10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

VLÁDA: To už mohli lidé rovnou volit socany

Vláda vzešlá z posledních voleb, označovaná jako „pravostředová“, se ještě donedávna oháněla hesly o „rozpočtové odpovědnosti“. Po několika měsících vládnutí má však člověk pocit, jako by ve Strakovce seděli socani.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Vaněk 17.7.2022 20:39

Nejste nějak spřízněn s tím loupeživým rodem, kde degenerace vlivem častých příbuzenských sňatků dosáhla povážlivého vrcholu? Váš příspěvek by tomu napovídal.

P. Čech 17.7.2022 8:52

Pardon, zapoměl jsem na Klause. Ten byl ještě větší pohromou než Kalousek.

P. Čech 17.7.2022 8:48

Na Kalouska raději nevzpomínat. Byl totiž zásadní pohromou pro český stát.

P. Čech 17.7.2022 8:46

To bychom ovšem museli mít volební systém, ve kterém se volí lidé a ne politické strany. Přímé volby kandidátů napříč politickým spektrem. Svobodné volby! Protože tyto základní demokratické principy nemáme, nemůžeme ani volit schopné lidi. Volíme politické strany a hnutí, ve kterých jaksi ti schopní lidé nekandidují. Ani nemohou a nesmí. Oni by totiž ten volební systém změnili a to přece politické strany nemohou dopustit. Přišly by totiž o moc nad občany .

L. Černín 16.7.2022 18:35

Máte na mysli exposlance Volného anebo Slávka Popelku?

M. Vaněk 16.7.2022 16:47

Měli bychom si zvolit lidi schopné postavit vlastizrádce jako je fiala, rakušan a další svoloč ke zdi, a následně je popravit. Vyvlastnit banky, klíčový průmysl a především dostat pod kontrolu ČNB - zlodějskou organizaci, která okradla tento stát o 90 % jejího měnového zlata nedozírné hodnoty.

P. Hák 16.7.2022 10:36

Já myslím, že to dávají najevo dlouhodobě. Jsou konzistentní ;-D

S. Kubů 16.7.2022 9:00

Současná vláda koncepčně předpokládá, že "to nějak dopadne..." Jinými slovy cynicky předpokládá, že dluhy zaplatí inflace - protože ta je, jak známo, zdaněním hotovosti. A ještě jinými slovy: Okrademe šetřílky (plus lidi "s pevnou rentou"). V dobách, kdy svět ještě fungoval, se tomu říkalo "okrást vdovy a sirotky".

D. Polanský 16.7.2022 8:36

Dobrá vláda je ta vláda, která nerozdává, ale škudlí, vzpomeň ministra financí Kalouska. Tihle také rozdávají. Pokračuji v Babišově programu Bude líp.

A. Renjascu 16.7.2022 8:14

Tady je ta cena:

https://neviditelnypes.lidovky.cz/ekonomika/krize-trh-s-elektrickou-energii-nemohl-neselhat.A220713_114643_p_ekonomika_nef

A. Renjascu 16.7.2022 8:11

Nerozumím tomu argumentu s arbitráží. Vždyť pokud většinový vlastník akciové společnosti rozhodne, že nebude třeba deset let vyplácet dividendy, tak se to menšinovému vlastníkovi či vlastníkům nemusí líbit, ale dělat s tím nemohou nic jiného než se snažit přesvědčovat většinového vlastníka, aby své rozhodnutí změnil. A pokud se většinový vlastník rozhodne odejít z burzy, tak s tím menšinový vlastník nemůže dělat také nic a žádná arbitráž s tím nemá nic společného. Proto přeci společnosti usilují o zisk nadpoloviční většiny akcií, aby mohly rozhodovat ve firmě dle svých představ. A jinak výrobní cena elektřiny zde byla zmiňovaná předevčírem a činí cca 1,- Kč/kWh.

P. Čech 16.7.2022 7:51

Možná to nevím přesně, ale vím to tak mnoho, jak to může vědět každý, kdo to vědět chce. Rozhodně však v mém případě nejde o nějaké "nadšení", ale o snahu osvětlit systém, který funguje a upozornit na náš systém, který nefunguje. Náš systém, který preferuje naprosto nefunkční vlády politických stran a jejich koalic, které se téměř zákonitě po pár měsících či letech rozpadají tak, jak tomu bylo u téměř všech vlád od vzniku ČR. Je to vina špatného systému, vyvěrajícího z neméně špatné ústavy, to mi věřte.

P. Čech 16.7.2022 7:42

Tak, tak! Bohužel u nás máme vlády, vyhandlované politickými stranami a hnutími, podle toho, jak tyto dopadly ve volbách. U nás si totiž nevolíme přímo své zástupce (zástupce občanů), ale zástupce politických strana hnutí. Tady je zakopaný pes naprosté nefunkčnosti celého politického systému. A nejen v tom. ještě ve volné soutěži politických stran podle čl.5 ústavy. V takovém systému prostě vláda, preferující zájmy občanů nemůže vůbec vzniknout. V systému, ve kterém moc zákonodárná ovládá moc výkonnou jen proto, že moc zákonodárná (politické strany a hnutí) je "volena" a moc výkonná jmenována s podmínkou. Je to vina ústavy, která je od a až do z špatná tím, že vytváří nefunkční systém řízení státu

P. Zídek 16.7.2022 6:38

Vždyť sama madam Pekari prohlásila, že nejsou od toho aby pomáhali lidem.

A. Teply 16.7.2022 0:34

Vláda měla:

- zastropovat ceny elektřiny - stejně jako zbytek Evropy - má v ČEZ 70%, případná arbitráž s USA fondy by vyšla levněji než plánovaná dotace.

- domluvit se s Orbánem na využití jeho dlouhodobé plynové smlouvy s Gaspromem - výměnou za přebytky české elektřiny - plyn bychom mohli mít minimálně 5x levnější.

Tato opatření by nestála ani korunu z rozpočtu (možná jednotky miliard hypotetická arbitráž), čeští spotřebitelé by ušetřili cca 300 mld Kč.

Jenže to bychom museli mít vládu preferující zájmy občanů a nepodléhající nejrůznějším loby.

A. Teply 16.7.2022 0:25

Tykač to prý za 0,15 Kč dokáže.

Ale pak se tato cena ještě musí "mírně" zvýšit o cenu povolenky - nějakých 2,70 Kč.

T. Diblík 15.7.2022 21:24

Začínám mít pocit, že je tu někdo, kdo by to chtěl s tou firmou pana Redla opravdu zkusit.

P. Čech 15.7.2022 19:33

Demokratický a dokonce pravicový tam není nikdo. Politické strany a hnutí STAN jsou plné socanů, kzeří o demokracii jen melou a lžou. Oni totiž asi ani netuší, co to ta demokracie ve skutečnosti je.

P. Čech 15.7.2022 19:30

V podstatě by o nic vyjímečného nešlo. Pouze by se v Praze "nezaměstnanost" zvýšila na úroveň jiných krajů či okresů. Fabriky zoufale shánějí zaměstnance a tak by ti úředníci mohli jít smysluplně pracovat.

V. Kučer 15.7.2022 19:22

Údajně to prohlásil Sokrates. S demokracií moc nesympatizoval, chtěl vládu moudrých aby vládli filosofové. Dnes se to splnilo.

J. Kulheim 15.7.2022 18:56

§ na západě vládnou politici, kteří nedodržují dohody. Při rozhovorech o sjednocení Německa se presidentovi SSSR Michailu Gorbačovovi dostalo ujištění o tom, že NATO se nepohne ani o palec na východ; těchto ujišťování se dostává i dalším představitelům SSSR, a v dalších letech RF. Skutečnost je taková, že již 12. 3. 1999 - ČR, Polsko a Maďarsko oficiálně vstupují do NATO. 2004 – Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko, Slovinsko členy NATO atd.

§ 2. 5. 2014 - Desítky pro-ruských demonstrantů záměrně upáleny zaživa v Domě odborů v Oděse. 5. 9. 2014 – „Minsk I“ jednání mezi ukrajinskou vládou a představiteli doněcké a luhanské oblasti pod záštitou představitelů OBSE, Německa, Francie a Ruska. - 2017 – USA počíná vyzbrojovat Ukrajinu účinnějšími zbraněmi, např. protitankovými střelami Javelin. Proti komu?- 2016, 2018 - rozmístěny raketové základny NATO v Rumunsku a Polsku. Proti komu? - 2. 2019 – USA odstoupily od smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu (INF)

§ 12. 2. 2015 – „Minsk II“. Poté, co Minsk I nebyl plněn, došlo k další dohodě.

§ 19. 2. 2022 – President Zelenský na bezpečnostní konferenci v Mnichově prohlašuje, že Ukrajina zvažuje odstoupit od smlouvy o nešíření jaderných zbraní; jinými slovy zvažuje získat jaderné zbraně. Proti komu?

§ vojenské základny USA jsou umísťovány v bezprostřední blízkosti Ruska. NATO se rozšiřuje na východ. To nelze popírat.

T. Novy 15.7.2022 18:43

Ne, kilowatthodina se za 0.15 Kč v Evropě opravdu, ale opravdu vyrobit nedá.

L. Severa 15.7.2022 18:18

Putin přece nechtěl jednat, Lavrov omlouval soustředění vojsk na ukrajinských hranicích cvičením. Putin také hledal záminku, tu o nacistech, že historicky patří Ukrajina a pod. Že je obklopen NATO, jehož členové nemají na nějaké výpady vůbec chuť- dokazovali to mizerným vyzbrojením( který stát dal 2 %na zbrojení) a stále mají obavy aby Putina nepodráždili(i Biden s dalekonosnými houfnicemi). Jen Putin si může myslet, že by s ním NATO šlo do války a snad obsadilo Rusko. Myslím, že důvodem jeho agrese je ztráta toho co ještě SSSR vybudoval. Mnozí naši občané se tehdy podíleli několik roků na výstavbě Donbasu. Samozřejmě i 15 jaderných elektráren nebylo postaveno jen pro Ukrajinu. Ani zemědělská produkce není k zahození. No, a pokud Putin obsadí Ukrajinu, dosáhne toho, že NATO dosáhne naprostého obklíčení Ruska od západu..

L. Severa 15.7.2022 17:53

„... prodávat u nás vyrobenou elektřinu našim spotřebitelům přímo...“ Stále omílané má mnoho otazníků. JE prý vyrábí za 15 haléřů, ale za kolik ji na burzu prodáváme ? A je ta cena fixní, při čemž ta kupní se zvyšuje? Takže ji nemůžeme zvednout, stejně tak smluvené množství ? Kdybychom získali navíc(teoreticky!) něco z obnovitelných zdrojů tak to musíme prodat burze ? Jestliže burza může s cenami manipulovat a my ne, tak se nabízí otázka která vláda ČEZu tak nepříznivou smlouvu odsouhlasila(máme 70%)

J. Kulheim 15.7.2022 17:47

Válka je pokračování politiky jinými prostředky. Selhali politici, kteří se nedokázali dohodnout. V této válce umírají Ukrajinci i Rusové. Historie Ukrajinsko – ruských problémů nezačala 24.2.2022. Normální je jednat a domluvit se. Je lépe domluvit se před střílením než po to, až zakopou své mrtvé. Rusko a Ukrajina budou sousedé i po ozbrojeném konfliktu. Pokud chcete mít dobré vztahy je dobré se domluvit. Bez svolení souseda nemůžete postavit ani betonový plot. Pokud se se sousedem nedomluvíte, přijde řešení jinými prostředky.

Diskuse a sliby jsou tady už od roku 1990. Ze strany západu se nic neplní. Nepřibližuje se Rusko k Ke státům, které jsou součástí NATO, ale naopak. Evropská část Ruska je obklíčená armádami NATO. Na severu Litva, Lotyško, Estonsko. Na jihu Turecko. Čekali jste, že Rusko sklapne kufry a začne poslouchat? Celé tisíciletí odolává nájezdníkům ze všech světových stran. Ze západu nikdo neuspěl.

Volil jsem ODS 30 let. Pan Fiala mě dal jako povolební dáreček cenzuru. Přitom se nestydí mluvit o demokracii. Individuální svoboda je nedílnou součástí demokratického systému. Marně přemýšlím na tom jak si Fiala a spol představují likvidaci Ruska. Takových bylo v minulosti víc.

Nechtěl bych být Rus ani Ukrajinec, Němec nebo Američan. Většinu života jsem prožil při budování kremelského socialismu. Bruselský socialismus má stejné cíle. Je jenom sofistikovanější. Nic víc.

Tak šel čas s Ukrajinou. Generál Pelz vytáhl data. Zbytek na čtenáři https://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Tak-sel-cas-s-Ukrajinou-General-Pelz-vytahl-data-Zbytek-na-ctenari-694483

Jasný názor na válku na Ukrajině přímo z USA. Je to zřejmě holá nepříjemná pravda pro celý Západ...

https://www.youtube.com/watch?v=DQTMFZI8m3I

T. Novy 15.7.2022 17:25

O tom šetření ve vlastním bordelu by se dalo uvažovat, tedy až po vyřešení všech nezaměstnaných úředníků. Ono začít vládu propuštěním sta tisíce lidí, to by byla opravdu odvaha.

O šetření na podpoře zrádně napadeného státu bych hluboce pouvažoval. Mohli bychom dopadnout stejně.

J. Jurax 15.7.2022 16:51

Ehm ... a opravdu víte přesně, jak to v těch Švejcarech funguje? Pakliže ano, pak Vaše nadšení je obtížně pochopitelné.

P. Čech 15.7.2022 16:51

Jaképak "odevzdání Ukrajiny"? My ji snad vlastníme? A nebo rozhodujeme o jejím směřování?K tomu, co se dnes na Ukrajině děje se tato sama svobodně rozhodla. Její ozbrojený odpor proti ruské agresi sice chválím (stejně jsme se měli zachovat i my v roce 1968), nicméně to neznamená, že ji musím finančně podporovat, když na to sám nemám.

Šetřit? Ano, to chci, ovšem ne tak jak rozhazuje peníze současná vláda. Mnohem více lze šetřit např. zásadními změnami v politickém uspořádání státu (např. zrušením zcela zbytečných osmi ministerstev a jimi přímo řízených organizací) či zrušením všelijakých socanských finančních dávek, přídavků, příspěvků, dotací a pobídek směřovaným ke zdravým lidem.

J. Jurax 15.7.2022 16:46

Ale kuš - mezi stranami a hnutími není v praxi rozdílu.

Mimochodem podle https://iuridictum.pecina.cz/w/Politick%C3%A9_hnut%C3%AD "Politické hnutí (též občanské hnutí) je právnická osoba, kterou platné právo staví na roveň politické straně a nečiní mezi nimi rozdílu."

Dále tamtéž "Z politologického hlediska bývá hlavní rozdíl spatřován v tom, že strany předkládají komplexní politický program, zatímco hnutí se spíše zaměřují na jednotlivé konkrétní otázky a nemají vládní ambice. Hnutí rovněž nemívají početnou členskou základnu a nevytvářejí složité územní struktury – tomu nasvědčuje i znění § 6 odst. 2 písm. b) bod 5 zákona č. 424/1991 Sb., který hovoří v souvislosti s organisačními jednotkami pouze o "straně", nikoli o "straně nebo hnutí" jako na jiných místech." - z toho mimochodem plyne, že ANO 2011 tuto politologickou podmínku pro hnutí nesplňuje.

P. Čech 15.7.2022 16:41

Skutečné skutky občanských hnutí samostatně jsme ještě neměli možnost poznat. Zatím totiž samostatně nebyla u moci.Pouze v koalici se socanskou ČSSD (chyba Babiše). Jde tedy ve Vašem příspěvku o čirou spekulaci.