8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

VOLBY: Nikdo vítězi neblahopřál

Zažil jsem už od roku 1990 mnoho svobodných voleb. Letošní výsledek je v mnoha směrech „revoluční“. Poražení vítězi voleb nedokázali - pokud jsem si všiml správně - ani poblahopřát, tak moc jim Andrej Babiš leží v žaludku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Alda 23.10.2017 11:05

Re: Komunistům voliče neodsál Babiš, ale Piráti.

Jak která.

M. Prokop 23.10.2017 10:56

Re: " Nikdo vítězi neblahopřál " - ano, buran zůstane

Presumpce neviny je velmi dobrá právní kategorie, ovšem v politice se velice osvědčuje presumpce viny. To už je taková zvyklost ve státech se zažitou demokracií.

V. Klepetko 23.10.2017 10:56

Re: Proč jsem mírně optimistický

Klíčovým ale možná bude třetí faktor. KDU i ČSSD si jistě volební neúspěch vyhodnotí a nasadí nové vedení i nový kurs aby dostaly své voliče z vandru k Okamurovi domů. Myslím, že lidovce čeká transformace směr Sebastian Kurz: budou brát peníze bohatým a dávat je rodinám s dětmi a přitom dělat bu-bu-bu na migranty. ČSSD se bude "vracet ke kořenům" a čeká ji také jistá míra okamurizace: budou brát peníze bohatým, rozdávat je chudým a ... ano.. dělat bu-bu-bu na migranty. Jenže k takovému obratu potřebují tyto malé strany nějaký čas - a vládní angažmá se jeví jedinu záchranou před marginalizací v mezidobí. Navíc - KSČM čeká asi také rozkol a změna směřování, pro ČSSD to bude smrtelná hrozba, nesmí si dovolit ukázat, že pro své voliče již nemůže nic zajistit ani dohodnout!

Takže abych to shrnul: myslím, že všechny tyto faktory jsou natolik silné, že bude dán průchod spravedlnosti a vznikne velmi stabilní staronová vláda v čele s Andrejem Babišem!

V. Klepetko 23.10.2017 10:55

Re: Proč jsem mírně optimistický

Chudé nevěsty jsou navíc mají v Senátu bohaté věno, koalice by měla skoro polovinu všech senátorů, kdežto ANO samo o sobě je senátní trpaslík a spolupráci v Senátu jistě uvítá - jde i o volbu vedení! Piráti, ODS, SPD a ANO učiní v nejbližších volbách na Senát frontální útok - a ztráta senátní pozice by byla pro socany i lidovce opět fatální. Aby si zajistily přežít - musí se postavit za nějaké srozumitelné téma, na kterém by je jinak konkurence "uvařila". Predvídám že tím tématem by mohl být zákon o obecním referendu. Kdo ho nepodpoří - ten přenechá své senátorské křeslo ANO, Pirátům nebo Okmurovi! Zákon ale musi být inteligentně formulován, aby byl v souladu s parlamentním modelem demokracie - s referendy jako občasnou třešničkou na dortu a s restriktivně vymezenou působností. Na druhou stranu nemůže být vyklešťen natolik, aby zapovídal možnost referenda o euru nebo o naší účasti v "tvrdém jádru EU". A proto musí být vládní návrh formulován inteligentními právníky s účastí ČSSD i lidovců. Klíčem ke schválení zákona bude Ústavní většina v Senátu. Pokud se ve volbách zadaří Pirátům, mohla by být! Současně by se tím zastavilo senátní zmrtvýchvstání ODS - no nejsou to všechno relevantní společné zájmy staronové koalice?

V. Klepetko 23.10.2017 10:54

Re: Proč jsem mírně optimistický

Především - musí se nějak vyřešit to trestní stíhání. Jak víme, shodou šťastných náhod bylo zahájeno ještě pred volbami, takže policejní komisař jistě shromáždil nějaké nové důkazy a předloží je nyní státnímu zástupci k novému posouzení, pokud se rozhodne novou sněmovnu znovu požádat o vydání Faltýnka a Babiše, kteří po svém znovuzvolení žádnému trestnímu stíhání nečelí. A protože od počátku věřím v Babišovu nevinu, tak ani nepochybuji o tom, že věc bude odložena a po celý zbytek volebního období bude politická role prokurátorů a nadstrážmistrů výrazně utlumena.

Podivejme se nyní na dva menší potenciální koaliční partnery. Ve volbách neuspěly a jejich tématům hrozí mediální smrt. Pokud nezískají post místopředsedy sněmovny, tak nebudou ani slyšet - překřičí je Okamura, Kalousek, Feri, Piráti, umluví je u řečnického pultíku Fiala a Farský... Na veřejnoprávní média bych příliš nesázel - jejich okatá a jednostranná politická angažovanost bude zcela jistě Sněmovnou nějak korigována. Vládní angažmá se tak pro KDU a ČSSD stává klíčem k sněmovním funkcím a mediálnímu přežití.

M. Prokop 23.10.2017 10:53

Re: Komunistům voliče neodsál Babiš, ale Piráti.

To bych trochu pochyboval, že mládež dříve volila komouše.

V. Klepetko 23.10.2017 10:49

Re: Proč jsem mírně optimistický

Ale co voliči Okamury? Pořád všude čtu, jaké je to stádo tupých prmitivů a vždy když si něco takového přečtu, tak v duchu vidím toho renesančního Pavla Vandase, jak váha nad tou urnou... Myslím že motivace těch voličů byla velmi rozmanitá a u některých z nich doslova státotvorná. Vemte si třeba zdejší paní Varadínkovou - ta dobrá žena jen chtěla dát Okamurovi dostatečnou sílu, aby se ve státě neprosadila koalice Bratrstva kočičí pracky: demofobní, xenofilní, nicnežBruselské... Paní Varadinkoá se obětovala za naši i Vaši svobodu a hodila to někomu, kdo jí moc nesedí, ale kdo bude vytvářet neustálý tlak žádoucím směrem! Za to jí patří dík a uznání.

Tak či onak, volby ukázaly, že svoboda někdy bývá nadřazena i dobře míněnému kalkulu a Damoklův meč v podobě 101 ANO+SPD neexistuje. A že volič, který má rád hudební doprovody článků, svěřil Babišovi do rukou obrovskou faktickou moc: silou 100 hlasů ANO+SPD může - ale nemusí - ve Sněmovně blokovat jakýkoliv návrh, který by se mu zdál příliš eurohujerský. Bude to jak doufám : Euro, kvóty a Tvrdojádro.

Jediná realistická vládní koalice přitom asi bude 103 = ANO+ČSSD+KDU. A zde se dostávám k té své tak trochu optimistick vizi. Proč vlastně si myslím že to pokračování vládní koalice na současném půdorysu by mohlo být dlouhodobě stabilním řešením? Důvodů je více.

A. Alda 23.10.2017 10:48

Komunistům voliče neodsál Babiš, ale Piráti.

Ta mládež, která má anarchistické sklony nebo je lumpenproletariátního původu, a je schopna jít k volbám, tentokrát už nevolila komunisty, kteří na ni dlouhodobě kašlou, ale volili Piráty, kteří na ni kašlat teprve budou.

V. Klepetko 23.10.2017 10:47

Proč jsem mírně optimistický

Na výsledcich těch voleb je zvláštní to, že se nám tu opět vynořil faktor 100:100. Jen pár desetin procentního bodu chybělo, aby pomyslná aliance ANO+SPD disponovala parlamentní většinou. Přitom hrozba spolupráce těchto dvou stran by byla i pro pana profesora Fialu natolik strašná, že by ho do vládního angažmá s Babišem dotlačila prostě zkrze základní liberálně-demokratické pudy, které jsou silnější než chladný kalkul který velí vyčkat v opozici! Takto má ale pan profesor dobré alibi v podobě "stíhaného Babiše", aby si v klidu na horní palubě Titaniku budoval svůj exkluzivní a solidní klub... Zatímco jiní destruktivně a sprostě spílají lodnímu kuchaři za špatně namíchaný volební tatarák, a chtějí novou porci v podobě předčasných voleb!

Těch 101 potenciálních hlasů by také jako Damoklův meč viselo i nad koalicí "103" - ANO+ČSSD+KDÚ, a bránilo její případné přílišné proevropské horlivosti, která by byla pro náš právní stát již nebezpečná: Euro a Tvrdojádro ante portas.

Komu za tento výsledek vděčíme? Komu vynadat? Myslím že nikomu. Uvědomil jsem si to v okamžiku, když Pavel Vandas váhal, jestli to tomu Okamurovi přeci jen nehodí. A pochopil jsem, že by to nebylo spravedliv, něco takového po něm nebo po panu Kechlibarovi chtít. Ti lidé celým svým životem k něčemu směřovali, jakási přinejmenším diskutabilní "přímá demokracie" to zjevně není, a kdybych to po nich žádal, tak bych jim ve snaze pomoci celku asi dost ublížil. Proto - díky jim, že alespoň nedali svůj hlas Bratrstvu kočičí pracky a hodili to Realistům s plným vědomím toho, že se jejich hlas nejspíše rozdělí ve prospěch nás, Mirku Dušínů! :-))

M. Valenta 23.10.2017 10:42

Pan Bartoň by zřejmě s chutí

běžel poblahopřát někomu, kdo o něm tvrdí, že krade. Já tedy ne. ČAU.

J. Řezák 23.10.2017 10:36

Re: andělé v politice nejsou

Mám jeden dotaz: kdyby nebylo ANO, kdo by byl? Ten beznázorový šedivý Fiala? Blbeček s dredy? Asiat Pitomio? Politický prostitut Běloprdek? Nebo dokonce Kalousek a jeho guru Šajsnburk? Sralbotka se Zvorálkem? Poraďte.

F. Ogáv 23.10.2017 10:34

Re: M.Petrilak

Gratuluji. Zrušení denátu, omezení počtu poslanců v parlamentu na 100, zrušení krajských zastupitelstev nevadí? Pak by Bureš nemusel být jen premiérem, ale i prezidentem najednou. To už tu také bylo. Je opravdu škoda tu nabytou praxi (KSČ a STB) nyní nezúročit. Jeho soudruzi v r. 1946 také dosáhli 40% většiny v demokratických volbách a to pak bylo "tóčo"

J. Řezák 23.10.2017 10:30

Re: " Nikdo vítězi neblahopřál " - ano, buran zůstane

Nebyl by první, kdo se upsal Rusku na hajzlu.

J. Řezák 23.10.2017 10:30

Re: " Nikdo vítězi neblahopřál " - ano, buran zůstane

I kdyby to ta asistentka odpřisáhla, tak tomu nelze věřit, protože tento člověk už o tom jenom žvaní. To by se muselo říci, že se vládce náš, slunko naše jasné někde opilo a blábolilo nesmysly. Tomu by se věřit dalo.

A. Nový 23.10.2017 10:12

Re: No

Když blb neví co říci, tak vytáhne bití černochů. :-)

J. Fridrich 23.10.2017 9:58

Re: " Nikdo vítězi neblahopřál " - ano, buran zůstane

Já jsem ten nadnesený příklad uvedl v souvislostí s presumpcí neviny. Naši politici a občané totiž nerozlišují obvinění a případné odsouzení právoplatným soudním procesem...

M. Prokop 23.10.2017 9:46

Re: No

Třeba je neposlechl.

M. Prokop 23.10.2017 9:44

Re: Omílaný blaf:

Taky by se dalo říci, že jejich podvraťácká spolupráce s ANO. :-P

M. Prokop 23.10.2017 9:44

Re: " Nikdo vítězi neblahopřál " - ano, buran zůstane

Znásilnění asistentky bych jako fakt nebral, ale kdyby někdo tvrdil, že se tam upsal Rusku, tak bych moc nepochyboval. :-P

O. Istvanfy 23.10.2017 9:43

Re: " Nikdo vítězi neblahopřál " - ano, buran zůstane

No to by bol skôr zázrak.

J. Hejna 23.10.2017 9:36

Re: Milost

Čím jste si, madam Heidlerová, vy způsobila svoji ubohost?

J. Fridrich 23.10.2017 9:14

" Nikdo vítězi neblahopřál " - ano, buran zůstane

" Nikdo vítězi neblahopřál " - ano, buran zůstane buranem i když dělá politiku.. Ani náznak slušného chování, poděkovat za blahopřání k úspěchu ve volbách, poblahopřát také a pod.

Také o presumpci neviny mnoho našich politiků a občanů nikdy neslyšelo.

Tedy například když někdo řekne, že president Zeman včera znásilnil svou asistentku na záchodě, tak to budeme brát jako FAKT ??

P. Zinga 23.10.2017 9:03

Omílaný blaf:

k poklesu přízně lidovců a socdemáků nevedla jejich spolupráce s ANO, ale jejich předvolební podvraťácké jednání. Lidi holt nemají rádi podvraťáky.

J. Nový 23.10.2017 8:59

Kalousek

"Velmi dobře to zná Miroslav Kalousek. A ten zcela jistě ještě neřekl poslední slovo."

.

Šmarjá nestrašte! Doufám, že už řekl vše, co měl na srdci.

V. Heidlerová 23.10.2017 8:58

Re: Milost

Pan president může v podstatě všechno, protože vůbec nectí ústavu ani zákony, jen už nevyplave z kanálu, který sám vyhloubil, ani z nemoci, kterou si způsobil alkoholismem a nestřídmým životem. Úpadek sil nastává, nemusím to snad podrobně objasňovat. Zdař Bůh a chraň nás Pán Bůh před lidmi tohoto typu.

V. Heidlerová 23.10.2017 8:54

Re: No

Já také.

V. Heidlerová 23.10.2017 8:53

Re: No

Jinak je ale nutno ocenit, že STAN se do parlamentu dostala, nemá tam hloupé a nezkušené zástupce, je to nový samostatný subjekt, takže netřeba mu v této chvíli škodolibě vznášet kritiku dopředu. Protože v tradičních stranách určitě nastanou změny ve vedení, což může naprosto obrátit hrací karty, nemá smysl předvídat nebo někoho označovat za idioty. Dělají to zpravidla ti, co jimi sami jsou. Já jako oponentka ANO nemám potvrzení, že bych byla idiot, mám prostě jiný názor podložený informacemi i ze slovenské strany. Nezbývá, než vyčkat, jak se situace vyvine, ANO to bude mít nesnadné. TGM kdysi nepodal nedůvěryhodnému a nehodnému politikovi ruku, teď by to měli udělat všichni, kterým není prázdný pojem "čest". Jsou takoví, ale je jich málo. Škoda.

L. Tušl 23.10.2017 8:52

Re: No

Vidím to zcela opačně, než vy.

M. Sedmík 23.10.2017 8:48

Re: Milost

Ačkoli v mnoha oblastech Zeman trumfnul Klause svou žumpou beze dna, u amnestie na svůj velký den teprve čeká.

M. Sedmík 23.10.2017 8:45

Konec právního státu

Návrh zastavit trestní stíhání kvůli tomu, že dotyčný se má stát premiérem, je definitivní pohřbení právního státu. Jeho základem přece je, že orgány činné v trestním řízení NESMÍ takové věci brát v úvahu. Kam se hrabe Al Capone, to se nedá srovnat!