17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

VOLBY: Korespondenční hlasování…

Dnes je v České republice svoboda a tajnost hlasování, zjednodušeně řečeno, zajištěna zejména prostřednictvím nutnosti hlasování za volební plentou bez přítomnosti další osoby (resp. ve výjimečných případech do přenosné volební schránky).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Novák 12.4.2022 10:12

Lépe by bylo zavést rovnou elektronické volby. A bylo by po problémech!!R^EU

J. Nevrkla 12.4.2022 10:12

Třetina voličů svého práva nevyužívá z pohodlnosti či nezájmu o politiku, je to běžné, nic se nestane. Kdo tu nežije, nebo je to pro něj obtížné, ať nevolí. Lepši, než aby náš život ovlivňoval někdo žijící v zahraničí, manipulovány někým u počítače či počítači. Volebních podvodů a pochybnosti bylo v Americe i Rakousku až až. Ní takového nechci.

R. Simek 12.4.2022 10:10

V tomto případě si troufnu tvrdit, že součet všech těch hlasů (rovnoměrně rozdělených po volebních obvodech) by neměl na výsledek větší vliv.

A: že "bychom je nechtěli" nemůže upírat jiným právo "je chtít".

R. Simek 12.4.2022 10:06

Snadno - ovlivním volební komisi. (Stačí, aby dostali nabídku, kterou nemohou odmítnout - a nerozkecalo se to.)

J. Rejzek 12.4.2022 10:05

Korespondenční hlasování by mohlo přispět k vítězství straně, nebo kandidátovi, o jehož morálním profilu se u nás voliči dozvědí na poslední chvíli a voliči v zahraničí nedokáží reagovat. Voliči na N .Zélandu stěží pochopí Kubiceho zprávu a nebo Pandora Papers , usvědčující Babiše ze zrůdných majetkových a rodinných praktik. Takovému kandidátovi by mohli při své neinformovanosti dát hlas a to bychom přece nechtěli.

R. Simek 12.4.2022 10:03

Předně: netvrdím, že korespondenční volba "znemožňuje" podvody, tedy je zřejmé, že podvody pravděpodobně možné jsou. S jistotou by to však bylo možné posuzovat pouze v případě, že by byl postup "korespondenční volby" definován.

Místo "odmítání korespondenční volby" by bylo lepší přemýšlet o tom, jak ji připravit tak, aby se riziko podvodu minimalizovalo. (A - čistě teoreticky - by mohlo být riziko podvodu i nižší, než u současného, "klasického" či "tradičního" postupu.)

R. Simek 12.4.2022 9:56

Volič ze zahraničí volí vždy do přiděleného volebního obvodu - nemůže to být jeho "domovský".

Požádáte o voličský průkaze - ale nedostanete ho včas.

Můžete volit z dovolené - ale musíte se dostavit na zastupitelský úřad.

To "odjakživa" vychází z předpokladu, že voliči "sedí doma" a obecně se příliš nevzdalují ze svého volebního obvodu. Teto předpoklad je dnes již poněkud "překonaný" - a argument, že volič může sednout do auta a odcestovat domů jen kvůli volbám považuji za "výmluvu".

P. Hlobil 12.4.2022 9:54

jak chcete manipulovat s hlasy ve volebni mistnosti?

R. Simek 12.4.2022 9:50

Řekněme (teoreticky), že stanovíte termín (prezidentských, mimořádných...) voleb doprostřed tradičního termínu dovolených střední třídy - a významné procento voličů této skupiny dá přednost pobytu na dovolené. Rázem jste preferoval hlasy důchodců a sociálně slabších.

Případně zkrátíte (změnou zákona) volby na sobotu - a pracující dojíždějící v sobotu do práce nepřijdou (a naopak se akcentují hlasy těch, kdo v sobotu nepracují a tedy asi patří k "sociálně silnějším").

Nejde o to, že "jim na tom nezáleží" - jen je momentálně důležitější něco jiného.

J. Nevrkla 12.4.2022 9:45

Jak znepříjemnit a jak znesnadnit? Takhle se volilo odjakživa.

R. Simek 12.4.2022 9:43

Pokud chcete volit do "svého" volebního obvodu, tak to tak úplně není pravda.

Ono není potřeba "znemožnit" volbu, úplně stačí ji dostatečně "znesnadnit", či "znepříjemnit".

R. Simek 12.4.2022 9:40

Tvrdit to lze, ale nelze to dokázat, protože nemáte s čím porovnávat - když se korespondenčně volit nedá.

R. Simek 12.4.2022 9:38

A každý má možnost koupit si Ferrari - zákon to nezakazuje a všichni jsme si v tom rovni. Jen na to někdo nemá dost peněz. ;o)

To rozhodnutí "vzdát se volby" zdaleka nemusí být úplně "dobrovolná" - jen třeba otázka preferencí (budu pracovat nebo pojedu volit?, budu na dovolené nebo pojedu volit?, budu v zahraničí nebo půjdu volit?).

J. Nevrkla 12.4.2022 9:29

Kdo má zájem, snadno si zařídí možnost volit jinde. Pokud dostatečný zájem nemá, ať nevoli.

R. Simek 12.4.2022 9:23

Protože občan má mít možnost vyjádřit svůj názor volbou. Každý občan (dostatečného věku...) - nikoliv "jen pokud nepatří k nějaké menšině" (třeba nevýznamné menšině "cestovatelů").

R. Simek 12.4.2022 9:19

Třeba proto, že to fungovat přestává - kvůli mobilitě voličů.

A nedělejte si iluze - manipulace s hlasy je "možná" i v současném systému a neodhalí se zdaleka vše. To, že na tom systému nevidíte chyby, neznamená, že tam nejsou. ;o)

R. Langer 12.4.2022 9:17

LZE TVRDIT, že při korespondenčním hlasování jsou "nesrovnatelně větší" možnosti podvodů. Zcela jednoznačně! :-P

R. Simek 12.4.2022 9:15

Nelze tvrdit, že při korespondenčním hlasování jsou "nesrovnatelně větší" možnosti podvodů - pokud to nemyslíte tak, že to "nelze srovnávat, neboť korespondenčně se nehlasuje". ;o)

Současný (a, přiznejme, "zastaralý") volební postup vychází z předpokladu, že voliči se příliš nevzdalují od svého domova. To sice platí většinově, leč zdaleka nikoliv absolutně - ta většina je čím dál menší. Bylo by vhodné umožnit volbu ve "svém obvodě" i těm, kdo se nacházejí mimo něj.

Nejde o "australské obýváky", ale, řekněme (obrazně): ubytovny na druhém konci republiky, kanceláře, do kterých dojíždí člověk za prací, a podobně; nebo o hotelový pokoj na dovolené, plánované a zaplacené dávno před stanovením volebního termínu.

Lidé jsou dnes v pohybu - stačí si vzpomenout nelibost spojenou s "covidovými opatřeními" a "lockdowny".

R. Langer 12.4.2022 9:12

Hm, a proč měnit to, co funguje, a neumožnuje to podvádět prakticky NIJAK? Pořád nechápu, proč by se měl propagovat nějaký sytém přímo umožňující volební podvody, a kdo ho vlastně prosazuje? :-P

R. Langer 12.4.2022 9:08

No, je to hrozné, že ani jednou za 4 roky si neudělají čas. Skoro jako by jim na tom nezáleželo, že? :-P

M. Grundmann 12.4.2022 9:08

Občan volící veřejně nikoho nepodvádí. Může být podveden pouze on sám. Má mít právo toto riziko podstoupit, pokud si to přeje a je to v jeho zájmu. Ostatním do toho nic není.

R. Langer 12.4.2022 9:07

Kromě toho, pokud jsou tak nedůležité, a je jich tak málo, proč se tím vůbec zaobírat, jak sám říkáte? 8-o

R. Langer 12.4.2022 9:06

Tady ale nejde o žádné hlasy ze zahraničí! :-P

R. Langer 12.4.2022 9:05

Kdo chce volit, tak tu možnost MÁ. "Nerovnost" dostupnosti voleb je dána samotným voličem - nikdo mu volit nebrání. To, že on sám svým rozhodnutím se vzdává té "jednoduché volby" je jenom jeho věc. Pokud volit chce, tak může, není potřeba se vymlouvat na nějakou "nerovnost dostupnosti". Klidně mohl zůstat doma, a volit tam, když je to pro něho tak důležité! To jsou jenom trapné výmluvy podvodníků. :-P

R. Simek 12.4.2022 9:04

Myslíte, že součet VŠECH hlasů ze zahraničí by dokázal tu stranu dostat na významné místo?

POKUD by těch hlasů bylo opravdu tolik - pak by to znamenalo, že současné ztížení přístupu k volbám významně ovlivňuje výsledky voleb a tedy v současnosti nejsou "rovné"!

R. Langer 12.4.2022 9:02

"Právo na svobodu pohybu, místa bydliště či volit jsou daleko důležitější než nějaká tajnost voleb."

Ne, nejsou. Ale možná že pro podvodníky ne. :-P

J. Nevrkla 12.4.2022 9:02

Volby jsou jednou za roky, dostavit se do místnosti může každý, kdo má zájem, pro nemocné jsou mobilní urny. Ve volební místnosti smí za plentu jenom clovek sám, nikdo ho tam nemůže ovlivňovat, ve volební komisi jsou zástupci všech stran, které o to požádají, sčítání dělají všichni. Možnost ovlivňování voliče a volebních podvodů jsou při korespondecnim hlasování nesrovnatelně větší, vždy po volbách dochází k mnoha debatám, nelogičnostem a rozporům, které volby zneverohodnuji. K usnadňování hlasování lidem žijícím v cizině nevidím žádný důvod, nechci, aby o naší vládě rozhodoval někdo z australského obýváku.

R. Simek 12.4.2022 9:00

Pokud by to byla jediná možnost volby...

Ale pokud by korespondenčně volilo třeba celých 10 % obyvatel (což nelze předpokládat!), pak rozdíly v rozložení hlasů způsobené možnými podvody budou pod jedním procentem - a to by musel být zatraceně těsný výsledek, aby to hrálo roli (a pouze v případě, že by podvod nebyl odhalen)!

R. Langer 12.4.2022 8:59

Ne, LZE tvrdit zcela bezpečně, že korespondenční volby umožňují podvádět. Nevím, proč lžete, že to tvrdit nelze. To je skoro jako byste chtěl podvádět už při tom, jak korespondenční volbu vysvětlujete. A potom se divíte, že takoví jedinci jsou chápáni jako podvodníci? Tak já se tomu vůbec nedivím! :-P

P. Dvořák 12.4.2022 8:57

Také jsem zapomněl, že je v záloze Rychetský a jeho melodyboys.