10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

VLÁDA: To už mohli lidé rovnou volit socany

Vláda vzešlá z posledních voleb, označovaná jako „pravostředová“, se ještě donedávna oháněla hesly o „rozpočtové odpovědnosti“. Po několika měsících vládnutí má však člověk pocit, jako by ve Strakovce seděli socani.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 15.7.2022 13:58

Jsou i tací, kteří v to doufají ... :-)

P. Zídek 16.7.2022 6:38

Vždyť sama madam Pekari prohlásila, že nejsou od toho aby pomáhali lidem.

P. Hák 16.7.2022 10:36

Já myslím, že to dávají najevo dlouhodobě. Jsou konzistentní ;-D

L. Severa 15.7.2022 11:14

Většina diskutujících vidí všechnu vinu jen na Fialově vládě, což patrně vychází z víry, že Babiš by to zvládl daleko lépe. Asi ano, ovšem z jeho současných návrhů, i jeho spolustraníků, je patrné, že by to požadovalo drastické zvýšení státního dluhu. Při čemž ekonomové tvrdí, že jakékoliv zvyšování výdajů přispěje i ke zvyšování inflace. Připadá mně hodně naivní, že by Babišova vláda dokázala změnit současné podmínky které většinou pocházejí zvenčí. Nakonec k nim i přispěl Babiš když odsouhlasil Green Deal. Fialovu vládu jsem nevolil, lépe řečeno jsem nevolil vůbec, protože pro svůj vysoký věk se mi zdálo nekorektní rozhodovat o budoucnosti ve které již budu mimo.

J. Kulheim 15.7.2022 12:16

Pan Babiš je podnikatel , který využil doby a nechal tisknout peníze. Na inflaci vydělají bohatí a zaplatí to drobní střádalové.

Pan Fiala dělá všechno proto, aby se dostal do vyšších pater politiky. Nehledí na peníze, na prosperitu státu ani na bezpečnost. Jako politolog by mohl vědět, že Němci ani Francouzi ho k ničemu nepustí. Sehrává roli užitečného idiota. Dává zbraně armádě, které součástí jsou jednotky Azov.

Zeman začal zadlužovat stát a ostatní vlády v tom pokračovaly. K moci se dostávají čím dál ubožejší lidé.

P. Diviš 15.7.2022 13:36

" Dává zbraně armádě, které součástí jsou jednotky Azov."

W.S. Churchill: "Kdyby pan Hitler vpadl do pekla, promluvil bych vlídně o ďáblovi."

L. Severa 15.7.2022 14:15

Pane Kulheime, nevím která vyšší patra politiky myslíte. A nerozumím tomu, že Němci a Francouzi Fialu k ničemu nepustí. To měl odříct naše předsednictví ? Fiala byl od jakživa euroskeptik jenže okolnosti jsou takové, že nemá jinou volbu. Nebo víte co by měl dělat jinak? Při pročítání diskusních příspěvků na N.P. jsem došel k názoru, že ti kteří schvalují napadení Ukrajiny zpravidla nemohou přijít na jméno Fialově vládě. Sám jsem na straně Ukrajiny, což je možná způsobeno tím, že jsem byl po léta v přátelském vztahu s Ukrajincem od kterého jsem byl detailně informován. A také mám v paměti, jak Stalin nezapomínal, že šli Ukrajinci proti bolševikům a nechal je vyhladovět. A také se mně vybavuje Mnichov, kdy jsme nebojovali a Ukrajinci... Jistě, že Ukrajinci mají také mnohé na svědomí, ale Putinovi a jeho spolku nevěřím vůbec. Máte jiný názor, v pořádku. Já Vám ho neberu. Odpovídám rozsáhleji, protože jsem si Vašich názorů vážil. Tentokrát s nimi nesouhlasím.

J. Kulheim 15.7.2022 17:47

Válka je pokračování politiky jinými prostředky. Selhali politici, kteří se nedokázali dohodnout. V této válce umírají Ukrajinci i Rusové. Historie Ukrajinsko – ruských problémů nezačala 24.2.2022. Normální je jednat a domluvit se. Je lépe domluvit se před střílením než po to, až zakopou své mrtvé. Rusko a Ukrajina budou sousedé i po ozbrojeném konfliktu. Pokud chcete mít dobré vztahy je dobré se domluvit. Bez svolení souseda nemůžete postavit ani betonový plot. Pokud se se sousedem nedomluvíte, přijde řešení jinými prostředky.

Diskuse a sliby jsou tady už od roku 1990. Ze strany západu se nic neplní. Nepřibližuje se Rusko k Ke státům, které jsou součástí NATO, ale naopak. Evropská část Ruska je obklíčená armádami NATO. Na severu Litva, Lotyško, Estonsko. Na jihu Turecko. Čekali jste, že Rusko sklapne kufry a začne poslouchat? Celé tisíciletí odolává nájezdníkům ze všech světových stran. Ze západu nikdo neuspěl.

Volil jsem ODS 30 let. Pan Fiala mě dal jako povolební dáreček cenzuru. Přitom se nestydí mluvit o demokracii. Individuální svoboda je nedílnou součástí demokratického systému. Marně přemýšlím na tom jak si Fiala a spol představují likvidaci Ruska. Takových bylo v minulosti víc.

Nechtěl bych být Rus ani Ukrajinec, Němec nebo Američan. Většinu života jsem prožil při budování kremelského socialismu. Bruselský socialismus má stejné cíle. Je jenom sofistikovanější. Nic víc.

Tak šel čas s Ukrajinou. Generál Pelz vytáhl data. Zbytek na čtenáři https://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Tak-sel-cas-s-Ukrajinou-General-Pelz-vytahl-data-Zbytek-na-ctenari-694483

Jasný názor na válku na Ukrajině přímo z USA. Je to zřejmě holá nepříjemná pravda pro celý Západ...

https://www.youtube.com/watch?v=DQTMFZI8m3I

L. Severa 15.7.2022 18:18

Putin přece nechtěl jednat, Lavrov omlouval soustředění vojsk na ukrajinských hranicích cvičením. Putin také hledal záminku, tu o nacistech, že historicky patří Ukrajina a pod. Že je obklopen NATO, jehož členové nemají na nějaké výpady vůbec chuť- dokazovali to mizerným vyzbrojením( který stát dal 2 %na zbrojení) a stále mají obavy aby Putina nepodráždili(i Biden s dalekonosnými houfnicemi). Jen Putin si může myslet, že by s ním NATO šlo do války a snad obsadilo Rusko. Myslím, že důvodem jeho agrese je ztráta toho co ještě SSSR vybudoval. Mnozí naši občané se tehdy podíleli několik roků na výstavbě Donbasu. Samozřejmě i 15 jaderných elektráren nebylo postaveno jen pro Ukrajinu. Ani zemědělská produkce není k zahození. No, a pokud Putin obsadí Ukrajinu, dosáhne toho, že NATO dosáhne naprostého obklíčení Ruska od západu..

J. Kulheim 15.7.2022 18:56

§ na západě vládnou politici, kteří nedodržují dohody. Při rozhovorech o sjednocení Německa se presidentovi SSSR Michailu Gorbačovovi dostalo ujištění o tom, že NATO se nepohne ani o palec na východ; těchto ujišťování se dostává i dalším představitelům SSSR, a v dalších letech RF. Skutečnost je taková, že již 12. 3. 1999 - ČR, Polsko a Maďarsko oficiálně vstupují do NATO. 2004 – Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko, Slovinsko členy NATO atd.

§ 2. 5. 2014 - Desítky pro-ruských demonstrantů záměrně upáleny zaživa v Domě odborů v Oděse. 5. 9. 2014 – „Minsk I“ jednání mezi ukrajinskou vládou a představiteli doněcké a luhanské oblasti pod záštitou představitelů OBSE, Německa, Francie a Ruska. - 2017 – USA počíná vyzbrojovat Ukrajinu účinnějšími zbraněmi, např. protitankovými střelami Javelin. Proti komu?- 2016, 2018 - rozmístěny raketové základny NATO v Rumunsku a Polsku. Proti komu? - 2. 2019 – USA odstoupily od smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu (INF)

§ 12. 2. 2015 – „Minsk II“. Poté, co Minsk I nebyl plněn, došlo k další dohodě.

§ 19. 2. 2022 – President Zelenský na bezpečnostní konferenci v Mnichově prohlašuje, že Ukrajina zvažuje odstoupit od smlouvy o nešíření jaderných zbraní; jinými slovy zvažuje získat jaderné zbraně. Proti komu?

§ vojenské základny USA jsou umísťovány v bezprostřední blízkosti Ruska. NATO se rozšiřuje na východ. To nelze popírat.

V. Hlad 15.7.2022 12:28

Chyba je i v nás, že dovolíme, aby taková rozhodnutí, jako je Green Death, dělali naši "politici" bez nás.

J. Jurax 15.7.2022 14:04

Chyba je i v nás, když takové volíme.

Je ovšem fakt, že nabídka ku volbě je naprosto tristní.

P. Hák 15.7.2022 13:24

Já nevím, zda by to Babiš zvládl lépe. Ale vím, že Fiala a spol. měli plnou hubu keců, jak to zvládnou lépe oni.

L. Severa 15.7.2022 13:45

Jenže Babiš měl problém jen s covidem který Fialu asi také teprve čeká. Proti tomu co musí řešit nyní, byly Babišovy problémy nesrovnatelné, což určitě nemohl předpokládat. Takže ta nenávist některých diskutujících vůči Fialovi se mně zdá neúměrná.

R. Langer 15.7.2022 13:53

Jo, Fiala si myslel, že bude muset řešit nějaké problémy leda tak hubou. Jestli jsou srovnatelné nebo nesrovnatelné, o tom žádná řeč nebyla. Řeč byla o tom, jak ONI umí řešit VŠECHNY problémy, pokud se dobře pamatuji. O tom není pochyb. :-P

J. Jurax 15.7.2022 14:06

To já hubou umím taky. Jenže mne k tomu naštěstí nepustí ... :-)

P. Hák 15.7.2022 14:13

Já bych byl k Fialovi určitě tolerantnější, kdyby se jeho vláda (resp. dnešní vládní strany v tehdejší opozici) ty problémy nesnažila ze všech sil ještě zhoršovat.

Nevím, kdo k Fialovi cítí nenávist, do hlavy nikomu nevlezu, ale PROJEVY nenávisti či agresivity vůči Fialově vládě jsou určitě slabší než vůči vládě Babišově a presidentu Zemanovi.

O. Čapek 15.7.2022 15:31

Přesně!! díky.

Dva roky běžela v televizi jedna tiskovka za druhou, opozice bušila do Babišovy vlády že nedělá nic, že to dělá blbě, že dává málo, že dává pozdě, že nechává lidi umřít, průmysl umřít, důchodce umřít, a že mají poslouchat jejich (opoziční) rady, že oni mají experty na Covid a že oni vědí co s tím atd. , jakékoli opatření relativizovali a zanášeli do společnosti nejistotu. A když Babiš těm lidem/firmám v problémech pomohl a alespoň nějaké peníze rozdal, tak ty samé strany nyní křičí že zadlužil zemi a zavinil inflaci.

F. Kusák 15.7.2022 13:55

Souhlasím. Nebaví mě to neustálé srovnávání s Babišovou vládou. Nemá to žádný smysl. A pak, Babiš vládl s podporou komunistů, protože s ním nikdo nechtěl do koalice. O tom si mohu myslet cokoliv, ale je to fakt, který mu svazoval ruce. Tato vláda je koaliční, díky pohodlné většině má mimořádné pravomoce, takže má i zásadní odpovědnost za chod státu. To je taky fakt. Omlouvat neschopnost Fialova kabinetu, relativizovat skandály s poukazem na jiné a veškeré potíže svalovat na Putina, mě - občana moc nezajímá. Chci akčního premiéra a akční vládu.

P. Hák 15.7.2022 14:08

No, možná je lépe, že Fialova vláda až tak akční není, jinak bychom už měli euro.

L. David 15.7.2022 10:06

Co asi tak čekat od neschopného profesůrka a jeho squadry.

Soudruzi v současné vládě umí dobře pouze:

1) žvanit

2) žvanit

3) žvanit

Pomoc od té squadry nám dokážou jen dobře naostřené vidle!!!!

P. Diviš 15.7.2022 10:52

A kdo místo nich, aby to nebylo j͇e͇š͇t͇ě͇ horší?

P. Čech 15.7.2022 11:48

SPD, ANO 2011, Trikolóra, Přísaha

P. Diviš 15.7.2022 13:37

Cesta do pekel, děkuji, nechci.

R. Langer 15.7.2022 13:54

O to dřív tam za trest dojdete. :-P

P. Čech 15.7.2022 16:19

Tak raději volte politické strany. Budete v tom pekle dříve. Tedy pokud tam již nejsme dnes.

J. Jurax 15.7.2022 14:19

Ne.

Po mém soudu by to bylo stejné nebo horší. A co se týče druhých dvou - nevěřím na nové, čisté spasitele. Zažil jsem jich už pár - US, DEU a pak US-DEU, Věci veřejné, TOP09, Svobodu a přímou demokracie, Úsvit – Národní Koalici a nakonec SPD a ANO 2011, o Zelených a Pirátech ani nemluvě - a vždy se z nich vyvrbila stejná pakáž jako ti ostatní před nimi.

P. Čech 15.7.2022 16:25

Občanská hnutí zatím nikdy samostatně nevládla. Dlužno říci, že i vinou Babiše, který ač mohl vládnout samostatně v koalici s SPD toto odmítl a raději vlezl do chomoutu ČSSD. I tak to však byla jediná vláda po roce 1993, která normálním způsobem vládla celé volební období. Lidé, copak jste slepí, když neustále volíte politické strany, které již mnohokráte od roku 1920 prokázaly, že stát řídit neumí? Že jej"řídí" jen k vlastnímu prospěchu a možná k prospěchu svých příznivců? Rohodně nikoliv k prospěchu většiny občanů!

J. Jurax 15.7.2022 16:46

Ale kuš - mezi stranami a hnutími není v praxi rozdílu.

Mimochodem podle https://iuridictum.pecina.cz/w/Politick%C3%A9_hnut%C3%AD "Politické hnutí (též občanské hnutí) je právnická osoba, kterou platné právo staví na roveň politické straně a nečiní mezi nimi rozdílu."

Dále tamtéž "Z politologického hlediska bývá hlavní rozdíl spatřován v tom, že strany předkládají komplexní politický program, zatímco hnutí se spíše zaměřují na jednotlivé konkrétní otázky a nemají vládní ambice. Hnutí rovněž nemívají početnou členskou základnu a nevytvářejí složité územní struktury – tomu nasvědčuje i znění § 6 odst. 2 písm. b) bod 5 zákona č. 424/1991 Sb., který hovoří v souvislosti s organisačními jednotkami pouze o "straně", nikoli o "straně nebo hnutí" jako na jiných místech." - z toho mimochodem plyne, že ANO 2011 tuto politologickou podmínku pro hnutí nesplňuje.

J. Novotny 15.7.2022 9:41

Jak sleduji všechny naše vládnoucí odborníky, tak vše ví a na vše mají tajný recept jen do té doby, než se stanou z opozičních poslanců vládnoucími ministry a stranami. Potom dochází k úpadku všech myšlenkových pochodů. Děda to komentoval slovy: "pouze dva smysly jako koza, nažrat a lehnout"