2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Žádná cizí vojska tu nechceme!

Ministr obrany Martin Stropnický řekl v pondělí agentuře Reuters, že stálé umístění vojenských jednotek na našem území by byla potíž, protože patří ke generaci, která v době "normalizace" zakusila 80 tisíc sovětských vojáků, což je stále ještě psychologický problém.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Babička 15.5.2014 17:39

Re: Přítomnost amerických vojáků na našem území

Zatim se zda, ze Cesko jiz tim trojskym konem je. Jenze ne pro USA.

P. Čech 15.5.2014 18:06

Re: Přítomnost amerických vojáků na našem území

Takto bych to neformuloval.. Česká republika je spíše trgikomickým Kocourkovem, státem, který jedná podle zásad chytré horákyně. Ani nahá, ani oblečená, ani rozcuchaná, ani učesaná atd. Vždy však pyšná na svá vymyšlená specifika. Výsledkem je, že nefunguje téměř nic.

M. Mýval 15.5.2014 9:26

základní rozdíl

Dnešní agrofertizace společnosti je srovnatelná s nacistickou arizací nebo pověstnou akcí 77000 do výroby. Odborníci jsou vyhazováni a nastupují nekompetentní kádry jejichž jediná kvalifikace je loyalita k Vůdci. Kdo neposlouchá je Žid. Jak řekl Göring, o tom kdo je Žid rozhoduji já.

Takže není problém aby se neschopný patolízal stal maršálem. Myslím že ministr obrany by měl vědět, že je rozdíl mezi základnou NATO a Střední skupinou vojsk, která měla strategický úkol z Milovic na dostřel od Prahy hlídat cvrkot. Sovětská armáda byla navíc i krytím pro neomezenou moc KGB. Ministr obrany by měl být schopen vyznat se v zásadních vojenských otázkách. Stále se říká něco o neschopném premiérovi Nečasovi. Ten ale dokázal odvolat Peake během týdne, když ze projevila jako neumětel. A to byla proti Stropnickému přímo Johanka z Arku

J. Klepal 15.5.2014 9:14

naše vojska

Pan Doležal tvrdí, že pokud jsou u nás rozmístěna "naše vojska", to je vojska vojenského paktu, kterými jsme členem, pak je všechno v pořádku. Zapomněl však na to, zda s takovým dočasně trvalým rozmístěním souhlasí voliči, a protože se o vstupu do Varšavské smlouvy ani do NATO nehlasovalo v referendu, je zřejmé, že z členství v takových paktech nijak automaticky neplyne Doležalovo zbožné přání. Na rozdíl od pana Doležala je můj názor takový, že rozmístění vojsk Varšavského paktu, tedy podle něj našich vojsk, bylo okupací, neboť bylo provedeno proti většinové vůli občanů této země, a bylo by tomu stejně v případě rozmístění amerických vojsk, pokud by nebylo schváleno předem v referendu. To se ovšem netýká akcí vojsk NATO podle článku 5 Smlouvy. Tato argumentace je také důvodem kritiky zcela běžně se vyskytující velkobolševické propagandy našich novinářů namířené proti výrokům ministra Stropnického.

P. Čech 15.5.2014 9:37

Re: naše vojska

Jak jsem řekl, pan Doležal si plete pojmy, což by se novináři stávat nemělo."Naše" voska nejsou vojska žádného paktu. Naše vojska jsou česká vojska. Vojska NATO jsou vojsky aliančními, nikoliv "našimi". A o tom to je.

Z. Bureš 15.5.2014 10:53

Čechu........Čechu........

.....je otázkou, kdo si plete pojmy: Pakliže jsme řádnými členy obranné aliance - NATO, se všemi právy i povinnostmi vůči tomuto paktu - což jsme, tak naše Česká armáda - byť je složená z příslušníků Českého národa.......tak je armádou PLNĚ podléhající velení NATO - a tudíž je to jedna z armád NATO !!!

A o tom, kde a jak, bude armáda Čechů nasazena - tak o tom nerozhoduje nějaký žvatlavý Komediant Stropnický - ale velení NATO !!!

J. Klepal 15.5.2014 14:25

Re: Čechu........Čechu........

To snad nemyslíte vážně, podle Vašeho zbožného přání by armáda USA musela být také nasazována čistě podle rozhodnutí NATO. Ve skutečnosti takové tvrzení neplatí ani pro US Army, ani pro AČR. Zkuste se o takovém nesmyslu zmínit před nějakým vlastenečtěji zaměřeným Američanem.

P. Čech 15.5.2014 14:35

Re: Čechu........Čechu........

Vrchním velitelem čs. armády je prezident republiky. Jeho velení především naše armáda podléhá. Vy tady vyloženě (asi z nevědomosti, úmysl Vám nepodsouvám) lžete. Přečtěte si naši ústavu, zejména čl.63, odst.c a čl. 39, odst.3 a potom mudruje o tom, kdo velí naší armádě. O tom, kde, jak a zda vůbec bude česká armáda nasazena rozhoduje parlament ČR a nikoliv NATO. Kážete zde bludy, pane Bureši.

P. Zeman 15.5.2014 12:01

Re: naše vojska

Podle stejné logiky nejsme evropani, ale jenom Češi. I vy filozofe ;-)!

P. Čech 15.5.2014 14:40

Re: naše vojska

To, že jsme evropané (s malým e) je pouhé upřesnění našeho geografického výskytu. Evropa bohudík není žádný suverénní stát a tudíž nejsme občané Evropy (s velkým E). To, že jsme především Češi (s velkým Č), znamená, že jsme čeští občané. Tak to je podle mne.

P. Götze 15.5.2014 9:00

RE

Obecne je proste smutne srovnavat NATo s vojaky varsavske smlouvy a rok 1968 a jeho zkusenost s diskusi nad pripadnou stalou posadkou NATO v Cesku. Spojovat tyto dve veco jako podobne, shodne, je tak absurdni, ze takova diskuse samotna je jiz absurdni. Protoze kdo ten rozdil videt nechce, proste ho nikdy neuvidi.

I. Schlägel 15.5.2014 9:10

Re: RE

Lidí, kteří vidět nechtějí je větší než malé množství. Někdy mám pocit, že to množství je pro kvalitu naší demokracie kritické.

P. Zeman 15.5.2014 12:04

Re: RE

Pořád doufám, že těch normálních je v populaci procentuelně více, než obětí ruské propagandy a nasazených kremlobotů zde na diskuzi :-).

P. Čech 15.5.2014 9:32

Re: RE

Ale tady přece nikdo vojáky NATO s vojáky Varšavské smlouvy nesrovnává. Zejména ne pan Stropnický. Tuto "kauzu" vyrobila TOP 09 spolu s ODS za vydatné pomoci prodejných novinářů. Rozdíl v těch vojácích (lépe řečeno v jejich vedení a velení) je obrovský, ale hlavně to nemá zcela nic společného s trvalým umístěním vojsk nějakého státu na území státu jiného. Zkuste si přečíst Washingtonskou deklaraci a uvidíte, že že tam není ani zmínka o nějakém trvalém rozmísťování nějakých vojsk na území jiných, byť spojeneckých států. A žádné jiné závazky než ty, vyplývající z Washingtonské deklarace, pro ČR neplatí a nepřipadají v úvahu, pokud je neschválí občané ČR v referendu.

M. Šejna 15.5.2014 7:43

ale, ale, pane Doležale

To je tak průhledné, to vaše ideologické pindání. Nejlépe se to ukáže, když použiju Vaše věty:

 - Vaše věta: "vojska NATO nejsou žádná cizí vojska, protože NATO jsme i my, ČR do NATO zcela legitimně a z vlastní vůle vstoupila" opravuji na " vojska Varšavské smlouvy (VS) nebyla žádná cizí vojska, protože VS jsme byli i my, ČR do VS zcela legitimně a z vlastní vůle vstoupila"

- Vaše věta: "přítomnost ruských jednotek (kterým se tehdy říkalo tajnosnubně sovětské, případně dokonce ještě vojska Varšavské smlouvy) na našem území" opravuji na "přítomnost amerických jednotek (kterým se teď  říká  tajnosnubně vojska NATO) na našem území"

Tak se, pane Doležale přiznejte, že Vám nejde o přitomnost vojsk NATO, ale o přítomnost US-Army na našem území. Kdyby tu měla být vojska Bundeswehru, asi by se Vám to nelíbilo, že? Přitom Bundeswehr jsme i my, jak sám říkáte.

J. Kombercová 15.5.2014 8:14

Re: ale, ale, pane Doležale

Ano, vpád vojsk Varšavské smlouvy v roce l968 stále ještě někdo považuje za internacionální pomoc... jiní za okupaci. Já za okupaci.

M. Šejna 15.5.2014 8:40

jistě paní Kombercová

já považuji vpád "našich" vojskVaršavské smlouvy v roce 1968 také za okupaci. Ale okupovala nás "naše" vojska, jak nám kouzlem nechtěného sděluje soudruh Doležal.

No a také je potřeba připomenout, že ta "naše" vojska poté od nás odešla s výjimmkou "naší" Sovětské armády, která se tu usadila na dalších 20 let. "Naše" Sovětská vojska se skládala nejen z cizích ruských agresorů, ale i našich ukrajinských spřátelených vojáků.

A tak je potřeba si uvědomit, že část vojáků Sovetské armády (Rusové) nás v roce 1968 okupovala, zatímco jiná část Sovětské armády (Ukrajinci) nám přišla bratrsky pomoc. No a samozřejmě nám se ta "naše" vojska Varšavské smlouvby poslal ukrajinský soudruh Brežněv.

A závěrem bych dodal, že než přišel Majdan, tak průměrný Čech nebyl schopen odlišit Ukrajince od Rusa. Teprve po Majdanu jsou najednou Ukrajinci naši přátelé, zatímco Rusové nepřátelé.

I. Schlägel 15.5.2014 9:11

Re: jistě paní Kombercová

Vy v tom máte opravdu bordel.

P. Zeman 15.5.2014 12:23

Re: jistě paní Kombercová

Má! Děsný :-D!

P. Zeman 15.5.2014 12:32

Re: jistě paní Kombercová

Jenom k poslednímu odstavci:

Kdyby Ukrajinci po nepokojích v Moskvě ukrojili kus Ruska a připravovali se vojensky zasáhnout na dalších kusech (nebo možná i v celé zemi) a dělali by to, co teď předvádějí rusové, nepochybně by bylo Rusko, kdo by, jakožto ohrožená země, měl sympatie myslící společnosti. Je to však trochu jinak, tak čemu se divíte?

J. Vintr 15.5.2014 10:51

Re: ale, ale, pane Doležale

Nemáte tak úplně pravdu. K té okupaci došlo už v roce 1945 a od té doby jsme byli jen přidruženou zemí SSSR (bez ohledu na to, jestli u nás jsou nebo nejsou ruští vojáci). Ten rok 1968 na tom fakticky vůbec nic nezměnil

P. Čech 15.5.2014 8:16

Re: ale, ale, pane Doležale

Zde s Vámi naprosto souhlasím. Pan Doležal si totiž, jako obvykle, plete pojmy. Možná, aniž by to tušil, se zapojuje do "volné soutěže" politických stran  podle čl.5 naší ústavy a podstata věci mu jaksi uniká.Tady totiž vůbec nejde o nějakou přítomnost cizích vojsk na našem území. Tady jde o to, aby se zviditelnila ODS a TOP 09 v oné volné soutěži. Cizí voják je totiž každý voják, který není českým vojákem. Může být i vojákem spřáteleným či spojeneckým, ale i to jsou vojáci cizí. Závazky ČR vůči NATO vyplývají z Washingtonské deklarace, ke které ČR přistoupila. Tam ovšem není ani zmínka o nějaké trvalé přítomnosti nějakých vojsk na území jiného státu. Jak říkám, celá tato "kauza" je pouhou bouří ve sklenici vody, vyvolanou volnou soutěží politických stan. Bouře směrovaná k ovčanům, aby tito podpořili ve volbách jisté politické strany. O nic jiného nejde.

J. Kombercová 15.5.2014 8:22

Re: ale, ale, pane Doležale

To jsme si nerozuměli. Pokud se shodne vláda s opozicí, demokraticky zvolení zástupci občanů na nějakém řešení, jehož vyústěním bude přítomnost jiného člena stejného uskupení, tedy NATO, pak tady vidím velký rozdíl mezi tímto skutkem oproti vpádu v roce 1968 a následném dočasném setrvání teď už vyloženě jen vojáků SSSR až do pádu železné opony.

Obava z rozpínavosti Ruska holt přetrvává... osobně se domnívám, že k žádnému umístění jiných (cizích) vojáků NATO u nás nedojde, von ten Stropnický měl v podstatě pravdu.

P. Čech 15.5.2014 8:41

Re: ale, ale, pane Doležale

Ale tady přece vůbec nejde o vpád cizích vojsk, jaký v roce 1968 předvedly státy Varšavské smlouvy. Tady jde o trvalou přítomnost cizích vojsk. De jure to i v roce 1968 bylo v "pořádku". Nejvyšší představitelé státu (ČSSR) v Moskvě vlastizrádně podepsali Moskevské protokoly, které přítomnost sovětských vojsk na území ČSSR legalizovaly.Ovšem tito "představitelé" státu podle mne nebyli občany ČSSR zmocněni toto učinit, stejně jako k tomu nejsou zmocněni občany dnes ani koaliční ani opoziční strany, byť by se na věci nakrásně dohodly. K tak závažné věci je naprosto nutné vyhlášení referenda občanů.

V. Vaclavik 15.5.2014 10:05

Re: ale, ale, pane Doležale

"De jure to i v roce 1968 bylo v "pořádku"."

Nebylo!

'De jure' znamena 'podle prava' a tehdy u nas panovalo nasili, zadne pravo - byli jsme v podruci SSSR. Jen protoze jsme tehdy byli necemu pod hrozbou nasili prinuceni rikat 'pravo' (aspon na verejnosti, ale mnozi z nas byli tak zblbli, ze tomu i verili) z toho jeste pravo neudelalo!

Totalitni stat neni pravni stat, je to stat nasilnicky, zlocinecky.

P. Čech 15.5.2014 10:52

Re: ale, ale, pane Doležale

Že je totalitní stát státem zločineckým a násilnickým, v tom s Vámi souhlasím. Ovšem s tím "právním "státem už to je, podle mne, poněkud jinak. Právní stát je takový, kde moc soudní není nikým ovlivňovaná a rozhoduje přísně podle platných zákonů. Takových států je ovšem na světě málo, pokud vůbec nějaké takové jsou. U nás například je moc soudní ovlivněna a ovlivňována politiky a politickými stranami. Podle práva znamená též podle zákonů. A zákony tehdy říkaly vesměs něco jiného než dnes. Když říkám, že to bylo de jure v pořádku, myslím tím "tehdy de jure" nikoliv dnes de jure. A tady nastává problém. Žádný problém totiž nelze posuzovat podle jiného práva, než podle v té době platného práva. A o tom to je. Zda je to správné či spravedlivé je věc jiná.

M. Šejna 15.5.2014 8:45

ano, paní Kombercová

já sám doporučím mnou zvoleným poslancům, aby souhlasili s "dočasným umístěním" německých vojsk na našem území. Nejlépe znovu v Milovicích. Jako občan šetřivý chápu, že umístění německých vojsk NATO v ČR je levnější, než umístění amerických vojsk NATO v ČR. Přece jen je to pro Američany přes oceán daleko, zatímco naši němeční přátelé z Bundeswehru to mají k nám podstatně blíž.

J. Valhová 15.5.2014 9:55

Re: ano, paní Kombercová

Je to rozumné a já sama bych navrhovala termín nejlépe 15. března a v souvislosti se vstupem  Reichswehru, pardon Bundeswehru, pozvat též kancléřku Andělu, ať jede v čele vojsk !

P. Zeman 15.5.2014 12:42

Re: ano, paní Kombercová

Vemte třičtvrtě století starou historii, přimíchejte čtyřicet let komunistické propagandy a vypadne vám pitomost! Dobrá práce :-/

D. Polanský 15.5.2014 10:53

Re: ano, paní Kombercová

To je rozumné, a jednak mnozí potomci budu opět v staré dobré domovině jejich rodičů či prarodičů.