28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
DK. 27.2.2007 13:12

K "ekvilibristice" Dr. Mahlera

Vážený pane,

jsem sice ateista (moje přesvědčení je spojeno s podrobným studiem dějin náboženství, filozofie a poměrně solidními znalostmi z fyziky, chemie, biologie) ale nemám předsudky proti náboženství. Jako před šedesáti lety "konzumující víru" katolík prakticky průběžně problematiku církví a náboženství průběžně sleduji a rozdíly mezi různými konfesemi porovnávám. Dá se říci (doufám, že ne neskromně), že se v podstatních otázkách křesťanské a judaistické víry celkem slušně orientuji.

Jsem přesvědčen, že stejně jako Pražský hrad, tak i katedrála sv. Víta (ty další jména, která přidala Jeho Eminence kardinál Vlk neberu v úvahu) jsou skutečně národním vlastnictvím. Stát od Karla IV. a jeho dědice, přes Jiříka z Poděbrad,  Jagelonce, řadu Habsburků, kteří měli Prahu za svoje hlavní město, až po Československý stát (všech proveniencí) se o jejich vybudování zasloužili. Výstavbu katedrály zahájil Karel IV. a ukončil stát v jehož čele stál T. G. Masaryk. Po období 2. světové války byla Československem provedena generální rekonstrukce (jenom. co si vzpomínám) střechy a věže, vnějších zdí, vnitřní výzdoby, atd.

Jestli byl stát dobrým vlastníkem výrobních podniků, o tom byly provedeny hluboké i méně hlubší analýzy. Ale stát, zejména moderní český stát ve 20. století, se o tuto perlu a symbol stovek generací Čechů a Moravanů staral zodpovědně. Byl jsem nedávno v Paříži a navštívil jsem i katedrálu Notre Dame a domnívám se, že v péči o hlavní katedrálu vyjde Česká republika ze srovnání určitě velmi dobře.

Dr. Mahler svoje aktivity v oblasti vlastnictví a významu katedrály sv. Víta vystupoval uměřeně jako vědec a citlivě jako vlastenec. Necitíl jsem z jeho slov a textů jakýkoliv antikatolicizmus. Jeho zaujetí a aktivita si místo povrchního odsudku zaslouží úctu.

Štváč 27.2.2007 13:11

Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Pan "Buvol Zoufalý" nečte pozorně, nebo textu nerozumí. Každý, kdo se někdy otřel (ať právem, či neprávem) o vztah k sudetským němcům nebo Klausovi, se stává jeho úhlavním nepřítelem. Mimochodem Klaus Dienstbiera taky nenávidí, tak by měl být na straně Doležala proti tomuto pozdě prohlédnuvšímu komunistovi. Jinak to přirovnal Doležal přesně. Brzy vejde ve známost spolupráce J. Dienstbiera se StB.

Buvol 27.2.2007 13:11

Re: Ze ja blbec to zase ctu

Podle mého názoru se Rusové už zase zvedli a hezky do toho šlapou! Neslyšel jste např. jak jim praská ve švech státní kasa penězi z plynu a z nafty ?

Jihočech 27.2.2007 12:54

Re: Re: Was ist los?

Ale, no tak Dolfi, každý nemá halt to štěstí být ýbrmnešem... :-P

Buvol 27.2.2007 12:49

Re: Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Že byste si vzpomněl na mladí?

AeroKarel 27.2.2007 12:43

Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Jawohl, mein führer !

AeroKarel 27.2.2007 12:42

Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Ovšem všimněte si, že jsou nejvíce odsuzováni spolupracovníci spolupráci zatloukající. Kdo to přiznal a omluvil se, je většinou gentlemansky ponechán sám sobě. Přiznal, omluvil se a necpe se do funkcí, vyžadujících jakousi morální integritu.

Žulový Aston 27.2.2007 12:30

Re: Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Compri je prosím jakým jazykem. vzdělanče? - Pravopis, chlapče, ten  pravopis!! A ty dějiny sudeťáků..   ty přece nezačínají 8.5.1945

Buvol 27.2.2007 12:29

Re: Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Jaksi na to přišel, posrátore?

Buvol 27.2.2007 12:28

Re: Re: Was ist los?

.... nýbrž jsou bohužel pro lidi se silným žaludkem ....

posvator 27.2.2007 12:25

Re: Ze ja blbec to zase ctu

Příčiny toho, proč Rusové leží na zemi, je třeba hledat nadně láhve...

posvator 27.2.2007 12:22

Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Ano, dějiny sudeťáků začínají za vlády posledních Přemyslovců. Compri?

Mirek od lesa 27.2.2007 12:01

In der Kürze liegt die Würze

takže napsat v jednom dechu encyklopedii o všem, co se začátkem tohoto roku dělo, je nesmysl. Žádné téma tam není probráno alespoň trochu do hloubky.

Ve světových nakladatelstvích, zejména odborných časopisech, vládne opačný extrém: protože se k životopisu přikládá seznam publikací a každá zvlášť boduje, existuje pojem, zvaný nejmenší publikovatelná jednotka. Autor si rozdělí svoji práci na co největší počet jednotlivých témat a pokouší se vše uveřejnit odděleně případně v konkurenčních časopisech. To přivádí lektory na pokraj šílenství.

Takže pane Doležal, někde mezi těmi extrémy to může být optimální.

Adolf 27.2.2007 11:56

Re: Was ist los?

Dolezalovy clanky nejsou bohudik pro zastupce slabsiho dusevna....

Adolf 27.2.2007 11:54

Re: Re: stydět by se měl doležal

Ano, v tom to je...Vetsina zde diskutujicich je typicka cast ceskeho stada, emocne zatizeneho a nepremyslejiciho...

jojda 27.2.2007 11:50

trouba

Občasné výpady páně Doležala proti dr. Třeštíkovi jsou legrační. Pan Doležal hlasitě vyřvává do světa "hle, já jsem pitomec". Holt když se hloupost mísí s arogancí - a to je přesně případ pana Doležala -  je to zábava. Jen houšť, Doležale.

Jihočech 27.2.2007 11:39

Was ist los?

Dneska žádný, ani malinký sudeťáček. Herr Toleschall? 8-o

Žulový aston 27.2.2007 11:26

Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Hodní a ublížení sudeťáci pro své  znalosti češtiny byli z velké části zaměstnáni u pražského gestapa a pomáhali odstraňovat české neplechy v jejich  vlastním státě "Protektorat Böhmen und Mähren" pod ochranou Velkoněmecké říše.

Milý AeroKarle, Mitgenosse Dolleschall atd: Dějiny sudeťáků nezačínají 8.5.1945. Nicht wahr?

Buvol 27.2.2007 11:13

Re: Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

... taková objektivita, když mě pět hodin nevyslýchali a nevyhrožovali mě existenčním zničením, případně mi neříkali, "že v tomto prostoru jako Čech nemám konec konců co dělat" je zkrátka na hov*o!

Buvol 27.2.2007 11:00

Re: Dolezale s tebou se uz vazne asi ned nic udelat.

Oč rozumnější text na téma katedrála je zde:

http://neviditelnypes.zpravy.cz/pravo-katedrala-do-strasburku-ded-/p_spolecnost.asp?c=A070226_175626_p_spolecnost_wag !

Buvol 27.2.2007 10:56

Re: Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Myslím, že jste to nepochopil! Pan Dienstbier přece neříká nic jiného, než že nikdo neví, resp. nemůže vědět, jak by zaragoval v jisté situaci, zde předvolání na STB, pokud ji nezažil na vlastní kůži. A to implikuje pochybné právo, takové jednání jen tak odsuzovat, aniž to člověk neuvede "nějakou zdvořilostní frází" resp. "bychem" .... Podobné je to s jednáním našich předků v historii.... Zkrátka je ubohé z dnešních "superkorektních časů" a z tepla kanceláří či bytů odsuzovat  a mentorovat a hlavně říkat, jak by ta která událost bývala měla být, kdyby .... To totiž nemá s historií nic společného, max. se současností případně s literaturou, protože to jsou pohádky ....  

Petr Benes 27.2.2007 10:39

Dolezale s tebou se uz vazne asi ned nic udelat.

Nejak ti porad neni jasne, ze katedrala neni jen tak nejaky vesnicky kostel. Ty urcite nikdo cirkvi nebere. A pouzivat katedralu bude moct cirkev dal a dal tam muze delat ty svoje samanske ritualy i kdyz bude majetkem statu. Ta nase slavna katolicka cirkev dela vsechno pro to, aby se z ni stala bezvyznamna organizace na urovni vesmirnych lidi.

AeroKarel 27.2.2007 10:33

Re: Holt Mahler už má předplacené pohřební místo v královské hrobce

Jo, scopnost dotyčného hovořit o sobě na všechna dostupná témata mne hluboce zujala už dříve. Dnes minimálně vypínám zvuk, objeví-li se.

AeroKarel 27.2.2007 10:31

Re: Doležal mi připomíná

On ty události netvoří, ale popisuje .......

AeroKarel 27.2.2007 10:30

Re: Ze ja blbec to zase ctu

Zkuste vysvětlit Putinovi, že  je porazen a lezi po knokautu na zemi...

Dokud byli a nevyhrožovali, byl klid. Ale jejich imperialismus už zase ožívá.

AeroKarel 27.2.2007 10:29

Re: Zaujal mě hlavně tento odstavec:

Pan Dienstbier je naprosto vedle. Objektivního hodnocení jsou naopak mnohem spíše schopni nezainteresovaní a citově neovlivnění. Pan Dienstbier je toho typickým příkladem.

A Doležal nepíše o "hodných a ublížených sudeťácích ", tak jako se patří se stará o neplechy vlastního státu a neplechy sudetské přenechává jim.

jv 27.2.2007 9:52

Re: Ze ja blbec to zase ctu

To je přece normální kopat u nás do mrtvol. Na to jsme kadeti s takovými doležali a jinými individui.

Buvol 27.2.2007 9:34

Zaujal mě hlavně tento odstavec:

"Lidé, které nikdy StB nepředvolala nebo kteří nemohli vzhledem ke svému mládí podobnou zkušenost zažít, sotva mohou podle zápisů StB objektivně hodnotit občany, kteří to štěstí neměli,“ píše v Mladé frontě Dnes Jiří Dienstbier. Podle této zásady se vůbec nedají psát dějiny, protože drtivou většinu historických událostí jsme vzhledem ke svému (relativnímu) mládí nemohli zažít." Pan Dienstbier má naprostou pravdu a je úsměvné co k tomu dodal autor! Z toho dovozuji, že dějiny v podání takových vykladačů,  jako je ten Doležal jsou vlastně pohádky, viz jeho pohádku o hodných a ublížených sudeťácích a zlých Češích, kteří je vystěhovali ....

Cizinec 27.2.2007 9:33

Ze ja blbec to zase ctu

Nicmene uz je to naposled. Dolezale pokud to ctes tak vez zes lump. MIsto Rusove si dosad Zidy Nemce cernochy nebo homosexualy a budes mit na krku zalob az se z toho ojebes.... Pripada mi vpravde mrzke a nehrdinske si kopat do nekoho kdo je porazen a lezi po knokautu na zemi.... Podobne vypady se v techto zemich ale casto misi se servilnim prisluhovanim v okamziku kdy se kolo dejin otoci...

Michal 27.2.2007 9:09

Postoj k lihově demagogickému zřícení

Citát:

Režim nepovažuje za loajalitu souhlas, ale dobře honorovanou spoluvinu.