8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

VISEGRAD: K čemu je nám V4?

Čas od času se objeví polemiky, nakolik máme svoji evropskou cestu a obecně budoucnost spojovat s uskupením zvaným Visegradská skupina, V4, nebo zkráceně Visegrad.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Fridrich 24.1.2022 10:09

Souhlas.

J. Černý 24.1.2022 9:40

R^;-€

J. Poláček 24.1.2022 9:36

Souhlasím s autorem a dodávám, že i když nás bude rozdělovat bezpočet lokálních animozit (vč. momentální neshody mezi politickou orientací premiérů či vlád) ale bude byť jeden jediný významný společný zájem - tak takový spolek vždy význam má ! Nevíme, kdo vystřídá Fialu (Babiš :-) 8-o ), kdo Orbána (teoreticky to může chytit do ruky jejich socdem. anebo se také vyšvihne Jobbik), kdo po PiS v Polsku, třeba to bude nějaká Tuskova Formace.

V. Wagenknecht 24.1.2022 9:36

Jak mi před lety říkal jeden můj polský přítel ve spojitosti s politikou, "My Poláci dovedeme být hrozné svině". To jenom k té důvěře k Polákům.

P. Pepax 24.1.2022 9:31

R^ trefil jste přesně.

F. Navrátil 24.1.2022 9:29

Zatímco autor si představuje V4 jako hráz proti Rusku, ve skutečnosti má toto seskupení význam pouze jako ostrov zdravého rozumu v bruselském moři hlouposti.

J. Fridrich 24.1.2022 9:24

Autor Radim Perlín se velmi mýlí, když píše - " To, že právě nyní jenom obtížně hledáme mezi politiky a vládami, které ty státy zastupují, společný průsečík, přece neznamená, že nemáme nic společného." - On neví, že společné postoje se státy Visegrádu máme v tom nynějším odmítání levičáckých experimentů, které se nyní bohužel valí z EU - Bruselu, nikdy jsem nemyslel, že něco takového napíši - ale musím napsat... Tak jen ve zkratce co přichází z Bruselu - sebevražedný Green Deal, gender, Mee Too, přijímání nelegálních muslimských rozvracečů naší Evropské křesťanské civilizace a OBECNĚ NUCENÍ SUVERÉNNÍCH zemí EU k tomu, co MUSÍ zůstat v jejich kompetenci.. Tak asi tak, pane Perlín. Visegrád má nyní právě v této době velký smysl....

Otci Zakladatelé spolupracující Evropy to narýsovali jinak - a správně ( K. Adenauer, W. Churchill, J. Monett, R. Schuman, P.H. Spaak, A. de Gasperi ), Základní jejich myšlenka - spolupracující země Evropy - je samozřejmě správná. Spolupráce ekonomická, obranná, politická - to vše narýsovali tito Zakladatelé správně již po skončení II. světové války. Nemohli ovšem předpokládat, že za 50-60 let přijdou ( bohužel svobodně zvolení stádem nemyslících ovcí-občanů evropských zemí ) do čela hlavních zemí Evropy nerealističtí, pseudohumánní slaboši, kteří při prvních krizových zkouškách - Ruská agrese v Evropě a agresívní Islám pochodující do Evropy - totálně selžou.

Tito sjednocovatelé Evropy po II. světové válce se musí nyní obracet v hrobě .....

J. Černý 24.1.2022 9:23

Spojuje nás také názor, že jsme ždímanou kolonii Zapadu. U nas se to stalo díky ODS a úspěšně v tom pokračujeme. Madarsko a Polsko se tomu snaží vymanit

V. Kučer 24.1.2022 8:37

V4 spojuje názor na atom, na migraci a to stačí.

J. Nevrkla 24.1.2022 7:43

Koalice spolu se rozhodne o lepší spolupráci nepokouší, ta dělá vše proto dokázat, jak jsme vzorní pucfleci pokrokového Bruselu.

V. Novak 24.1.2022 7:38

Orientace na Polsko místo Německa je z bláta do rybníka. Pokud Německo jedná v energetice proti našim zájmům, tak Polsko jedná navíc i proti svým zájmům

Německo zavírá své jaderné elektrárny, Polsko žádnou nemá a mít nebude. Německo se aspoň postaralo o plyn - Polsko o to, aby přestalo být i důležitým tranzitérem plynu.

Rozumně se ve V4 chová především Maďarsko - ale jak kamarádské k nám bude, to si po expozé sněmovní blběnky netroufnu odhadovat...

V. Mokrý 24.1.2022 7:16

R^

K. Machala 24.1.2022 3:47

Instrukce progre kruhů zní rozbít V4. Jistě nejde o náhodnou shodu okolností, že Babiš nakřápl vztahy s Polskem bojem proti Turowu přes žalování eurosoudu, tahle koalice má už nèkolik podobných výstřelů.. Zájem Berlína je na tomto rozbití mimořádný. A přitom vazba na V4 a specificky Polsko je pro naši silnou pozici klíčová. Je to jako s těmi Svatoplukovými pruty. Malá země potřebuje spojence, a jestliže Berlín jedná v energetice proti našim zájmům a celkově se nepěkně posouvá, orientace na Polsko a V4 je asi jediná realistická protiváha degradace na volněji přidruženou spolkovou zemi. Ale jak vidno i na tomto článku, ODS i ANO jsou zajedno špatným směrem, proti zájmu ČR. Koupit si české politiky je asi snadné, zdá se.