4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

VOLBY: Budeme poslance čtvrtit?

Zděšen a šokován jsem postřehl informaci, že koalice PirStan podala u Nejvyššího správního soudu stížnost na výklad zákona č. 189/2021 Sb., kterým se mění zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 26.10.2021 15:05

No jo, nejspravedlivější možný systém je celá republika jeden volební obvod a žádná omezující klauzule. Na poslance by stačilo půl procenta hlasů voličů z celé republiky.

Jenže jak v článku správně řečeno, omezilo by to počet o korýtka soutěžících a znemožnilo všelijak taktizovat. Už jen proto jej velcí hráči nikdy nepřipustí.

Kdežto naopak vazba poslanců na region je hovadina - stejně je i v rámci regionu voliči znají nanejvýš mediálně, obvykle však vůbec. Nehledě na to, že lídři kandidátek, co mají křeslo téměř jisté, pokud se jejich skvadra probije přes pět procent, se dosazují podle politického kalkulu bez jakékoliv vazby na region.

A že by byla sněmovna roztříštěná? Jistě, ale to není na závadu, jen by se muselo holt politikařit jinak. Když už tedy trváme na henté demográcii ...