27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ÚVAHA: EU, její rámec a obsah

EU je obrazně řečeno jakýsi neutrální rámec, jehož působnost je vyplněna i ohraničena primárním právem, a jejíž trh, tedy to podstatné jak pro marxisty, tak pro klasické liberály, se vyznačuje základními ekonomickými svobodami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 28.2.2020 7:05

no proto.

demokracie není nic jiného, než jedna z metod, jak změnit vládu bez krveprolití.

/zvonka to vyzerá, že "bez krveprolití" už nepla.

S. Ševeček 28.2.2020 7:02

gratuluji vám k elegantní demakokii.

S. Ševeček 28.2.2020 7:00

teď zbývá akorát najít toho jednotkového občana EU.

I. Mertl 28.2.2020 6:56

Ale všimněte si, Mylady, že jsme zase na vně diskuze: Farage jednoduše říká "pryč s Evropou", ale naprosto nenaznačuje, co potom. Zpět k národním státům s rostoucími rozpory, které jsou konečně řešeny nevyhnutelným konfliktem? Ať obchodním nebo válečným? Obojí vede ke ztrátám. Ale, samozřejmě, podepisujte si, co chcete,

I. Mertl 28.2.2020 6:46

Milý pane Krásenský, Vaše řeč je klišé nad klišé. Jak ostatně píše už p. Mařák: Jste nespokojen s chodem věcí veřejných, ale jak si představujete reálný stav těch věcí, s nímž by jste byl plně spokojen? Máte představu, jak realitu vylepšit nebo úplně napravit? Máte před sebou vzor, kde zásadním hybatelem je občan?

Tyto diskuze bez představy jak z problémů (nevyhnutelných, domnívám se, skutečných i domnělých) trvají od nepaměti. A dospěli jsme tam, kde jsme. Bez skutečného návrhu řešení nemají smysl - říkaji jen "nejsem spokojen". Což je jistě Vaše právo, ale nápravu si musíte pořídit sám.

F. De Winter 28.2.2020 6:41

Nigel Farage: "Můj pohled na Evropu se změnil od té doby, co jsem sem přišel. V roce 2005 jsem viděl, jak ústavu, kterou sepsal Giscard d'Estaing, odmítli Francouzi v referendu, jak ji odmítli Nizozemci v referendu a jak vy, v těchto institucích, jste je ignorovali a znovu ji navrhli jako Lisabonskou smlouvu a chlubili se, že ji můžete protlačit bez referend. A Irové hlasovali, řekli ne a byli donuceni, aby hlasovali znovu. Nutit lidi hlasovat znovu vám jde dobře, ale co jsme naštěstí dokázali, je, že Britů je moc na to, aby mohli být šikanováni.

Stal jsem se skutečným odpůrcem evropského projektu, chci, aby brexit odstartoval diskuzi ve zbytku Evropy. Co chceme po Evropě? Pokud chceme obchod, přátelství, spolupráci, vzájemnost, nepotřebujeme Evropskou komisi. Nepotřebujeme Evropský soud. Nepotřebujeme tyto instituce a tuto moc. A můžu vám slíbit, že jak v UKIP, tak ve straně pro brexit, milujeme Evropu, ale prostě nesnášíme Evropskou unii. Takhle jednoduché to je.

Takže doufám, že toto je začátek konce tohoto projektu. Je to špatný projekt. Není jenom nedemokratický, je antidemokratický a dává určitým lidem moc bez zodpovědnosti. Lidem, které voliči nemohou pohnat k zodpovědnosti. A to je nepřijatelné."

Pod to se mohu podepsat.

Z. Lapil 28.2.2020 6:39

S tím mám právě problém. Aniž bych se pokoušel zjistit, je-li např. Orbán dobro nebo zlo (jak to tak ve světě chodí, on bude tak trochu obojí), tak vidím, že vedoucí orgán EU má snahu znectít demokratickou volbu v Maďarsku. A není to jediný příklad, Heider v Rakousku za všechny.

Na EU mi vadí tři zásadní věci. Jednak mi lže, jednak mění dost zásadní pravidla za pochodu (viz přijímání ústavy/Lisabonské smlouvy), ale hlavně: Evropa měla vždycky jeden velký bonus: pluralitu názorů a systémů reprezentovanou jednotlivými státy. Viz Komenský - nemohl dost dobře pracovat doma, tak se přesunul o pár set kilometrů a Evropa ani svět nepřišly o jeho myšlenky. EU tuhle pluralitu potírá, od (snahy o) nedotování nesprávně zvolivších národů, až po glajchšaltování potravin a (snahy o) povinné přijímání migrantů.

Dotace protentokrát vynechám, ty nejsou specifikem EU.

M. Mařák 28.2.2020 6:00

Ti Vaši tzv. populisté, jak je nazýváte, vyhráli v Maďarsku a v Polsku volby, rozhodl tedy občan, jak popisuji v článku. Další příklad toho, že Vaše teze je založena na virtuálním prázdnu.

M. Mařák 28.2.2020 5:40

Oprava. Nikoliv "nejste spokojen s demokracií", ale "nejste spokojen se současným stavem demokracie".

M. Mařák 28.2.2020 5:39

A co jste tím chtěl říct k systému fungování správy věcí veřejných, tedy parlamentní demokracie u nás a svobodným volbám taktéž u nás a samozřejmě i v EU. Nevidím žádné souvislosti kromě jakýchsi chmurných apokalyptických hrozeb o ničem postavených na obchodování s na virtualitě postaveným strachem.

Jinými slovy když se snažíte naznačit jakési A, měl byste to dokončit k B. Jako Chvilkaři, Žluté vesty a podobně nejste spokojen s demokracií? No problem. Pokuste se tedy navrhnout a nějakým relevantním způsobem prosadit jiný systém správy věcí veřejných. Ale jasně a bez mlžení jakéhosi.

J. Krásenský 28.2.2020 5:23

" zásadním hybatelem věcí v naší zemi občan ČR během svobodných voleb, tak v EU je to zase občan EU. " Není. Ani u ás ani v EU. Přání občanů vyjadřují populisté a populisty potírá EU a její nadháněči z různých neziskovek a praktikují deplatforming, jde jim na ruku justice s ideozločiny. Domnívali jsme se, že tomuto jsme před třiceti lety unikli. Nestalo se tak. Totalita a marxizmus se k nám vrací ze západu ve formě liberální demokracie. Ta vyhovuje jak extrémním levičákům v destrukci společnosti tak i zbohatlíkům, kterým umožňuje neomezené zbohatnutí. Levici totiž nikdy nešlo o lidi, ale o nový řád na troskách toho starého. Dnes v tom žijeme.