2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

VOLBY: Korespondenční hlasování…

Dnes je v České republice svoboda a tajnost hlasování, zjednodušeně řečeno, zajištěna zejména prostřednictvím nutnosti hlasování za volební plentou bez přítomnosti další osoby (resp. ve výjimečných případech do přenosné volební schránky).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Nový 12.4.2022 11:18

Tajnost hlasování (tzn, že při hlasování člověk musí sám jít za plentu a tudíž nikdo nemůže vědět, jak opravdu hlasoval), je velmi důležitá. Je to jeden z největších rozdílů proti volbě za komunismu. I za komunistů se totiž poslanci dali vybírat škrtáním jednotlivých kandidátů. Ovšem člověk to buď musel dělat přímo před komisí, a komise si ho poznamenala, nebo šel za plentu a komise si ho poznamenala také. A poznamenaný člověk se dostal do problémů (mohli ho vyvodit z práce, děti se nemohly dostat na vysokou školu apod.).

M. Grundmann 12.4.2022 11:37

Pod záminkou tajnosti voleb nemůžeme ale nikomu nadměrně ztěžovat možnost volit nebo mu dokonce v tom bránit. Ideálně by měl stát zřizovat volební místnosti po celém světě, kde žije nějaký český občan. To však není ani technicky, ani ekonomicky možné. Proto je nutné najít nějaké kompromisní řešení a ne některé občany zbytečně diskriminovat.

Žádný zákon nenařizuje českým občanům žít neustále v České republice a ústava nedovoluje jejich diskriminaci jenom kvůli tomu, že po nějakou dobu žijí v zahraničí.

R. Langer 12.4.2022 12:33

Však to také nikdo nikomu nijak nadměrně neztěžuje. Podmínky jsou dány zcela jednoznačně, a pro všechny stejně! ;-€

M. Grundmann 12.4.2022 12:48

Váš příspěvek obsahuje častou logickou chybu. Všichni nemají stejné podmínky jenom díky tomu, že pro všechny platí stejné pravidlo. Ke stejným podmínkám je důležitý také obsah tohoto pravidla, zda toto jedno pravidlo platné pro všechny někoho nezvýhodňuje. A současný zákon zvýhodňuje občany žijící v České republice, protože nemusí kvůli volbách daleko cestovat.

Pravidlo nebo zákon se nestanou spravedlivými jenom díky tomu, že se někde sepíšou a prohlásí platné pro všechny bez rozdílu. Pak by byl automaticky spravedlivý jakýkoliv zákon bez rozdílu nebo jakékoliv rozhodnutí.

R. Langer 12.4.2022 13:09

Pro všechny platí stejná pravidla. Pokud je chci splnit, musím se tomu podřídit a postarat se o takové podmínky aby to bylo možné.

M. Grundmann 12.4.2022 13:16

Toto tvrzení je nesmyslné.

R. Langer 12.4.2022 14:58

Naopak, vaše tvrzení je nesmyslné. Máte v zahraničí úplně stejnou možnost volit, jako všichni ostatní v zahraničí. Vymlouvat se můžete, jak chcete, ale to je VÁŠ problém. :-P

M. Grundmann 12.4.2022 15:14

To je logicky nesprávná argumentace. Nemůžete porovnávat pouze lidi žijící v zahraničí mezi sebou, ale všechny voliče dohromady. Tedy voliče žijící v České republice i v zahraničí.

Pokud porovnáváte pouze diskriminované lidi mezi sebou, tak obvykle k žádné diskriminaci nedochází. Protože obvykle jsou všichni diskriminovaní lidé diskriminováni podobně. Je třeba porovnat všechny, diskriminované s nediskriminovanými.

Podle Vaší logiky by se nedalo mluvit o diskriminaci Židů v nacistickém Německu, protože téměř všichni šli do plynu stejným způsobem. K diskriminaci dochází pouze tehdy, pokud porovnáme osud Židů s osudem Němců. Musím však uznat, že Vaši logickou chybu činí i někteří soudci.

P. Kotyza 12.4.2022 15:28

A co třeba situace, že někdo má koloniál se základními potravinami 50m od bytu a jiný 1 km a jiný 1000 km. Je to také diskriminace, když každý má právo na potraviny? Ten kdo žije v divočině, si to místo dobrovolně vybral a když chce jíst, musí se přizpůsobit.

M. Grundmann 12.4.2022 15:36

To samozřejmě diskriminace je také. Ale tento problém není možné snadno vyřešit. U voleb existuje velice jednoduché řešení.

Osobně bych vyřešil všechny snadno vyřešitelné problémy diskriminace. Takových případů je však jen malá menšina. U ostatních obvykle vyřešení jedné diskriminace způsobí novou diskriminaci. V případě voleb v zahraničí však korespondenční volba pro lidi v zahraničí nikoho nově nediskriminuje.

P. Kotyza 12.4.2022 16:00

Ten, co žije v divočině, to jako problém zřejmě nevidí, takže není co řešit. Jinak by tam nežil. A když to problém není, tak to není ani diskriminace.

Prostě a jednoduše nelze stanovit všem naprosto rovné podmínky přístupu ke všemu. Vždy bude někde nějaká "diskriminace". Záleží na míře a ochotě se přizpůsobit.

M. Grundmann 12.4.2022 16:02

A když to jako problém vidí ? Může tam žít i přes tento problém. Češi žijící v zahraničí trvají na možnosti korespondenčního hlasování a jako problém to považují. Je tu spíš neochota ostatních tento problém řešit.

K. Nový 12.4.2022 16:07

Pokud chcete volit do parlamentu ČR, máte možnost se přestěhovat do +CR nebo alespoň do blízkosti ambasády ČR.

Pokud nechcete, vaše volba.

M. Grundmann 12.4.2022 16:11

Vy nevidíte, jak je Vaše stanovisko diskriminační ? Český občan žijící v České republice žádné takové omezení nemá. Nikdo po nikom nežádá, aby se přestěhoval nebo usadil v blízkosti volební místnosti. Pro občany žijící v zahraničí však takové omezení schvalujete.

K. Nový 12.4.2022 16:17

Máte stejné právo volit jako kdokoliv jiný.

Vaše volba bydliště je Váší volbou. Kvůli Vaší volbě bydliště si nebudeme znevěrohoňovat výsledky volby zavedením korespondenčního hlasování, které není tajné, přímé a rovné, jak je požadováno ústavou.

M. Grundmann 12.4.2022 16:20

Váš postoj vyjadřuje naprostou bezohlednost vůči občanům žijícím v zahraničí. Tento postoj je bohužel u nás velmi běžný a týká se i jiných skupin obyvatel. Podobně řada lidí přistupuje k lidem v exekuci apod.

K. Nový 12.4.2022 16:23

Nikoliv.

Máte stejná práva jako kterýkoliv jiný občan ČR.

To Vy chcete práva navíc, jen protože žijete mimo ČR.

Máte docela dost drzosti.

M. Grundmann 12.4.2022 16:31

Občané žijící doma mají obrovské množství privilegií a výhod ve srovnání s občanem žijícím v zahraničí. I ten nejjednodušší administrativní úkon se často stává obrovským problémem. Občan žijící v zahraničí nemá žádná práva navíc, jenom problémy. Vyřídit si pas, občanský průkaz, datovou schránku, zdravotní pojištění, ověřit podpis, cokoliv jiného vyřídit je velký problém. A Vy chcete bezohledně život těchto lidí ještě komplikovat. Je to neuvěřitelná drzost.

Lidí žijící v zahraničí by také chtěli mít privilegium lidí žijících doma a volit ve volební místnosti v místě bydliště. Ale oni jsou daleko skromnější, stačí jim mnohem méně. Aby je české úřady zbytečně nešikanovaly jako Vy.

K. Nový 12.4.2022 16:48

Občané ČR mají právo volby v ČR a na ambasádách ČR, bez ohledu na bydliště.

Toto platí i pro občany žijící v zahraničí.

Tzn. žádná diskriminace, žádné šikanování, a také žádné extrabuřty.

J. Jurax 12.4.2022 19:52

Furt se opakujete. Vy jste "diskriminován" na základě VLASTNÍ volby, že žijete daleko od místa, kde byste mohl volit. Je-li to pro Vas tak důležité, přestěhujte se.

Já jsem zase - ač mám zaručenu bezplatnou zdravotní péči - diskriminován tím, že bydlim 5 km od nemocnice proti těm, co sídlí hned vedle špitálu a dojdou tam tudíž pěšky, kdežto já musím doplácet na MHD nebo benzín a sanitka pro mne přijede o deset minut později!

Pozor - užil jsem ironie!

M. Grundmann 12.4.2022 15:32

U Vás zřejmě dochází k nepochopení toho, co je to diskriminace. Existují minimálně dva druhy diskriminace : první nejjednodušší forma diskriminace spočívá v tom, že určitý zákon nebo předpis není uplatňován na každého stejně. Tuto formu diskriminace chápe každý a je všem naprosto jasná.

Ale existuje i jiná forma diskriminace, jejíž podstata řadě lidí uniká. Tato diskriminace je dána samotným obsahem zákona nebo předpisu. Takže i když je daný zákon uplatňován zcela "spravedlivě", k diskriminaci přesto dochází. Příkladem jsou nacistické norimberské zákony. Tyto zákony byly zcela "spravedlivě" uplatňovány vůči každému stejně. A přesto se jedná o diskriminaci.

Dost mě překvapuje, kolik lidí není schopno pochopit, že i samotný zákon nebo nějaký předpis mohou být diskriminační svým obsahem.

K. Nový 12.4.2022 16:10

Vy chcete, aby Váš problém (jste daleko od ČR nebo alespoň ambasády ČR) řešila společnost místo Vás.

Proč?

Kde bydlíte je Vaše volba. Pokud se odstěhujete daleko, je to Vaše volba a musíte do ní vložit i to, že volit budete muset jezdit daleko.

K. Nový 12.4.2022 16:14

PS: nebudeme si s kvůli Vaší volbě bydliště znevěrohoňovat výsledky volby zavedením korespondenčního hlasování, které není tajné, přímé a rovné, jak je požadováno ústavou.

M. Grundmann 12.4.2022 16:15

Já sám žádný problém nemám. Problém mi vytváříte Vy, že mi nechcete povolit korespondenční volbu. Pro Vás řeší celá společnost Vaše problémy tím, že Vám zřizuje volební místnost blízko u Vás. Nic takového nechci, jsem mnohem skromnější. Přestaňte škodit občanům žijícím v zahraničí a nechte je volit korespondenčně.

K. Nový 12.4.2022 16:17

Máte stejné právo volit jako kdokoliv jiný.

Vaše volba bydliště je Váší volbou. Kvůli Vaší volbě bydliště si nebudeme znevěrohoňovat výsledky volby zavedením korespondenčního hlasování, které není tajné, přímé a rovné, jak je požadováno ústavou.

Problém vytváříte Vy.

R. Langer 12.4.2022 5:48

Jestli nemají čas jednou 4 roky si na to udělat čas, TAK AŤ NEVOLÍ, nebo ať se nevymlouvají, že nemohou. Chtěli by totiž podvádět. A to je důležitější, než všechny ostatní námitky. :-P

Z. Lapil 12.4.2022 0:58

Pozor - nejde jen o voliče v zahraničí, jde i o volby "domácí".

J. Jurax 12.4.2022 19:27

Pokud se jako volič nacházíte v době voleb v zahraničí máte možnost volit ve zvláštním volebním okrsku při zastupitelském a konzulárním úřadu české republiky.

A pokud jsou pro Vás ty volby opravdu důležité, rád se na tahle místa dostavíte - to je to nejmenší, co můžete pro svou vlast udělat. I tisíc kilometrů jsou letadlem tak dvě hodinky.

Mimochodem, kde žijete, smím-li se zeptat, že Vám dostavit se na zastupitelský či konzulární úřad ČR činí tak obtížně překonatelné potíže?