2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

VOLBY: Korespondenční hlasování…

Dnes je v České republice svoboda a tajnost hlasování, zjednodušeně řečeno, zajištěna zejména prostřednictvím nutnosti hlasování za volební plentou bez přítomnosti další osoby (resp. ve výjimečných případech do přenosné volební schránky).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 12.4.2022 22:58

Ehm ... tak to potom máte strašlivou smůlu. ;-(

Leda - v roce voleb si neplánujte podzimní exotickou dovolenou ... ;-D

R. Langer 12.4.2022 12:11

Klidně nesouhlaste. Ale volit vám nikdo nebrání. ;-)

R. Langer 12.4.2022 12:12

Jo, a nevšiml jsem si, že by to nefungovalo? Kde byl nějaký problém? 8-o

J. Uzel 12.4.2022 12:50

Např. prezidentské volby v Rakousku.

R. Langer 12.4.2022 12:57

Já se bavím o volbách u nás. U nás jsem žádné problémy nezaznamenal, na rozdíl od pana Simka. ;-)

R. Simek 12.4.2022 14:45

Pozor - já nezpochybňuji současný volební "postup" - jen tvrdím, že i ten má své "mezery". Ostatně, o ovlivňování voleb se píše prakticky u každých z nic - "investigativní novináři" si neodpustí nějakou "špínu" vyhrabat a já nepochybuji, že zdaleka neodhalí vše. (A naopak se objevují pokusy volby zpochybnit s poukazem na jejich ne zcela řádný průběh.)

P. Kotyza 12.4.2022 13:18

To je pěkný příklad. Korespondenční volba je v Rakousku možná a tam právě bylo podezření na falšování.

R. Langer 12.4.2022 14:52

Ano, to rozhodně. A nejenom tam.

F. Navrátil 12.4.2022 12:26

Pokud někdo volby chápe jako významný moment, kterým rozhoduje o dalším směřování české společnosti, pak se k volbám dostaví, i když musí putovat do vzdálené volební místnosti. Pokud považuje volby za podobné rozhodování, jako co si dá dnes k snídani, pak by to rád odbyl jedním koresponďákem. Nehledě k tomu, že v zahraničí nepochopitelně volí lidé s dvojím i trojím občanstvím, kteří se tak absurdně podílejí na volbách hned několika států.

R. Simek 12.4.2022 14:50

Pokud se významný zaměstnavatel rozhodne o nutnosti odpracovat v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne směnu u všech zaměstnanců, kteří by v jeho okrsku pravděpodobně volili "nesprávného kandidáta", může výsledek ovlivnit...

"Do práce s příplatkem nebo k volbám a v pondělí na pracák?"

R. Langer 12.4.2022 14:55

Ty vaše příklady jsou skutečně neskutečně vtipné.

Co tam máte ještě? Co tak volby v neděli? Nejedou autobusy. Na koho to bude mít největší vliv? ;-D

P. Kotyza 12.4.2022 15:18

V každé civilizované zemi jsou volby v neděli a nikdo s tím nemá problém. To jenom u nás se vymýšlí pátek, sobota protože chalupáři. Platí stále totéž - kdo chce jít volit, najde si čas i v neděli. Kdo nechce, nepřinutí ho ani pátek či sobota.

J. Jurax 12.4.2022 19:14

Pokud ... to by musel se značnou pravděpodobností vědět, jak budou ti vybraní zaměstnanci volit a musely by jich být stovky, ale spíš tisíce, aby to mělo měřitelný vliv, neboť volební obvody při volbách do poslanecké sněmovny jsou kraje. Už jen to zjišťování je úkol pro tajnou službu menšího státu.

Navrhnu Vám jednodušší možnosti - způsobit nějakou kalamitu (sněhovou, povodně, hromadnou otravu, co vyvolává úporné průjmy, pád velkého meteoritu spojený s rozsáhlou devastaci infrastruktury a tak podobně), zesabotovat rozvod elektřiny, zesabotovat veřejnou dopravu (to pro socky jezdící MHD a volící komanče nebo Okamuru nebo obecně levici) či zesabotovat mobilní připojení (progresivní woke volící piráty v takové oblasti bez přístupu na Facebook nevydrží dost dlouho, aby mohli odvolit), napustit volební lístky protivnych politických subjektů LSD nebo zředěným novičokem či obzvláště páchnoucim body deodorantem a tak dál a podobně. Poskytuji Vám tyto nápady bez nároku na honorář.

V. Chrastina 12.4.2022 12:10

Vyjadřuji vám plný souhlas, pane Navrátile! Pětikolka už dokázala, že nemá u občanů morální kredit, už jenom tím, že čtyřem je taktak zvoleným pirátům přiřkla ve vládě tři ministerstva, které si navíc doslova vymyslela. Ten proradný Babiš měl o tato tři ministerstva míň! Náklad na tyto trafiky pro piráty představuje ve státní rozpočtu díru zhruba pěti miliard, které skončí vkapsách zmíněných pirátů!!

J. Jurax 12.4.2022 19:17

Inu, soudruzi sobě ... :-(

V. Kučer 12.4.2022 8:41

Korespondenční hlasování prosazují strany které by domácí voliči nezvolili. Jedná se hlavně o stranu TOP kterou by nám do parlamentu dostali naši občané žijící v zahraničí protože doma by dostala mizivé procento hlasů.

R. Simek 12.4.2022 9:04

Myslíte, že součet VŠECH hlasů ze zahraničí by dokázal tu stranu dostat na významné místo?

POKUD by těch hlasů bylo opravdu tolik - pak by to znamenalo, že současné ztížení přístupu k volbám významně ovlivňuje výsledky voleb a tedy v současnosti nejsou "rovné"!

R. Langer 12.4.2022 9:06

Tady ale nejde o žádné hlasy ze zahraničí! :-P

R. Langer 12.4.2022 9:07

Kromě toho, pokud jsou tak nedůležité, a je jich tak málo, proč se tím vůbec zaobírat, jak sám říkáte? 8-o

R. Simek 12.4.2022 9:23

Protože občan má mít možnost vyjádřit svůj názor volbou. Každý občan (dostatečného věku...) - nikoliv "jen pokud nepatří k nějaké menšině" (třeba nevýznamné menšině "cestovatelů").

R. Langer 12.4.2022 12:14

Občan MÁ MOŽNOST vyjádřit svůj názor volbou. NIC mu v tom nebrání. Nic navíc není potřeba. Že se mu nechce? Jeho problém. :-P

R. Simek 12.4.2022 22:58

Ve Spojených státech existuje jedna zcela nepravdivá, ale poučná historka z nejmenovaného jižanského státu, kde po přiznání volebního práva černochům určili volební místnost v domě uprostřed nepřístupných, krokodýli obývaných bažin. Prý: když se tam dostane komise, dostanou se i voliči.

V. Chrastina 12.4.2022 12:20

Ano, ToPka dostala ve volbách mizivá dvě procenta, takže bez koaličního výtahu s ODS by se do parlamentu nedostala. Proto tak vehementně prosazuje koresponcenční hlasování, které umožňuje ve volbách snadno podvádět, jako tomu bylo v USA při podvodném zvolení podvodného "demokrata" Bidena.:-/

R. Simek 12.4.2022 8:41

Hlavní problém korespondenčního hlasování nespočívá v tom, jak snadno lze volby ovlivnit, ale v tom, že v obavě z ovlivnění voleb - je ovlivňujeme vyloučením části voličů (či zavedením nerovné dostupnosti voleb).

Samotný postup voleb vychází je poplatný době před stovkou let - a v našich podmínkách neprošel významnějším vývojem, nepočítám-li "manifestační" formu volleb za dob "vlády jedné strany", kdy snaha jít za plentu byla automaticky považována za vyjádření nesouhlasu a důvodem k perzekuci (což ostatně platilo i v případě vyhýbání se volbám). Dnes jsme v zajetí opačného extrému: trváme na veřejné kontrole (to zůstalo!), pobytu za plentou a demonstrativním odevzdáním zavřené (nezalepené) obálky do volební urny. Formálně se tomu dá jen málo co vytknout.

Jen je to postup z předminulého století a tak nějak "neodpovídá době".

K ovlivňování voleb vždy docházelo a dochází - a je potřeba proti němu bojovat. Ovšem neměl by ten boj spočívat ve lpění na zastaralé formě voleb.

Ostatně: kolik hlazů CELKEM by asi bylo odevzdáno korespondenčně? A jaké procento z toho by bylo zmanipulovaných? (Poznámka: vycházejte z předpokladu, že lidé jsou v zásadě poctiví, nikoliv z toho, že "kdo volí korespondenčně, je určitě podvodník".)

R. Langer 12.4.2022 9:05

Kdo chce volit, tak tu možnost MÁ. "Nerovnost" dostupnosti voleb je dána samotným voličem - nikdo mu volit nebrání. To, že on sám svým rozhodnutím se vzdává té "jednoduché volby" je jenom jeho věc. Pokud volit chce, tak může, není potřeba se vymlouvat na nějakou "nerovnost dostupnosti". Klidně mohl zůstat doma, a volit tam, když je to pro něho tak důležité! To jsou jenom trapné výmluvy podvodníků. :-P

R. Simek 12.4.2022 9:38

A každý má možnost koupit si Ferrari - zákon to nezakazuje a všichni jsme si v tom rovni. Jen na to někdo nemá dost peněz. ;o)

To rozhodnutí "vzdát se volby" zdaleka nemusí být úplně "dobrovolná" - jen třeba otázka preferencí (budu pracovat nebo pojedu volit?, budu na dovolené nebo pojedu volit?, budu v zahraničí nebo půjdu volit?).

P. Kotyza 12.4.2022 10:27

Podle Vaší logiky bychom těm, kdo na ferrari nemají, měli umožnit v rámci rovnosti si jej též koupit. když ho chtějí. Čili jim na něj přidáme? Dobrá, já se též hlásím:-)

R. Simek 12.4.2022 10:38

Právo volit máte ústavně zakotvené - na svobodnou a tajnou účast ve volbách máte nárok, na to Ferrari nikoliv. ;o)

P. Kotyza 12.4.2022 11:14

Právo na svobodu, tedy i svobodu volby koupit si Ferrari máte též ústavně zakotvené.

R. Simek 12.4.2022 11:53

Je rozdíl "mít právo" a "mít nárok".