na hlavu studenta například historie stát určitě neplatí milióny jako na hlavu studenta LF.

H. Rohel 24.9.2021 12:00

Ano platba je bohužel ve stejné výši