18.6.2024 | Svátek má Milan


Diskuse k článku

UKRAJINA: Proč Angličané ano a Němci ne

Dumáte jako co? No přece Velká Británie podporuje Ukrajinu jak dodávkami zbraní, tak výcvikem armády. Dokonce Britové dodávali Ukrajině moderní bojové prostředky ještě dříve, než Rusko na Ukrajinu zaútočilo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 10.7.2022 8:03

Mohou si sice dělat co chtějí, ale jen pokud to moc neleze do zelí americkým zájmům. Něco jako Brežněvova doktrína omezené suverenity, jen na demokratický způsob.

A tak se Němci snaží, seč mohou - jako tá selka z pohádky, co měla přijít na hrad ani ráno, ani v noci, ani oblečena, ani nahá, ani na koni, ani pěšky. Tedy nekřížit své zájmy s těmi americkými, ale současně myslet na budoucí spolupráci s Ruskem. Žádná válka netrvá věčně, ani ta na Ukrajině nebude. Po jejím konci se budou ve vztahu k Rusku karty rozdávat nově, a Němci už teď přemýšlejí, jak se dostat k těm nejlepším. A toho mohou dosáhnout jen tím, že do Ruska nebudou bušit příliš, a hlavně ne iniciativně.

Samozřejmě i Rusové vědí, jak na tom Němci jsou. I oni i chtějí nechat pro budoucnost otevřeny zadní dvířka. Paradoxně Rusko se možná snaží pomoct Německu i tím, že plyn - kvůli zabavené turbíně v Kanadě - proudí do Německa jen na 40 %. Pokud Kanada bude sveřepe trvat, že turbínu Německu, resp. Rusku nevrátí, a situace s energiemi se bude v Německu stávat kritickou, tak kvůli ohrožení národní bezpečnosti nakonec Němci dodávky plynu přes Nord Stream 2. povolí. Ale bude to pod obrovským tlakem ohrožení základů německé ekonomiky, zaměstnanosti i života lidí. Pud sebezáchovy se pak vykašle na nějakou, navíc fiktivní jednotu Západu. V takové situaci nikdo nebude moci Německu zazlívat, že to udělalo. Resp. spuštění Nord Stream 2 si Němci před Bruselem a Američany snáze obhájí. Navíc v situaci, kdy Ukrajina doslova nařizuje západním zemím odstřihnout se od ruského plynu, ale ona sama ten samý ruský plyn nakupuje a Rusku za něj platí (!) Ale to vše je jen má vlastní teorie, která možná nemá s realitou nic spoločné. Nejpozději do několika měsíců se to vše vyjasní.

Jako vždy, i v této válce, řečí klasika, "jsou peníze až na prvním místě".

J. Kostelanský 10.7.2022 8:02

No nestojí tohle všechno za několik desítek tisíc mrtvých Ukrajinců a Rusů na opačném konci zeměkoule? Zvláště při srovnání se Sýrii. Tam Amíci nedosáhli téměř ničeho, ač si to vyžádalo několik set tisíc mrtvých Syřanů. Co je proti tomu pár desítek tisíc mrtvých Slovanů? Mimochodem USA ještě před 100 let neuznávaly židy, ale také Slovany za bělochy...

Britové pak s nelibosti vnímají, jak se jejich odvěký rival z 19.století, ale i druhé půlky 20.století stává opět velmocí, zatímco oni mohou jen tiše a se závistí vzpomínat na časy, kdy vládli říši, nad kterou slunce nikdy nezapadalo... Angažovanost Borisa Johnsona bych viděl hlavně jako snahu překrýt své skandály válečným tažením na Rusko. Chvíli mu to i procházelo, ale s tím je konec - musel oznámit svou rezignaci. Uvidíme, jak se k válce na Ukrajině bude stavět jeho nástupce.

Pozice Německa ve vztahu k Rusku je diametrálně odlišná. Medzi těmito zeměmi je dlouhodobě takové italské manželství - buď se milují nebo nenávidí. V současnosti jsou v té první fázi. Němci jako každá ekonomická velmoc myslí hlavně ekonomicky - stejně to dělají i USA. Spolupráce s Ruskem je pro Němce mimořádně výhodná - mají , resp. měli zajištěny stabilní dodávky surovin pomocí dlouhodobých kontraktů, a na druhé straně měli rovněž zajištěn velký objem exportu produktů svého průmyslu do Ruska. Projekt plynovodu Nord Stream 2 by byl tuhle spolupráci dovedl téměř k dokonalosti. Idylka. Ale jen pro Němce, ne pro USA. Popsal jsem to výše. Němci se bohužel musí přizpůsobit Amíkům, a ne opačně - to si už USA dovedou ohlídat.

Kdyby se Německo mohlo rozhodovat zcela svobodně, tak by na celou Ukrajinu vykašlalo. Němci rovněž mají svou zahraniční rozvědku a alespoň lidé v ní vědí, co se skutečně na Ukrajině od roku 2014 dělo. Obětovat gradující vzájemně výhodnou spolupráci s Ruskem kvůli Ukrajině, kde se vzmáha nacistické hnutí, tak to by určitě neudělali z vlastní iniciativy. Jenže Němci se nemohou rozhodovat zcela samostatně jako např. Rusko, Čína nebo USA. Mohou si

J. Kostelanský 10.7.2022 8:01

Možná něco pravdy na tom bude, ale důvody bych viděl spíše jinde. Britové jsou v posledních desetiletích jen takovým poskokem USA. Co si Amíci umanou, to Britové udělají. V Evropě jsou takovou prodlouženou rukou USA. Snaha USA je dlouhodobě zřejmá, Amíci se tím vůbec netají a je to oficiální součást jejich doktríny: bránit užšímu ekonomickému propojení Evropské unie, zejména Německa, a Ruska. Kombinace inovačního a průmyslového potenciálu EU a téměř nekonečných zásob nerostných surovin v Rusku je pro postavení USA coby dominantní světové velmoci nesmírně nebezpečná. A ještě nebezpečnější by bylo propojení tohto ekonomického bloku s Čínou, na čemž se už začalo pracovat. Např. železničním propojením mezi Čínou a EU. Teď je i tento projekt uložen k ledu.

Naopak, podle této doktríny se Američané mají snažit vytvořit mezi EU a Ruskem hradbu nebo val států, které nebudou vůči Rusku přátelsky naladěny. Ten val již existuje - od Pobaltí přes Polsko, Česko a Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko až po Turecko. Mimochodem všechno to jsou státy NATO. Maďarsko a Turecko teď zrovna nejsou nejsilnějšími částmi tohohle valu, ale to je normální, vždy je něco někde silnější a jinde slabší. Ukrajina měla být v tomto valu takovou třešničkou na dortu, zvláště pokud by byla i členem NATO. Pro Rusko by byla zdrojem permanentního napětí a ohrožení.

Současným konfliktem USA vyřešili hned několik "problémů". I když na jeden nový - vysokou inflaci - si zadělali.

Možná definitivně pohřbili slibně se vyvíjející spolupráci mezi EU a Ruskem. Evropské politiky natolik vystrašili, že se hrnou do NATO hlava-nehlava. I takové Švédsko, které bylo několik staletí neutrální a od Ruska mu nikdy nic nehrozilo. Stávající členové NATO honem mění státní rozpočty a ve velkém se chystají zbrojit. Americké firmy budou mít pohádkové zisky z prodeje LNG a taky z prodeje zbraní. A nezanedbatelný je také fakt, že se oslabí ekonomiky EU - američtí byznysmeni už teď plánují velké nákupy evropských firem, co se dostanou do potíží. No

V. Humble 10.7.2022 7:53

Politika je slozita nicmene v dnesni dobe v evrope neni mnoho sil ktere by dokazali takhle logicky a s predstihem uvazovat. Dam vam jednodussi vysvetleni - Nemecko ve sve blbosti dalo plynem svuj krk pod Rusky nuz. Jakykoliv silny pohyb a vykrvaci. Vsiml jste si treba za na urcite Ruske banky porad nejsou uvaleny sankce? Anglicane maji spoustu problemu a vlade se tak vyraznou podporou jedne strany vzdaleneho konfliktu dari odvadet pozornost od vlastnich problemu a selhani. Ostatne to same dela Putin.

J. Herink 10.7.2022 7:47

R^R^R^

F. Žůrek 10.7.2022 7:00

Pane Václave Vlku,

Angličené jsou za vodou a Němci asi ne...

M. Moravcová 10.7.2022 6:50

To je hodně zajímavé. Díky.

K. Machala 10.7.2022 2:13

Velmi dobrý článek. Trojmoří snad oslabí osu Brrlín Přříž, tato osa totiž provádí destruktivní politiku.

L. Kuča 9.7.2022 23:58

No v Německu rozhodně.

L. Kuča 9.7.2022 23:51

A dobře udělali.

S. Ševeček 9.7.2022 23:29

Ukrajina ... mám mocnostmi garantovánu neutralitu, mám strategickou polohu (kohoutek s kasičkou na potrubí), žírné lány, skromné postkom obyvatelstvo, hodnotnou energetiku, průmysl, kooperující Rusko, ...

/za třicet roků ve "svobodném světě" si všechno poseru a umřu.

P. Černý 9.7.2022 21:55

Píšete nesmysly. I dle tvrzení Zielenskeho je počet Ukrajinců ve zbrani dvakrát až třikrát větší než počet ruských okupantů.

Problém je zdrcující ruská převaha v dělostřelectvu. Rusové snad mají zásoby munice ještě z druhé světové. Neni divu, že se mnoha ukrajinským občanům nechce dělat bezmocnou potravu pro ruská děla. Že je často musejí na frontu doslova eskortovat. Snad někdy dokonce i v poutech...

V. Novak 9.7.2022 21:45

Tak ses, Církvo, odkopal - ani ti to dlouho netrvalo.

V. Novak 9.7.2022 21:43

Bleskurychlá (a prozíravá) zlodějna.

V. Novak 9.7.2022 21:41

Poslyšte, Církvo, opravdu mě chcete přesvědčit, že jste až takový blbec?

Postup armád nebyl určován dohodami o okupačních zónách. Část budoucí DDR obsadili Američané, stejně jako celý Berlín obsadili Sověti. Po válce si ta území vyměnili. Mittelwerk Dora, kde vyráběli V2 i Haigerloch, kde Němci postavili první jaderný reaktor spadaly do sovětské zóny, ovšem obsadili je Američané. A vyrabovali - navzdory dohodám z Jalty.

V. Novak 9.7.2022 21:27

Proč pořád vykládáte hovadiny, Církvo?

O Duginovi jsem vám psal - a nejednou. S Putinem nemá nic společného, zakládal antiputinskou stranu nacbolů a kvůli naci(onali)smu ho vykopli z Lomonosovovy university, aniž by kdokoli z vlády protestoval.

Ivan Iljin byl prapodivný filosof, kterého po bolševické revoluci několikrát zavřeli a nakonec o nechal Lenin deportovat "parníkem intelektuálů". V Evropě publikoval divně filosofické články. A zemřel v roce 1954 - to byly Putinovi 2 roky.

P. Brecík 9.7.2022 21:22

Hovinky.cz - EKONOMIKA. začíná se to sypat .... V sázce je 237 miliard dolarů (5,8 bilionu korun), které náleží zahraničním držitelům dluhopisů. Tato suma podle údajů agentury Bloomberg představuje téměř pětinu z 1,4 bilionu dolarů (34,1 bilionu korun), které mají státy rozvojových zemí nesplacené v zahraničním dluhu v dolarech, eurech nebo jenech. Srí Lanka je první, další jsou v článku. KOMU budou ty miliardy ( natištěných papírků ) chybět ??? Číně a ni Rusku NE!!

P. Brecík 9.7.2022 21:20

Kecy, kecy - autore. Je zbytečné poučovat hlupáky, KDO a PROČ financoval Majdan. Západ je v .. Bruseli. Porážka Ruska a dobití jeho zdrojů by konec Západu o pár let odsunul. Naštěstí - UA už je na kolenou = píší Západní zdroje !!

P. Černý 9.7.2022 20:55

Že vás baví psát podobné blafy. Vy se opravdu domníváte, že Ukrajina byla před ruskou invazí v pravém slova smyslu suverénním, demokratickým a mírumilovným státem? Nebo že se jím stane, až ta příšerná válka snad jednou skončí?

Naopak. Ukrajina by v roli mostu mezi Ruskem a zbytkem Evropy mohla jenom vydělat.

P. Černý 9.7.2022 20:49

Hlavní problém vidím v tom, že s vítězstvím Ukrajiny ti, kteří ji připravují a vyzbrojují na válku s Ruskem, evidentně nepočítají. Naopak počítají s tím, že Ukrajina přijde o území, že bude ekonomicky v troskách, že se možná úplně rozpadne...

Kdyby jim šlo o Ukrajinu, o vážně jednání s Ruskem by se alespoň pokusili. Rusové položili na stůl minimálně dvě legitimní témata: Vyřešení otázek spojených s uskutečněním politické části Minských dohod a požadavek na vojenskou neutralitu Ukrajiny. Pokud by v obou otázkách došlo k dohodě, autonomní Donbas by zůstal součástí Ukrajiny. A neutrální Ukrajina by jen vyměnila pravidelná cvičení armád NATO, tisíce západních poradců a instruktorů a také základny NATO za mezinárodní záruky své bezpečnosti.

Toto všechno za pokus určitě stálo. Pro Ukrajinu a její obyvatele.

V. Církva 9.7.2022 20:40

Pachatelem je Rusko.

A to i přesto, že sankce na ropu a plyn vzhledem globální světové ekonomice považuji za hloupé a dle mne (ale i některých ekonomů) jsou problémem především pro EU,

Embarga proti Rusku jsou naopak v pořádku.

V. Církva 9.7.2022 20:35

Tak reparace Německo celkem podusily. Pak se rozhodli všechno bojkotovat a to německou ekonomiku ještě víc pocuchalo. Až když Hitler reparace přestal platit a začal zbrojit. ekonomika šla nahoru. Samozřejmě k tomu všemu tam byly i německé interní problémy

V. Církva 9.7.2022 20:30

Tak komu by se chtělo do války. Nicméně Ukrajinci se nějak snaží bránit svoji zem proti přesile. Rusáci díky většímu počtu a ropě zbaběle vraždí a ničí chudší zem jiných.

Zdá se ale, že ti tvůj sexuální objekt Putin situaci popisuje jinak, tak tomu musíš věřit.

P. Diviš 9.7.2022 20:30

Nějaké ty díly V2 jo, bleskurychlá (a prozíravá) výprava v poválečném zmatku.

P. Diviš 9.7.2022 20:28

S tím "potupením" to nebylo tak horké. Skopčáky excitovaly spíš nezvládnuté následky krize.

Ukrajina měla dvě možnosti, stát se vazalem Ruska, nebo válku.

P. Diviš 9.7.2022 20:26

Nebýt ruské agrese, nemusela se Ukrajina připravovat. Nepřipravená přišla o Krym a část Donbasu.

Před druhou světovou se Polsko, Francie a Británie (později i další) bránily, smluvní spojenci Třetí říše a SSSR útočily.

V. Církva 9.7.2022 20:21

Jak to z té DDR USA odvezli, to jim dali Rusové? https://cs.wikipedia.org/wiki/Okupa%C4%8Dn%C3%AD_z%C3%B3ny_N%C4%9Bmecka

V. Církva 9.7.2022 20:13

Tak na válku zadělala Versailesská smlouva potupením Německa.

Co se týká Ukrajiny, nebýt toho že politologové jako Fridman blbě kecali, taky jsem si myslel, že Ukrajina měla s Ruskem jednat a neznepřátelit si ho.

Při současné znalosti ruského imperialismu a ideologií Dugina Ilyina, mafie kolem Putina, a především po té co Rusko odkrylo karty - schovaný válečnický hnůj, nevím jestli Ukrajina mohla s Rusy jednat pokud se chtěla stát demokratičtějším státem a ekonomicky se zapojit do Evropy.

P. Černý 9.7.2022 19:41

Agrese je agrese. To je fakt. Na druhé straně, nebýt té usilovné snahy připravit Ukrajinu na válku s Ruskem a dalších věcí, k žádné invazi by možná ani nedošlo.

Nějak se nám opakuje situace před druhou světovou válkou. Britské a polské ambice, směs soupeření a spolupráce s Německem, obrovské investice do války s Ruskem, která na být vybojována někým jiným, USA v pozadí atd.... Děsná představa.

J. Vávra 9.7.2022 19:06

Jenže zatímco Arabové, a můžeme si o jejich kultuře myslet co chceme, se se svými lidmi o profit ze svého nerostného bohatství děli, tak Rusáci jsou schopní své lidi dál držet v relativní bídě a represích, bohatství nechat užívat jen úzkou vrstvu společnosti a investovat nejvíc jen do vojáků, represivního aparátu, zbrojení a vedení válek, protože umí jen okrádat sousedy, uplatňovat primitivní sílu a ne budovat. Ekonomikou jsou údajně až za Itálií - podle madam Thacher Horní Volta s atomovkami - a jen to, že Rus vydrží hodně a je zblblý, že i s holou řití je pán světa, umožňuje věrchušce válku vést. Číňan už je na Sibiři usazený teď, protože Rusáci nemají ani pořádné technologie na čerpání toho svého bohatství a možná pragmatičtí Číňani časem usoudí, že soudruh v Kremlu už je navíc a nemá pro ně cenu se s ním mazat.