16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
DK. 27.2.2007 13:12

K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Vážený pane,

jsem sice ateista (moje přesvědčení je spojeno s podrobným studiem dějin náboženství, filozofie a poměrně solidními znalostmi z fyziky, chemie, biologie) ale nemám předsudky proti náboženství. Jako před šedesáti lety "konzumující víru" katolík prakticky průběžně problematiku církví a náboženství průběžně sleduji a rozdíly mezi různými konfesemi porovnávám. Dá se říci (doufám, že ne neskromně), že se v podstatních otázkách křesťanské a judaistické víry celkem slušně orientuji.

Jsem přesvědčen, že stejně jako Pražský hrad, tak i katedrála sv. Víta (ty další jména, která přidala Jeho Eminence kardinál Vlk neberu v úvahu) jsou skutečně národním vlastnictvím. Stát od Karla IV. a jeho dědice, přes Jiříka z Poděbrad,  Jagelonce, řadu Habsburků, kteří měli Prahu za svoje hlavní město, až po Československý stát (všech proveniencí) se o jejich vybudování zasloužili. Výstavbu katedrály zahájil Karel IV. a ukončil stát v jehož čele stál T. G. Masaryk. Po období 2. světové války byla Československem provedena generální rekonstrukce (jenom. co si vzpomínám) střechy a věže, vnějších zdí, vnitřní výzdoby, atd.

Jestli byl stát dobrým vlastníkem výrobních podniků, o tom byly provedeny hluboké i méně hlubší analýzy. Ale stát, zejména moderní český stát ve 20. století, se o tuto perlu a symbol stovek generací Čechů a Moravanů staral zodpovědně. Byl jsem nedávno v Paříži a navštívil jsem i katedrálu Notre Dame a domnívám se, že v péči o hlavní katedrálu vyjde Česká republika ze srovnání určitě velmi dobře.

Dr. Mahler svoje aktivity v oblasti vlastnictví a významu katedrály sv. Víta vystupoval uměřeně jako vědec a citlivě jako vlastenec. Necitíl jsem z jeho slov a textů jakýkoliv antikatolicizmus. Jeho zaujetí a aktivita si místo povrchního odsudku zaslouží úctu.

AeroKarel 27.2.2007 14:15

Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

"Jeho zaujetí a aktivita si místo povrchního odsudku zaslouží úctu"

Proč já jenom mám ten dojem, že nejvíc zaujetí a aktivity ten pán věnuje sám sobě. Ať už žvaní o Masarykovi nebo o katedrále.

qwe 27.2.2007 14:31

Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Zcela určitě pouze proto, že to tam slyšet mermo mocí chcete.

Kajda 27.2.2007 14:39

Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Třeba kdyby vás dr. Mahler znal, tak by věnoval více aktivity vám. Jak vyplývá z vašich příspěvků, jste perla.

Ja 27.2.2007 14:33

Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Člověče, co chcete vlastně říct?

Dle prvního odstavce se orientujete ve věrouce, což je ale oblast vlastnictví katedrály vzdálená přibližně stejně jako chemie. V druhém odstavci pletete dohromady národní a státní. Pokud my jakožto český národ "vlastníme" tuto zemi, tak to nemá žádný vztah k tomu, že veškeré (nebo některé) budovy patří státu. Že stát v posledních desetiletích udržoval katedrálu v dobrém stavebním stavu, v tom s Vámi souhlasím - ale pokud mám někde reprezentační prostory (což nádvoří hradu je), tak si nemůžu dovolit nechat ten prostor zchátrat.

K Mahlerovi - beru ho jako schopného vypravěče, občas demagogického  a lhavého (ale to k zanícení patří), ale jelikož nejsem komunista, tak mě štve, že svoji energii vě nuje na obhajobu komunistického opatření. A tím se pro mě stal komunistou, čili politickým nepřítelem.

Chris Kelvin 27.2.2007 15:05

Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Zkuste vynechat komunisty a zkuste si představit, co by se stalo, kdyby nebyla válka a komunismus. Komu by asi v tom případě patřila katedrála.....? Vsadím se, že státu, stejně jako v Rakousku, v Německu, ve Francii.....!

Buvol 27.2.2007 15:11

Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

"K Mahlerovi - beru ho jako schopného vypravěče, občas demagogického  a lhavého (ale to k zanícení patří), ale jelikož nejsem komunista, tak mě štve, že svoji energii vě nuje na obhajobu komunistického opatření. A tím se pro mě stal komunistou ".... a vy pro mě pitomcem ....

ignorant 27.2.2007 16:07

Re: Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

A Vy pro mě komunistou, neb jen mizivá porce toho co tito prosazují, je míněno upřímně, bez postranního a hlavního jejich cíle - získání moci za účelem likvidace konkurenčních názorů včetně jejich nositelů. A pokud si toho nejste vědom, vězte, že blbství spasení nedojde (ani v komunismu).

Buvol 27.2.2007 17:02

Re: Re: Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Komunisty nemusím, ale vy jste duševní mrzák! Protože co jiného je (opo)člověk, který když s ním někdo nesouhlasí tak ho nazve "komunistou", ptfuj!

AeroKarel 27.2.2007 17:31

Re: Re: Re: Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

"že svoji energii vě nuje na obhajobu komunistického opatření"

Tohle bylo napsáno, ne že s něčím nesouhlasí.

kopec 27.2.2007 22:50

Re: Re: Re: Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Nazev komunista se stal nejhorsi nadavkou pro obe strany. Nekteri jeste rozdeluji komunisty na rude a modre ,ale vetsine to splyva do jednoho nazvu.

Antonín Hrbek 27.2.2007 16:18

Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Ono nejde jenom o chrám, ale například i o Vikárku, která je bezpodmínečně potřebná pro církevní obřady.

dvd 27.2.2007 16:41

Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Také se tam obcuje s vínem;-)