22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Cesilko 8.6.2006 23:18

Problem vidim takto:

POkud se zodpovedni cinitele domnivaji,ze co Cech v zahranici (minim tim RODILY CECH,OBCAN!,nikoli "krajan"!!!),to "automaticky"  zlocinec, pokud Cech-obcan v zahranici nemuze poslat svuj hlas ve volbach postou a sam dat hlas tem kandidatum v tom regionu,ktery poklada za domov,(ne diktat:kodrcejte se osobne  na zast ourad dvakrat, a potom muzete volitjen jen jednou Znojemaky, podruhe JihoCechy etc....., cili pokud toto zustane smutnou skutecnosti,

jsou vsechny ceske volby pouhy podvod.8-o>->-VV

Joska 8.6.2006 23:08

Už si nepamatuju

jaká byla první polistopadová verze, ale omezení v hodnotě 5% zařídila pokud si dobře pamatuju ODS nekdy v r.95. Dnes si tito pitomci v čele s Klausem mohou tahat za vlasy, protože přišli o spojence ( a křesla) na pravicovém břehu. Alespoň v tomto je "svět" spravedlivej. Jinak pane Topolánku, trochu Vás sleduji v tomto volebním a povolebním čase a vzbuzujete ve mně určité naděje ( na rozdíl od vašeho předchůdce). Vytrvejte a s touto zemí to nebude tak špatné......  

raptor 9.6.2006 0:15

Opravdu si nepamatujete,

pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu máme od roku 90. Nechce se mi lézt po světě, ale podobnou hranici (a obvykle to je právě 5%) má hromada zemí s podobným volebním systémem. Tahle klausule se neužívá proti malým stranám, i když na ně dopadá. Užívá se jako obrana proti extrémistickým a regionálním stranám. Někde i kvůli etnickým, abychom si nic nenamlouvali.

jonáš 9.6.2006 0:21

Klidně lezte

je to celkem inspirativní ..

http://www.aceproject.org/main/english/es/

http://dodgson.ucsd.edu/lij/

Joska 9.6.2006 9:17

Re: Opravdu si nepamatujete,

Opravdu? Říkáte proti extremistickým a regionálním stranám? To je zajímavé..

raptor 9.6.2006 11:56

Ano.

U regionálních stran se občas vyskytne ve volebním programu odtržení od státu. To také najdete po celém světě. Někde se to řeší uzavírací klausulí, někde povinností podat kandidátní listinu v polovině či třetině volebních obvodů (například), často se to kombinuje - podat kandidátní listinu v polovině obvodů a získat jistý minimální počet hlasů v každém z nich. Variant je neúrekom.

Haf 8.6.2006 22:54

Volba zákonodárců v Kocourkově

Volit zákonodárce podle zákonů, který pootlačujou demokraciije možný právě u nás, v Kocourkově Podle toho, jaký zákonodárci se dostávaj pomocí stranickejch sekretariátů do parlamentu i zákony vypadaj. Je to uzavřený kolečko. Víte, že se cizinec podle dosud platnejch zákonů musí do tří dnů hlásit na cizinecký policii ? Někde se vo tom vůbec neví a v Peci p.Sn. , kde 37 policajtů nemá co dělat, se tenhle debilní komunistickej zákon tvrdě pokutuje ! (50 tis. nepřihlášení !) Jen jako příklad. Volební zákon je účelově pokroucenej a nikdo není vochotnej ho napravit.   Poměrnej systém - X voličů : 200 poslanců a je jasný, kolik je nutnej počet hlasů na mandát. Povinný volby a není co řešit. Chceš bejt občan - plň si občanskou povinnost, i volit. Nevolíš , nedostaneš od státu Pas, podporu, důchod...Taky řešení a čistý. Zbytkovej počet hlasů řešit losem, nebo podle nejvyššího počtu hlasů pro další v pořadí, bez vohledu na stranu.

firn 8.6.2006 23:04

Re: Volba zákonodárců v Kocourkově

Prosím pěkně, neumíte česky?

Haf 8.6.2006 23:22

Re: Re: Volba zákonodárců v Kocourkově

Jako myslíte, že kdo neskáče podle vás, není čech ?

moebius 8.6.2006 20:27

109 křesel

dnes na volební systém nadáváme, ale co ho takhle využít ve vlastní prospěch? Teď padají pod stůl hlasy malých stran pod 10%, takže je nejvyšší čas udělat pravicovou volební koalici. Už při těhle volbách by spojenectví ODS+KDU+SZ dostalo 109 mandátů, dost k pohodlnému vládnutí. Ale chce to jedno, dohodnout se a kupodivu stačí, když se dohodne pravice, bez ohledu na KSČSSD.

Pokud současná koaliční jednání vyústí v dohodu, kde bude jasný vládní program a levice tuhle vládu smete, udělejme z vládního programu volební program trojkoalice a těšme se na předčasné volby. Rozděl a panuj (čti Paroubek) nebo spoj a vládni (Topolánek). Můžeme si vybrat.

wandy 8.6.2006 18:49

mediokracie

v úvahach PD postrádám analýzu vlivu medií a předvolebních průzkumů. Cestu jak tento nový fenomén omezit (kdyby ČT vybrala jinou pětici stran dopadly by volby asi jinak) navrhl v Neviditelném Psovi 6.6. Ivo Kaipr

http://neviditelnypes.zpravy.cz/politika-zmena-volebniho-zakona-a-nove-volby-f3b-/p_politika.asp?c=A060605_165110_p_politika_wag

tony 8.6.2006 17:56

Všichni

najednou obdivují většinový systém. Ale tento systém rozhodně není samospasitelný a nevede k tzv. reprezentativnímu zastoupení. Myslím si, že to není nic zázračného, ale spíše naopak. Vítěz bere vše a nemusí se na nic a nikoho ohlížet, což je v demokracii chyba. A je jedno kdo zvítězí, protože svým vítězstvím získává bianco šek na cokoli. Ostatně kde většinový systém funguje? Asi v 8 státech světa, ze 140, které mají demokratické zřízení!?

pertinax 8.6.2006 18:01

Re: Všichni

Všimněte si prosím, že těch 8 států patří mezi politickou i ekonomickou elitu.

tony 8.6.2006 18:05

Re: Re: Všichni

plus řada států s poměrným systémem. Takže v systému to asi nebude.

pertinax 8.6.2006 21:05

Re: Re: Re: Všichni

Myslím opravdovou elitu, USA, GB,CND, AUS, NZ. Všimněte si, že o většině těchto zemí se téměř nepíše. Za poslední měsíc bylo určitě více zpráv o Nigerii než o Canadě (s výjímkou hokeje). Ono to tam funguje, vláda má většinu, může tedy vládnout a ne se jen věčně s někým handrkovat a plodit nedomrlé kompromisy. A když vládne blbě, dostane v příštích volbách takové kopačky jako Malroney neblahé paměti (z 250+  na 54). Kdy jste naposledy četl něco o Norsku, kde mají jednu z nejvyšších životních úrovní na světě. Já vím, mají naftu. Ale u nás by ty peníze "strany a vlády koalice" dokázali rozfofrovat jen aby vykázali činnost.  

Jiri 8.6.2006 21:43

Re: Re: Re: Re: Všichni

Ze by to v Kanade tak uplne fungovalo se rict opravdu neda. Pracuje to mozna lepe nez leckde jinde, ale ted ma Kanada jiz druhou "mensinovou" vladu v poradi, jak  ta dopadne je ve hvezdach, ta predtim nedopadla nejlepe. Mensinova vlada musi naslapovat velmi obezretne a treba ta predchozi (Liberalove) uzavirala kseftiky s jinymi stranami a  na ucet danovych poplatniku s jedinym cilem - udrzet se u vesla - podotykam, ze ty ksefty byly zhusta v naprostem rozporu s "ideologii" Liberalu.

pertinax 9.6.2006 7:16

Re: Re: Re: Re: Re: Všichni

Máš pravdu, Jirko, nefunguje to bez občasného vrzání a prevíti se najdou i v těch nejlepších rodinách. Mě na současném českém systému nejvíce vadí těch 20-25 papírků s nějakými pěti sty jmény, ze kterých znám s bídou deset a ti navíc ani nejsou "od nás". Takže mi nezbylo než volit partaj. Možná je to jen nostalgie, ale já jsem zvyklý volit spíše člověka kterého znám a o kterém si myslím, že je schopný a čestný, a potom teprve stranu. Proto, ač Liberál, mám docela rád našeho "Kinga" (a ne jen kvůli těm 400).

tony 8.6.2006 21:47

Re: Re: Re: Re: Všichni

to bude super, až ve většinovém systému u nás vyhraje KSČM!

jonáš 8.6.2006 23:45

Re: Re: Re: Re: Všichni

No a co když je to naopak, země s elitní politickou kulturou si můžou dovolit i systém, kterej by jinde vedl k diktatuře a vedoucí úloze v ústavě .. slepice, nebo vejce ?8-o

firn 8.6.2006 23:07

Re: Všichni

Stačilo by upravit počet poslanců na lichý, a dopracovat rozpočítávání zbylých hlasů. Snad to hoši zvládnou.  Zdar České republice a ochraňuj ji Pánbu!

pertinax 9.6.2006 11:18

Re: Re: Všichni

Ale to je příliš jednoduché. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že jo?

pertinax 8.6.2006 17:55

Většinový volební systém potřebujeme jako prase drbání.

Pan Doležal ale jako správný Čech snáší kupu "objektivních" důvodů "proč to nejde". Což takhle navrhnout co dělat aby to šlo.

JK 8.6.2006 17:46

Ještě nikdo nenapsal, že je také možné změnit ústavu

Současnou ústavu považuji za paskvil, který byl narychlo stlučen z několika vzorů. Až po letech vycházejí najevo nedomyšlenosti, řekl bych přímo díry. Věta o poměrném systému je toho důkazem. Moje doporučení jako laika je jednoduché - vláda velké koalice, která bude mít ústavní většinu, jinými slovy dostala mandát od voličů ke změně ústavy. Tuto ústavu změní k obrazu svému, nejlépe na většinový systém, což může trvat tak rok. Po roce se vypíšou nové volby. Moc bych si to přál, aby už konečně vládli lidi a strany, které jsme volili a ne komunisti nebo zelení nebo KDU-ČSL.

pertinax 8.6.2006 17:58

Re: Ještě nikdo nenapsal, že je také možné změnit ústavu

Teď jsem tam poslal příspěvek. A vy jste mezi tím zrovna s jedním návrhem přišel.

Mirek V 8.6.2006 18:30

Re: Ještě nikdo nenapsal, že je také možné změnit ústavu

"bude mít ústavní většinu, jinými slovy dostala mandát od voličů ke změně ústavy"

Voliči snad dávají mandát k realizaci volebního programu. Jinak by mohli poslanci změnit ústavu tak, že budou v parlamentu doživotně a mandát vždy zdědí nejbližší příbuzný. Ušetřili bychom tak za volby...

clay 8.6.2006 15:49

krize?

jak pošetilé.....

Saša 8.6.2006 15:40

Článků k volebnímu systému se vyrojilo až příliš,

a mnohy od lidí, kteří zatím volili maximálně dvakrát, případně dosud vůbec.

Jediný ze všech těch rádobychytrých a pseudozasvěcených článků stojí za přemýšlení, a to je tento: http://www.scienceworld.cz/sw.nsf/ID/F523C5CB8D0FB3DAC1257185007724DB?OpenDocument&cast=1

Terry 8.6.2006 14:49

A pokud změna volebního zákona, pak (zde se asi kupodivu shodnu s komunisty) k původní polistopadové verzi.

...a ještě s lichým počtem poslanců v PS, senát má naštěstí 81 členů.

kloubich 8.6.2006 13:44

jj

Upřímě řečeno nechápu, proč by měl někdo pykat za to, že žje v menšim volebním obvodě (např v Krlovích Varech tak měl hlas např pro KDU menší hodnotu než v Praze , navíc síla závisí i na volební účasti což v případě, že žijete v oblsati notorických nevoličů je docela špatné. Nechápu proč by nemohla být celorepubliková kandidátka a třeba 5 preferenčních hlasů. Stejně většinu kandidátů na listině nikdo nezná a konec konců ani nečte, každý volí stranu svého srdce a je mu téměř jedno, kdo za ni kandiduje. Pokud ne 5 preferenčních hlasů umožní dostatečnou selekci. Spravedlivé což?