23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jb 28.2.2007 17:45

Herr Doleschal

vy jste si pořídil novou obsesi (tedy kromě sedťáčků). Vám ještě vadí pan Třeštík. No ani se nedivím. On je na rozdíl od vás skutečný historik. A ta závist co, ta bolí. 

DK. 28.2.2007 12:53

Děkuji za diskusní vystoupení

Ani jsem netušil, že můj příspěvek o katedrále sv. Víta nalezne tolik čtenářů.

Děkuji všem, kteří tuto perlu českého národa a České republiky považují za svoje kulturní dědictví. Dědictví, které nám zanechaly generace od věků žijící v zemích Koruny České a zvelebili naši dědové a otcové.

Děkuji i Dr. Mahlerovi, že mě i mnohé další, bez ohledu na religiozní, politickou, nacionální a občanskou orientaci, přiměl uvědomit si hodnotu tohoto dědictví.

Protože žádný stát, který působil v naší vlasti, nebránil katolíkům a nyní i do ekumenického společenství sdruženým křesťanům  vykonávat v katedrále sv. Víta svoje obřady a vždy materiálně zaštítil tuto katedrálu i obřady v ní vykonávané, nevidím důvod, proč by zrovna náš demokratický český stát měl, jako reprezentant českého národa, být zbaven vlastnictví nad ní. 

My všichni: Češi, Moravané, katolíci, evangelíci, křesťané vůbec, vyznavači židovského náboženství, a také ateisté, různě vlažní bezvěrci, zkrátka zde žijící lidé, můžeme uplatnit svůj vztah k tomuto národnímu klenotu úctou k jeho tvůrcům i náboženským uživatelům a soustavným zavázováním našeho státu, aby se o katedrálu sv. Víta, jako její vlastník zodpovědně staral.

maty 27.2.2007 23:52

ví někdo

odkud ten chytraček pochazí at mi da adresu nebo číslo natoho světového demagoga tohle se nemohlo narodit v čezku čez praci soudrdemokrate      možna že se narodi jako přepostlý nebo jako předčasně moudrý stařec  či mistr světa všudybylek

Starý J. 27.2.2007 22:56

Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Pokud jde o "zlovolné výlevy" a urážky, pak rozhodně VY nemáte konkurenci. Přečtěte si celou diskusi a zjistíte, že jste sám, kdo zde hýří nadávkami, urážkami a psychiatrem. Působení a vliv Jyrky a Ratha se u Vás určitě nezapře!

kopec 27.2.2007 22:50

Re: Re: Re: Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Nazev komunista se stal nejhorsi nadavkou pro obe strany. Nekteri jeste rozdeluji komunisty na rude a modre ,ale vetsine to splyva do jednoho nazvu.

pertinax 27.2.2007 21:16

Docela zajímavé téma

Ví prosím někdo, komu patří jiné slavné katedrály? Remeš, Notre Dame (kromě Paříže jsou ještě nejméně tři), Kolín nad Rýnem, York, Saint-Nazaire. A komu vlastně patří Barbora v Kutné Hoře?

Jindřich 27.2.2007 20:46

Re: Re: Re: Holt Mahler už má předplacené pohřební místo v královské hrobce

No myslím, že ten pán je hlavně scénárista. Pořád konstruuje  (původně tam bylo "kostruuje" a asi to bylo lepší) dramatické příběhy. Historickou realitou se nenechá příliš rozptylovat.  Nakonec mu vyjde, že Mozart na smrtelné posteli psal Requiem úplně stejně jako Dvořák Novosvětskou v hospodě po obědě.

A má se hodně rád a ještě raději se poslouchá. "I liked myself", jak říkal Salieri.

Třeštík vlastně říká, že dějiny jsou příběhy, které si národ vypráví u ohňů, a které proto musí mít nějakou dramatickou strukturu. Nějaké pozitivistické "jak to opravdu bylo" , je už dávno promlčené.

Jindřich 27.2.2007 20:35

Re: Re: Holt Mahler už má předplacené pohřební místo v královské hrobce

Quel Mahler!

Adolf 27.2.2007 18:00

Re: Re: Re: Re: Re: Was ist los?

To prohlasil ten pravy....Ale nic, provokateri jsou a budou v Ceske kotline...

AeroKarel 27.2.2007 17:31

Re: Re: Re: Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

"že svoji energii vě nuje na obhajobu komunistického opatření"

Tohle bylo napsáno, ne že s něčím nesouhlasí.

joe 27.2.2007 17:08

Pan Doležal má pravdu

Katedrála nebo vesnický kostel - právní přístup musí být pořád stejný. U nás není, proto to skončí zřejmě až ve Štrasburku. Nevím proč se zde všichni zastávají Z.Mahlera, který byl pro své prokomunistické články v padesátých letech znám jako "rudý Zdeněk". Po revoluci se z něj stal - stejně jako z jiných komunistů - velký národovec. Obecně všem, kdo popírají nárok řk. církve na katedrálu sv.Víta, leží tato církev v žaludku. Pak to ale musí říct nahlas a ne hledat pro zdůvodnění své averze jakési ušlechtilé důvody. 

Buvol 27.2.2007 17:03

Re: Re: Re: Re: Was ist los?

To je fakt.  Tady jsou jenom oberpitomci jako vy, že?

Buvol 27.2.2007 17:02

Re: Re: Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Komunisty nemusím, ale vy jste duševní mrzák! Protože co jiného je (opo)člověk, který když s ním někdo nesouhlasí tak ho nazve "komunistou", ptfuj!

dvd 27.2.2007 16:41

Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Také se tam obcuje s vínem;-)

Antonín Hrbek 27.2.2007 16:18

Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Ono nejde jenom o chrám, ale například i o Vikárku, která je bezpodmínečně potřebná pro církevní obřady.

ignorant 27.2.2007 16:07

Re: Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

A Vy pro mě komunistou, neb jen mizivá porce toho co tito prosazují, je míněno upřímně, bez postranního a hlavního jejich cíle - získání moci za účelem likvidace konkurenčních názorů včetně jejich nositelů. A pokud si toho nejste vědom, vězte, že blbství spasení nedojde (ani v komunismu).

Žulový Aston 27.2.2007 15:44

Re: Re: Was ist los?

Tak, proč se tak namáháte a čtete je - dle obsahu Vašich replik jste se zřejmě vyčerpal již v Hitlerjugend a tak Vám nyní prostě obsah uniká a tak odpočívejte..máte na to nárok.....

Buvol 27.2.2007 15:11

Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

"K Mahlerovi - beru ho jako schopného vypravěče, občas demagogického  a lhavého (ale to k zanícení patří), ale jelikož nejsem komunista, tak mě štve, že svoji energii vě nuje na obhajobu komunistického opatření. A tím se pro mě stal komunistou ".... a vy pro mě pitomcem ....

Chris Kelvin 27.2.2007 15:05

Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Zkuste vynechat komunisty a zkuste si představit, co by se stalo, kdyby nebyla válka a komunismus. Komu by asi v tom případě patřila katedrála.....? Vsadím se, že státu, stejně jako v Rakousku, v Německu, ve Francii.....!

Kajda 27.2.2007 14:39

Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Třeba kdyby vás dr. Mahler znal, tak by věnoval více aktivity vám. Jak vyplývá z vašich příspěvků, jste perla.

Ja 27.2.2007 14:33

Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Člověče, co chcete vlastně říct?

Dle prvního odstavce se orientujete ve věrouce, což je ale oblast vlastnictví katedrály vzdálená přibližně stejně jako chemie. V druhém odstavci pletete dohromady národní a státní. Pokud my jakožto český národ "vlastníme" tuto zemi, tak to nemá žádný vztah k tomu, že veškeré (nebo některé) budovy patří státu. Že stát v posledních desetiletích udržoval katedrálu v dobrém stavebním stavu, v tom s Vámi souhlasím - ale pokud mám někde reprezentační prostory (což nádvoří hradu je), tak si nemůžu dovolit nechat ten prostor zchátrat.

K Mahlerovi - beru ho jako schopného vypravěče, občas demagogického  a lhavého (ale to k zanícení patří), ale jelikož nejsem komunista, tak mě štve, že svoji energii vě nuje na obhajobu komunistického opatření. A tím se pro mě stal komunistou, čili politickým nepřítelem.

qwe 27.2.2007 14:31

Re: Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Zcela určitě pouze proto, že to tam slyšet mermo mocí chcete.

AeroKarel 27.2.2007 14:17

Re: Re: Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Ano zamlada jsem takovýmhle zjednodušením věřil. Teď už z nich mám spíš srandu.

AeroKarel 27.2.2007 14:15

Re: K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

"Jeho zaujetí a aktivita si místo povrchního odsudku zaslouží úctu"

Proč já jenom mám ten dojem, že nejvíc zaujetí a aktivity ten pán věnuje sám sobě. Ať už žvaní o Masarykovi nebo o katedrále.

Buvol 27.2.2007 14:01

Re: Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Oprava: Škoda, že vy jste pane Štváči nespolupracoval s nějakým dobrým psychiatrem! Mohl jste mě a své okolí možná ušetřit vašich zlovolných výlevů ....

Štváč 27.2.2007 13:49

Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Pane Buvol, nikdy nepište "nás", mluvte za sebe. Víte z jakých dob je to mluvení za ostatní, ne ?

Buvol 27.2.2007 13:42

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Myslíte v Hitlerjugend? Abyste nenarazil! Propagace nesnášenlivých hnutí a ideologií je myslím u nás trestná!

Buvol 27.2.2007 13:31

Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Škoda, že vy jste pane Štváči nespolupracoval s nějakým dobrým psychiatrem! Mohl jste nás a své okolí možná ušetřit zlovolných výlevů ....

Adolf 27.2.2007 13:27

Re: Re: Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Za takove mladi se nikdo stydet nemusi.Stydel bych se osobne za mladi v pionyru,SSM a podobnych dekadentnich organizacich....

Adolf 27.2.2007 13:14

Re: Re: Re: Was ist los?

Zde se zadny Übermensch nebo Herrenmensch nenachazi ani nikde jinde...