17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

ÚVAHA: Revoluce, která nebyla

Dne 17. listopadu oslavíme 16 let od tzv. „sametové revoluce“. Přiznávám, že nevím, kdo toto označení vymyslel, ale myslím, že obzvlášť z dnešní perspektivy neodráží to, co tehdy skutečně proběhlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
KARTÁČ 16.11.2005 19:27

MOŽNÁ JSME BYLI

 SLABÍ , MOŽNÁ HLOUPÍ ,NEBO OBOJÍ.  R E V O L U C E   O P R A V D U   Ž Á D N Á  DOPOSUD V TOM
SMĚRU NEPROBĚHLA. J E  T O   OPĚT NA VÁS MLADÝCH HOCHU,ale už tedˇ MRHÁŠ PATRONY NA ŠPATNÉ CÍLE.....
Omri Šaron 16.11.2005 17:43

Rudy samet

Samet
Rick 15.11.2005 23:35

Hezky clanecek,

jenom dost jednostranny. Tenhle pan student by si mel uvedomit, ze nema patent na to mit absolutni pravdu. Mel by alespon pripustit, ze se tu a tam muze i mejlit a ze to, co napsal, je jenom JEHO OSOBNI NAZOR, ktery si ma pravo podrzet, ale nema pravo ho jinym vnucovat. Jeho styl nasvedcuje tomu, ze ho citatelum vnucuje. A co, milej studente, kdyz mozna ze i vetsina citatelu ma uplne jiny nazor na to, jestli bude pristi "rudo-ruda" vlada pro ceske lidi dobra, nebo spatna. Studujte dale a snazte se byt objektivnejsim a profesionalnejsim.
AeroKarel 15.11.2005 21:23

A ještě

Neuvědomila jsem si totiž jednu věc: že pokud ČSSD v čele s Grossem se spojí s mladými komunisty, tak ty volby za dva roky vyhraje a nikoliv prohraje!! Protože když se sečtou hlasy voličů ČSSD, komunistů a lidovců, tak prostě Gross zákonitě vyhraje. Navíc tím tahem získá obrovský majetek po komunistech, takže budou bezkonkurenčně nejsilnější stranou, neb platí matematická poučka- kdo má majetek, ten má moc.   Teď už to vím- Topolánek je trapná figurka, která má za úkol ty volby prohrát. Takže pánové a dámy, držte si klobouky, za dva roky tu máme zpátky totalitu toho nejhoršího ražení a policejní stát taky toho nejhoršího ražení. Ale že Zeman bude tím prezidentem, to je reálné, na tom zatím trvám- pokud se ovšem v něm nehne svědomí a o trafiku v policejním státě ztratí zájem. Jenže když mu nevadil Šlouf, dálnice D 47 a prominutí dluhu Rusku, tak   Došlo mi totiž, že tak nadaný cherubínek vypěstěný pracně na komunistickém hnoji by přece neskončil za pouhé dva roky. Ten bude sloužit rudým mafiím mnohem dýl.
AeroKarel 15.11.2005 21:22

Jarmiliško, jen pro připomenutí:

    Už jsem svou předpověď psala několikrát Karle!   Postkomunisti prosadí většinový systém voleb. Gross se spojí s mladým komunistou Dolejšem, takže KSČM jako parlamentní strana zanikne. Budou jen dvě soupeřící strany ČSSD a ODS, ve skutečnosti obě rudé, jak to píše pan Hofhanzl. ODS zvítězí ve volbách na celé čáře, ale přesto zde bude nová totalita, policejní stát, kde Tupolánek bude předseda vlády a Langer ministrem vnitra. A vzhledem k tomu, že Zeman ještě nedostal za své věrné služby komunistům žádnou trafiku, je možné že se stane prezidentem po bolševikovi Klausovi.   A Gross? Toho bude lid po dvou letech nenávidět, ale s tím on počítá, on zná svou roli, on zná svůj scénář. Za své služby policajtům a bolševikům dostane taky tučnou trafiku a s tou svou ošklivou Šárkou se rozvede a vezme si supermodelku, protože to odpovídá jeho zvrhlému a odpornému charakteru.
AeroKarel 15.11.2005 21:17

Inu Jaroslave,

"že nepřemýšliví lidé, jako je autor tohoto článku, mohou být vůbec připuštěny ke studiu na vysoké škole."
Nejen kvůli pravopisu se divím, že vás (snad, pokud ne, omlouvám se) připustily na tu základní!
Vacek Jaromír 15.11.2005 20:33

Gratuluji

Zdravím pana Jana Kasala a děkuji mu za jeho hezký článeček. Jeho jméno trošku zavádí do jiných struktur (ano, nechal jsem se nachytat...), ale záhy jsem pochopil. Ještě jednou děkuji a prosím, aby se mi ozval na Vacekjar@quick.cz .   Pryč s komunisty!!!
Jiří K. 15.11.2005 19:19

Studentíku, studentíku.

Tohle že by vás učili na té univerzitě?
 
No já snad začnu mít obavy o budoucnost tohoto národa
 
I když na druhé straně leckterý dnešní kovaný pravičák měl zkoušky z marxismu za 1. Ono se z toho asi časem vyroste.
Sch. glosátor 15.11.2005 18:05

Já bych to tak nedramatizoval.

1. nemají podporu armády ze spřátelené země.
2. mají silného protivníka - své bývalé soudruhy, kteří nechtějí přijít o úspěšně nakapitalizované majetky.
3. jsme členem nové "Svaté aliance".
4. jediné nebezpečí hrozí z její plíživé socializace, byrokratizace, neschopnosti konkurence a s tím spojeného  hospodářského úpadku tvořícího živnou půdu pro šílené sociální experimentátory.
5. asi vám to připadne jako naprosto absurdní, ale je možné, že silnou hradbou proti nárůstu neokomunismu se může stát  Rusko.
Krtek 15.11.2005 17:44

Máš pravdu, milý hochu

A vůbec nic si nedělej z toho titulování těch bolševiků, jichž se Ti dostalo. A to jsi nenapsal nic tak objevného, to víme vlastně všichni s výjimkou těch "pytlem praštěných". Tento národ byl opět podveden a všichni mu opětovně lhali, jen se jim od úst prášilo. A ti, kteří sdělovali své pochybnosti, ti byli naším demokratickým tiskem vymazáni a politickou sebrankou vygumováni z podvědomí lidiček českých. Takže, milý Jane, nedej se, dnes se už na hranici neupaluje, ale připrav se, že to budeš mít v životě těžké. Bůh Tiv tom pomáhej, na ostatní takový spoleh není ... 
Neo 15.11.2005 15:02

Kdyby jste to zazil tak byste nepsal takovy koniny...

Kdyby jste to zazil tak byste nepsal takovy koniny. Co byste chtel delat v situaci, kdy tak 20% naroda bude velmi aktivne bojovat za komouse, 30% bude remcat, ale pomuze jim, a 30% jich zaleze pod postel ( to berte jako muj hruby nastrel). A pokud po konsolidaci demokracie zacatkem 90.let delala pravicova strana dilem levicovou politiku,a dilem drave kapitalistickou politiku, od koho byste chtel skutecne dusledny pristup vuci soudruhum? Ale jinak souhlasim s tim ze po komunistech, kteri se provinili, je treba jit do jejich posledniho dechu a ze vyznavaji agresivni filosofii neslucujici se s demokracii.
I-Worm 15.11.2005 14:51

Nerad opakuji, co už bylo vícekrát řečeno

jsou stále mezi námi takoví titáni ducha, kteří se domnívají, že když zakážeme komunistickou stranu, budou jejich voliči volit pravici (nebo snad nepůjdou k volbám vůbec). Není takovýchto myšlenkových skvostů pro Psa škoda ?
JH 15.11.2005 13:45

Bože můj - je možné že se může narodit takový myšlenkový zmrd?

Dlouho jsem nečetl takovou podržtaškovskou hovadinu - bože můj, takoví byli mladí "uvědomělí" revoplucionáři v padesátých letech. Až mi mráz běhá po zádech, když vidím- že stejná verbež se vrací jenom s rozdílem barev. Dříve rudá hvězda - dnes modrá straka. Fuj, fuj a hnus!
milan007 15.11.2005 14:20

to JH

Jste nezdvořilý a hloupý.
mura 15.11.2005 17:06

Re: Bože můj - je možné že se může narodit takový myšlenkový zmrd?

zrmd jsi ty zmrde
Vacek Jaromír 15.11.2005 20:36

Re: Bože můj - je možné že se může narodit takový myšlenkový zmrd?

Kreténe, na Kubu s tebou!!!!!! Bohužel se v 89 nevyužilo potenciálu kandelábrů...
www racek 15.11.2005 12:59

no, autor zřejmě úpěl v pionýru ...

ale tipoval bych ho na syna toho .... studuj chlapče, studuj. tohle jue opravdu složité téma a není snadné ho pochopit. ale až ho pochopíš, už nebudou komouši. on je totiž paroubek sežere . heldej téma, abys pak mohl proti něčemu psát.
 
huhu 15.11.2005 15:53

Re: no, autor zřejmě úpěl v pionýru ...

racku, vaše myšlení je příznačné, takové soudruha kádováka, podstaný pro vás je třídní původ !
Jaroslav 15.11.2005 12:35

Doufám, že autor nestuduje nějaký humanitní obor

Jinak by bylo na pováženou, že nechápe souvislost mezi sovětským rožšířením vlivu ve střední Evropě po roce 1945 a následným definitivním převzetím moci v naší zemi komunisty v únoru 1948. A protože dnes jsme v naprosto jiné situaci, ohrožení demokracie nehrozí ani při účasti komunistů ve vládě. Jinak mně hrozně rozčiluje, že nepřemýšliví lidé, jako je autor tohoto článku, mohou být vůbec připuštěny ke studiu na vysoké škole.
šimon klein 15.11.2005 13:08

Re: Doufám, že autor nestuduje nějaký humanitní obor

jasně jaroslave,
do dolů s ním - zatracenej intelikent a eště není levicovej - a co jeho rodina?
Však až budou ti hodní komouši ve vládě, už si nezaštuduje !
Ivo 15.11.2005 11:32

od Goebbelse zřejmě poučili i radikální Islámisté

Možná dřív než komunisti budou v Evropě vládnout přívrženci Aláha. To bude teprve fičák!
J. Mach 15.11.2005 11:20

omyl

Nějak jsem ledabyle přečetl jméno autora a měl ho za EDu Kasla. Tak jsem čekal nějaký útok na ODS a Klause a ono nic. Tak jsem to přečetl ještě jednou a zase nic. Až potom jsem pochopil, proč tam nic nebylo.
Pozorovatel 15.11.2005 10:37

Autorovi !

Hochu,máš to všechno pěkně popletené.Proto Ti radím:studuj,získávej životní zkušenosti a až potom zkus pochopit procešsy ve společnosti.A až jim budeš alespoň trochu rozumět,tak můžeš psát do novin !
jeff 15.11.2005 11:13

Re: Autorovi !

to jsou ovšem hraběcí rady grafomana bez argumerntů.
Janus 15.11.2005 11:42

Re: Re: Autorovi !

A na jaké argumenty slyší mladý rozdychtěný revolucionář?
perun 15.11.2005 9:39

naivita 2

 
 A už vôbec nie ludia na námestiach. Tí mohli byť radi, že neskončili ako čínski študenti na Tien-an-men.
perun 15.11.2005 9:38

naivita

Je skutočne trápna naivita sťažovať sa na to, že revolúcia bola Nežná. A to z 2 dôvodov, ktoré spolu súvisia -
1/revolúcia musela byť Nežná, inak by nebola. Komunisti mali v rukách tajnú políciu, políciu, armádu, milície. Antikomunisti nemali v rukách nič, žiadne zbrane. Ani žiadnu organizáciu, schopnú odporu (Chartu 77 nepočítam z rôznych dôvodov.) Jediná organizácia, ktorá by teoreticky pripadala do úvahy, bola katolícka cirkev, ale tá z rôznych dôvodov tiež bola málo bojaschopná. Takže tu je rozdiel od klasických revolúcií z minulosti. To ako ludia, "vyzbrojení" klúčikmi od bytu, mali vešať vojakov, milicionárov atd.? Takže v skutočnosti revolúcia ani nebola možná. Bola to vlastne dohoda medzi verchuškou a Západom (disidenti a plné námestia boli sami o sebe bezmocní).
2/a tu už sa to týka 2.dôvodu - nešlo totiž o roces československý, ale o proces celoeuropsky. Nežnú revolúciu nerobili ani študenti, ani Charta 77, dokonca ani Lorenc či Adamec. Nežná revolúcia sa "urobila" úplne inde. Začalo to kdesi v štruktúrach KGB za Andropova a skončilo to dohodamiu Bush-Gorbačov na Malte. Všetko ostatné šlo podľa tohto scenára. Čím viac mali sovieti situáciu pod kontrolou, tým nežnejšie (CSSR, NDR, Bulharsko atd.) Tam, kde ich kontrola bola slabšia (Rumunsko), boli problémy. A tam, kde takmer žiadna, boli veľké problémy (Čína,Juhoslávia). Takže "nežnosť"  bola v priamej úmere k miere sovietskeho vplyvu (rozumej KGB). KGB a ZSSR bola paradoxne vlastne garantom nenásilia (rozumej na sklonku režimu, aby som snáď nebol obvinený zo sympatií k čeke. Bolo to čiste účelové, aj čeka chce násilie, tak ho vie vyvolať. Ak nechce, tak ho vie utlmiť tam, kde má potrebný vplyv).
Záver- meditovať  o tom, že Nežná revolúcia v CSSR nemala byť až taká Nežná, je nezmysel. Meditovať o tom mohli stratégovia na Lubjanke (v 80-ich rokoch), nie patetické marionetky kdesi v Prahe či Bratislave. A už vôbec nie ludia na námestiach. Tí mohli byť
walter 15.11.2005 11:32

Re: naivita

dobrý příspěvek Perune!
Ještě bych dodal, že se prý Václavík pokoušel dohodnout souhlas s vojenským řešením se sověty, ale ti mu sdělili, že v takovém případě by ve prospěch demokratizace vystoupila SA...
Jestli to tak bylo opravdu nevím, ale nevylučoval bych to.
xxx 15.11.2005 13:18

Re: naivita

A potom na čí popud ten Prognosťák pracoval, že? Cibulka měl fakt pravdu.
Perun ma pravdu 15.11.2005 19:30

Re: Re: naivita

Ostatne, castokrat mava pravdu. Ja len doplnim, ze aj ti moskovski pripravovatelia studovali v USA, na com Brezinsksi pracoval vyse 20 rokov a Gorbacov pripravoval celu patrocnicu. Cielom neboli kolonie, cielom bolo prerozdelenie moci v Rusku a verchuska zacala stracat pozicie az z upevnovanim moci Putina (teda pozostatku Ceky/KGB), ked chaos v Rusku presiahol rozumne medze. Gorbi pripravoval obrat od nastupu, ale pokles cien ropy mu vyfukol tromfy(peniaze) z ruk. Naopak sucasny narast cien robi z Putina silneho prezidenta schopneho konsolidacie i splacania dlhov. Takze to nie je ani o Rusku ale o financnych tokoch a i kontrole. Rusko je druhy najvacsi exporter energetickych zdrojov a este nim par rokov zostane, naopak USA maju deficit vacsi nez SR HDP v korunach a tak pride revolucia - samozrejme nezna aj tam. Po nej sa americania prebudia do chaosu a splacania hypotek=deficitu. Na armadu im chybaju paniaze uz teraz, lebo na nu davaju viac nez Rusko do Afganistanu a vysledok je rovnaky. Nitky potahuju mocni, ti rataju v stovkach miliard a investicia so ziskom v miliardach korun zaujima len pristipkarov typu Lauder. Prekvapuje este niekoho vplyv totalnych nul financovanych cez nadacie, ktore ani domaci jazyk naovladaju ale su expertami na zahranicnu politiku? - hladajte medzi ich pribuznimi a najdete bolsevicky povod, peniaze z nejasnych zdrojov a vplyv - naozaj niekedy uspesne predpovedaju, co sa stane. Cesta z ich vplyvu je dosledna lustracia do tretieho kolena. V Cechach sa nasli kadre aj bez pospinenia STB, na Slovensku ich zostalo privela a primalo bolo bez minulosti (inak by sa k moci v centrale ani nepriblizili). Preto na Slovensku maju komunisti i STB-aci mensiu podporu ale vyraznejsie zastupenie v organoch. Revolucia bola na Slovensko privezena a katolicka/reformatska (=SMK) mafia nekooperuje z idelologickach dovodov dostatocne s mafiou zahranicim koordinovanou a financovanou. Prazski "slovaci" maju na Slovensku asi rovnaki vplyv ako slovenski "cesi" v Prah