9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 26.4.2006 0:09

Klaus a ODS sklízí to, co zasili, nesmyslná koncepce a zároveň bezmocnost druhé komory a bezmocnost krajské samosprávy je jejich dílem

Přesně! Jsem rád, že se nebojíte na to upozornit i dnes! R^

Joska 25.4.2006 23:44

Pan Doležal opět nezklamal

teď však myslím ironicky Váš vstup na téma "Beneše". Jako vždy trapárna. Že vy jste tak angažovanej, že přemejšlíte i o věku legionářů... Tomu říkám to pravé zanícení.. jako za bolševika.Vždy mne překvapuje, kolik masochistů se ve společnosti najde. Někdy tito lidé docela dobře plní roli " užitečného idiota"....

SUZUKI 25.4.2006 21:39

Změna výdělku

Pane Doležal, nechcete si nějak jina vydělávat?

Waldemar Tiefenbach 25.4.2006 17:49

Ceska pakaz se opet ozvala

Neni vubec bez zajimavosti, ze z celeho clanku p. Dolezala nase ceske "spoluobcany" zaujala cast tykajici se (sudetskych) Nemcu. Domnivam se, ze se jedna o kryptokomunisty nebo lidi neznajici historii, za ktere se musim stydet. Sebevedomy narod by si nemel bat priznat, ze jeho predci provedli ne zrovna peknou vec - vyhnali sve sousedy, kteri tu zili po cele generace. Vymlouvat se na mocnosti (tedy na silnejsiho) je detska, nezrala mentalita.

To, ze Nemci necitili zadnou (nebo velmi malou) loajalitu vuci RCS se neni co divit, kdyz zde byli obcany 2. kategorie. Navic se jich nikdo po 1.SV neptal, zdali chteji byt narodnostni mensinou ve state Cechoslovaku. Takze, mili Cesti vlastenci. Az prijdete vecer domu z hospody nebo mitinku KSCM, ODS nebo jine narodovecke strany, vemte si seznam ceskych osobnosti historie, ktere povazujete za Cechy a zacnete skrtat: Nemce, Zidy, ... Potom mozna zjistite, ze nebyt jich, nebyli bychom dnes turisty navstevovanou zemi, ale tim, cim bychom si asi zaslouzili byt - rozvracenou a rozhadanou kolonii batusky Cara!

Buvol 25.4.2006 17:58

Re: Ceska pakaz se opet ozvala

Pozdravujte v Bavorsku pana Posselta ....

pavel hek 25.4.2006 18:40

Re: Ceska pakaz se opet ozvala

Takze jakmile se Nemci po zabrani sudet stali obcany prvni kategorie, hnedle Cechy pocali povazovat za lidi druhe kategorie ( sem tam nakyho zapichli ci srovnaly se zemi nakou tu visku )

Apropos, a co Alsasko a Lotrinsko? Jo abych nezapomel, Polaci taky nejake Nemce odsunuli, do tech taky sijete?

Tomas 25.4.2006 19:31

Re: Re: Ceska pakaz se opet ozvala

To si pis, ale to je pro ceske obcany nezajmave tema, nas zajmaj jen nasi sudetaci.

Karel 25.4.2006 21:17

Re: Ceska pakaz se opet ozvala

V příspěvku pana Tiefenbacha je kouzlo nechtěného: ano, za 1. republiky sudetští Němci cítili pramalou lojalitu vůči demokratickému Československu, podíleli se na jeho rozbití, jako říšští občané se podíleli na agresi snad vůči celé Evropě, napomohli vyvraždění svých židovských spoluobčanů a podíleli se na teroru vůči svým bývalým českým spoluobčanům. A my jsme se pojistili, aby se to už nikdy neopakovalo. Ano, pane Tiefenbachu, dějiny nejen píší, ale i vytvářejí vítězové: Němci válku připravili, začali a prohráli. Kapitulovali bezpodmínečně - dopadli vlastně+ ještě dost dobře.

Jenda 25.4.2006 22:09

Re: Ceska pakaz se opet ozvala

Zajimalo by me kde jinde mela v te dobe nejaka mensina kompletni skolstvi ve svem jazyce od zakladnich skol az po univerzity. Kdyz uz jsme tak u tech obcanu druhe kategorie.

Ovsem chapu, ze pro nekoho kdo byl zvykly byt clenem utlacujici vetsiny je zmena na clena mensiny, at uz se s tou mensinou zachazi jakkoli slusne, dost neprijemna.

Buvol 26.4.2006 13:17

Re: Ceska pakaz se opet ozvala

Vy jeden svatouškovskej vole! Než nás Čechy budete příště kvůli něčemu kritizovat a hlavně než budete příště mluvit o škrtání Židů, tak si laskavě uvědomte, že ti vaši "chudáčci" Němci jich v minulém století vyškrtli cca 6 miliónů a to tak, že je nechali vyletět mnohdy s celými rodinami komínem! Měli na to celou síť zařízení, kterým říkali Konzentration Lager a nad vstupní branou měly napsáno "Arbeit macht frei". Říká se tomu holokaust a včera 25.dubna byla Pietní událost, připomínající počátek povstání ve Varšavském ghetu a oběti genocidy Židů za druhé světové války. V Česku a dalších zemích se symbolicky četla jména zavražděných lidí ....

Buvol 26.4.2006 13:23

Re: Re: Ceska pakaz se opet ozvala

Doufám, že za tu německou pakáž, která to udělala, se bude lidstvo stydět, co svět světem bude stát!

Zdenek 25.4.2006 17:38

Clanky pana Dolezala

Opet vystizne a pravdive. Diky za prehled. Je jen zajimave, kolik stale existuje zabednenych ceskych obcanu, kteri odmitaji videt tu nynejsi velmi tragickou realitu. Tak jeste jednou diky a vydrzet.

Buvol 25.4.2006 17:57

Re: Clanky pana Dolezala

"Je jen zajimave, kolik stale existuje zabednenych ceskych obcanu," copak to, ale zajímavější rozhodně je, kolik ještě existuje užitečných idiotů, kteří si bez použití vlastního mozku nechaj nabukíkovat kde jakou volovinu kde jakým grafomanem, který si hrdě říká politolog. Tenhleten je spíš poblitolog ....

Ladislav N. 26.4.2006 0:03

Re: Re: Clanky pana Dolezala

Zaplaťpámbu, že se umíte podepsat... ;-D

Buvol 26.4.2006 11:38

Re: Re: Re: Clanky pana Dolezala

O mě se nebojte! Spíš se starejte o sebe, abyste si třeba náhodou nezapomněl na záchodě sundat kalhoty ....

hans 25.4.2006 16:36

nevím, z jaké díry jste vylezl, vím jenom, že jste hlásná trouba sudeťáku a teď ODS

což by bylo poctivé přiznat (a já k tomu nemám výhrady) a přestat používat označení politolog a začít používat politruk, pak je namístě manipulace, demagogie i lhaní. Napr. citát : "krajské samosprávy jsou totálně bezmocné" - vážený filuto, lež jako věž. Stovky miliard protekli rukama krajů a šli tam kam rozhodla většina a tedy ODS. A víte kam šli? Zase byly a pořád jsou směrovány do spřízněných rukou (firem)majitelů krajské většiny Ten váš web není ani kapku objektivní, což je vaše právo. Ale tedy netvařte se tak, vypadáte směšně. Nemluvě až zvířecí posedlostí (zvířata jsou v tom nevinně) ČSSD a Paroubkem. Mám silný dojem, že jste uplácený k těmto svým jednookým aktivistickým výronům. Jináč je to na psychiatra.

Jura Jurax 25.4.2006 15:36

O hodně větší drzost pana Doležela

Cituji z článku - Jinak vztyčení sochy v Budějovicích, v němž většina obyvatel byli Češi, je přece jen o něco menší drzost než když se busta umístí v Českém Krumlově, který byl před deportacemi německého obyvatelstva čistě německý - konec citátu.

Vskutku - sudetomilec Doležal milostivě uznal, že vztyčíme-li v Českých Budějovicích sochu pravda na sklonku kariéry poněkud problematického, ale přece jen nadlouho posledního demokratického prezidenta, bude to méně drzé, než kdybychom tak učinili v Českém Krumlově. Proč? Inu, obě města mají v názvu adjektivum "český", nicméně to druhé bylo druhdy převážně obýváno sudetoněmeckou pátou kolonou - mimochodem při vzpouře sudeťáků v roce 1938 musela být k potlačení odporu našich mírumilovných německých spoluobčanů v onom Českém Krumlově nasazeno vojsko včetně útočné vozby (tedy tanků LT-35) - a tudíž je podle pana Doležala drzostí tam umístit byť jen bustu prezidenta Československé republiky. Památka sudetoněmeckých ordnerů střílejících na vojáky československé armády by tím mohla být jistě pošpiněna.

Pane Doležele, vy jste známý sudetoněmecký patolízal - nenavrhl byste tam dát oněm ordnerům pamětní desku? Od Vás by to bylo jaksi názorově konzistentní;  zasloužil byste si též jistě uznání dosud nedobitých ýbrmenšů ze lsudetoněmeckého andsmanšaftu. Možná i metál by dali.

Mimochodem, sudeťáci účastnivší se té ozbrojené vzpoury v době míru nebyly postříleni s celou rodinou jako třeba ti, kdož za války kladli odpor německým okupantům byť jen tím, že schvalovali atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha - pouze byli se svými soukmenovci odsunuti Heim ins Reich, kam dobře desetiletí tíhli tak mohutně, že kvůli tomu neváhali na sklonku třicátých let - v době míru - vraždit české četníky, vojáky, finance i civilisty; kam tíhli tak mohutně, že nadšeně pomohli Hitlerovi zničit naši republiku a vyhnat - naštěstí jen dočasně - české obyvatelstvo z pohraničí.

Pane Juro Juraxi, 25.4.2006 15:45

Re: O hodně větší drzost pana Doležela

vždyť Vy o panu Doležalovi nic nevíte! Jemu  jde jen o to, že paušální etnická čistka je zásadně nepřípustná. To nemá nic společného s německými zločiny, které nikdy nezpochybňuje, jakož ani s poválečnými českými zločiny na německých ženách, dětech a starcích.

Malý aston 25.4.2006 16:30

Re: Re: O hodně větší drzost pana Doležela

Souhlasím s tím,že etnická čistka je nepřípustná. Ale představme si, že by nebyla provedena. Kromě komunistů a ČSSD,ODS a dalších stran ,by tady byla ještě strana Mladosudeťácká,to by byl teprve "fičák" Tak nevím poděkovat spojenců za vysídlení německé menšiny nebo neděkovat.Ještě mohli jednu menšinu odsunout do Španělska a byl by u nás klid.Pozor jsem demokrat a myslím to upřímně.

Jura Jurax 25.4.2006 16:39

Re: Re: O hodně větší drzost pana Doležela

Víte, odsuzovat odsun po šedesáti letch míru, odsuzovat jej z pohledu dnešní doby a vzletně hovořit o nepřípustnosti kolektivní viny samozřejmě lze. Ale je to historicky blbost.

Tehdejší odsun se odehrál v podstatně jiných podmínkách. Odehrál se po dosud nejstrašnější válce v dějinách, kterou rozpoutali Němci. Já vím, korektně se dnes píše nacisté, abychom neurazili, ale byli to Němci, německý stát. A oddělení nepřátelských etnik v oblastech, kde byla do jisté míry rozbuška konfliktu, je i dnes docela moudré řešení (viz bývalá Jugoslávie), byť nás stálo další nezanedbatelné ekonomické ztráty k těm, které nám už Němci způsobili. Navíc na sudetské Němce bylo lze pohlížet jako na občany cizího, nám nepřátelského státu, a na hodně mnohé jednotlivce taky jako na velezrádné příslušníky Hitlerovy páté kolony či jejich sympatizanty a podporovatele. Kdyby nebyli odsunuti - jaké by bylo soužití v jednom státě? Sudetští Němci by dlouhá léta byli občané druhé kategorie, byli by vystavěni počešťování, ústrkům etc. etc.

Z Německa dvacet let po Velké válce vzešel další, ještě hroznější konflikt. Bylo moudré eliminovat ohniska rozbrojů - i uplatněním kolektivní viny - protože v roce 1945 bylo možno se právem obávat, co bude kolem roku 1965; více než půlstoletí míru, jehož se nám dostalo, bylo tehdy jen jednou z variant budoucnosti.

Ostatně soudím, že odsun se nám osvědčil - po léta utlačovaní sudeťáci by po sametu celkem pochopitelně tíhli Heim ins Bundesrepublik a protože princip sebeurčení je dnes svatý, těžko bychom jim mohli bránit - nějaký nový Henlein by se už našel, a když bychom použili síly za účelem udržení celistvosti republiky, možná i humanitárního bombardování bychom se dočkali. A měli bychom okleštěnou republiku na území byvšího protektorátu, neživotaschopnou, s přeťatými dopravními cestami a do Karlsbadu, Reichenbergu či Switau bychom cestovali s pasem.

jepice 25.4.2006 16:05

Juro Juraxi, jen pár poznámek

1. to adjektivum u Budějic i Krumlova značí smysl zemský, nikoli etnický. Mají totiž protějšky na Moravě. Čili byl to Boehmische Krumau, nikoli Tschechische Krumau.

2. Němci v Krumlově - to je kapitola sama pro sebe. Něco o tom náhodou vím, protože můj dědeček byl první český radní tamtéž.  /Tím chci říct i to, že se Doležal plete, pokud předválečný Krumlov vydává za čistě německé město/ Takže pochopitelně tam byli ordneři a všelijaká jiná nacionalistická cháska, ale i spousta loajálních občanů Československa. Což jim ovšem bylo houby platné, spíš jim to bylo přičteno k tíži ve všech následujících dějinných zvratech, protože komouši to nebyli taky. 

Buvol 25.4.2006 14:09

Odporný pisálek ten Doležal!

Kde

může, tam se otře o presidenta Beneše a o nás o Čechy! Při tom málokdo

udělal pro československý resp. český stát a světový mír tolik  jako

Beneš! Rok 1938 Mnichov, jak málo stačilo a náš národ by byl zničen!

Buvol 25.4.2006 14:10

Re: Odporný pisálek ten Doležal!

Nepřijmout požadavky Mnichovské dohody znamenalo rozpoutat II. světovou

válku v té chvíli prakticky proti celému světu a udělat z hitlera

obhájce národnostních menšin, dát mu obrovský morální kredit! Dneska by

se Němci zvláště ti sudetští a s nimi a tihle vlezdoprdelisti mohli

posr*t vyčítáním, co jsme my Češi všechno zavinili!

Buvol 25.4.2006 14:11

Re: Re: Odporný pisálek ten Doležal!

Za další příklad

neomalenosti, nevzdělanosti, nesoudnosti a blbosti toho Doležala může

sloužit rok 1989 nebo naposledy 1993. Mít tady tehdy ty sudetské Němce zřejmě

jsme si to prožili všechno znovu a možná bychom si dokonce užili

"radostí" Havlova humanitárního bombardování!

Buvol 25.4.2006 14:11

Re: Re: Re: Odporný pisálek ten Doležal!

Kdo tomu nevěří, ať se

jde podívat do Kosova!

Buvol 25.4.2006 14:15

Re: Re: Re: Re: Odporný pisálek ten Doležal!

Takže pane Doležale jděte už konečně se svými "politologickými" úvahami do důchodu a nebo přímo do hrobu, nejlépe německého!

Ladislav N. 26.4.2006 0:05

Re: Re: Re: Re: Re: Odporný pisálek

Nápodobně, bů-vole...8-o

jepice 25.4.2006 16:19

radosti bombardování

Kdyby tu u nás byla německá menšina a Němci nás  v jejím zájmu začali vybíjet /aby se ta situace podobala vztahu Srbsko-Kosovo/, užili  by si to bombardování spíš oni, že?

Buvol 25.4.2006 16:50

Re: radosti bombardování

Spíš bych to viděl tak, že nejpozději v roce 1993, kdy se oddělilo Slovensko, by se ti sudeťáci, kdyby tady ještě byli, chtěli i s územím připojit k "spontánně" znovusjednocenému Německu a vyvolali by něco jako druhý Mnichov. My bychom jim to pochopitelně nechtěli dovolit, načež mezinárodní společenství by nás humanitárním bombardováním k tomu donutilo.... Je ovšem možné, že ten Havel, by nás, resp. to co by z nás zbylo, spíš strčil do tlamy těm Germánům i bez toho a dobrovolně a ještě by to vydával za svůj největší státnický čin. V tom by ho jistě Doležal a spol. podporovali ....

jepice 25.4.2006 19:17

Re: Re: radosti bombardování

Když myslíte.... Já jsem se na základě nějaké vaší poznámky domnívala, že vidíte jakousi paralelu v tom Kosovu.