23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jan Havlíček 18.12.2006 15:52

AUTOR

Vážení čtenáři,

abych upřesnil svůj postoj ke kvótám...nejsem zastáncem jakýchkoli kvót a zákonných omezení. Považuji sám sebe za liberála.

Na druhou stranu popsaný "francouzský" model je pro mne velice schůdné řešení. Nechává mi totiž celou volební dispozici,  a přitom je cestou, jak odmítnou snahy některých neznalých zákonodárců o uzákonění varianty prvé.

Ať tak či onak, pokud by se bez  kvót zvýšil počet poslankyň, pak jsem jedině pro.  Pokud se nezvýší a jejich postavení se zcela zrovnoprávní (rodina, přijmy atp.) pak kvóty opět nejsou nutné. Nechť si vše zařídí "neviditelná ruka volebního trhu".

RE: Richard - co se týká: "cikánů, homosexuálů atd" nejsem s Vámi za jedno, jedná se o zcela odlišné skupiny (menšiny) a žen je většina, ale i přesto žádný problém, pokud si to někdo přát bude a uzákoní se to, ať tedy na kandidátce jsou - my, voliči alespoň lépe využijeme své preferenční hlasy a dáme je tomu, kdo je podle nás nejlepší kandidát (ať je to róm nebo skinhed). Ten pak bude zvolen! Odpovědnost bude na nás, nikoli na zákonodárci.

portwyn 18.12.2006 15:47

Re: Přesněji řečeno

No...většinu ženských. Abych nekřivdil.

(Vždycky si vzpomenu, jak jsem někdy před dvěma lety vysvětloval VŠ vzdělané skorokolegyni, že ceny potravin opravdu neurčuje Václav Klaus...

portwyn 18.12.2006 15:45

Přesněji řečeno

ženský z politiky obvykle nezajímá v podstatě nic kromě osobního charismatu leaderů stran.

jerry 18.12.2006 15:11

A co takhle třeba další kvóty:

např. polovina profesionálních vojáků budou ženy a to i u bojových jednotek?;-D

Richard 18.12.2006 15:04

Proboha!?

Uvažování o povinných kvótách se mi vždy jevilo a jeví zcestné. Tím se nejspíš dostaneme k povinné kvótě cikánů, homosexuálů, nemajetných a bezdomovců. Nakonec bych doporučil Laponce, jsou to taky lidi, ne?

Leč vážněji, pokud to ovšem lze při pohledu na "francouzský model". Obsah a fungování tohoto modelu, jak je popsaný autorem, jsou nesmyslné. Ujišťuji vás, že ani skutečnost není lepší. Zapomeňme na takovéhle pokusy sociálních inženýrů a soustřeďme se na vytvoření, možná spíš vynucení, funkčnosti toho, co máme. Jinak se nám v "politicky korektních" obezličkách ztratí nejen podstata demokracie ale i zdravý rozum.

J.Mach 18.12.2006 14:19

Re: ženská v politice

Anonyme, co je to narcisiv? Teď nevím, jestli jsem narcisiv, nebo ne  a jsem z toho na větvi. Nemělo to být nacisti? nebo narcisti? Ani jedno ale není pěkné.

J.Mach 18.12.2006 14:12

Autore,

z Francouzů neradno brát si příklad, je to dosti podivný národ, silně antisemitský, rasistický a socialistický. A vámi uvedený příklad je toho jen dalším důkazem.

Ifča 18.12.2006 14:06

Re: zcela zcestne

15% z čeho?

vir 18.12.2006 13:35

zcela zcestne

pane vy jste momentalne zaostaly - v zajeti svych cisel se zepteje - kolik je zen ktere chteji do politiky a soucasne mezi temi kteri tam chteji kolik je psychopatek - pak dojdete k cislu 15% coz je pocet tech kteri se at uz z jakychkoli pohnutek chteji politiky ucastnit a maji na to...

beran 18.12.2006 13:00

Navrhuji řešit to jako ve sportu

Tam, kde rozhodují výkony, mají ženy samostatné soutěže, protože jinak by nikdy na nejvyšší místa nedosáhly. A tam, kde se rozhoduje hlasováním, jako třeba v politice, mi není jasné, proč už dávno nemají většinu. Vždyť žen je u nás více než mužů a kdyby se dohodly, tak si založí vlastní stranu a zvítězí ve volbách.

Tutti 18.12.2006 12:27

Re: Re: Finrode,

Mno tak jak to popisoval Pergil to platilo jeste loni na jare.

Od tohoto skolniho roku se problem koleji trosku vyresil. Nejsou uz tolik dotovane a mist na nich je najednou dostatek. A kdyz je mist dostatek tak je kazdemu jedno jestli tam bydli slovak nebo cech.

Ifča 18.12.2006 12:25

Re: ale já do politiky nechci!

Já sice do politiky taky nechci... ovšem můj manžel také ne. Ani žádný z jeho kamarádů. A co včil s tím? Kupodivu to není problém, i bez nich je zájemců dost a dost... Takže i ta "ženská politika" se možná bez nás dvou a našich kamarádek obejde, ne?

emilia vašáry 18.12.2006 11:57

a co takhle malá demokratická ženská revoluce?

což  takhle  svrhnout  vládu  mužů a  pár  jim podobných oblud  a  zase  si  chvíli  pěkně  poklábosit   po  našem...

Finrod Felagund 18.12.2006 11:14

Re: Finrode,

Nooooo... to není tak úplně pravda, s dovolením o této problematice něco vím, protože se mě týká. Vzhledem k tomu, že se sebraly státní příspěvky kolejím a daly se studentům (pozor: pouze českým studentům), tak pro mnoho českých studentů je výhodnější si pořídit byt... Koleje se dnes už kolikrát ani nenaplní. (Mluvím o kolejích UK)

Ifča 18.12.2006 11:01

Re: Kam to dojde

Ovšem nebyl to zrovna dobrý příklad... Ta "citlivá a jemná" zdravotní sestra se na některých odděleních za jedinou směnu natahá metrákových chlapů  více než  leckterý statný hasič za celý život...

m.l. 18.12.2006 10:58

Re: ženská v politice

Já to na těch inteligentních klidně nechám. Mně je úplně fuk jaké pohlaví má ten kdo to tady případně bude umět a chtít řídit, jediné co mi není fuk je jestli to bude dělat dobře a rozumně.

m.l. 18.12.2006 10:54

Re: Otresne... my si opravdu nic nez zanik nezaslouzime..

A navíc tady není ani žádná "příčina" kterou by bylo nutné odstranit. Prostě ženský (většinou) nebaví se naparovat před lidma a hulákat "pusťte mě, já to tady budu řídit", takže se tolik do politiky necpou.

Saša 18.12.2006 10:48

Kvokvokvokvotace je výdobytkem marxismu-leninismu.

Jakmile u nás zvítězili marxisté, začali zavádět kvotaci, protože marxismu-leninismu je toho k vytvoření beztřídní společnosti třeba, jak nás vtipně poučovala nejvědečtější ze všech vědeckých disciplin, totiž vědecký sociálismus.

Ve výrobní sféře se pohlavní rovnostářství brzy vyčerpalo: po rozdělení účtáren na všeobecné a mzdové a vytvoření útvarů kádrové a personální práce se ukázalo, že další vedoucí místa pro ženy nejsou k disposici, když pokusy o jejich dosazení na organisátorské, obchodní, technologické ap. řídící posty vedly ve většině fabrik (a ty komunisti milovali) k neplnění plánu (a ty milovali komunisti ještě víc). Ve výrobních podnicích tak ženy po počátečních zmatcích padesátých let ovládly pouze sklady, účtárny a kádrovky a závodní jídelny.

Nedostatek pohlavní rovnosti ve výrobní sféře nahradili marxisté jeho nedostatkem ve sféře nevýrobní tak, aby celostátně byla rovnost lulánků a lulinek zachována. S výjimkou hospod byla zdrující většina provozoven služeb (TT) obsazena vedoucími v sukních, obdobně začaly ženy převažovat i ve vedení obchodů, domovů důchodců, sociálních ústavů, knihoven, museí a galerií...

Ve sféře politické se po okamžitém nezdaru pokusů o paritu obsazení funkcí pro zásadní odpor žen podařilo marxistům-leninovcům udržet kvótu 30 %. Před každými volbami byly národní výbory a orgány Národní fronty zaúkolovány, aby ve složení poslaneckých sborů všech stupňů dosahovalo zastoupení žen alespoň 35 % a po volbách se vždy konstatovalo, že se podařilo docílit pouze 30 %. Pokud v rámci celého okresu pokleslo zastoupení žen pod 27 %, následovaly stranické tresty a případě i výměny funkcionářů OV NF.

Ženy samozřejmě do funkcí nechtěly a tak se to řešilo rázně: chceš soudružko, aby Tvé děti studovaly na střední škole? Tak budeš poslankyně MNV! Chceš tchyni dostat do domova důchodců? Tak budeš poslankyní ONV! Tomu pak také odpovídala "kvalita práce" zastupitelských sborů...

mamina 18.12.2006 10:38

Však mu to píšu

;-P

šakal 18.12.2006 10:12

...Popletené...

;-P

hodne neRath 18.12.2006 9:44

tak koukam...

ze nam misto zastupitelske demokracie vznika "pohlavni" demokracie....

anonym 18.12.2006 9:41

ženská v politice

Vážení, všichni přispěvovatelé, zdá se mi , že všichni jste narcisivé a děkuji bohu, že takoví jako vy se do politiky nehrnou, nechejte to na inteligentnšjších ženách.

vládík 18.12.2006 8:58

Jasné porušení konkurence

Je zajímavé, že si nikdo neumí představit, že pořád existuje spousta žen, které chtějí být především matkami. Pak ale zájemkyň o funkci v parlamentu či vládě je rovněž realtivně méně.  Jako krajní "příkaz" zákona vidím tuto možnost: do primárek ve stranách se zájemci musí přihlásit. A kandidátka bude obsahovat povinně (s danou tolerancí) poměr pohlaví podle poměru přihlášených (s ustanovením, že při poměru např. 2:1 musí být v z každých tří kandidátů v pořadí 2 + 1).  To je krajní, pro mně přijatelné, ustanovení  (při přiblblé snaze některých považovat za rovnoprávnost fakt, že jsme všude poměrně zastoupeni - kdy to budou požadovat i v porodních sálech?).

Mablung 18.12.2006 8:50

Re: Kam to dojde

V takovém případě budou muset dělat hasičky vesnické babky. Jak známo, unesou šestinásobek své váhy :-D

Charlie 18.12.2006 8:42

Parlament nebo bordel ?

V parlamentu by mělo být důležité co má dotyčná osoba v hlavě.  To co má mezi nohama je důležité v bordelu. Co to tedy vlastně máme ?  Parlament nebo bordel ?

mamina 18.12.2006 8:14

Transsexuálové

jsou jednou z menšin společnosti. Autor se snaží v rámci zastupitelské demokracie reflektovat zájmy většiny společnosti. Složité?

LJG 18.12.2006 8:08

a není to krok zpět?

Vžyť za součastné situace si např. strana Zelených může dát na kandidátku 90% žen a nikdo nebude protestovat (I když 30 Jihočeských matek, tss tss). Když se zavedou kóty a některá strana bude mít 90 % kandidatek budou zase řvát o diskriminaci muži. I kdyby to byla stana žen.

Rudolf 18.12.2006 8:01

Mimochodem

kam, do které páně Havlíčkovy kvoty, by se počítali transsexuálové?

gogo 18.12.2006 7:59

panebože,to je de bil

a do které kategorie se zařadí transsexuálové? neměla by být kandidátka jak v americkém filmu?

ženy,muži,transsexuálové, invalidé,menšiny,důchodci a patnáct dalších kategorií s přesně vypsanými počty...nemáš černošku na vozejku,nedostaneš dotace....pardon,jak tu někde psali minulý týden, černoši jsou zrušeni (Pipi punčochatá), takže invalidní obyvatelku jižních ostrovůl...

A.S. Pergill 18.12.2006 7:57

Finrode,

slovenští studenti zabírají místa na kolejích, protože při jejich přidělování se započítávají kilometry mezi sídlem školy a trvalým bydlištěm studenta. Protože slovenští studenti mají prakticky všichni (a na školách v Čechách úplně všichni) bydliště dál než naši, dostanou koleje přednostně. A, bohužel, přidělení nebo nepřidělení ekonomicky přijatelného bydlení v místě školy se už začíná stávat limitujícím faktorem pro studování nebo nestudování.