3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

VOLBY: Korespondenční hlasování, proč ne!

Možná za krátkou dobu budou poslanci rozhodovat o možnosti tzv. korespondenčního hlasování. Jsem rád, že se alespoň v poslední době začíná na uvedené téma veřejně diskutovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 14.2.2022 9:12

1. Přiblble složité.

2. Podivně zamotané.

3. Proč?

4. Kvůli nápadu hlupky Pekarové a Fialy z Barmy - to všecko překopeme? Vy to hodláte zaplatit?

Pokud máte volné peníze, potřebuji dotaci na pěstování banánů na sadě, mezi jabloněma. Pokud máte volnočas, potřebuji zametat obecní chodník, na který Hřib roky ani nešáhl, on jest pomníkovačem.

J. Kalina 14.2.2022 9:07

pro pána Jána. Musíte začít od začátku! Kdo je u toho vkládání obálek do obálek s nějakými čísly pasů a kopiemi čehosi. Příklad: rodina se dohodne nehlasovat, ale poté její aktivní člen to pošle tajně za všechny. Nemluvě o nějakém nucení. K elektronickému hlasování jenom tolik: v době kdy neustále slyšíme o různých hackerských útocích, špionážní SW, které sledují kde co, nejnověji nějaký z Izraele by se o tom nemělo vůbec uvažovat.

O. Musil 14.2.2022 9:01

To ale neřeší tajná volba, což znamená, že nesmí být možné spojit voliče s odevzdaným hlasem. Řešíte spíše přímou volbu, to jest, že "volba je provedena přímo voličem".

Š. Hašek 14.2.2022 8:58

R^

Š. Hašek 14.2.2022 8:57

R^ Aby se volební lístek hodil do nějaké bedničky na návsi/ve vedlejší ulici s blbým osvětlením - na to přijde pouze:

A) Hlupák.

B) Politický šíbr/padouch.

Jelikož Fiala jest gramotný, s maturitou, tak potom je ono "B". Politický šíbr, možno říci též padouch.

J. Herink 14.2.2022 8:47

Důvody shrnuté autorem jsou zcela přesvědčivé, ale obávám se, že prosazení korespondenčních voleb je primárním zájmem bruselské pětky. Krajané v zahraničí ať si logicky volí tam, kde platí daně.

I. Polák 14.2.2022 8:37

K bodu 8: Šlo by to ošetřit - při elektronické volbě byste dostal unikátní číslo a pod tím číslem byste se mohl dívat do volební databáze, právě jen na svůj hlas. Důsledek - jako vždy u korespondenční volby: Dokonalý nástroj k nakupování hlasů. Takže opět NE.

Volby v cizině: Ano, jedině pro občany ČR, kteří tam třeba i dlouhodobě pracují, ale daně platí doma. Usnadnění: jediná možnost - elektronizace volební místnosti. Tj. volební místnost, plenta, komise nebo něco jí podobného , za plentou počítač. Volil byste potom kdekoliv (i v ČR), ale stále kandidáty svého volebního obvodu atd. Výsledky voleb: 1 minuta po hodině Hend.

R. Meišner 14.2.2022 8:37

je dobré si všimnout, kdo si korespondenční volbu přeje. třeba taková TOPka se před čtyřmi lety dostala do parlamentu jen a jen díky hlasům ze zahraničí. --a to ještě za poněkud podivných --ehm- okolností. tuto volbu si přejí výhradně ti, kdo už předem spekulují nad možnostmi, jak vyzískat více hlasů. toť vše.

P. Kubáč 14.2.2022 8:34

Notoricky známá hláška říká, že kdyby volby mohly něco změnit - už dávno by byly zrušené. V poslední době některé volby naznačily, že "potenciál ke změně" by tady byl - a tak se začalo pracovat na jejich zrušení.

Nakonec dopadneme jako USA, kde ( v mnoha volbách ) je běžné, že je odevzdáno o tisíce hlasů víc než bylo vytištěno volebních lístků a mrtví vždy voli Demokraty.

F. Navrátil 14.2.2022 8:12

Volby mohou být svobodné nebo korespondenční. V korespondenčních volbách nevyhrává ten, pro koho hlasuje více občanů, ale ten kdo s větší drzostí falšuje výsledky. Dalším krokem na této cestě je vyhlašování výsledků ještě před volbami.

O. Musil 14.2.2022 8:04

No, odpovídal jsem hlavně na tajné hlasování. Jinak musí souhlasit celkový počet hlasů ("vnějších obálek") a obálek vnitřních. Od toho je tam pak komise, aby si pohlídala nějakou nekalou manipulaci. S identifikací voliče máte pravdu, to je slabý bod, jen podpis a číslo občanky, maximálně mě napadá ještě tak ofocená občanka. U elektronického hlasování je to trochu lepší, tam by byl nějaký osobní elektronický klíč jako do banky.

I. Mentlík 14.2.2022 7:47

Napsal jste: "Korespondenční volba je uzákoněná již v řadě států". Zapomněl jste ale dodat, že v řadě států je uzákoněna také povinnost volit, což tu řadu jako příklad pro nás může o dost zkrátit.

J. Lukavsky 14.2.2022 7:43

"Chtějí to krajané žijící v zahraničí" Pokud někomu volba do parlamentu nestojí za to zvednout zadel a jít 4 ulice do volební místnosti... tak ať je raději doma. Nu a v zahraničí to je delší, ale alepoň si popovídá v panem velvyslancem co nového doma. Souhlas, že korespondenční či elektronická volby - není tajná a nenmusí být osobní. J.L. end

R. Langer 14.2.2022 7:41

Přesně tak! Ale to víte, nic moc pro lenivá levičácká netáhla, co ještě chtějí podvádět. Takže to neprojde. ;-D

I. Pávek 14.2.2022 7:38

Pro mě je zcela zásadní osobně za plentou upravit volební lístek a před komisí ho hodit do urny.

R. Langer 14.2.2022 7:37

Ale vždyť jim v současnosti je umožněno volit, jenom pro to musí cosi udělat. ;-)

V. Církva 14.2.2022 7:34

I to tato možnost, je určitě lepší než korespondenční podvody. Alespoň by k volbám přišli jen ti co určitě chtějí volit a i lidé by se trochu poznali ;-D.

R. Langer 14.2.2022 7:32

Špatně hned od začátku. Jak mám vědět, že jste tam ten lístek vložil ZROVNA VY? :-P

V. Církva 14.2.2022 7:31

V každém případě pořád si korespondenční volič nemůže zkontrolovat zda jeho hlas skončil v urně a pokulhává identifikace voliče, včetně toho co se s hlasem stalo a za jakých okolností byl do menší i větší obálky jeho hlas vložen.

R. Langer 14.2.2022 7:29

Víte co? Klidně. Já si na to jednou za 4 roky volno udělám. Není problém. Ale u vás asi ano, co? ;-D

V. Církva 14.2.2022 7:27

Právě, že klapoklidez většinou mají. Dost často velmi silný k socialistické EU EU.

O. Musil 14.2.2022 7:25

Velmi jednoduše. Na první dobrou mě napadá třebas tento postup. Řekněme, že se bude hlasovat poštou. Takže do obálky vložím hlasovací lístek a ten spolu s nějakým vyplněným tiskopisem (číslo pasu nebo občanky, podpis, atd atd) dám do větší obálky. Tohle dostane poštou komise. Ta otevře vnější obálku a zkontroluje, jestli údaje sedí a odškrtne si, že onen člověk volil. Obálku s hlasem hodí do urny. V sobotu v 14:00 pak vysype urnu, otevře "menší" obálky a spočítá hlasy.

U elektronického hlasování je to podobné, jsou tady dvě databáze, v jedné je seznam voličů s příznakem, že volil, a druhá databáze s vlastními hlasy. Mezi těmito dvěmi databázemi nesmí být žádné propojení, aby nešlo identifikovat, kdo jak volil.

V. Církva 14.2.2022 7:24

Tak ti co jsou v zahraničí na pár měsíců můžou jít volit na ambasádu. Pokud jim nestojí za to tam cestovat je dobře když nevolí.

I tak zůstane pár, občanů kteří z různých důvodů k volbám nemohou i když volit chtějí, i když třeba žijí v ČR.

Tak ono nic není dokonalé.... Vždy se nějak musí zvážit pro a proti. prakticky se všemi body v tomto článku souhlasím a i výsledky voleb na zahraničních ambasádách mi některé body z tohoto článku potvrzují.

M. Kanda 14.2.2022 6:50

Mám výhrady k vaší charakteristice skupiny "Češi v zahraničí". Zcela totiž pomíjíte skutečnost, že dost velká část z nich jsou lidé, kteří pobývají dočasně v zahraničí z pracovních důvodů. Nejsou tam natrvalo (obvykle se jedná o půl roku až rok) a samozřejmě počítají s dalším životem v Česku. Této skupině by určitě mělo být umožněno volit.

Zároveň však nesouhlasím s korespondenční volbou tak, jak je navržena. Nerad bych se dožil toho, že obyvatelé lokalit typu Chanova (kteří jaktěživo nevolili) najednou začnou hromadně korespondenčně volit z Annabergu nebo z Chemnitzu.

T. Hraj 14.2.2022 6:45

Velmi dobré shrnutí argumentů proti korespondenční volbě!

Jednu věc jsem od jejích obhájců nikdy neslyšel: jak může být při korespondenční volbě zajištěna její tajnost. Myslím totiž, že nijak. A myslím taky, že tím končí celá debata (tedy měla by).

P. Manda 14.2.2022 6:37

Protože Podvod.

V. Chadim 14.2.2022 6:33

Další důvod: jsou to cizáci, nemají klapoklidez.

O. Musil 14.2.2022 6:21

Přesně, navrhuji proto pouze jedno volební místo, rozhoduji se mezi Sněžkou, Blaníkem nebo horou Říp. Případně by ještě připadal v úvahu Boží dar. Výhodou by byla podstatná úspora nákladů, přehlednost a jednoduchost. Navíc by takové volby přispěly k utužení zdravého ducha voličské základny. Prostě kdo chce volit, musí pro to i něco udělat.

P. Hatina 14.2.2022 5:56

Hezky popsáno. Ovšem možná pro ještě lepší příklad , komedie Uspořená libra z roku 1963.

To byl doslova herecký koncert, jak pan Sovák dovedl úplně opilého Wericha na poštu a tam chtěl aby podepsal žádanku k výběru z vkladní knížky.

Takže ano, takhle by to korespondenční hlasování mohlo dopadnout ;-D

R. Langer 14.2.2022 5:50

Přesně tak. Propagátoři korespondenčního hlasování jsou evidentně zastánci volebních podvodů, lháři a podvodníci, a podívejte se, kdo to vlastně ve skutečnosti je - samí zapráskaní levičáci! Vsadím se, že žádného pravičáka požadujícího korespondenční hlasovani nenajdete. Ten totiž ví, že když chce volit, tak pro to musí i něco udělat!