2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

UKRAJINA: Nová kapitola v dějinách NATO a EU

V sázce je osud nejen Ukrajiny, ale celé střední Evropy, možná také i budoucnost imperiálního Ruska, takže v důsledku i budoucnost světa. Postoj k válce na Ukrajině rozděluje země Západu a vyznačuje dělicí čáry v obou jeho hlavních organizacích – Evropské unii a NATO. K Evropě, kterou jsme znali před 24. únorem 2022, už není návratu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brich 2.8.2022 15:28

Myšlenka Velkopolska jeszcze nie zginęła!![UA]

T. Hraj 2.8.2022 15:24

1) No psal jste něco o boji na Uralu. Ale jinak souhlasím, vojenská porážka Ruska (byť i jen na území Ukrajiny) je velmi nerealistická.

2) Rusko na PL nezaútočí mimo jiné právě proto, že dobře ví, že PL svoji obranu nezanedbává.

3) Ano, spirit se mění. Vyprchává. A velmi rychle. Ale snad jen v některých kruzích. Přeci jen ty kořeny jsou velmi hluboké. Věřím, že Američani mají na čem stavět a na co se odkazovat.

4) Při vší úctě k reálné situaci, ideologické kompromisy se dlouhodobě šeredně nevyplácí. Poláci jsou spíš hrr a stálo je to velmi mnoho. Ale dnes tu jsou, silnější než kdy před tím. Ze stejného důvodu je ale podle mne nějaké spojování PL a UKR sociálněpolitickoinženýrským nesmyslem.

T. Hraj 2.8.2022 15:08

Putinovo řádění je nebezpečí vnější. Progresivismus je nebezpečí vnitřní.

T. Hraj 2.8.2022 15:06

Vy máte pocit, že Rusko je před nějakým dělením? Nepletete si realitu s tím, co byste si přál?

J. Prikner 2.8.2022 14:46

poláci se těší na velkopolsko, neví co dostanou

A. Renjascu 2.8.2022 14:45

Snaha byla, ale s šikanozni pětiprocentní blokační klauzulí je to dost nereálné. Po převratu v roce 1989 ta šance byla a také nové strany přirozeně vznikaly, ale od té doby žádná nová strana se bez vlivové osoby v pozadí či dokonce jako u ano v popředí nedostála do PS a po pár letech bojů a snahy zahynula. Teď jsme mohli v přímém přenosu sledovat šikanu a blokaci trikolory a také si neskrtla. Původně pravicová ODA zdechla na korupci a ODS se zmocnila parta sluníčkářú a kolaborantů, kteří veškeré pravičáky vyštvali a nechali si jen jako maskota Vondru a pak ještě Skopečka, kterého raději uklidili do PS.

F. Zrcek 2.8.2022 14:13

Ano, bylo to tady. A vždycky se Rzeczpospolita nafoukla a následně dostala na pr... . A někdy i k naší škodě. Ale fakt je, že každý nacionalismus je prospěšný pouze a jen jako defenzivní ideologie. Jak se to začne přehánět, skončí to jako napoleon, hitler, putínek, erdogán a mnoho dalších...

A. Renjascu 2.8.2022 14:11

Rusíni chtěli patřit k Československu a také hned po ustavení ukrajinského státu uspořádali petici poslali své zástupce do Prahy s žádostí o opětovné připojení, ale Havel je tehdy odmítnul přijmout. Jediný, kdo o tom psal byly tuším lidovky a jde to někde i dohledat.

R. Polášek 2.8.2022 14:08

Saddám napadl Kuvajt, protože ropná ložiska se spojitě přes hranici táhnou z Kuvajtu do Iráku. A Saddám obvinil Kuvajt, že vrty přes hranici čerpá ropu z iráckého území.

Jak moc to byla pravda, nevím. každopádně to napadení Kuvajtu bylo podobně barbarské jako napadení Ukrajiny Russkem. Akorát Saddám tehdy nedokázal tak dobře lhát, jako o tom lže Putin.

F. Zrcek 2.8.2022 14:02

Souhlasím s každým slovem. I když, otevřené odmítání putinismu anglosasy je hodně spoluzapříčiněno rusáckým odmítáním woke progresníků, a to možná i víc, než snahou o ochranu severovýchodních demokracií v Evropě.

Ale právě tento fakt zároveň způsobil odvrat Grüne od německých SPD a dosavadního zrádcovského jednání německé politiky pod taktovkou frrétra Šreděra a pionýrky Angely. Právě Grüne se v tomto punktu výrazně šprajcli a začali najednou nazývat věci pravými jmény.

Musíme se pokusit hrát s rozdanými kartami se všemi jejich slabinami a mouchami. Během našeho předsednictví to chce otevřeně kritizovat dlouhodobé zrádcovství dosavadní německé a francouzské zahraniční politiky ve vztahu ke kremlu a vyvazování se ze vztahů k Bílému domu. A hlavně co nejrozhodněji a trvale odmítat většinové konsensuální hlasování místo zásady jednohlasnosti v EU. Zejména v zahraniční politice, ale i v další agendě. A to proti západním vlezprdelkům. Takové NATO se od svého založení rozhoduje pouze jednohlasně a neubírá mu to nic na akceschopnosti. Toto pravidlo může být frustrující pro některé ideologicky nepříčetné postdemokratické proto-diktátory.

Dál je momentálně potřeba tvrdě podpořit Polsko proti jedovatým výpadům brusele. Na případné výhrady bude čas po válce. A izolovat nesoudného orbánka. Dost na**al své sousedy v EU, Slovince, Rumuny a Slováky svými nacionalistickými žvásty. Musí si teď uvědomit, že buď se bude chovat odpovědně aspoň navenek, nebo může táhnout a škemrat u putínka. Visegrád nepřežil, škoda. Nebyl by teď čas nahradit Maďary Rakušany? Chovají se sice obojetnicky, ale i Rakousko potřebuje v EU zahraniční oporu pro své zájmy. A čím dřív si to jeho zvolenci uvědomí, tím líp. A my jim můžeme pomoct.

A. Renjascu 2.8.2022 14:01

Koukám, že přepisování dějin je stále moderní, ale fakta jsou poněkud jiná:

http://novysmer.cz/index.php/2020/03/12/polsko-spojenec-hitlera/

https://outsidermedia.cz/retro-polsko-hitleruv-spojenec/

https://cudzinec.blog.pravda.sk/2016/02/01/pakt-pilsudski-hitler/

A. Renjascu 2.8.2022 13:57

„Polsko o své vůli prohlašuje, že od nynějška spojuje svůj osud s osudem Německa... Polská vláda se prohlašuje od nynějška za osvobozenou od jakýchkoliv závazků vůči Československu a připomíná svoje přání stanovit společnou hranici s Maďarskem.“ (28.zaří 1934, ministr zahraničí Poľska J.Beck)

J. Fridrich 2.8.2022 13:44

Víc jak poloasijské rusácko.

J. Fridrich 2.8.2022 13:44

Ty jsi již ránu do své palice dostal. skřivánku...

J. Fridrich 2.8.2022 13:43

Léčíš se skřivánku...?

J. Jirka 2.8.2022 13:43

A právě vy budete říkat něco o přepólování... ;-D;-D;-D

J. Fridrich 2.8.2022 13:42

Už mu dochází, kolaborante.

J. Fridrich 2.8.2022 13:41

Ten váš nesourodý a rozháraný Pell-Mell svědčí o vašem jasném příklonu k agresívnímu rusácku.. Asi vás doživotně poškodily vaše soudružky učitelky na základce s komunistickým viděním Světa - " Západ, hlavně Amerika je zlý - a Východ, hlavně SSSR-rusácko, je hodné "... A s tím dožijete, s. Hrubý...

H. Lukešová 2.8.2022 13:39

Polsko? Mezi koho bude rozděleno?

J. Jirka 2.8.2022 13:38

Sis spletl Polsko s Ruskem... ;-D

M. Grundmann 2.8.2022 13:14

O Podkarpatskou Rus přišli Slováci, ne Češi. A žijí tam Rusíni, ne Slováci. Slováci si Podkarpatskou Rus nenárokují a podle mě mají pravdu. Měli by s tímto územím jenom problémy, i když je to geograficky pěkné místo. Podkarpatská Rus by měla být součástí nějakého většího státu, Polska nebo Ukrajiny. Je na Rusínech, aby se rozhodli, kam chtějí patřit.

L. Vrána 2.8.2022 13:11

Tak nějak si nám přátele Poláci začínají hrát na velmoc. A že už to tady několikrát bylo. Zlatý Rakousko-Uhersko.....

J. Černý 2.8.2022 13:06

Ostatně soudím, že Polsko bude znovu rozděleno.

P. Hák 2.8.2022 13:04

Taky bychom neměli například robustní energetickou soustavu.

Je pravda, že pokud by se aplikovalo právo na sebeurčení v západním pojetí, neměli bychom šanci. Otázkou je, zda by tomu mohla zabránit např. autonomie Sudet v rámci ČSR. Podle mne ne. Souhlasím, že nakonec se to schrulo tak, že jsme na tom vydělali. Přišli jsme o Podkarpatskou Rus, ale to byla jen ekonomická zátěž, i na tom jsme vlastně vydělali.

ČR bez Sudet by asi nezbylo nic jiného než se přičlenit k Německu i oficiálně.

M. Grundmann 2.8.2022 13:04

Češi pořád nadávají na Rusy, ale ve skutečnosti jsme jeden z mála národů, kterým byli Rusové užiteční, i když možná nedobrovolně. Československo vzniklo z části i díky našim legionářům, kteří po první světové válce obsadili Sibiř. Tyto legie vznikly pouze díky Rusům. Rusové porazili ve druhé světové válce Němce a zachránili nás před vyhlazením. Díky spojenectví se Sovětským Svazem jsem mohli vyhnat sudetské Němce a Rusové nás 40 let chránili před snahou Němců o získání Sudet. Ano, trpěli jsem pod komunismem, ale kvůli budoucnosti našich dětí. Dnešní generace mladých Čechů by měla našim předkům za tyto oběti poděkovat.

A měli bychom hlavně přestat Rusům spílat. Naši předkové šikovně využili situaci ve svůj prospěch, i když to tak nevypadá a i když si neustále stěžují, jak trpěli. Záchrana našeho území za všechny tyto oběti stála.

L. Zídek 2.8.2022 12:55

Jasně ! Nejdříve atomovky na Rusou hranici, pak vyhladit Rusy, rozparcelovat Rusko a jeho nenáviděné zdroje, nastolit vládu nebinárních Zelených, kterým koukájí pštrosí brka z řitě. A bude ekoráj do chvíle, kdy to převezmou muslimové jedou pro vždy....

T. Hraj 2.8.2022 12:48

R^

V. Vlach 2.8.2022 12:46

Vy jste přepólovanej jako ta naše televize.

Mohl by jste klidně volit vlastizrádnou pětikolku.

V. Vlach 2.8.2022 12:42

Domnění je slepá ulička pravdy kombercová!

Adieu!

P. Diviš 2.8.2022 12:41

Nemohu. Nejsou. Nutno je vytvořit. A potom volit.