21.6.2024 | Svátek má Alois


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Rozhodnutí nevolit je legitimní

V pondělí zveřejnila výsledky předvolebního průzkumu i poslední renomovaná agentura, CVVM. Tím je s průzkumy utrum, podle zákona se nyní už další zveřejňovat nesmějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Vaněček Šauerová 23.10.2013 3:16

Já tomu textu rozumím trochu jinak, pane Panský.

Nechci být vykladačem myšlenek pana Doležala, zdůrazňuji, napsané bych ale chápala takto :

ČSSD, ODS a TOP09 jako zavedené demokratické strany v obraně demokracie a svobody v zásadě selhaly (dodnes se všechny tři strany tváří, že se nic tak moc neděje, to s výjimkou několika nesmělých vystoupení několika zástupců TOPky a M. Němcové za ODS) a pan Doležal má za to, že všechno podstatné už bylo rozhodnuto. S tím bych velmi souhlasila.

Dál BD toliko říká : Ti, kterým záleží na osudu svobody a demokracie v zemi, by svou naději měli šetřit na dobu po volbách ...a také ... Nevolit neznamená nedělat nic, znamená to jen tentokrát nevolit.

To je třeba chápat v souvislosti s dalším. BD celým svým životem dosvědčuje, na které straně stojí. Nebudu vypočítávat jeho před- či polistopadové aktivity, leč zmínit musím založení Klubu na obranu demokracie z posledních měsíců. Na rozdíl od zavedených politických stran (a také naprosté většiny nás, internetových klábosilů) ve prospěch zachování zbytků demokracie a svobody v naší zemi také něco DĚLÁ (to k větě Nevolit neznamená nedělat nic, BD bude nepochybně i nadále dělat vše, co bude v jeho možnostech a silách). Soudím, že toho je třeba si vážit. Stačit to ale nebude, bude třeba také přiložit ruku k dílu. Kolik takových lidí se najde ? Nejsem moc optimista.

S rozhodnutím pana BD nejít volit nesouhlasím, jakkoliv jej samozřejmě respektuji. Jistě, můžeme udělat jen málo ve chvíli, kdy je země rozdělená a větší polovina obce se už klepotá na zavedení starých pořádků (někdo užívá termín "normalizace" ve smyslu znovuzavedení normálního stavu většiny). Je přece nutné vidět, že U NÁS ŽIJÍ DVĚ NAPROSTO ROZDÍLNÉ SPOLEČNOSTI a že TA VĚTŠINOVÁ CHCE NĚCO ÚPLNĚ JINÉHO NEŽ TEN STÁLE SE ZMENŠUJÍCÍ ZBYTEK.  Přesto mám za to, že jim to dát jen tak, zadarmíko, nelze. To by to měli moc jednoduché.

T. Pansky 23.10.2013 4:04

Re: Já tomu textu rozumím trochu jinak, pane Panský.

Dobry den.  Zdravim Vas.  Naprosto s Vami souhlasim.  Jen jsem chtel zduraznit, ze za nase pravo volit hodne lidi trpelo a to bychom nemeli zapomenout.  Je to nase pravo.  Neni to nase povinnost, ale obcanska zodpovednost.  ... Pri debatach se casto ptam, zdali byl dotycny u voleb.  Paklize rekne ne, potom se brzy z debaty omluvim.  Neni o cem debatovat. 

S. Vaněček Šauerová 23.10.2013 5:12

Též Vás zdravím.

...

J. Kolouch 23.10.2013 9:56

Re: Já tomu textu rozumím trochu jinak, pane Panský.

To paní VŠ: Myslím, že Váš názor je docela výstižný, souhlasím a děkuji, že jste to tak napsala.

P. Baum 23.10.2013 0:39

nevolit nelze, je jen možné nehlasovat

Nevolit nelze - kdo se vzdá práva hlasovat posílí auomaticky stranu, která má nejspolehlivější podporovatele. Tedy - kdo nejde hlasovat volí, ovšem ne někoho, kdo je mu nejsympatičtější - nebo nejméně nesympatický. Volí toho, kdo na jeho obsenci bude nejvíc profitovat.

P. Sulc 23.10.2013 1:57

Re: nevolit nelze, je jen možné nehlasovat

Zcela jiste, a to budou vzdy ukazneni soudruzi komuniste.. Kolik by jich asi bylo procent, kdyby volilo alespon 90 % ovcanu ?

M. Freiová 23.10.2013 2:33

Re: nevolit nelze, je jen možné nehlasovat

Přesně tak. Procento komunistických voličů stoupá hlavně proto, že stoupá počet nevolících.

mf

M. Kadlecová 23.10.2013 8:28

Re: nevolit nelze, je jen možné nehlasovat

tohle marně vysvětluji už léta

L. Novák 23.10.2013 11:29

Re: nevolit nelze, je jen možné nehlasovat

Komunisti ale taky vymírají. Kde se berou ti noví? ;-)

J. Kolouch 23.10.2013 9:53

Souhlas

Taky to tak vidím, a proto půjdu hlasovat, i když se skřípajícími zuby.