25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ÚVAHA: EU, její rámec a obsah

EU je obrazně řečeno jakýsi neutrální rámec, jehož působnost je vyplněna i ohraničena primárním právem, a jejíž trh, tedy to podstatné jak pro marxisty, tak pro klasické liberály, se vyznačuje základními ekonomickými svobodami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Uzel 28.2.2020 10:41

EU není stát, ale Vy byste byl rád aby se jím stal.

V. Povolný 28.2.2020 10:19

Pane Mařáku, přečetl jsem první 2 odstavce.

Základní ekonomické svobody ... jež jsou nedotknutelné - No, řekl bych, že ty "nedotknutelné svobody" se některým státům na západ od nás už pěkně zajídají. Obzvlášť oak volný pohub služeb. Opravdu jsou tak nedotknutelné? Dokud Německo a Francie nerozhodnou jinak?

Zastupitetelé volení občany EU - pane Mařák, EU není stát a já se se nepovažuji za občana neexistujícího státu. Dál to nečtu, nemá to cenu.

P. Staronový 28.2.2020 10:12

Trochu to upřesním: Základní podmínkou fungování nějakého politického celku, státu, je jeho "politický národ". Občané, indentifikující se s tím celkem. Ten v EU chybí. Pokud by nechyběl, existovaly by EUnijní politické strany, německému liberálovi by byl bližší liberál řecký (pokud existuje) než třeba německý zelený. Neexistují, všechny pokusy o ně krachly, respektive vylezlo z nich něco dokonale bezvýznamného. Takže v EUnijních volbách nelze volit EUnijnní strany, ty nemohou v kočovném parlamentu utvořit normální vládní většinu, podporující normální vládu, byť i federální, omezenou na vládu celoEUnijním záležitostem (pomíjím, že dle potřeby je za celoEUnijní vyhlášeno cokoliv). Tím zcela odpadá odpovědnost té vlády a ji podporujících zvolených poslanců, vyjádřitelná v dalších volbách.

Místo toho jsou přijímány směrnice, navržené kdoví kým, odhlasované nějakým slepencem a pokud možno, s odloženou účinností, aby se v okamžiku náběhu platnosti už dávno zapomnělo, kdo to napáchal.

Pan Mařák má pravdu v tom, že si za to lidé svým volením mohou sami. Bohužel opomíjí, že jsou vystavení masivní masáži o prospěšnosti, až nuitnosti EU, za peníze vybrané od všech, ovšem přístupné hlavně stoupencům celé šaškárny. Zvolení jsou korumpováni platem a výhodami. Aby se něco změnilo zdola, volbou občanů EUnijních států, bude třeba velkého průseru nebo krachu, snahám o opravu se dovede současný establishment účinně bránit. Jakákoliv změna k lepšímu by totiž v současných podmínkách a se současným občanstvem znamenala zmenšení jejich moci, takže subsidiarita je pojem sice užívaný, ale v praxi prakticky nefungující.

R. Langer 28.2.2020 10:04

Spíš dokud to jde! :-P

P. Grigar 28.2.2020 9:53

..za současného stavu by to zmanenalo absolutní nadvládu dvou států.

P. Staronový 28.2.2020 9:44

Stejně lze strašit občanskou válkou v rámci EU.

P. Staronový 28.2.2020 9:41

Ano, mocní se nebojí a diktují. Známé jsou diktáty ve věcech žárovek, vysavačů, nesmyslů do aut, GDPR, rozebiratelnosti, GMO, ...

Nebojí se diktovat kdejakou škodlivou pitomost NÁM, občanům.

To nepochybně posílí pozici EU ve vztahu k USA a Číně ... :-P

P. Staronový 28.2.2020 9:37

Pan Mařák si zřejmě upřímně přeje, aby to takhle fungovalo.

Já bych proti tomu, za dodržení několika podmínek nebyl, ovšem ty podmínky jsou v současné podobě nesplnitelné.

P. Staronový 28.2.2020 9:35

Ta demokratičnost je tak zdůrazňována, až je to podezřelé.

A celkově to dokazuje známý fakt, že vše je tak zašmodrcháno, aby do toho občan PRAKTICKY nemohl nějak kecat a Frantíci veleli a Němci platili. To se bude časem trochu měnit, francouzská snaha velet je setrvalá, ochota Němců platit ubývá.

J. Krásenský 28.2.2020 9:35

Na rozdíl od Vás pokládám vstup do EU za chybu, hlasoval jsem proti i v referendu, ve kterém se - připomínám jsem menšina oprávněných voličů vyjádřila pro vstup (nějakých 43%). Už při vstupu bylo zřejmé, že jde o demokratický deficit, slibovaná subsidiarita je jen vábnička a podvod, a celá je vedená marxisty, kteří jiný názor ani nepřipouštějí - viz Buttiglione. EU je katastrofa. Nepoučili se z Brexitu a místo reforem dále centralizují a potírají nepohodlné členy - např Polsko a Maďarsko. Na potíže "Evropy" odpovídají receptem "Více Evropy", což je jak z kuchyně reálných socialistů před zhroucením - "nedostatky socializmu vyřeší více socializmu".

P. Grigar 28.2.2020 9:28

..pro vášnivé zastánce "EU více centralizované" v tom rozdíl není a pokud by snad přece jen nějaký maličký byl, úporně pracují na jeho odstranění. Mají vizi.. dalo by se říci, že přímo tisíciletou.

S. Sidlichovsky 28.2.2020 9:27

Ještě bych dodal: jak se řecký občan, tedy hybatel, podílel na instalaci Lucase Papademose a italský občan na instalaci Maria Montiho? Oba věrní a spolehliví EU papaláši, kteří nahradili v řádných volbách zvolené politiky a jen mírně vyjádřili svoje pochybnosti o Euru. Ano, je to zatím jen"měkká" diktatura, ale to vše jen do momentu, kdy narazí na odpor. .

P. Grigar 28.2.2020 9:24

..pane Mařáku, stačilo napsat, že EU matička blahodárná potřebuje více tužší centralizace. Mnohomluvnost bývá na škodu.

J. Kočí 28.2.2020 9:16

Obávám se, že článku zcela nerozumím. Nevím, co chtěl autor říct. Pravděpodobně to nepochopili ani diskutující.

Ale video je skvělý. Asi začnu mít rád Němce.

I. Mertl 28.2.2020 9:01

Utíkejte, dokud je kam!

A. Forman 28.2.2020 8:50

Pane Mertle, opravdu pan Farage řekl pryč s Evropou ? Tststs....

I. Mertl 28.2.2020 8:37

Za sebe konstatuji, že se mi samozřejmě kdeco hrubě nelíbí, ale i se všemi jejími chybami považuji EU za to nejlepší, co se Česku mohlo přihodit. A za Vaše představy bojujte všemi (demokratickými) silami.

I. Mertl 28.2.2020 8:31

Přiznal jsem Vám občanské právo na kverulaci, ne? Spokojen?

F. De Winter 28.2.2020 8:29

Ano, ekonomika je jedním z důležitých faktorů, který nám říká: "Rychle pryč z EU". Politika EU vede k deindustrializaci Evropy a jejímu stále rychlejšímu zaostávání. A to se ještě nezačal realizovat "Zelený úděl".

Další rozměr je politický. Podívejme se za naší západní hranici. Jediná skutečně opoziční strana je špehována tajnou službou. Její členové a příznivci jsou dehonestováni, šikanováni, vyhazováni z práce a napadáni fašistickými bojůvkami za nečinného přihlížení bezpečnostních orgánů. No to už jsme tu měli, ne? Kvůli tomu jsme v 89 zvonili klíči.

Prostě EU socialismus postoupil do další fáze vývoje socialismu. Po fázi - problémy s růstem, přichází fáze - růst problémů. A konec je vždy stejný.

Takže rychle pryč, dokud je čas!

J. Krásenský 28.2.2020 8:25

Vážený pane Mertle, z vaší odpovědi na mne dýchla atmosféra mého mládí, děkuji - tehdy se tomu říkalo "konstruktivní kritika" - kdo kritizoval poměry v reálném socializmu, musel hned přijít s pozitivním řešením, jinak byl označený za kverulanta. Euroobčané jsou stejné krve i demagogie.

Mám představu - například ať naše vnitřní poměry včetně voleb neovlivňují cizí elementy - od Ruska, Čína, přes USA až po německo a Rakousko, vykázat všechny nátlakové neziskovky financované byť jen částečně ze zahraničí.Tedy na způsob zákona FARA v USA.

A. Nový 28.2.2020 8:17

Přečtěte si, vy Mylady :-)), co říká Farage znovu a nežvaňte Mertlovyny.

J. Krásenský 28.2.2020 8:09

To je přesnější. Velice bych přivítal, kdy naše volby neovlivňovali cizí mocnosti ani sousedé - to je například Rusko, Čína, USA, EU, němceko a Rakousko a to ani tím, že u nás budou podporovat různé akční výbory, pardon, nátlakové neziskové organizace.

I. Mertl 28.2.2020 7:51

Bystrý postřeh!

J. Jaroš 28.2.2020 7:50

Farage neříká pryč s Evropou ale pryč s EU což je rozdíl.

I. Mertl 28.2.2020 7:38

Díky, brepto.

I. Mertl 28.2.2020 7:37

Možná chybí panu Mařákovi jeden podstatný bod zdůvodňující existenci EU jako předobrazu nějaké (kon)federace. Je to ekonomika a vůbec fungování současného globalizovaného světa - všechno je blízko a propojené (viz poplach s koronavirem). Jen mocný se nemusí bát a může si diktovat. A skutečně mocné jsou jen USA, Čína, noří se Indie a Brazilie, Rusko je jen vyzbrojený strašák. EU je momentálně na druhém místě. Na kolikátém místě asi tak je samostatné Česko? (Budeme-li osobní.)

I. Mertl 28.2.2020 7:27

Kam byste rád, Mylady? Úvahu nutno dotáhnout. Chcete zůstat jako nicka vprostřed Evropy? Nemáme dost smutných zkušeností?

F. De Winter 28.2.2020 7:19

Nevyhnutelným konfliktem? Ale jděte.

Ke ztrátám vede především EU. Jestli jste si nevšiml, tak zrovna nevzkvétá. Ekonomicky zaostává, Eurozóna je klub předlužených, v nejedné západní zemi jsme svědky rozpadu rozpadu státu v přímém přenosu. Státní instituce bojují mezi sebou a v ulicích vládne bezpráví. Pryč z tohoto spolku!

J. Kalíšek 28.2.2020 7:17

Špatně jste udělal domácí úkol, autore. Základní svobody pohybu služeb, osob, kapitálu a zboží nám zajišťuje členství v Evropském hospodářském prostoru (EHP, angl. EEA), nikoliv v EU. A tím padá celý článek jako shluk nesmyslných písmen.

I. Mertl 28.2.2020 7:16

A není to správné, pane Ševečku? Nebo chcete nějakého ideálního monarchu, diktátora?

Mmch, jaké jsou ty další metody?