22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Z posledních dnů

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
František I. 17.1.2006 17:37

Re: věk

Narozdíl od vás pan Doležal na to má. Doufám, že bude ještě dlouho publikovat. Do toho
Ivan 17.1.2006 13:33

Jen další propagandistický blábol.

A jako obvykle, žvást o sudeťácích. Mimochodem, Kartágo musí být zničeno.
 
Petr H 17.1.2006 13:12

A teď ještě,kdy nějaký modrý hejtman

nazval paroubkovo panoptikum vládou loupežníků.Nebuďte tak cimplich.:-)
Pavel 17.1.2006 13:12

Nekuturní vyjadřování

Vážený pane Doležale,
slovník, který jste použil ve svém článku ,svědčí o tom, jak je nekulturní mluva nakažlivá. Zvažte, zda se lze o ministerkém předsedovi demokratického státu jmenovaného váženým prezidentem a potvrzenému svobodně zvoleným parlamentem vyjadřovat slovy, která jste patrně neuváženě použil.
 
Saša 17.1.2006 12:11

Nepochybné samozřejmě je,

že postavení hejtmana je teoreticky silnější než postavení předsedy či jiného člena vlády, který není současně zákonodárcem.
Hejtman své postavení odvozuje od vůle voličů ve svém kraji a současně od vůle ostatních krajských zastupitelů, kteří rovněž dostali mandát voličů.
Člen vlády však své postavení odvozuje od vůle presidenta a nedostatku negativní vůle parlamentu.
Fakticky samozřejmě má předseda vlády mnohem větší sílu - na rozdíl od hejtmana disponuje policií a s přivolením presidenta i armádou. Hejtman žádné své vlastní ozbrojence nemá.
 
Saša 17.1.2006 12:06

Pana Paroubka a pana Ratha zatím nevolil nikdo ?

Pan Doležal se mýlí.
Pana Paroubka zvolili Pražané do zastupitelstva hlavního města Prahy. To je zcela neoddiskutovatelný fakt.
Pana Ratha zvolili lékaři do čela Lékařské komory. To je také zcela neoddiskutovatelný fakt.
A dále nutno připomenout, že pro funkci předsedy vlády a pro funkci ministra právní řád nepředpokládá vůbec žádné zvolení. Předseda vlády i ministr představují moc výkonnou (exekutivu), která nepotřebuje přímý mandát lidu. Zastávání jejich funkce se odvíjí od kombinace vůle presidenta a poslanecké sněmovny. Tedy president, který sám nemá funkci z vůle lidu, ale z vůle lidem zvolených poslanců a senátorů, jmenuje předsedu vlády a tím na něj přenáší kousek svého mandátu (získaného od poslanců a senátorů, kteří své vlastní mandáty získali od voličů). Na návrh předsedy vlády pak jmenuje ministra. Vůle sněmovny se zde promítá pouze negativně - tedy právem veta (nevyslovení důvěry, vyslovení nedůvěry).
Čistá montesquieovská koncepce tripartity státní moci vylučuje jejich personální prorůstání - obvyklá praxe ČR je vadná. Člen vlády by neměl být členem parlamentu. Z tohoto pohledu je předsedování pana Paroubka a ministrování pana Ratha, kteří zatím nikdy nedostali mandát voličů k členství v zákonodárném sboru (legislativa), zcela v pořádku. V nepořádku by bylo, kdyby přímý voličský mandát měli.
Co je ale velmi v nepořádku je to, že předseda vlády jako jeden ze dvou vrchních představitelů moci výkonné může určovat, kdo se smí u voličů ucházet o mandát k členství v zákonodárném sboru, jehož úkolem je exekutivu hlídat a omezovat.
To je velmi v nepořádku.
To, že ČSSD dovolí, aby předseda vlády (který ani není předsedou ČSSD) určoval, kdo bude na prvním místě kandidátky a kdo bude z kandidátky vyškrtnut, ukazuje jednoznačně, že ČSSD není demokratická a státotvorná strana
 
jonáš 17.1.2006 12:14

Re: Pana Paroubka a pana Ratha zatím nevolil nikdo ?

A vy si myslíte, Sašo, že poslanci v zákonodárném sboru, zvolení za stranu X, budou exekutivu, nominovanou toutéž stranou X, opravdu hlídat a omezovat, nebo je to jen takovej teoretickej exkurs o vměšování do vnitřních záležitostí nejmenovaný partaje? Občanstvu stejně ve volbách nezbude, než ji volit coby monolit -- ostatně některý partaje se tou monolitností i chlubívaly, a tahle to zrovna nebyla. Asi dotahujou.
dvd 17.1.2006 12:26

Poslyšte

ta vaše připomínka by nakonec ústila v tom, že vládu bude sestavovat opoziční strana. BTW: v opilecké euforii po plyšáku se v TV exhiboval jeden mlaďas, který propagoval založení strany, která bude vždy a za všech okolností v opozici.
jonáš 17.1.2006 12:41

Re: Poslyšte

To zas je moc sofistikovaný -- šlo mi čistě o bezobsažnost věty "v nepořádku je to, že předseda vlády jako jeden ze dvou vrchních představitelů moci výkonné může určovat, kdo se smí u voličů ucházet o mandát k členství v zákonodárném sboru, jehož úkolem je exekutivu hlídat a omezovat" -- jednak viz výše, druhak současný premiér může být po volbách klidně třeba vrátným.
jonáš 17.1.2006 11:06

Hezký počteníčko

"Já jsem pánům hejtmanům také řekl, že já se s nimi scházím, přestože představitelé jejich strany, s výjimkou pana hejtmana Juránka, toho jsem jaksi dal přece jenom trošku stranou, že o mně hovoří a o mé vládě, jako o bandě loupežníků, tak se přeci s nimi scházím. Tak, aby nebyli tak cimprlich, když já nejsem cimprlich, a neudělá se mi špatně, když tedy jdu na schůzku s nimi" -- http://wtd.vlada.cz/scripts/detail.php?id=9588
Mirek Šejna 17.1.2006 11:14

Jonáši

to je právě ono. Hejtmani o Paroubkovi a jeho vládě mluví jako o bandě loupežníků, a premiér se s nimi přesto sejde, neboť není cimprlich. Zato kdyby Paroubek o hejtmanech řekl, že jsou banda loupežníků, to by byl poprask v médiích a zde na Psu o nevymáchané hubě našeho premiéra.
myskamiki 17.1.2006 11:15

Re: Jonáši

Jestli znate aspon malicko Ustavu a 129/2000 Sb., tak hejtmanum date za pravdu.
jonáš 17.1.2006 11:23

Re: Re: Jonáši

Tam se píše něco o loupežnících?
Ladislav N. 17.1.2006 11:16

Re: ...o nevymáchané hubě našeho premiéra....

tady asi nikdo nepochybuje (kromě vás). Tak kde je asi problém?
pozorovatel z Chella 17.1.2006 13:44

Ladislave,

zato vy nepochybujete o ničem, jako správný svazák. Včera jsem si přečetl Váš "ekonomický" názor na marži a rabat v článku o stanovování cen léků. To mi stačilo, "experte". Doufám, že stejný "odborník" jste v hodnocení bolševické revoluce v ČT apod... Nakonec vy jste tady už proslulý tím, že rozumíte všemu natolik, že se tu všichni smíchy popadají za břicho.
Pavel Normální 17.1.2006 11:02

kultura

Pan Doležal zapomněl jak Klaus se rval s novinářkou o diktafon,jak rozbil mobil novináři,jak odešel z televize,protože chtěl mluvit sám a nechtěl tam Luxe.Jistě bych mohl jmenovat více.O Zemanovi je psát je snad zbytečné.Tak proč u Paroubka to vadí.Dále Bendl chce omluvu,ale pamatuji,že se hrdě hlásil,že je to jeho výmysl"Grosstapo" a když mu někdo řekne,že je zloděj,tak brečí v televizi.Myslím,že Doležal uvádí,že je politilog,ale myslím,že politolog měl objektivní.To on není.
Jiří K. 17.1.2006 11:19

No, jestli ono to nebude s tím Klausem tak trochu tím,

že on sám prakticky nikoho urážet nepotřeboval, neboť to za něho rádi a v míře více než dostatečné udělali jeho pohůnci v médiích (viz. pan Doležal dnes i jindy) i ledaskde jinde. Proč nosit dříví do lesa.
 
To Zeman i Paroubek jsou v situaci naprosto opačné - od počátku na tapetě a pod palbou ze všech pozic.
Takže pokud se nechtějí nechat soustavně a beztrestně urážet, nezbývá než postupovat taktikou "koho si sám neurazím, toho za mne neurazí nikdo".
 
Jinak pan Doležal už dávno nevystupuje jako politolog (natož pak objektivní) ale bohužel jen jako tuctový propagandista.
dvd 17.1.2006 12:23

řekl bych

že to Grosstapo (snad by tam měla být ta s 3x) není zas tak špatný nápad. Ostatně týmy Mlýn a Zubr dodnes nikdo nevysvětlil.
VH 17.1.2006 10:49

Pane Doležale,

nebylo by marné, kdybyste ve svých úvahách občas zmínil, že je možné volit i mimoparlamentní strany. To pro ty potencionální voliče, kteří jsou nespokojení, nerozhodní, navíc jaksi pomalejší a  o  to více manipulovatelní. Pan premiér o takových  ví  velice dobře a manipuluje jen se z něj kouří.
 
Ladislav N. 17.1.2006 11:06

Re: mimoparlamentní strany

Sdílím váš deficit výběru stran, ale uvažte, zda by hlasovací lístek pro mimoparlamentní stranu s mimimální šancí na úspěch nebyl lístkem zahozeným do kanálu na ulici...
mak 17.1.2006 11:20

Re: Re: mimoparlamentní strany

Ladislave N, velmi prekvapujete, zde mate 1000% pravdu, toto si ale lidi vubec neuvedomuji, ze volbou desitky pidistran, ktere se nemohou a nedostanou do parlamentu, prerozdelenim davaji hlas kscm, cssd, ods, kdu. To je lepsi si vybrat nejmensi zlo, kdyz stale rikaji, ze neni koho volit, ale strany velke. 
jonáš 17.1.2006 11:50

Re: Re: Re: mimoparlamentní strany

Nebo rovnou největší -- nebuďte nzbytečně skromnej.
JM 17.1.2006 16:13

Re: Re: Re: Re: mimoparlamentní strany

jé, Jonáši - vy taky kandidujete?
jonáš 17.1.2006 21:21

Re: Re: Re: Re: Re: mimoparlamentní strany

Nekandiduju, jdu na malou --
VH 17.1.2006 12:24

Re: Re: mimoparlamentní strany

Je to opravdu těžké rozhodování, volit ODS s ohledem na výběr ze zprofanovaných tváří  je hrozná představa. Chtěl bych věřit  ED jenže i tam se objevují fosilie. A jiné varianty nevidím.
2 17.1.2006 10:32

.....Proubek...RaJ ???????

Problémem pana premiera je jeho minulost a to nemyslím korupční prostředí na magistrátu Praha, ale ta vzdálenější za socialismu. Ačkoli člověk nemusí vždy souhlasit s Klausem či Zemanem, tak to byli státníci,můžeme třeba říci sui generis,ale Paroubek se vyznačuje tím nejhorším co bylo možno za doby nedávno minulé vygenerovat. On prostě lidsky vyrostl v tom prostředí socialistických restaurací, zelinářů, taxikářů apod., tomu mohou porozumět jen  lidé starší 35 let. Každý náměstek RaJ / socialisický podnik sdružující restaurace / měl své náměstky a vedoicí,kteří byli napojeni na STB, ale ne pro politiku, ale z ekonomických důvodů, v těchto podnicích, jako jedněch z mála v ČSSR se bylo možno dostat k hotový penězům a to platí zejména pro RaJ Praha 1,kde byly ty nejlukrativnější podniky. Realita byla taková,že každý vedoucí restaurace musel odevzdávat na vedení určité peníze a část těchto peněz byla dále předávána koministickým orgánům a STB,jakmile by se nějaký náměstek nezapojil tak by byl během jednoho měsíce odsunut na jinou práci, náměstci na RaJ Prahy 1 dále brali za přidělení restaurace od vedoucího částku asi 40.000 Kč / dnes = 400.000Kč /, toto byla realita a také to muselo každého zúčastněného poznamenat. Ono je v ČR dnes asi opravdu jedno jestli tady vládne ČSSD nebo ODS, ale možná by neškodilo se zeptat pana premiera, zda vzal někdy úplatek.
Evropan (original) 17.1.2006 10:50

Re: .....Proubek...RaJ ???????

Diky 2 za vynikajici postreh, jen jste asi nechtene odhadl velkou vetsinu mistniho obyvatelstva, jedine stesti, ze (zatim) nejsou v pozadi ruske tanky. Nahradniho Husaka uz bychom meli
Mirek Šejna 17.1.2006 11:23

Hele Dvojko,

ještě nám řekni, kam paroubek ty prachy z RaJ zašantročil. On totiž paroubek vlastní je chalupu a byt v paneláku na sídlišti. To je nějak málo na to, že si prý nakradl tolik už za socialismu. To dříve-soudruh-zemědělec tlustý má vilu za 10 mega a Tololánek s neúplatným Dalíkem loni koupili byty na Hradčanech oba za 8 mega. A "pingl" paroubek bydlí v paneláku a má chaloupku. nějak se mi ten nepoměr nezdá. tak nám to modrá Dvojko vysvětli.
Evropan (original) 17.1.2006 12:11

Re: Hele Dvojko,

Staci nebyt uplny pitomec, jako spousta dnesnich zbohatliku, a prasule ulejt tak, aby to nebylo prilis napadny
Ladislav N. 17.1.2006 12:13

Re: Hele Dvojko,

Někdo ty peníze ukládal do stavby domu, někdo je třeba zase prožral a prochlastal... nebo procestoval na drahých dovolených. Postavte si je vedle sebe do pozoru a hned poznáte, který z nich jak naložil s penězi :-D