3.6.2024 | Svátek má Tamara


Diskuse k článku

VOLBY: Korespondenční hlasování, proč ne!

Možná za krátkou dobu budou poslanci rozhodovat o možnosti tzv. korespondenčního hlasování. Jsem rád, že se alespoň v poslední době začíná na uvedené téma veřejně diskutovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 14.2.2022 13:35

Děláte to SPRÁVNĚ! R^

R. Langer 14.2.2022 13:30

Ano. A také samozřejmě všichni státní zaměstnanci. ;-)

J. Hajský 14.2.2022 13:26

K bodu 2. pro korespondenční volby:

Máme něco přebírat jen proto, že je to uzákoněno i v jiných (demokretických, předpokládám já) státech? Jestliže korespondenční hlasování je uzákoněno např. v USA (snad je to demokratická země), máme z USA přebrat také uzákonění trestu smrti?

J. Hajský 14.2.2022 13:21

Jen technická: Důchodci by byli z voleb vyřazeni, protože daně neplatí? Platí sice při nákupu čehokoli DPH, ale to je jmenovitě nedohledatelné. Cok když za něj nakupuje příbuzný?

V. Novak 14.2.2022 13:03

Nechápu body 4) a 5).

Proč by občan s dvojím občanstvím - tedy občan států, které dvojí občanství povolují - nesměl hlasovat ve volbách v obou státech?

Pokud se občan nabytím cizího občanství automaticky vzdal původního, pak ztratil způsobilost volit spolu se starým občanstvím.

S technickými námitkami souhlasím.

Š. Hašek 14.2.2022 13:00

Máte naprostou pravdu. O těch pravdách se již nevyučuje, aby to nerušilo v "poslušno-kritickém myšlení".

I paní/soužka profesorka, za Husáka, nás zkoušela z toho, jestli rozumíme tomu: "Kdo si co odhlasuje, tak to také zaplatí"! Nemluvila o RVHP, mluvila o starém Řecku. Taky o rodině, tam také rozhodovali ti, kteří již platili.

Zkráceno.

V. 3 14.2.2022 12:46

Když na našem území r. 1861 došlo ke vzniku volebního práva, byl zde tzv. Volební cenzus, volební právo měl jen ten, kdo platil daně od určité hranice výše, v případě Rakouska se jednalo o 5 zlatých. Podobný princip by měl fungovat i nyní, když v ČR platíš daně, vol si politiky, kteří budou placeni z tvých daní, lapidárně řečeno.

Ápropos, je to, zdá se, pouze mediálně zajímavé téma, poměrně mnoho krajanů o volby v ČR ani nestojí. ;-)

J. Krásenský 14.2.2022 12:16

Tak navrhněte způsob, který by zajistil, že hlasování zůstane tajné a zároveň bude zajištěné, aby se hlasovací lístek dostal do urny, aby se tam dostal jen jednou a aby se tam nedostaly hlasy falešné, aby jej cestou nikdo nezměnil a nezašantročil. Navrhněte, jak zajistit, aby hlasoval právě ten oprávněný, aby nehlasoval pod dohledem, nátlakem či prodával svůj hlas.

J. Černý 14.2.2022 12:12

1. Občanu ČR to právo nikdo nebere. Jen musí projevit svůj skutečný zájem, že osobně bude hlasovat na zastupitelském úřadě.

3. Proč jste vynechala volby v USA ? ;-D;-D 4. Vaše vesnice není rozhodující. Před volbami vás přesvědčuje kde kdo, ale tim nenarušuje tajnost volby. Korespondenční volba není v žádném případě tajná a ani to nelze nijak zaručit.

J. Uzel 14.2.2022 12:03

Ví vůbec někdo, o kolik by potenciálních korespondenčních hlasujících bylo? A pokud by bylo umožněno Čechům v zahraničí a doma nebylo, není to diskriminace? Není to všechno zbytečné?

J. Černý 14.2.2022 12:01

R^R^R^

Ś. Svobodová 14.2.2022 11:52

Určitě to při špatném nastavení může být špatné stejně jako to bylo v USA. A ano, teď je to otázka pro parlament, zda se tím má vláda vůbec zabývat. Klidně bych řekla ano. To ale neznamená, že by z toho v budoucnu vzniklý návrh zákona nemohl být podroben zdrcující kritice a zamítnut.

Ś. Svobodová 14.2.2022 11:45

Vemte to tak, že zde může mít majetek, i když momentálně žije jinde. Pak se ho naše zákony v řadě věcí budou týkat. 2- technické zabezpečení nejsou dojmy, reálně existuje např. v Litvě. 3 a 4 budiž, může to být můj dojem že se volby dají falšovat a že u nás každý ví o druhém mnohé.

I. Schlägel 14.2.2022 11:11

Korespondeční hlasování není třeba. Kdo chce v zahraničí hlasovat, může. I kdyby si měl vzít na ten výlet den dovolené.

V. Kuhaj 14.2.2022 11:08

Také nejsem příznivcem korespondenčního hlasování, nicméně nemohu souhlasit s tím, že volit má jen ten, kdo tady platí daně. Resp. souhlasit s tím můžu, ale volební zákon říká něco jiného, takže dokud platí, je tento argument jalový.

Nesouhlasím hlavně proto, že koresp. hlasování bylo odůvodněno obrovskými vzdálenostmi, které se v USA musely překonávat, v kombinaci s mnohdy nepříznivými přírodními podmínkami. U nás nic z toho neplatí - k volební urně se může dopravit úplně každý a úplně snadno. Tak proč z osobní volby dělat korespondenční? Protože někdo přišel na to, jak to ohýbat?

J. Vlček 14.2.2022 10:45

Pane Chmelíku, naprostý souhlas. R^

Prosazovat korespondenční volby může jenom ten, kdo od tohoto způsobu voleb očekává svůj prospěch. Ten může samozřejmě spočívat v možnosti nekontrolovatelných manipulací a podvodů v prospěch toho, komu se tento způsob voleb podaří prosadit. Jinak by o něj samozřejmě neusiloval.

Nepřehlednost a nedůvěryhodnost korespondenčních voleb dokonale předvedly volby v USA.

Úvahám na zavedení korespondenčních voleb je potřeba říci rozhodné NE! !!!

J. Chyský 14.2.2022 10:31

Ad 1: Občan ČR žijící v zahraničí by NEměl mít právo spravovat svou zem v době pokud tam zrovna nežije. Jak uvedl autor nenese důsledky svého hlasování. Kdykoliv se může chtít vrátit?

Pokud se vrátí, může svoji zem spravovat. Nikdo mu bránit nebude

Ad 2, 3 a 4 jen Vaše dojmy. Na rozdíl od autora žádný argument, natož relevantní.

P. Hatina 14.2.2022 10:29

No a v tom je právě ten problém. Ono technicky i organizačně lze opravdu zařídit mnohé. Nejen kontrolu aby hlasoval jen jednou, ale i aby se s těmi hlasy nedalo manipulovat atd.

Ale - jak to nyní vidíte, tak nyní se má hlasovat v parlamentu o tom zda korespondenčně hlasovat ANO/NE. Bez toho aby byly známé ty technické a organizační podmínky. A teprve potom, až se to odhlasuje, tak se budou ty prováděcí podmínky vytvářet někde na ministerstvu. A do toho už bude moci mluvit málokdo. A když to tam udělají špatně s chybami, tak to bude pak špatně a s chybami, s možnostmi podvodů. Je to tak?

T. Hraj 14.2.2022 10:27

Tomu rozumím. Ale jak zajistíte, že když jsem ty obálky odesílal, tak mi nikdo nedržel pistoli u hlavy (nebo mě neuplácel nebo mě třeba jen nekontroloval přísným pohledem)?

Důvod, proč u voleb chodíme za plentu a po jednim je právě tento. Takže znovu, nevím, jak by při distanční volbě mohla být zajištěna tajnost.

J. Chaloupka 14.2.2022 10:23

Souhlasím s autorem.

M. Husovice 14.2.2022 10:04

R^R^R^[>-]

Ś. Svobodová 14.2.2022 10:04

1. Občan ČR žijící v zahraničí by měl by mít právo spravovat svou zem i v době pokud tam zrovna nežije. Kdykoliv se může chtít vrátit. 2. Technicky určitě lze zajistit aby každý hlasoval jen jednou. 3. Ani klasické volby nejsou zárukou že váš hlas bude započten podle vaší vůle (viz. výsledky voleb v Bělorusku, Rusku atd...) 4. Anonymita volby je sice zaručena, ale ruku na srdce - opravdu odcházíte volit aniž byste nikomu neřekl koho volíte a nepřesvědčoval před volbami jiné aby volili stejně? U nás na vsi se až na vyjímky ví kdo je volič koho.

J. Nevrkla 14.2.2022 9:59

R^!!

J. Nevrkla 14.2.2022 9:58

R^R^R^!

J. Moravec 14.2.2022 9:56

Jedinou motivací pro tento zákon jsou tisíce možných hlasů pro koalici koalic. O voliče v zahraničí rozhodně nejde. Senátor Drahoš to řekl jasně. Mě postačilo sledovat volby v USA, jak v čase se skokově měnila preference dnešního prezidenta Bidena. TOP 09 to také zná, člověk sleduje sčítání hlasů on line a TOP je mimo. Najednou skokově započteme hlasy ze zahraničí a máme je. Ve starém Římě mohli volit v dnešním smyslu plátci daní. Není to úplně bez logiky.

O. Musil 14.2.2022 9:33

Nevím, proč se rozčilujete. Odpovídal jsem původně na příspěvek týkající se nemožnosti dodržet tajné hlasování. Pokud řešíte problém přímé volby, ano, to je samozřejmě horší a jaxi se předpokládá, že si to sám volič pohlídá. Nicméně vzhledem k drakonickým trestům za různé manipulace s volbami by asi nějaký pokus "volit za někoho" neměl vzhledem k mizivému efektu smysl.

J. Hejduk 14.2.2022 9:24

Delam v Nemecku a pravidelne jezdim do CR a pravidelne volim. Klidne bych jel i na ten konzulat, kdybych musel. Za me jsou korespondencni volby nesmysl.

J. Hejduk 14.2.2022 9:21

R^

Z. Klouček 14.2.2022 9:19

S autorem plně souhlasím a jeho názory zcela sdílím, ačkoliv (nebo právě proto, že) mám velmi blízkého příbuzného, žijícího dlouhodobě v Kanadě, kde je na ambasádu často velmi daleko.

J. Kalina 14.2.2022 9:12

kruci fix. Když volíte ve volební místnosti tak se neví koho jste volil a zda vůbec (prázdná obálka) neb za plentu se nevidí. Ovšem ví se téměř na 100%, že jste to byl vy kdo se k volbě dostavil a že jste volil jen jednou (máte 1 řádek na seznamu volitelů v dané volební místnosti, kde si vás zafajfkují, když se dostavíte). To u korespondenčního hlasování tedy nevíte ani náhodou.