Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

ÚVAHA: EU, její rámec a obsah

diskuse (71)

EU je obrazně řečeno jakýsi neutrální rámec, jehož působnost je vyplněna i ohraničena primárním právem, a jejíž trh, tedy to podstatné jak pro marxisty, tak pro klasické liberály, se vyznačuje základními ekonomickými svobodami (svoboda volného pohybu osob, služeb a kapitálu), jež jsou nedotknutelné. To ke svému údivu zjistili i Britové při brexitu, když chtěli zůstat v prostoru volného trhu Evropské unie, ale zároveň si nepřáli volný pohyb Poláků a podobné svoloči odkudsi z Divokého východu v Británii, jak se vyjadřovali v kampaních před referendem. Brexit klauni si navíc odchod z EU na ty tři roky protáhli vlastní nerozhodností, neboť nebyli schopni jasně vyjádřit, co vlastně chtějí. Měl jsem z toho tady i jinde po celou tu dobu velkou legraci, i když si nutnost brexitu pro lepší fungování EU samozřejmě jasně uvědomuji a brexit vnímám jako zákonité napravení strategického omylu a zároveň obrovskou šanci jak pro EU, tak pro GB. Jakmile se Britové konečně dohodli a proběhly nové volby s jiným rozložením sil v parlamentu, brexit se uskutečnil za pár měsíců a hotovo. Nikdo a nic brexitu nestál v cestě a ani tomu nijak nepřekonatelně nebránil.

Výplň onoho EU rámce tvoří zastupitelé volení občany EU, tito zastupitelé pak dále jmenují jiné činitele do dalších mocenských struktur, následně pak vytvářejí a schvalují legislativu a podílejí se na exekutivě, vše ovšem zůstává striktně demokratické, i když je to místy složité. Osobně mám problém s těmi občany EU, již jsou momentálně napadeni zelenou rakovinou lidstva a jinými neduhy a výsledky voleb podle toho vypadají, čímž se zákonitě mění i podoba EU. Dříve byla více vpravo, dnes je tomu jinak. Koneckonců i Ústava EU ve Francii padla kvůli tomu, že EU směřovala ekonomicky příliš doprava a občané s odbory se začali bouřit mimo jiné i kvůli tzv. direktivě Bolkenstein a z ní vyplývající ekonomické liberalizaci služeb uvnitř EU. Byl kolem toho dost slušný ideologický mumraj a ledacos o tom vím, neboť jsem to tehdy pozorně sledoval, pilně jsem různé texty překládal a aktivně o tom všem informoval. Kupodivu za tím tehdy v internetovém undergroundu ideologicky velmi aktivně stál stejný člověk, jenž je také v pozadí ultralevicového hnutí Žlutých vest a jejich ústavních požadavků pokoušejících se o změnu V. Francouzské republiky, právník Etienne Chouard, o jehož myšlenkách vám možná něco napíši jindy.

Tzv. centralizace je normálním znakem každého státu, a tedy i každé federace, a částečná centralizace je znakem konfederace, mimo jiných znaků, samozřejmě. Centralizace je však málokdy absolutní a je vesměs vždy doplněna formami decentralizace, což můžeme vidět i na systému správy věcí veřejných v ČR a samozřejmě i v EU, čímž nemám na mysli nechvalně proslulé centrálně plánované hospodářství národně socialistického Německa či komunistické ČSSR, ani svým způsobem dodnes existující a pro standardního Moraváka mého typu poněkud nepříjemně působící tzv. pragocentrismus. Velmi zajímavým krokem směrem k decentralizaci u nás je návrh hnutí Trikolóra Václava Klause ml. koketující s obnovením tradičního a historicky osvědčeného zemského zřízení, aby se u nás zrušily kraje. Bez jistého stupně centralizace by správa věcí veřejných v těchto nadstátních útvarech, ve kterých zatím žije více než polovina lidí na zeměkouli, prostě nemohla existovat, a to ani v USA, poukáži-li namátkou na jednu z mnoha úspěšně fungujících federací.

Nyní se společně zamyslíme nad vedením EU a jejím vrcholným orgánem moci, tedy Evropskou radou, ve které se rozhoduje jednomyslně a platí právo veta. Podíváme-li se na její složení, zjistíme, že se skládá z demokraticky zvolených prezidentů a premiérů jednotlivých zemí. Co se týče Evropské komise, tak komisaři jsou navrženi vládami jednotlivých zemí, což je opět demokratický proces, poté jsou jmenováni Radou EU a předsedou Komise, aby byli po interpelacích v Evropském parlamentu schváleni demokratickou volbou demokraticky zvolených poslanců.

Čas, zdá se, jaksi právě dospěl do momentu, kdy se po tomto krátkém úvodu mohu konečně věnovat meritu věci a to je ta zcela podstatná a naprosto zásadní skutečnost, ze které se to vše v EU neustále vyvíjí. Třeba v marxistické dialektice, když jsme již poslední dobou nejen co se týče kritiky existence EU pořád u toho marxismu, neomarxismu a já nevím čeho ještě, kauzální souvislost všech jevů vysvětlují tzv. příčina a následek. To znamená, že žádný jev nemůže existovat bez příčiny a zároveň příčina s následkem jsou mezi sebou neoddělitelně propojeny.

Pokud si toto jednoduché a vcelku pochopitelné paradigma dokážeme přenést do vývoje politické situace třeba v ČR (strany tzv. demobloku, Milion chvilek, ANO) a EU (současné směřování zasažené zelenou rakovinou lidstva, direktiva Bolkestein o službách, kvůli které ve Francii padla Ústava EU zleva, a podobně) zjistíme, že stejně jako je zásadním hybatelem věcí v naší zemi občan ČR během svobodných voleb, tak v EU je to zase občan EU. To, že je občan ve své většině momentálně zasažen výše uvedenou zelenou metastázou a podobně nepříjemnými z anglo-amerického světa importovanými myšlenkovými neduhy a že podle toho volí, je i z mého pohledu mrzuté, ale taková je již demokracie a nějakým způsobem vyměnit současné občany za nějaké jiné a ideologicky správnější asi patrně nebude tak jednoduché ani v EU a ani u nás, řekl bych.

Závěrem této úvahy bych chtěl upozornit na nepopiratelnou skutečnost. V momentě, kdy budou občané EU masivně volit strany typu Svobodní, Trikolóra a podobně, jistý docela značný posun v obsahu oné výplně rámce, jímž je EU a o kterém jsem napsal tento text, rozhodně nastane. Zatím tomu tak není a nedokáži relevantně odhadnout, jestli a kdy vůbec k němu dojde. Mně by mimo jiné pro začátek vyhovovalo, kdyby měl parlament Evropské unie legislativní pravomoci, a nikterak nejsem odpůrcem myšlenky dvoukomorového parlamentního systému a vzniku jakéhosi senátu EU se sídlem ve Štrasburku, čímž by se způsobem radikálně definitivím konečně vyřešila značná unavenost poslanců plynoucí z nelidského pendlování mezi Francií a Belgií, ti by pak plní nových sil k radosti všeobecné měli více času a energie životní na plnění mandátu, který z rukou svých spoluobčanů spravedlivě a demokraticky obdrželi. Nebyli by tak, jak tomu je doposud, nuceni zesláble někde bezmocně ležet a odpočívat a sezení v parlamentu z těchto pochopitelných důvodů neustále vynechávat.

Na tomto odkazu si můžete prohlédnout veselou scénku Grandhotel Europa kolující již nějakou dobu po internetu, v níž si dva němečtí komici dělají legraci z demokracie v Evropské unii. Ve zkratce a veselou formou vám přiblíží striktní i když poněkud a občas nepřehledně složitý demokratický systém, na kterém je založena mocenská struktura Evropské unie, matičky národů dobrotivé amen. A pak že Němci nemají smysl pro humor.

Převzato z blogu autora s jeho souhlasem

Aston Ondřej Neff
27. 7. 2024

Jako zlověstné předznamenání byl teroristický útok na francouzskou železniční dopravu. Sabotáž...

Jakub Michálek
27. 7. 2024

Autoritáři mají jedno společné: odpudivý a nenávistný jazyk, který uměle vyrobila mašinérie...

Marian Kechlibar
27. 7. 2024

Základní příčinu shrnul architekt Jan Kasl slovy „systém tvoří stavebním řízením nepolíbení...

Jan Ziegler
27. 7. 2024

Pro některé jedince v Česku je národovecký maďarský premiér velkým vzorem. Ve skutečnosti však...

Aston Ondřej Neff
25. 7. 2024

Kolik by stálo přemalování červených pruhů sanitek na zelené? Jak se asi přemýšlelo? Představuji si...

Aston Ondřej Neff
24. 7. 2024

Ani komunisté v dalším režimu se neodvážili odstranit červenomodrobílý symbol z věží tanků, křídel...

Aston Ondřej Neff
26. 7. 2024

Jako uchazeče o post eurokomisaře navrhuje vláda Josefa Síkelu.

přečetl Panikář
25. 7. 2024

Že mají dámské plavky předvádět muži, považovali diskutující, včetně řady ženských sportovkyň, za...

Milan Smutný
26. 7. 2024

Co je vlastně ten dnes již jedněmi (spotřebiteli a podnikateli) proklínaný systém, druhými...

Tomáš Kazda
26. 7. 2024

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Lidovky.cz
26. 7. 2024

Zatímco se na řece Seině v Paříži plavily desítky lodí se sportovci během oficiálního zahájení...

Stanislav Kučera
26. 7. 2024

Roli čestného vůdce výpravy zažil už při hrách v Riu, kde slavnostní zahájení probíhalo na...

Jaroslav Veis
26. 7. 2024

Fotbal nemá logiku, zněl počátkem léta co chvíli z televize oblíbený citát slavného fotbalisty a...

Luboš Jirsa
26. 7. 2024

V Paříži v pátek oficiálně začaly 33. letní olympijské hry. Zúčastnit se jich má pod neutrální...

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz