16.6.2024 | Svátek má Zbyněk


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Rozhodnutí nevolit je legitimní

V pondělí zveřejnila výsledky předvolebního průzkumu i poslední renomovaná agentura, CVVM. Tím je s průzkumy utrum, podle zákona se nyní už další zveřejňovat nesmějí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 23.10.2013 11:09

Re: Volit konkrétní lidi?

Co je to program strany? To co slibují voličům před volbami a na co klidně zapomenou okamžitě po volbách? Žijete tady snad už dost dlouho, abyste si mohl všimnout, že to tak vždycky je. Prozradím vám sladké tajemství - skutečným programem VŠECH stran je, aby se zúčasnění mohli dostat k erárním korýtkům a tam si pokud možno co nejdéle chrochtat (a umožnit totéž co nejširšímu okruhu svých příbuzných a známých). Toho byste si už také mohl všimnout. Stačí méně poslouchat co říkají a dívat se spíš co reálně dělají.

V. Mlich 23.10.2013 11:24

Re: Volit konkrétní lidi?

Možná vás to překvapí, ale zejména v těch stranách, co ješte v parlamentu nebyly, se najde značné procento idealistů. Protože ten, co jde za korytem, se samozřejmě drží strany, kde na to koryto šanci má. Bohužel pobytem ve sněmovně se ideály ztrácejí, ale s tím se nedá nic dělat, jen vnitrostranickou demokracií zabránit vedení sestavovat kandidátky pro další volby a ještě stále je tady nejvyšší instance - volič - který posoudí, jestli si strana umí s tím poradit.

Pokusy s osobnostmi nikdy k ničemu dobrému nevedly, zářný příklad je slovenské OĽANO.

J. Vintr 23.10.2013 13:52

Re: Volit konkrétní lidi?

Idealisti jistě jsou a právě proto, že jsou to idealisti, tak se nikdy do parlamentu nedostanou. A i kdyby se tam náhodou nějaký dostal, tak tam zmůže kulové. Ostaně Bůh nás chraň před idealisty. Protože ti chtějí změnit svět "k lepšímu", jenomže ono to lepší je pro každého jiné. Největší zvěrstva v dějinách lidstva vždycky napáchali idealisti, kteří se dostali k moci. Třeba takový pan Hitler byl vyslovený idealista. Jeho idea světa bez Židů a idea práva germánské rasy podrobit si svět stály desítky milionů lidských životů. Nebo takový pan Uljanov (pardon Lenin) - jeho idea vlády proletariátu zahubila v konečném důsledku ještě mnohem víc lidí a otrávila (a ještě otravuje) životy mnoha generací.

Takže ideálem politika je takový, který se stará jen sám o sebe (a klidně ať i krade), ale nesnaží se páchat dobro ...

L. Šarina 23.10.2013 9:47

Sametová revoluce č.2

Až je to tady, začalo to policejním pučem a skončí možná vystoupením z EU. A co na to Češi? Hlavně tlačenka za 3,50 a pivo za 3 kačky a že tady bude vládnout po ruském vzoru  vor v zákoně ?   No a vo co   GO !

P. Čulík 23.10.2013 8:28

Souhlasím s panem Doležalem,

od poloviny 90tých let jsem se vždy nechal zblbnout řečmi, že je nutno volit se zaťatými zuby strany, k nimž mám sice silné výhrady, ale aby můj hlas nepropadl a nepřímo bych tak nepodpořil levici. Svatá prostoto! Kdyby se lidé chovali asertivně, tak ODS (i jiné) si sáhla na dno už dávno, zbavila se parazitů a mohla to být nyní kvalitní strana. Stejně se levice dostala k moci, nakonec to skončilo oposmlouvou a tím hnojem, co je tu teď. Takto jsme pomohli těm kmotrům tady úřadovat o pár let dál. Tak poprvé v životě využili svého práva a politici celého spektra: ode mne fakáč:-)

P. Čulík 23.10.2013 8:30

Re: Souhlasím s panem Doležalem,

oprava: využiji

V. Hajková 23.10.2013 8:43

Re: Souhlasím s panem Doležalem,

Strana  svodných   ing  Macha   Vás  neoslovila?? 

P. Čulík 23.10.2013 8:54

Re: Souhlasím s panem Doležalem,

také jsem o nich uvažoval, ale:

http://www.pravybreh.cz/2013/10/23/jan-klusacek-hlas-pro-svobodne-je-hlas-pro-levicovou-vladu/

V. Němec 23.10.2013 9:22

Re: Souhlasím s panem Doležalem,

Pan Klusáček leccos z programu Svobodných nepochopil  nebo nechce pochopit? 

A jeho konstrukce - zvolíte-li Svobodné, podpoříte levici, je dokonalý blábol.

Pokud se Svobodní do parlamentu nedostanou, tak  hlasy jejich voličů přispějí k volbě levice stejně jako hlasy těch, kdo nejdou volit vůbec.

Pokud se dostanou, tak zcela jistě nepodpoří žádnou stranu, která prosazuje velký stát - to je jejich základní idea (pravicovost). A to levice právě chce. Netuším, s kým by šli do koalice, ale zcela jistě by svým hlasem neprosazovali levici k moci. 

V. Hajková 23.10.2013 9:51

Re: Souhlasím s panem Doležalem,

100%   souhlas  p.  Němec!   Jmeno  p.  Klusáčka  mně  nic  neříkalo-   tedy  do  této  chvíle -  od  této  chvíle  vím  že  to  je  hloupý  blábolista- 

V. Mlich 23.10.2013 11:10

Klusáček je úplně mimo

V minulých volbách by se za propadlý dal považovat spíš hlas pro ODS a TOP09. Letos bude mít ODS problém překonat 5%, kdežto Svobodní tu hranici určitě překonají a do sněmovny se dostanou. Tzv. "seriozní" agentury budou mít problém vysvětlit, jak je možné, že tuto tendenci nezaznamenaly. Nikdo nečeká, že těch 10-15 poslanců otočí kolem dějin, pro začátek stačí, když budou slyšet.

L. Novák 23.10.2013 11:40

Re: Klusáček je úplně mimo

Odvážná předpověď. :-)

Ale když po těch 23 letech po převratu mám svůj hlas hodit už zase ODS, tak rozhodně za to, že se pokusila zarazit bilionový tunel OZE, ikdyž důsledky nesmyslného zákona 180/2005 Sb. prosazeného levicí proti odporu ODS nás budou okrádat o peníze ještě dalších 15 let. 

Na druhé straně volit Svobodné a dostat do sněmovny nové, mladé a nezkorumpované politiky s jasně formulovanou ústřední ideou, je velmi žádoucí. Takže u mě je to stále rozhodování 50:50. :-)

J. Vyhnalík 23.10.2013 17:40

Re: Klusáček je úplně mimo

Obávám se, že se pletete. Bohužel. Pokud by SSO měla reálnou šanci, v průzkumech by se to projevilo. Je ovšem fakt, že by stačilo, aby ji agentury začaly ve výsledcích uvádět vedle SZ a Pirátů, a její preference by šly nahoru.

K. Nytra 23.10.2013 18:21

Re: Klusáček je úplně mimo

Nebo zaspívat nějakou písničku, například Bobošíkové po tom šly preference taky nahoru...

J. Vyhnalík 23.10.2013 18:29

Re: Klusáček je úplně mimo

ZZ-Top Revival písničku nahráli a mnohem lepší než je Úlehlova rýmovačka, ale "bohužel" nepoužili žádný "autorsky chráněný" slogan a tak se o nich tolik nepíše.

D. Machová 23.10.2013 11:16

Šito horkou jehlou

Pan Klusáček je právník a obávám se, že svoje názory založil na zběžném přečtení několika zestručněných bodů z programu Svobodných. Takže se logicky nachází poněkud mimo mísu. K rušení úřadů: Personální obsazení našich ministerstev by mělo být dostačující (a já si myslím, že je) k tomu, aby nezbytné agendy pokrylo v potřebném rozsahu a kvalitě. Co tam dělají dnes, když leckterou z agend, která pod to které ministerstvo patří, vykonává jiný, účelově zřízený úřad? To je podstatou myšlenky rušení úřadů, společně s tím, že některé agendy mají vyloženě komerční potenciál.

K vystoupení z EU: ze všech stran nás straší proroci, že setrvání v EU je naše jediná spása a že nás čekají velké problémy. A jaké dobro nám členství přineslo? Buď o tom mlčí, nebo nám na nos věší bludy. Co ovšem Svobodní staví na první místo v souvislosti s EU, je dosažení trvalé výjimky z povinnosti zavedení eura, nikoliv hned vystoupení. To je jejich podmínka pro kooperaci s jinými parlamentními stranami v této oblasti.

A tak by se dalo pokračovat. JUDr. Koníček by při podrobnějším seznámení se s programem svobodných získal takové množství informací, že by ho ani nenapadlo psát něco takového, jako je uvedený článek. Pokud tedy by je zcela záměrně neignoroval.

Já budu Svobodné volit. A říkám na rovinu, že je to za celý můj život první strana, do které jsem vstoupila jako člen, protože se mohu více méně ztotožnit s jejich programem. Je třeba volit program, ne lidi, jak to bohužel dělá spousta lidí. Program Svobodných je dlouhodobě konstantní, nemění se podle toho, jak se šéf vyspí a co si myslí, že chtějí lidi slyšet.Když zvolíte Svobodné,máte dost vysokou jistotu,že jejich program bude stejný i za deset let (samozřejmě nebudou prosazovat zrušení již zrušených úřadů atd.),a bude pořád liberálně pravicový. Dostaňme je do parlamentu,stojí to za to!

Pokud jste se včera dívali na Drtinovou, když drtila Macha, musíte objektivně uznat, že to ustál dobře a nedal se rozhodit. A proč? Protože ví,o čem mluví.

S. Vaněček Šauerová 23.10.2013 19:23

Není třeba číst Pravý břeh, to přece musí vidět každý.

Blíží se volby a někteří lidé v diskusích nahlas uvažují, koho volit. Opakovaně se v nich setkávám s tvrzením, že ten nebo onen bude volit buď komunisty, anebo SSO s tím, že jejich zahraničně-politický program je v zásadě týž a to že pisateli/pisatelce naprosto vyhovuje. Jinými slovy, existuje suma lidí, kteří se dokáží oprostit od rétoriky a jsou schopni sledovat CÍLE politických stran.

Samozřejmě, že se Jan Klousáček nemýlí.

Z. Velínský 23.10.2013 10:09

Re: Souhlasím s panem Doležalem,

Hezky znějící program bez vnímání dopadů na budoucnost.

L. Novák 23.10.2013 11:15

Re: Souhlasím s panem Doležalem,

Proboha, ukažte mi partaj, o které by se tohle nedalo říct! 8-O

L. David 23.10.2013 8:03

Nejdříve jsem pane Doležale uvažoval stejně jako Vy: nejít k volbám.

A říkal jsem si, že z těch, kteří se mají šanci do parlamentu dostat, není koho si vážit.

Avšak k volbám půjdu a dám svůj hlas Svobodným, byť se možná do PS nedostanou. Avšak je dobré, aby věděli, že jsou lidé, kteří jejich program oceňují. Kéž by jej také bylo možno realizovat!

M. Majtán 23.10.2013 8:29

Re: Nejdříve jsem pane Doležale uvažoval stejně jako Vy: nejít k volbám.

Souhlas. A pokud to udělá více lidí, do budoucna je to může jen zviditelnit a ukrojit těm, s kterými nyní nespokojený volič nesouhlasí. Dle mého je autora názor tak trochu alibismus... Navíc jsem to nečekal od takového formátu, jakým jsem si myslel, že pan Doležal je...

D. Machová 23.10.2013 11:35

Kdo volí Svobodné

Je třeba si uvědomit, kdo volí Svobodné. Jejich voliči jsou převážně ti, kteří si dali tu práci a čas a podrobněji se s jejich programem seznámili- na rozdíl od voličů ANO a podobných cirkusů, kteří vám na otázku "proč je budete volit" odpovědí, že se jim líbí pan Babiš nebo to, jak mluví, nebo že jsou pro takové obyčejné lidi, jako jsme my.

To, že Svobodní kromě A (kde uberou peníze na straně státních příjmů) říkají taky B (čím to vykryjí) dává bohužel příležitost k útokům těch, kteří s nimi nesouhlasí. Kritizovat něco konkrétního je jednodušší než kritizovat nic neříkající hesla, kterými nás oblažují ostatní uchazeči o parlamentní lavice.

Troufám si tedy tvrdit, že voliči Svobodných jsou podstatně poučenější o tom, co vlastně volí, než voliči jiných stran. Svoji volbu mají černou na bílém v programu strany, který je stejný od dob jejího založení. Svobodní nemají žádný speciální předvolební program, díky bohu nabízejí pořád to samé. A to je skoro ixtý div světa v politickém prostředí, kde se proklamace stran liší od voleb k volbám.

H. Koláček 23.10.2013 7:24

Možné východisko - pouze z nouze

Ptají se mne známí, koho budu letos volit. Už neodpovídám jako dříve: "Určitě komunisty, jenom nevím, ve které straně." Tenhle fór je jednak už poněkud omletý a navíc jsou už možná i takové partaje, které bývalé členy KSČ na kandidátkách nemají. Letos asi použiji metodu, kterou mi poradil kamarád. Mám od něj svolení ji šířit dál s uvedením jeho jména a tedy tak činím.

tak tedy: --- VOLEBNÍ METODA SLEPÉ PATRONY PODLE DOKTORA JELÍNKA ---

- Vezměte všechny hlasovací lístky - Postupně vyřazujte ty partaje a spolky, které určitě volit nechcete - To dělejte tak dlouho, až zůstanou ty, které byste eventuálně i mohli volit - byť třeba se zaťatými zuby. Řekněme plusminus 3 až 5, ale nejméně dvě. - Zavřete oči, zamíchejte, jeden lístek vyberte a stále poslepu přeložte a vsuňte do nějaké obálky. - Ostatní lístky zničte, aniž byste se na ně podívali. - Ve volební místnosti přendejte za plentou (bez koukání!) lístek do úřední obálky (nezapomenout!!!) - Vhoďte do urny.

Na otázku "Koho jsi volil?" můžete pak odpovědět: "Volil jsem, ale nevím koho". A až pak některá z těch partají, které jste měli ve výběru, po volbách začne provádět nějaká zvěrstva (k čemuž s vysokou pravděpodobností dojde), stále se můžete utěšovat, že jste to nebyli vy, kdo ji do toho parlamentu pomohl poslat.

A proč METODA SLEPÉ PATRONY? Při popravě zastřelením je zvykem dávat jednomu střelci do pušky slepou patronu. Po vykonání popravy se kdokoliv ze střelců může utěšovat, že to nebyl on, kdo odsouzeného zastřelil.

T. Kočí 23.10.2013 8:43

Re: Možné východisko - pouze z nouze

to musel poznat, slepá patrona neudělá zpětný ráz

V. Němec 23.10.2013 9:30

Re: Možné východisko - pouze z nouze

Zpětný ráz (menší) dělá, ale nenatáhne další náboj, pokud  využívá tlaku plynů v hlavni.

Hádám ale, že ta metoda "slepé patrony" pochází z dob jednoranných pušek. :-)

V. Ondys 23.10.2013 7:00

:))))))))))))))))) Na občanské neposlušnosti není nic hrozného, jeden aspoň nemusí zvracet při každém pohledu do zrcadla

že se nechal :)))))) bolševicky přesvědčit od typicky netolerantních našinců, kteří vždy vyznávají jenom třídní boj pokrokově přetavený do společensky nejzářivějších forem.

B. Rudolf 23.10.2013 5:20

také nesouhlasím

Tyto volby sice vzbuzují určité nevelké naděje, ale mnohem víc velké obavy. A právě kvůli těm obavám je dobré volit. Sice opět nejmenší zlo jako již vícekrát, ale aspoň to zkusit. To, že žádná volba není dobrá, by nás nemělo odradit.  

P. Čulík 23.10.2013 8:17

Re: také nesouhlasím

...je dobré volit

Koho?

V. Hajková 23.10.2013 8:25

Re: také nesouhlasím

Stranu  svobodných  občanu-   SSO- Č. 2

T. Pansky 23.10.2013 1:20

Autor ukazuje neporozumeni demokracie !!! Jeho pojeti je velmi nebezpecne.

... Je treba si uvedomit, ze jako obcane neseme zodpovednost za svuj stat, svoji budoucnost.  Ano, demokracie nemuze uspokojit vsechny.  Jednou vyhraje ten a jindy nekdo jiny.  Rezignace na demokracii se mozna hodi do skolky, ale neni ukazkou vyspeleho obcana.  ...  Autor clanku mne velmi zklamal.  Jako obcane si nesmime pripustit rezignaci na demokracii.  To by nas prislo velmi draho.  Naopak, musime se pokouset znovu a znovu zlepsovat nas stat pro nase budouci generace.  I v minulosti nasi predkove rezignovali na svoji soucasnost a prislo nas to vsechny velmi draho.  Nedelejme stejne chyby !!!!!