20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

VOLBY: Korespondenční hlasování…

Dnes je v České republice svoboda a tajnost hlasování, zjednodušeně řečeno, zajištěna zejména prostřednictvím nutnosti hlasování za volební plentou bez přítomnosti další osoby (resp. ve výjimečných případech do přenosné volební schránky).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 12.4.2022 8:56

Tajnost volby je právo občana, který volí. Tajnost voleb se nijak netýká ostatních voličů. Právo na svobodu pohybu, místa bydliště či volit jsou daleko důležitější než nějaká tajnost voleb. Občan žijící v zahraničí daleko od ambasády by měl mít právo vzdát se svého práva na tajnost své vlastní volby, pokud si to přeje. Není možné otočit nějaké právo občana proti němu samotnému. Pokud je někdo ochoten raději volit veřejně než nevolit vůbec, mělo by být toto rozhodnutí občana respektováno.

Každé právo je skutečným právem pouze tehdy, pokud se ho může člověk svobodně vzdát. Jinak to není právo, ale povinnost nebo i šikana. Pochybuji o tom, že by Ústavní soud rozhodl o tom, že smyslem ústavy není občana chránit, ale šikanovat ho.

Připadá mi naprosto skandální, že se někdo vůbec odváží nějak kritizovat rozhodnutí druhého člověka v nějaký okamžik žít někde v zahraničí. Do toho opravdu nikomu nic není.

R. Simek 12.4.2022 8:56

Řekněme, že možnosti manipulace s hlasy jsou pro všechny strany účastnící se volebního boje v podstatě shodné a "rovné". Pokud by se uchýlili k podvodu, mohou to být klidně "nacionalisté", "konservativci", "liberálové", "progresivisti"...

F. Navrátil 12.4.2022 8:55

Korespondenční volby doplněné o likvidaci svobody slova by totalitní pětikolkce zaručily vládu na věčné časy a nikdy jinak. Fialová vláda, která kašle na problémy občanů, v této snaze už učinila první kroky.

R. Simek 12.4.2022 8:52

Nemáme žádný postup pro korespondenční volby, takže nelze tvrdit, že umožňuje podvod. ;o)

Ostatně, i současný postup umožňuje s výsledky manipulovat. Přesto nevoláme po jeho odstranění a nahrazení něčím "lepším". (Ani ta hypotetická "korespondenční volba" to nemá nahradit, ale jen doplnit.)

R. Simek 12.4.2022 8:47

Třeba chtějí umožnit volbu i těm, kteří ji mají ztíženou, neboť nepobývají v místě, kde jsou zapsaní ve volebním seznamu - a kde chtějí volit, protože tam jsou "doma".

Těch důvodů pro korespondenční volbu je mnohem více - a jeden z nich je: "abych mohl podvádět". (Ostatně, ani současný systém není "neprůstřelný"...)

Než odmítat korespondenční volbu by bylo lepší hledat metodu, jak ji zavést a minimalizovat možnosti podvodů.

V. Kučer 12.4.2022 8:41

Korespondenční hlasování prosazují strany které by domácí voliči nezvolili. Jedná se hlavně o stranu TOP kterou by nám do parlamentu dostali naši občané žijící v zahraničí protože doma by dostala mizivé procento hlasů.

R. Simek 12.4.2022 8:41

Hlavní problém korespondenčního hlasování nespočívá v tom, jak snadno lze volby ovlivnit, ale v tom, že v obavě z ovlivnění voleb - je ovlivňujeme vyloučením části voličů (či zavedením nerovné dostupnosti voleb).

Samotný postup voleb vychází je poplatný době před stovkou let - a v našich podmínkách neprošel významnějším vývojem, nepočítám-li "manifestační" formu volleb za dob "vlády jedné strany", kdy snaha jít za plentu byla automaticky považována za vyjádření nesouhlasu a důvodem k perzekuci (což ostatně platilo i v případě vyhýbání se volbám). Dnes jsme v zajetí opačného extrému: trváme na veřejné kontrole (to zůstalo!), pobytu za plentou a demonstrativním odevzdáním zavřené (nezalepené) obálky do volební urny. Formálně se tomu dá jen málo co vytknout.

Jen je to postup z předminulého století a tak nějak "neodpovídá době".

K ovlivňování voleb vždy docházelo a dochází - a je potřeba proti němu bojovat. Ovšem neměl by ten boj spočívat ve lpění na zastaralé formě voleb.

Ostatně: kolik hlazů CELKEM by asi bylo odevzdáno korespondenčně? A jaké procento z toho by bylo zmanipulovaných? (Poznámka: vycházejte z předpokladu, že lidé jsou v zásadě poctiví, nikoliv z toho, že "kdo volí korespondenčně, je určitě podvodník".)

R. Langer 12.4.2022 8:29

Ne, jak říkám já, je třeba zavést volební poplatek. A aby bylo dosaženo spravedlivé možnosti volby pro každého, každý volič by obdržel jednou za 4 roky mimořádný volební přídavek.

Co by s ním udělal, by už byla jeho věc... ;-)

R. Langer 12.4.2022 8:24

Jo, ale nejde to DOKÁZAT!

Protože právě to hlasování ten podvod UMOŽŇUJE. Takže věřit si můžete čemu chcete, ale vydělají na tom JEDINĚ TI PODVODNÍCI! :-P

J. Nevrkla 12.4.2022 8:23

A proč to korespondenční hlasování tolik chtějí?

I. Polák 12.4.2022 8:20

Když už, beze studu, může existovat obor "politický marketing", proč na volební hlasy neudělat rovnou e-shop?

R. Simek 12.4.2022 8:18

Fuj!

Tohle tvrzení lze velmi snadno vyvrátit - nalezením byť jediného prosazovatele korespondenčního hlasování, který o podvod neusiluje! A věřím, že takových je poměrně dost!

K. Nový 12.4.2022 8:07

"pouze" -> "stačí pouze"

K. Nový 12.4.2022 8:05

Nebyl bych takový optimista.

Na úpravu volebního zákona není třeba ústavní většina, pouze prostá většina v poslanecké sněmovně a v senátu (protože poslanecká sněmovna nemůže senát přehlasovat).

Viz článek 40 ústavy.

J. Nevrkla 12.4.2022 8:04

Korespondenční hlasování chtějí jen lidé usilující o podvod. Podvodníci se alespoň snadno poznají podle snahy o jeho prosazení.

P. Kotyza 12.4.2022 7:28

Korespondenční volba je liberálně demokratický nástroj jak si zajistit dostatečný počet hlasů.

F. De Winter 12.4.2022 7:12

Korespondenční volby jsou prvním krokem ke zrušení voleb. Druhým bude elektronické hlasování. To je cíl liberálně demokratické internacionály. :-P

P. Dvořák 12.4.2022 6:34

Korespondenční volby jsou veskrze blbý nápad a jako takový neprojde jen proto, že pětikolka nemá ústavní většinu.

R. Langer 12.4.2022 5:48

Jestli nemají čas jednou 4 roky si na to udělat čas, TAK AŤ NEVOLÍ, nebo ať se nevymlouvají, že nemohou. Chtěli by totiž podvádět. A to je důležitější, než všechny ostatní námitky. :-P

J. Strakoš 12.4.2022 5:24

Přidal bych ještě jeden argument proti volbě - nezanedbatelné procento občanů se domnívá, že volby mohou být (lehce) zmanipulovatelné. Respekt k výsledku voleb je pak mnohem nižší. Podívejte se na USA a jejich rrespekt k výsledkům, kde Trump nevyhrál a na nás, kde nevyhrál Babiš. A porovnejte si, jak to rozděluje společnost tam a tady. Opravdu i po tom přijde korespondenční volba jako dobrý nápad?

R. Holub 12.4.2022 3:54

Uz jsem o tom psal, v Cechach celkem nikdo nepochybuje o vysledku voleb, zatimco v Americe ano. Korespondencni hlasovani je ted pres 50%. Je bezne ze se jednak nevyzaduje dukaz obcanstvi ve volebni mistnosti, ani pri volicske registraci. Stale dostavame volebni listek pro mou tchyni ktera je 10 let po smrti. Znam nekolik lidi kteri nehodlaji jit volit v pristich volbach, budou jiste falsovany, rikaji. "Pokrokoviste" vedi ze v poctivych volbach nakonec prohraji, tak s tim musi ne delat. Jako komunisti po r. 1946 v CSR. Az v r. 1989 byly skutecne volby. Nerad myslim na to jak to dopadne v Americe - taky 40 let temna? P. Novy ma pravdu, p. Grundmann se myli.

J. Sedlář 12.4.2022 1:56

Ta sedla 👌👍

K. Nový 12.4.2022 1:38

Nikoliv.

Tajná, přímá a rovná volba je ústavní požadavek. Pokud nejsou zajištěny, lze volbami velmi jednoduše manipulovat - viz poslední prezidentské volby v USA.

Navíc, občan žijící v zahraničí může volit na ambasádě. A že je to daleko? To musí občan žijící v zahraničí vzít v úvahu, když se rozhoduje žít v zahraničí.

Z. Lapil 12.4.2022 0:58

Pozor - nejde jen o voliče v zahraničí, jde i o volby "domácí".

M. Grundmann 12.4.2022 0:42

Ale dává občanům v zahraničí možnost, jak vůbec za rozumných podmínek volit. A to je důležitější než všechny ostatní námitky.

K. Nový 12.4.2022 0:33

Korespondenční volba nesplňuje ústavní požadavky na tajnou, přímou a rovnou volbu.

K. Nový 12.4.2022 0:32

V ČR jsou volby prováděny tajným hlasováním na základě všeobecného, rovného a přímého volebního práva (viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_Poslaneck%C3%A9_sn%C4%9Bmovny_Parlamentu_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky)

U korespondenční hlasování nelze garantovat tajnost (jiná osoba může být přítomna, když volič vkládá hlasovací lístek do obálky, než obálku odešle) a nelze garantovat přímost (volit může někdo jiný než ten, kdo dostate volební lístky a obálku). Nemožnost garantovat přímost znamená, že volební právo nemusí být rovné (pokud si někdo obstará volební lístky a obálku od někoho jiného, má svůj vlastní hlas a obstaraný hlas - tzn. více hlasů než volič, který volí osobně).

Tajnost hlasování (tzn, že při hlasování člověk musí sám jít za plentu a tudíž nikdo nemůže vědět, jak opravdu hlasoval), je velmi důležitá. Je to jeden z největších rozdílů proti volbě za komunismu. I za komunistů se totiž poslanci dali vybírat škrtáním jednotlivých kandidátů. Ovšem člověk to buď musel dělat přímo před komisí, a komise si ho poznamenala, nebo šel za plentu a komise si ho poznamenala také. A poznamenaný člověk se dostal do problémů (mohli ho vyvodit z práce, děti se nemohly dostat na vysokou školu apod.).

Závěr - je dobře, že korespondenční hlasování *nemáme* a zavádět bychom ho *neměli*.

M. Grundmann 12.4.2022 0:17

Je opravdu neuvěřitelné, jaké argumenty někteří lidé mají, aby mohli ztížit českým občanům žijícím v zahraničí stovky nebo tisíce kilometrů od naší ambasády volit. Podobné debaty byly i ohledně dvojího občanství.