5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ÚSTAVA: Klaus nemusí podepsat Lisabonskou smlouvu

Je prezident povinen ratifikovat mezinárodní smlouvu, s jejíž ratifikací parlament vyslovil souhlas? Jasně většinovým názorem je, že ratifikovat mezinárodní smlouvu, s jejíž ratifikací Parlament vyslovil souhlas, není prezidentovou povinností. Takovou smlouvou je i tzv. Lisabonská smlouva.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
HOBBO 20.2.2009 2:35

Cela EU je pouze jeden velky omyl!

Jeste stesti ze to muze pan Klaus vetovat, a doufam ze to take udela. R^

Jiřík 19.2.2009 21:02

Je to smutné,

 žijeme v parlamentní demokracii a jeden samolibý senilní dědek může blokovat rozhodnutí parlamentu.Dávno měl být v domově důchodců či LDN

Bořek 19.2.2009 23:18

Re: Je to smutné,

Ten "dědek" to nevymyslel.Tato možnost je  dána ústavou.Navíc se neví,jestli to projde senátem.Navíc nadávky nejsou argumentem.Lépe by bylo uvést v čem je Váš názor jiný.

pavlik 19.2.2009 18:13

to jsem zvědav,

jak to dopadne. Ono to není ani tak o LS samotné, ale o neschopnosti naší diplomacie. Jak je možné, že Poláci si vyjednali právní nenapadnutelnost odsunu Němců ze Sudet, zatímco my ne? Zdá se, že Klausovi a jeho souputníkům se to sypání písku do soukolí evropské integrace velice dobře daří ...

Česká mouka vítězí ! 19.2.2009 20:09

Re: to jsem zvědav,

Poláci tenkrát neměli Havla a Dienstbiera.

Petr Brodský 19.2.2009 16:06

Pseudoproblém

Značka EUportál avizuje spolehlivě, že článek bude EUrožroutský. Z toho ovšem neplyne, že autor nemá pravdu. I kdyby ústava explicitně tvrdila, že president v podobných případech podepsat musí, bylo by to k ničemu, pokud by zároveň neříkala, kdo a jakými prostředky ho k tomu má donutit a co bude, když ho k tomu stejně nedonutí. Na konstatování takovéto samozřejmosti není rozhodně nutné konzultovat právníky.Podpisem se stvrzuje spoluzodpovědnost i když to nikde není napsáno a politik, který by se podepisoval proti své vůli by musel být poněkud magorný. I když Klause nemám rád, podobnou vadu bych u něj nepředpokládal. Klaus se ovšem v celé záležitosti již exponoval do té míry, že by se dostal do velmi nepříjemné situace, kdyby to nakonec(třeba po dalších senátních volbách), bylo opravdu na něm. Jednak slíbil, že podepíše v případě kladného irského referenda, a jednak srozumitelně vysvětlil, že souhlas se smlouvou pokládá za špatný. Nepochybně by se z toho nějak vylhal, ovšem s daleko větší ztrátou tváře než Topolánek, který je ve skutečnosti účinným kladivem na eurožrouty.

Vladimír 19.2.2009 14:54

Stydím se...

Ať ji podepíše nebo ne, stydím se za něho. Svým projevem nebojuje za naši svéprávnost, ale strká nás do rukou Ruska. A pokud se pamatujeme, tam jsme byli od roku 1948. V roce 1968 by ho Brežněv za jeho názory udělal prezidentem ČSSR místo Svobody. A v roce 1989 by ho Milouš Jakeš v roli prezidenta potvrdil... A my jsme si ho zvolili znovu. Máme, co nám patří.

JaS 19.2.2009 15:31

Re: Stydím se...

Ale představte si, že vy se stydíte, jiní se nestydí a souhlasí s presidentem. V té době, co o ní píšete (1948-1989) by jedna z těch názorových stran šla sedět (spíš by se bála špitnout).

kustod 19.2.2009 18:27

Re: Stydím se...

Milý pane v té době  (1948-1989) jsme se za "naše"prezidenty nemuseli stydět, protože celý demokratický svět věděl,že to jsou jenom loutky Kremlu a ne reprzentanti národa-na rozdíl však od pana V.Klause,který byl zvolen v éře demokratické (šaškárnu s jeho zvolením však svět moc nezaznamenal,byl to jen český domácí folklór).

Kritik 19.2.2009 16:58

Re: Stydím se...

Kdo nás strká do náručí Ruska? Ten kdo chce abychom si více věcí spravovali sami doma nebo ten kdo říká "buď nás necháte spravovat vaše věci, nebo táhněte..."? Kdo plánuje plynovod přímo z Ruska a nehne ani prstem pro plyn na Rusku nezávislý? Kdo vykřikuje že odmítá US radar a zve sem ruské delegace? Kdo zavádí bolševickou "ekonomiku"?

Schumacher 19.2.2009 13:25

Jistěže.

Ratifikace není povinností.

Jirka Tábor 19.2.2009 12:47

Prezident Klaus má pravdu.

Když Francie a Nizozemsko neschválily Evropskou ústavu, přestala existovat. Další schvalování se nekonalo a začalo sestavování Lisabonské smlouvy. Když Lisabonskou smlouvu neschválilo v referendu Irsko, nepřestala existovat a pokračovalo se ve schvalování. Po neschválení Irskem, měla Lisabonská smlouva přestat existovat stejně jako Evropská ústava po neschválením Francií a Nizozemskem a  nemělo  pokračovat  schvalování již "mrtvé" Lisabonské smlouvy. Pan prezident Klaus ratifikaci podepsat nemůže. Podepsáním by se sám přidal k pokusům EU k nedemokratickým principům a popíráním dříve učiněných dohod.

vita 19.2.2009 13:18

Re: Prezident Klaus má pravdu.

Nedemokratické principy a popírání dříve učiněných dohod je to nejmenší, co Klausovi vadí. Otáčet umí velmi rychle.

PROKOP BUBEN 19.2.2009 16:07

Re: Prezident Klaus má pravdu.

Ano i referendum je mu nakonec po chuti......Irům vadily nejvíce zohledněné potraty a začal se jím nelíbit velký přísun cizinců, čehož Genley zdatně a účelně využil .....

vita 19.2.2009 16:22

Re: Prezident Klaus má pravdu.

Přičemž ty potraty nikdo nemohl Irům vnutit.

A asi Irové zapomněli, že byli donedávna typickým národem vystěhovalců - a v USA nadělali větší maléry, než by dokázali všichni přistěhovalci z neirské EU.

Kritik 19.2.2009 17:01

Re: Prezident Klaus má pravdu.

Můžete napsat jeden konkrétní příklad, kdy Klaus "otočil"??? Můžete mu vytýkat hodně věcí, ale konzistenci názorů opravdu ne...

bovrti 22.2.2009 13:24

Re: Prezident Klaus má pravdu.

Zajímavý názor. Většina naopak tvrdí, že Klaus je ve svých názorech velmi konzistentní. A veškeré jeho jednání to dosvědčuje. Klidně jde proti většině, když si je svým názorem jistý.

vita 19.2.2009 12:32

Až se bude psát česká ústava příště,

neměl by k jejímu sepisování být připuštěn ani žádný komunista, jemuž je jasné, že moc je stejně jinde, ani žádný nadšený fanoušek současného presidenta, jemuž píše ústavu na tělo.

Václav Klaus dokázal kroutit paragrafy tak, že jsme se k řádné vládě (tedy ústavně řádné - o řádnosti Topolánka a jeho vlády mám své pochyby) dobírali několik měsíců. Co dokáže zplichtit z tak vágního textu, je ve hvězdách.

vita 19.2.2009 16:24

Dodatek

Prostě by už nemělo vyjít, že máme formápně republiku, ale když dojde na reálně uzurpovatelné pravomoce, tak se náš president opříliš neliší od Krále Slunce.

Navrhuji nadále nazývat V.Klause nikoli Velkým Kormidelníkem, ale Presidentem z Boží Milosti.

tomcat 19.2.2009 16:59

Re: Dodatek

ta ústava není tak špatná, s tou Boží Milostí však nejste dalek pravdě

Jiří Heincl 19.2.2009 18:41

Re: Až se bude psát česká ústava příště,

Ona se bude psát nová česká ústava? To je pro mě novinka. A kdy? Nejlepší příležitostí zřejmě bude další revoluce. Tak mi dejte vědět, než to vypukne, abych se mohl zařídit.

gerontusinza 19.2.2009 11:18

Inu nemá-li rozum parlament, musí ho mít prezident.....

Již od volby prezidenta je jasné, že ještě 4 roky nikdo LS neratifikuje a JE ZBYTEČNÉ O TOM POLEMIZOVAT... Klaus je svůj a proto jste jej zvolili páni poslanci .......;-D Ken tak mimochodem, já to za ostudu nepovažuji, tedy jeho chování..... svět si musí zvyknout, že vítězství je nutno probojovávat a nikoli  že spadne do klína.... Nechtěl jsem do EU... jsem tam referendem -akceptuji, nepotřebuji LS ale kdybych byl donucen referendem - budu akceptovat,  a radar, ta spása modrých přiblblíků, bojících se vyslovit jediné pravdivé proč je zde chtějí (....  smlouva s USA proti spojencům  v rámci LS...;-D)... inu vyhánění čerta ďáblem....... Írán, Rusko,.... pffff ....o ty vůbec těm našim  pitomcům nejde.(USA ano ale jen o to Rusko..)..... ale nikdo si už nevzpomíná jak dopadlo právě Polsko a ČSR po válce, když nás tito "spojenci" hodili do chřtánu toho, kdo spolu s Hitlerem si Polsko rozdělili, a co z našeho území zbylo?.....  Pojďme z EU pryč, bude to čestnější i začít znova na vlastní půdě a dle vlastních zákonů........   Že nás to bude ještě něco stát? No a , už je stejně vše v cizích rukách ale btyto ruce by se musely chovat podle našich zákonů...... A začal bych znovuzavedením  tresteu smrti a okamžité omezení mandátu soudců a kdyby na tom trvali, inu jakáž pomoc....;-) 

Míra 19.2.2009 11:04

Už samotná Ústava

sepsaná komunistickými autor Zdeněk Jičínský a kol. je v rozporu s demokratickými principy. A s realitou jakbysmet. Čl. 4 o vedoucí úloze Strany je nahrazen článkem o politických stranách jako základu státu. Budeme-li se striktně držet  litery Ústavy, pak ČR může mít jen takové smlouvy, jaké vyjedná a osobně podepíše prezident a nikdo proti tomu nemůže protestovat. Uzavře-li prezident ČR a podepíše mezinárodní smlouvu např. o vytvoření nerozborného přátelství s Ruskem, bude tato smlouva podle českého práva platná. Bude-li součástí takové smlouvy s Ruskem doložka, že ČR zůstává současně členem NATO i EU, bude taková smlouva také platná. Vyjedná-li a podepíše prezident takovou mezistátní smlouvu s Ruskem, podle které se bývalá ČR stává gubernií Ruska spravovanou na věčné časy (formálně jen do doby normalizace vzájemných vztahů) Václavem Klausem, bude také platná. Vyjedná-li a podepíše prezident ČR smlouvu s Ruskem, podle níž občané ČR získávají současně i ruské občanství, bude taková smlouva také platná. A vyjedná-li prezident ČR mezinárodní smlouvu o pobytu ruských vojsk v ČR na neomezenou (formálně dočasný pobyt), bude tato smlouva také platná. Zdá se Vám to přitažené za vlasy? Mně ani trošku. miroslav.vojta@volny.cz

A.Kofroň, veterinární pedagog 19.2.2009 16:07

Re: Už samotná Ústava

Mirečku, on ale president mezinároddní smlouvy nevyjednává.  To dělá vláda. Vyjednanou smlouvu pak musí obě komory parlamentu schválit a teprve podpisem prezidenta, na návrh parlamentu jako posledním krokem v celém postupu, se smlouva stane platnou. Kapiš?

tomcat 19.2.2009 16:57

Re: Už samotná Ústava

Pane Kofroni, mýlíte se. Článek 63 odst. 1 pís. b) říká, že: President SJEDNÁVÁ a ratifikuje mezinárodní smlouvy....

F. Čech 19.2.2009 10:40

Klaus nemusí nic

Vždyť máme přece absolutní monarchii, nebo snad ne?

tomcat 19.2.2009 10:41

Re: Klaus nemusí nic

Váš ironický postřeh není tak od věci, pokud si uvědomíme, odkud máme postavení hlavy státu

Foundryman 19.2.2009 10:18

Eurohujerům

bych jen nesměle připomněl, že LS dosud nepodepsali (tedy neratifikovali) ani polský, ani německý prezident. I když v obou zemích prošla parlamentem.

tomcat 19.2.2009 10:42

Re: Eurohujerům

polsky, ni nemecky prezident nejsou vazani ceskou ustavou:-)

jakovy 19.2.2009 12:22

Re: Eurohujerům

tedy musí? ;-(